Mødet i Herreværelset den 3. december 2021

Huhejsa! Så virker min PC igen og jeg kan så få skrevet det nyhedsbrev, som Bjørn omtalte i det korte nyhedsbrev han sendte for mig fra mødet den 3. december, for som Erik Påske synger i den gode gamle DR julekalender ’Vinterbyøster’, så skal posten (og her nyhedsbrevet) jo ud. Så med lidt forsinkelse er det her.
Så kom den første vintersne – mærkeligt sammensat ord for der er vel ikke noget der hedder sommersne – men never mind, det afholdte ikke ca. 70 medlemmer i at komme frem til endnu et godt møde med masser af snik snak og godt humør.
Erling havde igen overtaget taktstokken og bød velkommen til alle medlemmer og til dagens indlægsholder, Peer Kaae.
I dagens og tidens anledning havde Ove nu fundet et nyt påhit til dagens fællessang. Og det blev til ’Spurven sidder stum bag kvist’ – en rigtig Rock’n’Roll. Der blev i hvert fald flere gange sunget ’rul, rul, rokken går’ – eller har jeg misforstået et eller andet. Og denne gang snød Ove os for Fabers stemme-opvarmning – hvad skete der lige der.
Vi har allerede med stor glæde fået de julefrokost sponsorater vi appellerede til i de seneste nyhedsbreve og vi siger
TUSIND TAK til alle Jer, der har sponsoreret og som en stor skulderklaptak (det ord fandt jeg da vist lige på her i farten) her for har fået tilsendt et forhånds tilmeldingslink til næste møde, der jo som bekendt er den helt store julefrokost. Så ikke flere julesponsorater i år og nu håber vi bare på, at ingen stikker en kæp i hjulet for afholdelse her af.
Højbjergsagen

Ku’ du huske historien og hvad var det nu sagen gik ud på? Det fortalte True crime-bestsellerforfatteren Peer Kaae om i sit indlæg her.
Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen er Danmarkshistoriens største kriminalsag og en af de mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967, i et nydeligt hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød Marie Lock-Hansen ned med koldt blod?
Peer Kaae gik i dette foredrag bag om alle teorierne, som er groet vildt gennem 50 år. Med støtte i politiets akter fra sagen (de fylder i øvrigt 57 hyldemeter) portrætterede han ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse – og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade. Han rekonstruerede tiden omkring drabet minut for minut og fulgte os gennem sporene ud i Aarhus og omegn.
Det blev til en hel fantastisk krimifortælling mættet med spænding og hele tiden sad man med spørgsmålet: Hvorfor blev Marie skudt og hvem var morderen.
Marie Lock Hansen blev 43 år. Hun var i 1953, altså 14 år før mordet, blevet gift med den 10 år ældre ingeniør og den lokale byggematador Oscar Lock Hansen. Men til historien hører, at Oscar forinden (1942) var blevet gift med barndomsveninden Vera. Og i deres ægteskab var Oscar aktiv i Radikal Venstre i Århus og fik her igennem en rigtig god ven og kammerat, Jørgen Peter Andersen, der også deltog aktivt i Radikal Venstre. Jørgen var gift med Grete og både hun og Vera havde politiske småopgaver, så de mødtes ofte også privat.
De blev så private og gode venner, at Jørgen købte en sommerhusgrund i 1951 og Oscar opførte et sommerhus på grunden i 1952 – altså et fælles sommerhus.
Det sjove – eller skal man måske sige mærkelige var, at Oscar og Vera ikke havde fået børn sammen og i 1947 fik Oscar konstateret, at problemet her for lå hos ham. Og tilsvarende var det med Jørgen og Grete – her var det så bare Grete, der ikke kunne få børn. Derfor adopterede begge par hver en pige.
Men i 1952 blev Vera pludselig og uventet gravid og da det jo ikke kunne være Oscar måtte det jo være en anden. Hvad med Jørgen! Det var det så og i 1953 blev Oscar og Vera skilt 1 uge efter hun havde født en søn og 2 uger efter giftede Oscar sig med Marie, som han havde lært at kende i sin virksomhed, hvor hum var ansat som hans sekretær. Oscars adoptivdatter flyttede ind hos Oscar og Marie, men Vera ville aldrig give forældremyndigheden over hende videre til Marie.
Oscar, Vera og Jørgen indgik en aftale, hvor Oscar påtog sig faderskabet og betalte til både Veras og sønnens underhold mod at det ikke måtte komme frem i offentligheden, at det ikke var Oscar, der var far til barnet. Det kunne jo ødelægge både hans politiske og forretningsmæssige karriere.
I 1967 (året for mordet) solgte Oscar sin virksomhed for et beløb, der i dagens penge ville svare til ca. 30 mio. kr. Han udarbejdede herefter, sammen med sine advokater, et særeje, hvor han overførte hele sin formue til Marie. Det blev underskrevet den 9. november – altså dagen før mordet på Marie. Dermed ville hverken Vera eller sønnen arve noget som helst fra Oscar og han havde da også kort forinden afbrudt sine månedlige underholdsbetalinger til dem.
Og det er så her jeg stopper fortællingen for ikke at røbe, hvem morderen så er ud fra Peers analyser og konklusioner.
Men trådene i fortællingen blev trukket bagud, til både de dunkle punkter i hr. og fru Lock-Hansens samliv, omgangskreds og mistænkte i sagen og baseret på research og interviews med de tilbageværende vidner i sagen lagde Peer Kaae brikkerne på ny og tegnede et aldrig tidligere set billede af mordet og morderen.
Og personligt er jeg overbevist om Peers analyser og konklusioner og om, at Peer peger på den rigtige person som Maries morder med de begrundelser der kunne ligge til grund for at hun skulle likvideres.
En stor tak til Peer for et fremragende, fængslende (hvis man da kan bruge sådan et udtryk i en krimisag) og meget detaljeret indlæg, der var skruet godt sammen med opklaringen og ’morderen’ på sidste side.
Peer Kaae er journalist og forfatter og har skrevet en hel del bøger om krimisager, f.eks. ’Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej’ og biografier om kendte personer, bl.a. Axel Strøbye og Karl Stegger, som han også holder foredrag om. Du kan læse mere om Peer Kaae og hans bøger på
https://www.forfatterforedrag.dk/flx/foredragsholdere/peer-kaae-foredrag-dobbeltmordet-paa-peter-bangs-vej/
Historien om Højbjergsagen kan købes som bog. Den hedder ’Marie’ og kan også som andre af Peers bøger fås som lydbog.