Copy
Mødet i Herreværelset den 7. februar 2020. 
Fra den kolde krig til de bonede gulve
Næste møde i Herreværelset den 21. februar 2020
Kommende møder

 
Se mailen i din browser
Kokkedal den 9. februar 2020
 
Mødet i Herreværelset den 7. februar 2020

Det er nu blevet en tradition, at der er fuldt hus til møderne. Igen var der 90 deltagere, som er det max vi må være. Men desværre er der så også mange der derfor kommer på venteliste. Det er naturligvis et problem, som vi må forsøge at gøre noget ved.
 
I Erlings fravær (han nød sikkert en kold øl i solen og ærgrede sig over ikke at kunne være med) bød Johnny velkommen til mødet og gav inden fællessangen ordet videre til Søren Brøgger Christensen.
 
Søren er opvokset i Sønderjylland (Tønder) og har derfor minder om, hvordan genforeningen i 1920 er blevet markeret gennem generationer. Søren fortalte, at udover at fejre selve genforeningsdagen den 15. juni (den officielle genforeningsdag – Den symbolske var den 10. juli, hvor Christian X red over grænsen) også fejrer selve afstemningsdagen, der var den  10. februar 1920. Så på den dato mødes folk og fejrer afstemningen og i starten skete det med, at man bl.a. sendte et telegram til Kongehuset (dengang Christian X), som kort efter reagerede med et svartelegram og når det var modtaget og oplæst, blev der stående afsunget Kongesangen ’Kong Christian’, der dog vist var skrevet til en anden Kong Christian, men skidt pyt.
 
Derfor havde Søren bedt om, at fællessangen til mødet skulle være ’Kong Christian’ og om det var på grund af Sørens oplæg eller den majestætiske melodi ved jeg ikke, men der blev da sunget igennem – godt gået af jer alle.
 
Og som bekendt (eller som man kan regne sig frem til) er det i år 100 året for genforeningen og det kan du høre mere om på vores møde den 17. april. Og for helt egen regning synes jeg det er lidt besynderligt, at man så netop i år har en debat i Sønderjylland om, at byskilte også skal være på tysk for at tilgodese det tyske mindretal her. Det kan man sikkert gøre på så mange andre områder (hvad man også gør). Så kommer f.eks. Aabenraa så også til at hedde Abenrade, Sønderborg til Sonderburg  – giver det nogen mening. Jeg ved det ikke, men jeg er jo heller ikke sønderjyde – men alligevel.
 
Og for at fortsætte for ’egen regning’ vil jeg sige tak for alle de mange gode forslag jeg har modtaget om foredrag/indlæg til vores møder. Det har været overvældende og jeg har nu mange gode forslag at arbejde videre med. MEN jeg savner stadig forslag fra medlemmer, der gerne vil holde et indlæg for os andre, så hold dig ikke tilbage -vi skal nok finde ud af det til dig også. Hvis du brænder for at fortælle os andre om dine interesser, arbejdsliv eller oplevelser mv., så skriv til mig (Bent Marcussen) på mail jbmarcussen@gmail.com
 
OBS!  Erling har orienteret mig om, at der er et par pladser tilbage til Herreværelsets tur til Wolfsburg (folkevognsfabrikkerne) fra den 12. til den 14. maj. Der vil være 2 overnatninger i Celle med byrundtur og meget mere. Hvis du er interesseret skal du henvende dig direkte til SparTours og her henvise til Herreværelsets tur til Wolfsburg (eller henvise til arrangement med Erling(. Du kan kontakte SparTours på telefon 24 404 808.
 
Du kan læse mere om turen på Ældre Sagens hjemmeside ved at klikke her.
På siden du kommer ind til er der blandt andet et link hvor du kan se en detaljeret rejsebeskrivelse.
Fra den kolde krig til de bonede gulve
 
Efter en fyldig fællessang fik Kim Reisz mikrofonen til dagens indlæg om sin tid i ’trøjen’ og det blev bestemt ikke kedeligt.
 
Kim er pensioneret fra Hæren efter mange års aktiv tjeneste og fortalte på mødet lidt om  sin tid i Forsvvaret i 1976-2017. Og Kim har da virkelig oplevet mere end så mange andre i den tid.
 
Efter sin værnepligt startede Kim på en 4-årig officersuddannelse på Frederiksberg Slot. En tid, som han husker med stor glæde, da undervisningen her var meget alsidig, spændende og udfordrende.
 
Efter endt uddannelse blev han ’forflyttet’ til dragonerne i Holstebro. Her var dragonernes berømte heste dog udskiftet af mere stålfast muskelmasse i form af bl.a. panservogne.
 
Langt ind i 70’erne og vist også i 80’erne var det danske militære udstyr baseret på gammel aflagt amerikansk udstyr fra 2. verdenskrig, som vi fik overdraget som en del af Marshall-planen efter krigen og det skulle da nok have en virkning ved et evt. angreb  - eller hvad! Men i 80’erne blev meget af udstyret udskiftet med mere tidssvarende materiel som f.eks. den tyske Leopard panservogn og automatisk skydevåben.  Lyder som spændende legetøj for de engagerede.
 
Kim deltog flere gange i NATO øvelser og rekognosceringer (strategisk forsvarsplanlægning) i det nordøstlige Vesttyskland mod grænsen til det den gang eksisterende Østtyskland, da truslen fra Warszawapagtlandene (og specielt Sovjetunionen) jo var på det højeste på det tidspunkt, hvor der til en hver tid kunne forventes en invasion af Danmark – ja af hele vesteuropa. Koldkrigstiden, som vi alle husker med lidt frygt.
 
Men måske netop pga alle NATO øvelser mv i grænseområdet (eller måske bare lidt snusfornuft fra alles sider) holdt parterne sig ’i skindet’ og alle kunne ånde lettet op efter ’Murens fald’ i 1989.
 
Men der var jo under ’den kolde krig’ også andre konflikter på kloden og det gjaldt også her i Europa. Så Kim blev sendt ud som en del af FN’s fredsbevarende styrke på Cypern, hvor den nordlige tyrkisk beslægtede del af øen var kommet i klammeri med den sydlige græskbeslægtede del af øen. Og det skulle jo pr. definition gå galt. Grækenland og Tyrkiet – to diametrale modsætninger.
 
Men det var ifølge Kim en ren lysttur. Specielt når der blev holdt møder med øens præster. De var måske nok en del af Guds bedste børn, men tørstige var de. Og det nød de udsendte så også godt af. De største problemer var at få gennet får og gedder tilbage fra ’fredszonen’ til de respektive ejermænd i nord eller syd.
 
Kim har også været udsendt i 1995-96 i Serbien og Bosnien under Balkankrigen og det var absolut ikke en hyggelig ’Cypern-udstationering’. Her var der mere alvorlige ting at tage sig af og det blev ikke mindre farligt senere, da Kim blev sendt ud under FN’s fredsbevarende styrke i grænselandet mellem Israel og Libanon – eller snarere i sydlibanon, hvorfra Hispolla bevægelsen, støttet af Iran, havde angrebet det nordlige Israel.  Og det skulle jo give en alvorlig krigslignende konflikt, som det ikke har været helt let at være midtpunkt i.
 
Og det var ikke slut med det. Kim blev senere udsendt til Sydsudan, da der efter lang tids ubønhørlig krig var indgået våbenhvile mellem Sudan og Sydsudan. Det var efter Kims egen fortælling noget helt specielt og ikke helt ufarligt. Alene det, at skulle ud og tale med de forskellige stammehøvdinge og fortælle om våbenhvilen var en opgave i sig selv. Og naturligvis var der mange andre komplikationer og farlige situationer når der skal forsøges at holde fred mellem folk, der gennem mange år har været i konflikt med hinanden – givet om noget, som de allerfleste overhovedet ikke havde indflydelse på eller vidste hvad var – men få magthavere er jo gode til at holde ’gryden i kog’ for egen vindings skyld. Er det ikke set før i historien ?
 
Nu er der igen lidt fred i Sydsudan, men hvis landet skal genopbygges skulle det efter Kims mening være kvinderne der gjorde det. Det er dem der har nosserne til det – ikke mændene, der er lade og uden ambitioner.
 
Kim har gennem årene fået en hel række militære og strategiske uddannelser og har også selv gennem årene undervist mange militærfolk fra forskellige lande.
 
I 2012 kom Kim til Livgarden, hvor han gjorde tjeneste til han i 2017 blev pensioneret. Her mødte han ved forskellige lejligheder de kongelige og fortalte også om, hvordan Prins Henrik ’elskede’ at udfordre sine frokostgæster med sine franske madfinurligheder. Kim fortalte, at han ved flere lejligheder var inviteret på frokost, hvor Prins Henrik diverterede med specielle retter, som f.eks. rådyrhjerne i butterdej eller andre tilsvarende eksotiske retter med indmad. Alt sammen til stor morskab for prinsen og til tider lidt kvalmende for de øvrige frokostdeltagere.
 
Og Kim har også deltaget i gode selskaber med dronningen, hvor de har udvekslet forskellige historiske opfattelser – ja, og han har endda i forbindelse med en julevagt på Marselisborg mødt Kronprinsesse Mary iført natpyjamas – hvor heldig kan man være !
 
Kim havde lovet, at det ville blive en munter fortælling i ord og billeder om soldatens foranderlige liv fra beskidt dragon i felten under den kolde krig til adskillige missioner i mere eller mindre eksotiske lande – endende op som gallaklædt garderofficer ved hoffet. Og det blev det sgu.
 
Hold da k… Kim. Det var et fantastisk godt og humoristisk indlæg og jeg skal da love for, at vi kom godt rundt i den militære verden. Så rigtig mange tak for dit indlæg og godt, at der var nogen der opfordrede dig til at holde det.
 
Næste møde i Herreværelset den 21. februar 2020

Simon Spies – den karismatiske rejsekonge

Foredragsholder Thomas Sloth, der har firmaet ’Alle tiders foredrag’ kommer og holder et indlæg om Simon Spies.
 
Simon Spies var den danske charterbranches stamfader og en stor levemand, men var allerede aktiv forretningsmand som barn.
 
Simon Spies var en sand iværksætter og allerede som 6-årig startede han sit første firma – og der skulle komme flere til siden. Hans virksomheder havde bestemt ikke alle succes, men da Spies rejser blev søsat hos et familiemedlem med telefon var grundstenen til en stor succes lagt.
 
Hans sammensatte person gjorde ham anstrengende at være sammen med, hvorfor han havde et stort forbrug af ansatte, venner og damer.
 
Men hans excentriske livsførelse gjorde ham elsket og alle kender historien om, at hans hat og paraply hver fik sin teaterbillet.
 
Og så formåede han altid at trække store overskrifter om sit vilde privatliv og samtidig gøre det til god reklame for Spies Rejser.
 
Deltagerafgiften for mødet er kr. 95 for kaffe, 2 stk. smørrebrød og 1 øl/vand samt et godt foredrag. Yderligere øl/vand kan købes for 5 kr.
 
Du skal betale deltagerafgiften  via Dankort ved tilmelding til mødet (følg vejledningen ved din tilmelding) og kan du ikke betale med Dankort, skal du tilmelde dig manuelt til Herreværelset på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk og i emnefeltet skrive ’Tilmelding til møde’ og så betale kontant på mødet.
 
Tilmelding til mødet senest mandag den 17. februar 2020 – dog max 90 deltagere efter ’først til mølle’ . Du kan tilmelde dig mødet via Tilmeld-knappen du finder når du klikker her.
 
NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået forsvinder Tilmeld-knappen automatisk. Hvis max deltagerantal nås inden tilmeldingsfristens udløb, erstattes Tilmeld-knappen af en Venteliste-knap .
Herefter kan du undtagelsesvis tilmelde dig ved at skrive til os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk
 
OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk så sørger vi for manuel tilmelding.
 
I begge tilfælde: HUSK MEDLEMSNR til Ældre Sagen.
Kommende møder
 
6. marts
Min vej til skipper på Slotssøen.


Finn Sylvest Jensen fortæller om en meget fattig men god barndom i Hillerød og Hørsholm – og som Caddie på Rungsted golfbane i 9 år. Har været caddie for Dronning Alexandrine og Prins Bertil fra Sverige.

Finn blev pilot i flyvevåbnet 18 år gammel, og var jetpilot/instruktør i 10 år. Derefter pilot i det civile i 32 år, heraf de 25 år i Sterling Airways ejet af Tjæreborg præsten og sluttede sit flyverliv med 3½år  som chefinstruktør på Taiwan i et kinesisk selskab.

Finn Har i 20 år sejlet ”Den Lille Færge” på Slotssøen i Hillerød.

Foredraget vil være krydret med Finns egne billeder og Finn vil gerne have spørgsmål både undervejs og efter indlægget.


20. marts
Banditter i habitter, svindlere og platugler


Foredragsholder Henning Frandsen holderr indlægget over udvalgte danske kriminalsager fra 18- og 1900-tallet.

Vi skal bl.a. høre om:
 • Champagneskrædderen og hans falskmøntnerkumpaner
   
 • Alberti – justitsminister, storsvindler og storspiller - der fik Danmark anno 1908 til at ryste og udløste en rigsretssag
   
 • Gullaschbaronen Harald Plum, Transatlantisk Kompagnis fald og Landmandsbankens kollaps i 1922
   
 • Jens Asger Bech, charmerende ung mand, som 1891 tog fusen på de københavnske ågerkarle og kom fem år i tugthuset
   
 • Smuglerkongerne Bent Ricardo Lille Jørgen Danmark og Leon Owild: Tre ærkeslyngler, som kendte den kriminelle underverden ud og ind og som levede hårde liv med masser af sprut og hurtige damer
   
 • Danmarkshistoriens første bankkup
   
 • Brødrene Sass: To tyske mestertyve, som i en årrække begik det ene kup efter det andet i deres hjemland, for så at slå sig ned i Danmark. Og det skulle de aldrig have gjort
   
 • Våbensmuglerne fra Sydfyn, som forsynede apartheid-regimet i Sydafrika med våben

3. april
Sådan laver man god musical musik


Lasse Aagaard, der til daglig er lærer fortæller her om, hvordan det er lykkedes ham at skabe musikken til flere kendte musicals, bl.a. til ’von Scholten’ (du ved, ham der frigav slaverne på De Vestindiske Øer), ’Skammerens datter’ og ’Jordens søjler’.

Lasse har også i 1980’erne været en del af gruppen ’Onkel Dum og Bananerne’, der jo var ’indfødte’ (lokale) fra Humlebæk.

Og måske får vi lige nogle smagsprøver på hans musik.


17. april
Genforeningen, Det Kgl. Teater og meget mere


Kgl. Skuespiller Niels Hinrichsen kommer og underholder os med historier og anekdoter fra genforeningstiden i 1920. Niels er opvokset i Aabenraa og har derfor et godt kendskab til tiden før og efter genforeningen, der jo i 2020 kan fejre 100 årsdag (9. juli).

Han vil bl.a. fortælle anekdoter om Kong Christian X og selvfølgelig også den hvide hest.
Endvidere vil Niels fortælle historier og anekdoter fra sit liv som Kgl. Skuespiller og om sine oplevelser med andre skuespillerkollegaer på godt og ondt – og det bliver bestemt ikke kedeligt.

Og måske vi også lige får et par Storm P. monologer og nogle skillingsviser ind i mellem. Så der er lagt op til et godt og muntert indlæg fra Niels.


1. Maj
4 års fødselsdag – og mon ikke vi finder på noget.


Herreværelset kan nu holde sin 4 års fødselsdag og med en start i 2016 med ca. 25 medlemmer er det gået stærkt siden. I dag er vi ca. 240 medlemmer, så vi kan godt klappe os selv lidt på skulderen og fejre fødselsdagen med oprejst pande.

Der er dog pt ikke aftalt arrangement til mødet, men tro mig, vi finder på noget godt. Det plejer vi jo.


12.-14. maj
Herreværelsets 3-dages tur til Wolfsburg


I disse dage tager ca. 45 medlemmer af Herreværelset på en god herretur til Wolfsburg for bl.a. at besøge folkevognsfabrikkerne, men der vil naturligvis også være andre udskejelser. Turen er arrangeret i samarbejde med SparTours med 2 overnatninger i Celle.


OBS!  Erling har op til mødet den 7. februar orienteret os om, at der er et par pladser tilbage.  Se nærmere i starten af nyhedsbrevet.15. maj
Frederik den IV - den glemte konge, men dog Fredensborgs grundlægger


No Widding kommer og holder et foredrag om Fredensborgs grundlægger Frederik d.IV, som også opførte Fredensborg Slot.

Vi skal jo have 300-års jubilæum i 2022, så vi må forberede os på, hvad det hele drejer sig om!

Frederik den IV (konge: 1699 - 1730) er stort set skrevet ud af Danmarkshistorien på grund af sin livsførelse.  Det er tiden inde til at rette op på – ligesom Frederik den IV’s flere indbyggede gåder  i Fredensborg Slot, som No vil forsøge at løse for os.

Udgangspunktet for No’s indlæg er Kongens opførelse af Fredensborg (1719 – 22).
Vi begynder med hans personal-historie, hans opvækst som den første kronprins, født til at blive enevældig fyrste (Diktator).

Vi hører om hans egne betragtninger over den udfordring, der ventede ham og følger ham fra nederlag til oprejsning, bl.a. til nederlag i Store Nordiske Krig og sammenstiller alle de forskellige årsager til at han tabte De skånske Landsdele – Inden han endegyldigt solgte Skåne til Stockholm, og for beløbet byggede sit elskede Fredensborg.

Vi følger hans private liv fra Kronprins på dannelsesrejse til Italien og Solkongens Frankrig, Hans personlige glæder og nederlag over de roller man forventede han kunne udfylde, men som ingen havde forberedt ham på og vi hører om kronprinsens betydning for den danske kunst-  og arkitekturhistorie. Hvad bragt han med hjem af lystbetonede ideer.

Vi dykker ned i den anden Italiensrejse midt under Store Nordiske Krig. Hvad lå der i hans hemmelighedskræmmeri? Og hvorledes er resultaterne af den anden rejse synlige i dag?

Frederik d.IV var Danmarks mest byggende Konge. Langt mere end hans oldefar Christian den IV. Hvilken betydning har disse bygværker i dag?

Fredensborg Slot er det mest kendte – og mest gådefulde: Hvorfor står tårnet midt inde i bygningen? Hvorfor er der ingen fortifikationer, voldgrave kanoner, m.v.? Ingen ladegård. Hvorfor er bygningen 8-kantet ?, hvorfor har kongeflaget aldrig vajet over Fredensborg?

Vi vil høre om hvorledes nutiden kan afkode datidens svar i de historiske  anlæg, skrifter og bygværker, her 300 år efter opførelsen og det giver også Frederik den IV oprejsning! 


29. maj
5 år i Fremmedlegionen på godt og ondt


Simon Frimand Nielsen vil fortælle om sine 5 år i Fremmedlegionen. Noget som kun ganske få danskere har været igennem.

Simon var soldat på Bornholm hvor han tog sin værnepligt  og konstabeluddannelse. Derefter var han 5 år i Fremmedlegionen, hvor han var faldskærmssoldat.

Hans foredrag er en personlig beretning om at være dansk ung mand i en sagnomspundet mytisk verden og han fortæller i sit indlæg om sin tid i Fremmedlegionen fra 2013-2018 og som den er i dag.

Simon fortæller om, hvordan det er  at være i et stærkt broderskab mellem 140 nationaliteter og lære fransk på en alt andet end pædagogisk måde – blot en af mange udfordringer.

Og om benhård fysisk træning, om at holde humøret højt og være elitesoldat i en af verdens hårdeste militærenheder (2e Regiment Étranger de Parachutistes) på øen Korsika og ude på specialmissioner i Afrika og Sydamerika.

Simon vil også fortælle hvordan man kan klare alt på en stærk fysik og psyke og en umanerlig stor stædighed. Det har der været behov for.

Du kan læse mere om Simon og Fremmedlegionen på http://www.legionaer.dk/ hvor Simon bl.a. har links til fakta om Fremmedlegionen og billeder her fra.


12. juni
Så holder vi sommerferie


Og det fejrer vi naturligvis med lidt guf og hygge.

 
Med venlig hilsen
Bestyrelsen
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp