Copy
 • Mødet i Herreværelset den 3. december 2021
 • Næste møde i Herreværelset den 17. december
 • Kommende møder
Se mailen i din browser
 
Kokkedal den 8. december 2021 
 

Mødet i Herreværelset den 3. december 2021
 
Huhejsa! Så virker min PC igen og jeg kan så få skrevet det nyhedsbrev, som Bjørn omtalte i det korte nyhedsbrev han sendte for mig fra mødet den 3. december, for som Erik Påske synger i den gode gamle DR julekalender ’Vinterbyøster’, så skal posten (og her nyhedsbrevet) jo ud. Så med lidt forsinkelse er det her.
 
Så kom den første vintersne – mærkeligt sammensat ord for der er vel ikke noget der hedder sommersne – men never mind, det afholdte ikke ca. 70 medlemmer i at komme frem til endnu et godt møde med masser af snik snak og godt humør.
 
Erling havde igen overtaget taktstokken og bød velkommen til alle medlemmer og til dagens indlægsholder, Peer Kaae.
 
I dagens og tidens anledning havde Ove nu fundet et nyt påhit til dagens fællessang. Og det blev til ’Spurven sidder stum bag kvist’ – en rigtig Rock’n’Roll. Der blev i hvert fald flere gange sunget ’rul, rul, rokken går’ – eller har jeg misforstået et eller andet. Og denne gang snød Ove os for Fabers stemme-opvarmning – hvad skete der lige der.
 
Vi har allerede med stor glæde fået de julefrokost sponsorater vi appellerede til i de seneste nyhedsbreve og vi siger TUSIND TAK til alle Jer, der har sponsoreret og som en stor skulderklaptak (det ord fandt jeg da vist lige på her i farten) her for har fået tilsendt et forhånds tilmeldingslink til næste møde, der jo som bekendt er den helt store julefrokost. Så ikke flere julesponsorater i år og nu håber vi bare på, at ingen stikker en kæp i hjulet for afholdelse her af.
 
 
Højbjergsagen
 
Ku’ du huske historien og hvad var det nu sagen gik ud på? Det fortalte True crime-bestsellerforfatteren Peer Kaae om i sit indlæg her.
 
Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen er Danmarkshistoriens største kriminalsag og en af de mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967, i et nydeligt hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød Marie Lock-Hansen ned med koldt blod?

Peer Kaae gik i dette foredrag bag om alle teorierne, som er groet vildt gennem 50 år. Med støtte i politiets akter fra sagen (de fylder i øvrigt 57 hyldemeter) portrætterede han ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse – og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade. Han rekonstruerede tiden omkring drabet minut for minut og fulgte os gennem sporene ud i Aarhus og omegn.
 
Det blev til en hel fantastisk krimifortælling mættet med spænding og hele tiden sad man med spørgsmålet: Hvorfor blev Marie skudt og hvem var morderen.
 
Marie Lock Hansen blev 43 år. Hun var i 1953, altså 14 år før mordet, blevet gift med den 10 år ældre ingeniør og den lokale byggematador Oscar Lock Hansen. Men til historien hører, at Oscar forinden (1942) var blevet gift med barndomsveninden Vera.  Og i deres ægteskab var Oscar aktiv i Radikal Venstre i Århus og fik her igennem en rigtig god ven og kammerat, Jørgen Peter Andersen, der også deltog aktivt i Radikal Venstre.  Jørgen var gift med Grete og både hun og Vera havde politiske småopgaver, så de mødtes ofte også privat.
 
De blev så private og gode venner, at Jørgen købte en sommerhusgrund i 1951 og Oscar opførte et sommerhus på grunden i 1952 – altså et fælles sommerhus.
 
Det sjove – eller skal man måske sige mærkelige var, at Oscar og Vera ikke havde fået børn sammen og i 1947 fik Oscar konstateret, at problemet her for lå hos ham. Og tilsvarende var det med Jørgen og Grete – her var det så bare Grete, der ikke kunne få børn. Derfor adopterede begge par hver en pige.
 
Men i 1952 blev Vera pludselig og uventet gravid og da det jo ikke kunne være Oscar måtte det jo være en anden. Hvad med Jørgen! Det var det så og i 1953 blev Oscar og Vera skilt 1 uge efter hun havde født en søn og 2 uger efter giftede Oscar sig med Marie, som han havde lært at kende i sin virksomhed, hvor hum var ansat som hans sekretær. Oscars adoptivdatter flyttede ind hos Oscar og Marie, men Vera ville aldrig give forældremyndigheden over hende videre til Marie.
 
Oscar, Vera og Jørgen indgik en aftale, hvor Oscar påtog sig faderskabet og betalte til både Veras og sønnens underhold mod at det ikke måtte komme frem i offentligheden, at det ikke var Oscar, der var far til barnet. Det kunne jo ødelægge både hans politiske og forretningsmæssige karriere.
 
I 1967 (året for mordet) solgte Oscar sin virksomhed for et beløb, der i dagens penge ville svare til ca. 30 mio. kr. Han udarbejdede herefter, sammen med sine advokater, et særeje, hvor han overførte hele sin formue til Marie. Det blev underskrevet den 9. november – altså dagen før mordet på Marie. Dermed ville hverken Vera eller sønnen arve noget som helst fra Oscar og han havde da også kort forinden afbrudt sine månedlige underholdsbetalinger til dem.
 
Og det er så her jeg stopper fortællingen for ikke at røbe, hvem morderen så er ud fra Peers analyser og konklusioner.
 
Men trådene i fortællingen blev trukket bagud, til både de dunkle punkter i hr. og fru Lock-Hansens samliv, omgangskreds og mistænkte i sagen og baseret på research og interviews med de tilbageværende vidner i sagen lagde Peer Kaae brikkerne på ny og tegnede et aldrig tidligere set billede af mordet og morderen.
 
Og personligt er jeg overbevist om Peers analyser og konklusioner og om, at Peer peger på den rigtige person som Maries morder med de begrundelser der kunne ligge til grund for at hun skulle likvideres.
 
En stor tak til Peer for et fremragende, fængslende (hvis man da kan bruge sådan et udtryk i en krimisag) og meget detaljeret indlæg, der var skruet godt sammen med opklaringen og ’morderen’ på sidste side.
 
Peer Kaae er journalist og forfatter og har skrevet en hel del bøger om krimisager, f.eks. ’Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej’ og biografier om kendte personer, bl.a. Axel Strøbye og Karl Stegger, som han også holder foredrag om. Du kan læse mere om Peer Kaae og hans bøger på https://www.forfatterforedrag.dk/flx/foredragsholdere/peer-kaae-foredrag-dobbeltmordet-paa-peter-bangs-vej/
 
Historien om Højbjergsagen kan købes som bog. Den hedder ’Marie’ og kan også som andre af Peers bøger fås som lydbog.
Næste møde i Herreværelset den 17. december 2021

Så er det nu! - Herreværelsets gigantiske julefrokost
 
Så bimler det snart ind til jul og selvfølgelig skal vi også mærke julestemningen i Herreværelset og pga corona og forsamlingsloft blev sidste års julefrokost jo desværre aflyst, så der er rigtig god grund til en festlig og fornøjelig julefrokost i år med rigtig meget godt til maven og halsen.
 
Den store frokostmenu består af gode sild (dem med skæl), karrysalat til nogen af de skællede, fiskefilet med remoulade, lun kamsteg, lun leverpostej, sylte (det hører jo julen til sku’ jeg mene), brieost og risalamande (vist nok uden mandelgave – eller hvem ved). Hertil godt brød, fedt og smør samt gode drikkevarer til at skylle det hele ned med.
 
Du skal være OBS på, at vi starter julefrokosten kl. 12 og forventer at vi slutter kl. ca. 15. Der vil være åbne døre fra kl. 11.30 for lidt julehyggesnak inden frokosten.
 
Til dette gigantiske arrangement er deltagerafgiften kun kr. 120.
 
Det skal bemærkes, at vi tager alle mulige forbehold for eventuel aflysning af frokosten, hvis coronasmitten løber løbsk eller der skulle komme møderestriktioner fra myndighederne. Men det skal du naturligvis nok høre om, hvis det skulle ske.
 
NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 13. december 2021 – dog max 80 deltagere efter ’først til mølle’. Du kan tilmelde dig mødet når Tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her  er tilgængelig for tilmelding. 
Tilmelding var tilgængelig fra søndag den 5. december kl. 20.

NB! I går aftes (den 7. december var der 5 på ventelisten)

 
OBS! Husk at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.

OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Kommende møder

Halløjsa! Her er så mødekalenderen for 2022  med en oversigt over allerede planlagte og aftalte indlæg for møderne i 1. halvår 2022. Som den skarpe læser kan se, er der kun aftalt mødeindlæg til og med april og det er så også helt korrekt og godt set. Det skyldes, at vi har valgt at have en buffer, hvis der skulle komme møderestriktioner fra myndighederne, så der er nogen senere ledige datoer, hvor der kan flyttes evt. aflyste indlæg til.
 
Og hvis der forhåbentlig ikke kommer møderestriktioner, så er der også emner til indlæg i maj og juni – så fortvivl ikke.
 
 
14. januar
 
Nytårskur og Miraklet på Blegdammen
 
Så starter vi op igen efter jul og nytår med det første af mange gode og spændende møder i 2022. Og måske der lige er en lille sjat tilbage fra julefrokosten, så vi kan skåle hinanden et godt nyt år med.
 
Vi har til dagens møde fået DR-journalist Preben Lund til igen at komme og holde et indlæg for os i Herreværelset.
 
Preben vil denne gang fortælle om ’Miraklet på Blegdammen’ – og det er titlen på en bog, som han har skrevet sammen med Henriette Bendix. Den handler om den dramatiske historie om polioepidemien i Danmark i 1952.-53.
 
Og miraklet opstod, da en ung læge fik en rigtig god ide.
 
Et tidsbillede og et stykke medicinalhistorie som er berømmet i hele verden med masser af rørende historier og spændende detaljer.
 
Du kan læse meget mere om polioepidemien i 1952-53 Og Rigshospitalets arbejde på  
https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53
 
Og du kan læse mere om bogen ’Miraklet på Blegdammen’ på 
https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/5636
 
 
28. januar
 
Jeg vil dø!
 
 
Hør om Søren Benthins kamp tilbage til livet efter helikopterstyrt
 
Dette er historien om at kæmpe sig tilbage til livet. Historien om op- og nedture, på godt og ondt. Det er historien om at miste lysten til livet – og få den igen. Det er historien om gode venner, og det berømte spark i bagdelen. Det er historien om miraklet ingen havde forventet.


 
I september 2008 var Søren med i en helikopter, som skulle filme en hjemmeværnsøvelse på Kirke Saaby Stadion. Uheldigvis styrtede helikopterne ned! 75 meters frit fald! Mere end 2 x Rundetårn.
 
Søren overlevede mod alle odds. Men det var en udsigt til et liv med svært handicap. Søren, sundhedsvæsen og skæbnen ville det anderledes. Så her kan du høre den helt utrolige historie om kampen tilbage til livet.
 
Søren fortæller, ærligt og humoristisk om den seje kamp han har kæmpet. Det er foredrag uden filter. Helt uden filter – bare
spørg løs.
 
Du kan se og høre nærmere på videoklippet Mit Livs Kamp, som du kan finde via dette link: 
https://youtu.be/EQm-EaiQNHc
 
 
11. februar
 
Mine erfaring med el-bil og status på infrastruktur med ladestandere
 
Henrik Nielsen, vores lokale kasserer her i Ældre Sagen, har i 2021 anskaffet sig en elbil og vil gerne fortælle os om sine overvejelser og erfaringer ifm. her med.
 
Du skal dog ikke forvente at høre noget om, hvorvidt elbiler er klimavenlige, om man skal købe en plug-in hybrid eller en ren elbil eller hvilken elbil, der er bedst. Det vil der være lige så mange meninger om, som hvilken rødvin der smager bedst – så det kan evt. frit debatteres over frokosten, hvis nogen har mod til det.
 
Derimod vil Henrik fortælle om: 
 • Hvilke overvejelser han gjorde før anskaffelsen af sin elbil?
 • Hvad koster el-biler?
 • Nogle nødvendige tekniske begreber omkring en elbil (ikke mange, men de mest nødvendige)
 • Den teknologiske udvikling af elbiler
 • Hvor kan man oplade sin elbil? Herunder lidt om brugen af offentlige standere.
 • Hvordan og hvad betaler man for strømmen?
 • Hvor langt kan man køre på en 100% opladning?
 • Henriks ønsker og forventninger til infrastrukturen af ladestandere. 
Og som forlængelse og supplement til Henriks indlæg vil Specialkonsulent Mette Berner Dyrberg fra Vejdirektoratets afdeling for Transportanalyse holde et indlæg om status på infrastrukturen  forbindelse med opsætning og anvendelse af ladestandere.
 
Her vil Mette bl.a. informere om: 
 • Status på opsætningen af ladestandere på statsveje
 • Hvem er leverandører
 • Hvordan afregnes for opladning
 
 
25. februar
 
Borgmesterbesøg
 
Så kommer borgmesteren igen på besøg i Herreværelset og fortæller lidt om kommunens tilstand samt svarer på spørgsmål fra medlemmer.
 
Hvis du har spørgsmål til borgmesteren kan du sende dem til mig senest den 14. februar, så samler jeg op og sender videre til ham. Du kan sende dine spørgsmål til 
jbmarcussen@gmail.com – og hold dig ikke tilbage.
 
Og udover info om kommunens tilstand og svar på evt. spørgsmål fra Jer vil vi bede borgmesteren om at fortælle lidt mere detaljeret om kommunens ældrepolitik. Det kunne f.eks. være noget om kommunens politik vedr. senior- og ældreboliger, minimumsnormeringer på plejehjem, hjælp til ældre i egen bolig mm.
 
 
11. marts
 
På cykel tværs over USA
 
Eller som Peter Møller også kalder sit foredrag: Fra kræftsyg til ekstremidræt.                                                            
 
Et spændende, alvorligt, muntert. givende og underholdende foredrag om udfordringerne med at gennemleve en alvorlig sygdom, komme styrket ud på den anden side, og udleve en vild drengedrøm.
 

I 2013 blev Peter Møller som 62-årige ramt af modermærkekræft. Det ændrede – som ved alle andre i samme situation – hans liv 180 grader. Efter nødvendige operationer, behandlinger og start på årelange kontroller, blev en gammel drengedrøm hevet frem fra gemmerne. Nu skulle en helt vanvittig idé om at cykle på tværs af USA udleves!

På en cykeltur fortalte han sin ven Erik om den vanvittige plan. Eneste svar fra Erik var: ” Hvornår skal vi afsted? ”

Hurtigt blev det afgjort at turen skulle afvikles i efteråret 2016, og at der skulle cykles til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Primært for at sætte fokus på at komme til lægen i tide, og sekundært for at samle penge ind. Turen skulle være helt uden følgebiler og anden medkørende hjælp! 2 seniorer på 58 og 65 år alene på de lange strabadserende og udfordrende amerikanske landeveje, i ørken, storbyer og ikke mindst meget høje bjerge.

21 måneders hård forberedelse fysisk og psykisk gik i gang. Der blev fundet sponsere og lavet aftaler med TV2 Lorry og Kræftens Bekæmpelse, aftaler med træningscoach, diætist, mental coach og idrætsfysiolog, og ikke mindst træning, træning og træning.

13. september 2016 kørte de ud af San Francisco med kurs mod New York. En fantastisk tur med masser af oplevelser – gode og mindre gode, spændende og næsten for spændende enkelte gange – det blev til i alt 5.690 km. og 33.276 højdemeter på 32 etaper. Den 17. oktober sluttede turen i New York – målet var nået, og eventyret – for det var et eventyr – sluttede  naturligvis  ved statuen af H.C. Andersen i Central Park.
 
   

Foredraget er bl.a. ment som inspiration til hvordan man kan give sig selv udfordringer, få uforglemmelige oplevelser og minder, nå sine mål trods sygdom eller modgang, det hele krydret med spændende beretninger, anekdoter, billeder og videoer fra turen.
 
 
25. marts
 
Danmark i 1950’erne - Mellem krig og velfærd
 
Historiker og foredragsholder Lars Ringholm vil holde et indlæg om 1950’erne, der  er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under voldsomt pres.
 
Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge og hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave.
 
Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer.
 
Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun til en vej - og det var vejen frem.
 
Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.
 
 
8. april
 
Danmark-Ekspeditionen 1908
 
Arktisk Instituts direktør, Bent Nielsen, fortæller om Danmark-Ekspeditionen.
 
Han deltog i 100-året for Danmark-Ekspeditionen i en jubilæumsekspedition, der besøgte mange af de kendte steder fra den oprindelige ekspedition: Danmarkshavn, Kap Bismarck, Mørkefjord, Pustervig m.fl.
 
Danmark-Ekspeditionen bliver præsenteret med et stort udvalg af fotografier – både de originale fra dengang og nye optaget i 2008. Foredraget giver også en kort præsentation af dansk arktisk ekspeditionshistorie før Danmark-Ekspeditionen, af de tragiske dødsfald under ekspeditionen og af eftersøgningen bagefter.
 
 
22. april
 
Hvem var venstrehøvdingen, Erik Eriksen?
 
Det får vi lidt mere viden om, når hans søn Knud Bjørn Eriksen kommer og fortæller om sin far, den stærke fynbo, Erik Eriksen.
 
Erik Eriksen husker og kender vi nok som en markant politiker i 50erne og en person der var med til at forme det Danmark vi kender i dag. Han var bl.a. statsminister fra 1950-53.
 
Knud vil fortælle gode historier og anekdoter om sin far, særligt om hvordan det lykkedes at gennemføre grundlovsreformen og kvindelig arvefølge i 1953.
 
Du kan læse mere om Erik Eriksen på 
https://da.wikipedia.org/wiki/Erik_Eriksen
 
 
6. maj
 
Indlæg afventer.
 
 
20. maj
 
Indlæg afventer.
 
 
3. juni
 
Indlæg afventer.
 
 
17. juni
 
Indlæg afventer.
 
 
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp