Copy
  • En lidt sen nytårshilsen fra Herreværelset
  • 30 cm tyktarm fjernet - ku´ det være undgået?
  • Mødekalender 1. halvår 2021
Se mailen i din browser
Kokkedal den 18. januar 2021
 
 
En lidt sen nytårshilsen fra Herreværelset
 
Hej igen alle sammen!

 
Selv om vi nu er kommet nogle uger ind i januar er det vel ikke for sent med en lille nytårshilsen med ønsket om et godt nytår til Jer alle og vi håber at I er kommet godt ind i 2021, nogen sikkert mere roligt end andre, men under alle omstændigheder så kan vi nu lægge et mærkeligt år 2020 bag os og se frem til et forhåbentligt mere normalt år selv om vi jo endnu skal igennem nogle måneder med både restriktioner og forsigtighed.
 
Det er dog lidt foruroligende for vores planlagte mødeopstart i marts, at restriktioner til stadighed bliver både skærpet og forlænget – nu pga en britisk virusmutation (B117 – lyder mere som et bombefly) og nu også den nylig fundne sydafrikanske variant her i landet, som tilsyneladende er kommet med en rejsende fra Dubai.
 
Så det kan være lidt svært at holde den positive kasket på plads, når der i tide og utide dukker nye ’forhindringer’ op og især når myndighederne tilsyneladende de sidste mange måneder har valgt at være på bagkant med udviklingen.
 
Det gælder bl.a. håndteringen af smittetrykket i København og vestegnskommunerne i oktober og november (man var jo hurtig nok til at lukke Nordjylland ned, men Københavnsområdet – fy da, det skal vi ikke røre ved), sen nedlukning af restauranter, cafeer og uddannelsessteder før jul (hvilket nok kunne have forhindret spidsbelastning på hospitalerne og ikke mindst færre døde over og efter jul/nytår), skærpede restriktioner ved indrejse (kun anbefalinger om selvvalgt isolation og ikke krav), for sen ibrugtagning af ’straks-test’ (vi kan jo selv – også selv om der kunne være 1 og 2 ugers ventetid på en test)  og jeg kunne finde mange flere eksempler. Så myndighederne bør komme lidt mere frem i skoene og komme på forkant med virusudviklingen, hvis samfundet ikke skal forblive bagud på point lyder det lidt småsurt fra ’mandagstræneren’. Det er ikke ligefrem Nobelprisen for rettidig omhu, der står og banker på.
 
Desværre er det så også kommet bag på myndighederne, at mange hjemmeboende 65+ borgere ikke har PC og derfor ikke kan tilmelde sig vaccination for den gruppe og mange har endda ikke mulighed for egen transport til vaccinationssteder når de endelig har fået en tid. Men på et eller andet tidspunkt bliver teoretikere vel også praktikere, så det løser sig forhåbentlig på den lange bane.
 
Og hvad f……. sker der på plejehjemmene rundt om i landet og ikke mindst her i kommunen. Hvorfor bliver flere plejehjemsbeboere og medarbejdere stadig smittet. Jeg ved godt, at vaccinen måske ikke har slået igennem med sin virkning endnu, men noget tyder da på, at personalet ikke har lært noget som helst af situationens alvor. Ellers burde der vel ikke være så meget smitte netop der, hvor der jo ikke kommer andre ej heller pårørende – spørger bare sådan lige ud i luften.
 
Men nu skal det ikke være ’sort’ det hele. Dagene er blevet længere, solen har skinnet og foråret er ikke så langt ude i fremtiden, så lad os alligevel være lidt optimistiske og håbe, at de nuværende restriktioner forhåbentlig kan holde smittespredningen lidt i ave sammen med de påbegyndte vaccinationer, så der måske alligevel kan skimtes et lys i mødemørket her til marts. Vi holder i hvert fald foreløbig fast i mødekalenderen for 1. halvår 2021, som du kan se sidst i nyhedsbrevet.
 
Pas stadig på dig selv og dine omgivelser.
 
PS! Jeg vender selvfølgelig tilbage med et nyhedsbrev når der kommer mere overblik over mødemulighederne, men du skal da også lige have dagens ’GaJol citat’ med på vejen: ”Et smil kræver 13 muskler – et surt ansigt 60. Hvorfor anstrenge sig unødigt?”

 
 
30 cm tyktarm fjernet – ku’ det være undgået?
 
Jeg har modtaget et indlæg til nyhedsbrevet fra Ole Andersen og videregiver det her som en appel til os alle. Ole har skrevet nedenstående personlige historie:
 
”Nedenfor er et brev, som min datter har skrevet på Facebook til sin tåbelig far, der har lade stå til med hensyn til de tarm screeninger der har være i årenes løb.
 
Det har nu kostet mig en 5 cm. stor kræftknude og 30 cm mindre tyktarm. Havde jeg ikke været den store idiot havde jeg nok haft et andet forløb og måske hele min tyktarm.
 
Jeg er kommet godt over operationen og har det nogenlunde, men jeg bander mig selv lang bort og vil opfordre alle mænd/herrer til ikke at være for stolte eller naive til at tage en screening eller anden test for kræft i tyktarmen.
 
Det min datter har skrevet opfatter jeg som en kærlighedserklæring til mig, men også en opfordring til andre og her er så hendes brev til mig”:
 

Kære mand
(og koner, mænd, partner, kærester, børn, søskende, fædre, mødre, venner til en mand)
 
I starten af det nye år kommer der lige et opråb til jer mænd. Du skal gerne være en del af livet i mange år fremover, og derfor skal du også ta' et ansvar for dig selv.
Fra du er fyldt 50 år, får du løbende tilbudt at deltage i screening for tarmkræft og ta' nu for pokker og sig ja tak og gør det! Der er mange som vælger ikke at deltage og det kan være at du er en af dem ...??!!! Men som vores Dronning ville sige 'det kan du ikke være bekendt'. Uanset om du afholder dig fra det fordi du tænker at det er unødvendigt, om det er usikkerheden på svaret, holder dig tilbage eller din forfængelighed fylder for meget - så ta' nu og skid i den kop og send din afføring ind. BUM, så er det sagt.
Du skylder dig selv og ikke mindst din familie og venner at gøre det. Ja, det er ikke superfedt at skulle gøre det, men ved du hvad .... alternativet kan være at du lige pludselig fornemmer at der er noget som måske ikke helt er som det skal være, måske lidt smerter, måske lidt blod i afføringen (men som mand vil du nok tænke, 'det er nok meget normalt', men nej det er det altså ikke!) og så skal du alligevel en masse ubehagelige undersøgelser igennem og dermed ventetid og usikkerhed. Ventetiden og usikkerheden er ikke kun din, den deles også af alle omkring dig og så er det nok alligevel bedre at blive screenet løbende!
Og ja, måske du får konstateret kræft, men så har du i det mindste fået konstateret det tidligere end du ellers ville og det er ikke uvæsentligt.
Så kære mand, ta' nu dig selv alvorlig og ta' et ansvar for dig selv og ikke mindst også for din familie.
Kære kvinder, børn, søskende, mødre, venner, fædre og andet godtfolk - hvis du kender en mand som har fravalgt disse screeninger, så ta' lige og spark til ham og fortæl ham hvor meget du elsker ham og bed ham om at sige ja til screeningen næsten gang han får den tilbudt.
 
Tak for dit indlæg, Ole.
Mødekalender 1. halvår 2021
 
5. marts
 
Opstartsmøde 2021

 
Vi har reserveret mødelokalerne den 5. marts til et opstartsmøde for 2021, hvis restriktionerne og forsamlingsloftet tillader det.
 
Da der ikke er indlæg på mødet skal vi bare hyggesnakke, klare verdenssituationen  og få en god frokost – og det skulle vi jo nok være mænd for.

Link til tilmelding kommer i et senere nyhedsbrev.

 
 
12. marts
 
Højbjergsagen

 
Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen er Danmarkshistoriens største kriminalsag og en af de mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967, i et nydeligt hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød Marie Lock-Hansen ned med koldt blod?

True crime-bestsellerforfatteren Peer Kaae går i dette foredrag bag om alle teorierne, som er groet vildt gennem 50 år. Med støtte i politiets akter fra sagen portrætterer han ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse – og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade. Han rekonstruerer tiden omkring drabet minut for minut og følger sporene ud i Aarhus og omegn. Trådene trækkes også bagud, til de dunkle punkter i hr. og fru Lock-Hansens samliv, og baseret på research og interviews med de tilbageværende vidner i sagen lægger Peer Kaae brikkerne på ny og tegner et aldrig tidligere set billede af mordet og morderen.
 
Peer Kaae, der er journalist og forfatter, har skrevet en hel del bøger om krimisager, bl.a. ’Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej’ og kendte personer, bl.a. Axel Strøbye og Karl Stegger, som han også holder foredrag om. Du kan læse mere om Peer Kaae og hans bøger på https://www.forfatterforedrag.dk/flx/foredragsholdere/peer-kaae-foredrag-dobbeltmordet-paa-peter-bangs-vej/
 
 
26. marts
 
Så indtager borgmesteren igen Herreværelset

 
Det er jo blevet en god tradition, så borgmester Thomas Lykke Pedersen kommer igen i år på besøg i Herreværelset og informerer om kommunens tilstand og svarer på spørgsmål fra medlemmerne.
 
Hvis du har spørgsmål, som du ønsker svar på, kan du sende spørgsmål til mig (Bent) inden den 12. marts på jbmarcussen@gmail.com så skal jeg nok sørge for, at det kommer Thomas i hænde inden mødet, så han har mulighed for at undersøge og forberede sit svar her på.
 
 
9. april
 
En dansk krigssejlers historie

 
Arne Woythal fortæller om sin far, der som sømand blev ’fanget’ på havet ved besættelsen af Danmark i 1940.
 
Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940 befandt godt 6.300 danske søfolk sig uden for afspærringen, og de måtte vær især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende  betød det allieret krigstjeneste.  Af dem vendte 1.087 aldrig hjem.
 
I dette foredrag følger vi en af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og han vendte ikke tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946. Da havde han været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af u-både i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944, og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.
 
Foredraget bygger på en lang række efterladte dokumenter og en meget grundig research i Rigsarkivet, Museet for Søfart, Ministry of War i England og den nationale og internationale maritime litteratur.
 
Arne tager udgangspunkt i sin bog ”Fra Murmansk til Stillehavet … historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste fra 1940-1945” og beretter fængslende om et kapitel i Danmarkshistorien, som er kendt af de færreste.
 
Arne er kriminalassistent og arbejder ved Vestegnens Politi og har bl.a. været udstationeret i Afghanistan. Der udover har han skrevet nogle romaner. Du kan læse mere om Arne og hans øvrige foredrag på www.arnewoythal.dk (klik på fanen foredrag).
 
 
23. april
 
A Blast From The Past

 
Så skal vi lige en smuttur tilbage til 50’erne. Til vores barndom og ungdom. Gorm Clausen kommer og holder et indlæg om 50’er Rock N’ Roll og kulturen der fulgte med.
 
Gorm giver et spændende og levende foredrag om, hvordan den moderne rockmusik opstod og Beatles,  Rolling Stones, Bruce Springsteen og alle andre rockbands har deres rødder i 50’ermes rockmusik.
 
Indlægget er ganske uformelt, men professionelt præsenteret i form af musik, koncertoptagelser, spændende historier og filmklip med Elvis, Jerry Lee Lewis, Little Richard og mange flere.
 
Derudover bliver 50er tøjstilen, bilerne, dansen og rock-a-billy kulturen berørt.
 
 
7. maj
 
Happy Birthday
 

Herreværelset kan nu holde 5 års fødselsdag og det vil nok blive fejret med mere end flag og nogle hurra’er. Men mere om det senere.
 
 
21. maj
 
Hvad går de mon  og laver på ’Borgen’

 
DR-journalist og politisk analytiker Jens Ringberg vil fortælle lidt om livet på ’Borgen’ som journalist og journalisternes relationer til politikerne.
 
Jens har i mere end 35 år dækket dansk politik og har derfor et stort indblik i, hvordan arbejdet på ’Borgen’ foregår både journalister imellem og kommunikationen med politikerne – både de formelle og uformelle.
 
Vi vil her få et indblik i et arbejde og miljø, som er ukendt for de fleste.
 
 
4. juni
 
Store og små tog

 
Bjarne Vilhelmsen, der desværre et par gange har fået aflyst sit indlæg for os pga forsamlingsloft ifm Corona tager nu ’handsken op’ og håber vi nu kan gennemføre mødet og hans indlæg.
 
Bjarne blev ansat ved DSB som 60 -årig og fik 10 fantastiske år før han gik på pension i 2011.
 
Men han havde allerede som dreng, hvor alle raske drenge ønskede sig modeltoge, haft det som sin store hobby og har bevaret interessen her for i alle årene siden og Bjarne vil fortælle os om denne alsidige interesse for både de enkelte toge og togstammer og ikke mindst om sin store hobby.
 
Og mon ikke vi også kommer til at høre lidt om de ’rigtige’ toge.
 
 
18. juni
 
Så går vi på sommerferie

 
Og afslutter her et noget amputeret 1. halvårs møder og kan forhåbentlig glæde os over, at Corona virus nu er lagt bag os og derfor kan se positivt fremad til en tid uden Corona og de relaterede restriktioner med bl.a. nedlukning af en del af vores møder både i 2020 og til nu.
 
Hvad der skal ske på mødet er endnu ikke helt fastlagt, men vi skal nok finde på lidt hygge og humørspredning inden sommerferien. Det kunne f.eks. være udendørs ølsmagning akkompagneret med lidt ’hornmusik’  - eller i hvert fald musik. Det skal nok blive en forrygende halvårsafslutning.
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp