Copy
Mødet i Herreværelset den 10. januar 2020 
Herreværelsets nytårskur og lidt om it-sikkerhed
Næste møde i Herreværelset den 24. januar 2020
Kommende møder

 
Se mailen i din browser
Kokkedal den 12 januar 2020
 
Mødet i Herreværelset den 10. januar 2020

Hi ho, hi ho til møde vi gå (det rimer da lidt) og 90 medlemmer havde igen fundet vejen eller skal vi sige tilmeldingsknappen til Herreværelsets første møde i 2020. Desværre var der 17 medlemmer på venteliste og det betyder, at vi naturligvis vil gøre en stor indsats for at få plads til flere på vores møder, men logistisk er det lidt svært mht. bordopstilling mv. Men lad os nu se, måske får vi et genialt indfald – det sker jo ind imellem.

Erling bød velkommen og et godt nytår til alle og specielt velkommen til alle nye medlemmer, som han mente måske kunne ’opdrage’ lidt på os ’gamle’ -  en nærmest umulig opgave – de er jo ikke anderledes i sind og sjæl, så bare rolig, det bliver som det plejer – god social hygge, snak og samvær.

Naturligvis, fristes man til at sige, havde Ove fundet det rigtige nytårsskyts frem til dagens møde. Med en video blev der lige fyret lidt nytårsraketter af inden DR’s pigekor isang ’Vær velkommen Herrens år …’ og det var der god mening i, men jeg synes nu nok, at Herreværelsets kor var lidt svagt i mælet – men som Poul Nyrop en gang sagde i en nytårstale: ’Det må kunne gøres bedre’. Så pust gerne lidt mere luft i lungerne til næste mødes fællessang.

Efter fællessangen havde Erling en del informationer, som du kan se her.

Han havde en stor hilsen til os fra Dameværelset. De havde fået lov til at tage en enkelt brændevin til deres julefrokost af det nogen medlemmer havde sponsoreret til vores julefrokost – og der var vist ingen af os ved julefrokosten, der gik tørstige derfra. OG bare rolig nu, der er en enkelt snaps til os, når vi fortjener det (og gør vi ikke altid det spørger jeg bare spagfærdigt).

Og så synes Erling, at vi skal forsøge at være lidt mere mødekultiverede i det nye år (det var dog noget af et nytårsforsæt!). F.eks. kunne man vente med at spise, til der bliver sagt ’værsgo’, så alle har fået mad og drikke på bordene. Der vil fremover være affaldssække ved udgangen fra salen, hvor i bedes putte affaldet i og der vil være kurve, som i kan lægge bestik i. Dåserne sættes også på bordet ved udgangen – hvor der også er en sort lærredspose, hvor i kan deponere jeres navneskilt til næste gang.

Tag den! Men det bør vi kunne efterleve.

Der er jo, som i kan se af tilmelding til møderne,  rift om pladserne i Herreværelset – derfor, hvis du har tilmeldt dig og alligevel ikke kan komme, bedes du skrive til Erling. Så vil den første på ventelisten få din plads og du kommer så gratis med på det næste møde du ønsker at deltage i. Til nød kan du også få pengene retur af Erling kontant. Det er jo ærgerligt, hvis der er pladser og mad til overs, der kunne komme en anden til gavn.

Der er nu 7.570 medlemmer af Ældre Sagen her i kommunen men der er stadig ca. 400 frivillige, så der kan godt bruges flere. Hvis du gerne vil være frivillig til et eller andet under Ældre sagen, så kan du henvende dig til Erling på erlingvraa@hotmail.com.

Der arbejdes med at oprette sorggrupper, ’spis sammen’ grupper og madlavningskurser, f.eks. italiensk for begyndere. Hvis du vil vide mere eller gerne deltage her i, så skriv til Erling.

Erling havde også haft et møde med FKE (Fredensborg Kommunes Elevråd), der gerne ville have et samarbejde med Ældre sagen på forskellige områder. Det kunne f.eks. være at blive mentor for elever i de ældre klasser eller læse historier for de mindste klasser. Og det gælder for alle klasser i kommunen. Så hvis du har mod på det – og ikke mindst interesse for det – så kan du henvende dig til Erling på erlingvraa@hotmail.com, der så vil formidle kontakt. En social opgave, der helt klart vil give begge parter en stor oplevelse og forståelse for hinandens tanker og væremåde. Jeg håber mange melder sig.

Erling har samtidig inviteret nogle af FKE’s medlemmer til at deltage i vores møder som deltagere på balkonen over mødelokalet. Så hvis de unge mennesker kommer, så tag godt imod dem. Det er trods alt vores fremtid.
 
Herudover kunne Erling informere om, at Henning Larsen, tidl. Snedkermester og nu medlem af Herreværelset, tilbød et sikkerhedstjek af ens hjem for at undgå evt. indbrud. Henning var selv med til mødet i dag og kom med følgende gode tilbud til Herreværelsets medlemmer:

”Når man sidder og ser på alle de indbrud, der har været i år bliver man lidt ked af det på ofrenes vegne. Jeg har en baggrund som snedkermester gennem mere end 30 år og vil kunne tilbyde medlemmer af Ældre Sagen i Fredensborg Kommune en gennemgang af deres bolig, med en skriftlig opgørelse af, hvad man eventuelt kunne gøre bedre. Jeg udfører ikke arbejdet men kommer med gode råd til dem der vil udføre arbejdet selv, eller man kan bruge mine råd til at få låse smeden til at foretage arbejdet. Jeg vil kun have dækket udgifter til kørsel m.m. som jeg sætter til en fast pris af kr. 100.- , samt en kop kaffe, for et besøg og en skriftlig rapport sendt på mail”.

Hvis du er interesseret i at få et sikkerhedstjek mod indbrud af Henning kan du kontakte ham på b.h.larsen@mail.tele.dk eller på telefon 5124 3293.

Og puh ha! Oven på alle de informationer må du nu gerne tage en frisk dyb vejrtrækning.

OBS! Vi har tidligere haft noget ’bøvl’ med vores mailserver der har resulteret i, at mails, der er sendt til Herreværelset ikke kommer frem, MEN det skulle igen være i orden. Så send bare, hvis du har noget på hjerte.
Herreværelsets nytårskur og lidt om it-sikkerhed

Som du har set ovenfor startede vi nytårsmødet med en hel del informationer og gode intentioner fra Erling for det kommende år og herefter fik Ove så mikrofonen for at fortælle os noget om IT-sikkerhed.

Ove holdt et fremragende ’nede på jorden’ indlæg om den manglende IT-sikkerhed, som mange af os sikkert ikke i dagligdagen er så OBS på, som vi burde være. Han førte os med både plancher og information elegant gennem disse fire højaktuelle temaer om IT-sikkerhed på nettet og mobiltelefonen.

Phishing og fuphenvendelser

Kodeord og login

Fup når du handler på nettet

Vigtige opdateringer af din computer og mobil

Og på de mange spørgsmål og ’brummen’ over bordene er jeg sikker på, at Ove havde ramt et rigtigt godt emne for mange mennesker og måske især ældre (og der er vi jo nok også medregnet) er meget udsatte og ret nemme at narre, vi er simpelthen for godtroende.

Men blot ved at tænke os lidt om, kan vi relativ nemt forhindre, at vi bliver narret.  Lyder et tilbud for godt til at være sandt – så  er det helt givet ikke sandt!  Og inden du klikker på et link eller på anden måde besvarer en mail, bør du lige overveje, om det er en fup mail (eller SMS). Og du skal ALDRIG udlevere eller sende informationer om dit cpr-nr, konti eller Nem-ID til nogen som helst. Det kræver hverken private virksomheder, banker, forsikringsselskaber, offentlige myndigheder eller andre, så hvis der er nogen, der beder om det, ja – så er det helt givet en fupmail, som du bør holde dig fra.-
 
Og Ove kunne også mange gode ’historier’ om kodeord, der enten er for nemme at gennemskue for hackere eller som måske ligger tilgængelige i huset – ja måske endda lige ved siden af PC’en.

Og det med at skifte kodeord og bruge forskellige kodeord til forskellige ting som f.eks. netbank, Nem-ID, læge mm er vi bestemt ikke gode til. Det kom vist også med al tydelighed frem på mødet.

Og mange har kodeord med kun få bogstaver/tal. Og her kunne Ove anbefale at man i stedet brugte lange kodeord med f.eks. både mellemrum, specialtegn, store og små bogstaver og tal i kombination. Ove havde en statistik, der viste, at hvis kodeordet var kombineret af 11 kombinationer ville det tage hackere ca. 116 år at finde den rigtige kombination – og det er da immervæk noget.

Og ikke mindst skal vi være meget opmærksomme på, hvem vi handler med på nettet. Der er iflg. Oves statistikker ca. 5 gange så mange svindel websider som sikre websider. Sidste år blev der svindlet for ca. 24 mio kr, hvilket er en forøgelse på 50% i forhold til året før.

Det man kan tjekke er ’e-handelsmærket’, som godkendte webforretninger har på deres hjemmeside. Derudover kan man se på ’http’ adressen. Hvis der er tilføjet et ’s’ til http – altså https er det en sikker side. Man kan også klikke på fanen ’Om os’ og hvis der her står noget vrøvl eller dårligt dansk eller måske endda slet ingenting, så kan du være sikker på, at det nok ikke er det sted du bør handle. Det samme gælder, hvis priserne ser lidt mystiske ud med f.eks. ’skæve’ ørebeløb som f.eks. kr. 103,73 o.lign. – ja så er det med at holde musen væk.

Oves helt igennem supergode og informative gennemgang/indlæg var med baggrund i anbefalinger fra Digitaliseringsstyrelsens kontor for cyber- og informationssikkerhed og vi siger tusind tak til Ove for at have bibragt os alle en viden, som jeg er overbevist om gav mange stof til eftertanke. Det synes at fremgå af kommentarerne under og efter indlægget.

Og ja, der blev kastet mange spørgsmål ud i lokalet i forbindelse med indlægget. Dem får du ikke svar på her, men hvis du vil se de plancher, informationer og eksempler Ove brugte på mødet kan du klikke her. Og bare rolig – det er et sikkert link.

Du kan læse mere om blandt andet IT-sikkerhed på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Nåh ja og så! Efter Oves indlæg var der så frokost og det tidligere annoncerede og kendte smørrebrød var på forunderlig vis blevet skiftet ud med Tapas og det var ingen snydt med. Superlækkert og det blev endda først ’kultiveret’ indtaget efter et rungende ’værsgo’ fra Erling, så noget har vi da hørt efter.

 
Næste møde i Herreværelset den 24. januar 2020

Blind og bjergbestiger – kan det lade sig gøre?

Sven Mogensen tog den udfordring op og ja, det har Sven så bevist godt kunne lade sig gøre – sikkert ikke let, men alligevel.

Sven vil med bl.a. fotos og videoer fortælle om sine forberedelser til og bestigning af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Bjergbestigning er i sig selv en stor personlig udfordring og det bliver da ikke nemmere af, at man ikke kan se, hvor man træder og hvilke udfordringer der venter forude. Men det får vi mere at høre om i Svens indlæg, hvor han også vil fortælle lidt om baggrunden for at bestige Kilimanjaro.

Og Sven vil også fortælle lidt om sit arbejde for synshandicappedes motionsfond, som han er meget optaget af og derfor vil Sven give sit indlægshonorar ubeskåret videre til Synshandicappedes Motionsfond.

Deltagerafgiften for mødet er kr. 80 for kaffe, 2 stk. smørrebrød og 1 øl/vand. Yderligere øl/vand kan købes for 5 kr.

Du skal betale deltagerafgiften  via Dankort ved tilmelding til mødet (følg vejledningen ved din tilmelding) og kan du ikke betale med Dankort, skal du tilmelde dig manuelt til Herreværelset på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk og i emnefeltet skrive ’Tilmelding til møde’ og så betale kontant på mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 20. januar 2020 – dog max 89 deltagere (foredragsholderen vil spise med, og er forhåndstilmeldt -derfor kun 89)  efter ’først til mølle’ . Du kan tilmelde dig mødet via Tilmeld-knappen du finder når du klikker her
NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået forsvinder Tilmeld-knappen automatisk.
NB! Bliver mødet fuldtegnet med 89 deltagere inden tilmeldingsfristens udløb, bliver Tilmeld-knappen erstattet af en Venteliste-knap. Kommer du på ventelisten, skal du først betale når du eventuelt flyttes over på deltagerlisten. I så fald kontaktes du af Ældre Sagens formand eller kasserer.

OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk så sørger vi for manuel tilmelding.

I begge tilfælde: HUSK MEDLEMSNR til Ældre Sagen.
 
Kommende møder
 
Som du kan se nedenfor er der allerede arrangeret indlæg for de kommende møder i 1. halvår 2020. Men skulle du nu alligevel have en god ide til et indlæg eller ikke mindst, hvis du selv gerne vil holde et indlæg om et eller andet du brænder for, så tøv ikke med at skrive til Herreværelset her om eller du kan skrive direkte til mig (Bent Marcussen)  på e-mail jbmarcussen@gmail.com – så finder vi nok også ud af det.
 

7. februar
Fra den kolde krig til de bonede gulve


Indlæg af Kim Reisz, medlem af Herreværelset.

Kim Reisz er pensioneret fra Hæren efter mange års aktiv tjeneste og vil på opfordring gerne fortælle lidt om  sin tid i Forsvvaret i 1976-2017.

Det vil blive en munter fortælling i ord og billeder om soldatens foranderlige liv fra beskidt dragon i felten under den kolde krig til adskillige missioner i mere eller mindre eksotiske lande – endende op som gallaklædt garderofficer ved hoffet.

Der er jo sikkert mange af deltagerne, der også har været i ’trøjen’, så de vil være meget velkommen til at bidrage med en morsom anekdote eller to.

Fotoet herover er fra Stevnsfortet, der var aktivt under den kolde krig og i dag fungererer som museum.


21. februar
Simon Spies – den karismatiske rejsekonge


Foredragsholder Thomas Sloth, der har firmaet ’Alle tiders foredrag’ kommer og holder et indlæg om Simon Spies.

Simon Spies var den danske charterbranches stamfader og en stor levemand, men var allerede aktiv forretningsmand som barn.

Simon Spies var en sand iværksætter og allerede som 6-årig startede han sit første firma – og der skulle komme flere til siden. Hans virksomheder havde bestemt ikke alle succes, men da Spies rejser blev søsat hos et familiemedlem med telefon var grundstenen til en stor succes lagt.

Hans sammensatte person gjorde ham anstrengende at være sammen med, hvorfor han havde et stort forbrug af ansatte, venner og damer.

Men hans eksentriske  livsførelse gjorde ham elsket og alle kender historien om, at hans hat og paraply fik hver sin teaterbillet.

Og så formåede han altid at trække store overskrifter om sit vilde privatliv og samtidig gøre det til god reklame for Spies Rejser.


6. marts
Min vej til skipper på Slotssøen.


Finn Sylvest Jensen fortæller om en meget fattig men god barndom i Hillerød og Hørsholm – og som Caddie på Rungsted golfbaneI 9 år. Har været caddie for Dronning Alexandrine og Prins Bertil fra Sverige.

Finn blev pilot i flyvevåbnet 18 år gammel, og var jetpilot/instruktør i 10 år. Derefter pilot i det civile i 32 år, heraf de 25 år i Sterling Airways ejet af Tjæreborg præsten og sluttede sit flyverliv med 3½år  som chefinstruktør på Taiwan i et kinesisk selskab.

Finn Har i 20 år sejlet ”Den Lille Færge” på Slotssøen i Hillerød.

Foredraget vil være krydret med Finns egne billeder og Finn vil gerne have spørgsmål både undervejs og efter indlægget.


20. marts
Banditter i habitter, svindlere og platugler


Foredragsholder Henning Frandsen holderr indlægget over udvalgte danske kriminalsager fra 18- og 1900-tallet.

Vi skal bl.a. høre om:
 • Champagneskrædderen og hans falskmøntnerkumpaner
   
 • Alberti – justitsminister, storsvindler og storspiller - der fik Danmark anno 1908 til at ryste og udløste en rigsretssag
   
 • Gullaschbaronen Harald Plum, Transatlantisk Kompagnis fald og Landmandsbankens kollaps i 1922
   
 • Jens Asger Bech, charmerende ung mand, som 1891 tog fusen på de københavnske ågerkarle og kom fem år i tugthuset
   
 • Smuglerkongerne Bent Ricardo Lille Jørgen Danmark og Leon Owild: Tre ærkeslyngler, som kendte den kriminelle underverden ud og ind og som levede hårde liv med masser af sprut og hurtige damer
   
 • Danmarkshistoriens første bankkup
   
 • Brødrene Sass: To tyske mestertyve, som i en årrække begik det ene kup efter det andet i deres hjemland, for så at slå sig ned i Danmark. Og det skulle de aldrig have gjort
   
 • Våbensmuglerne fra Sydfyn, som forsynede apartheid-regimet i Sydafrika med våben

3. april
Sådan laver man god musical musik


Lasse Aagaard, der til daglig er lærer fortæller her om, hvordan det er lykkedes ham at skabe musikken til flere kendte musicals, bl.a. til ’von Scholten’ (du ved, ham der frigav slaverne på De Vestindiske Øer), ’Skammerens datter’ og ’Jordens søjler’.

Lasse har også i 1980’erne været en del af gruppen ’Onkel Dum og Bananerne’, der jo var ’indfødte’ (lokale) fra Humlebæk.

Og måske får vi lige nogle smagsprøver på hans musik.


17. april
Genforeningen, Det Kgl. Teater og meget mere


Kgl. Skuespiller Niels Hinrichsen kommer og underholder os med historier og anekdoter fra genforeningstiden i 1920. Niels er opvokset i Aabenraa og har derfor et godt kendskab til tiden før og efter genforeningen, der jo i 2020 kan fejre 100 årsdag (9. juli).

Han vil bl.a. fortælle anekdoter om Kong Christian X og selvfølgelig også den hvide hest.
Endvidere vil Niels fortælle historier og anekdoter fra sit liv som Kgl. Skuespiller og om sine oplevelser med andre skuespillerkollegaer på godt og ondt – og det bliver bestemt ikke kedeligt.

Og måske vi også lige får et par Storm P. monologer og nogle skillingsviser ind i mellem. Så der er lagt op til et godt og muntert indlæg fra Niels.


1. Maj
4 års fødselsdag – og mon ikke vi finder på noget.


Herreværelset kan nu holde sin 4 års fødselsdag og med en start i 2016 med ca. 25 medlemmer er det gået stærkt siden. I dag er vi ca. 240 medlemmer, så vi kan godt klappe os selv lidt på skulderen og fejre fødselsdagen med oprejst pande.

Der er dog pt ikke aftalt arrangement til mødet, men tro mig, vi finder på noget godt. Det plejer vi jo.


12.-14. maj
Herreværelsets 3-dages tur til Wolfsburg


I disse dage tager ca. 45 medlemmer af Herreværelset på en god herretur til Wolfsburg for bl.a. at besøge folkevognsfabrikkerne, men der vil naturligvis også være andre udskejelser. Turen er arrangeret i samarbejde med SparTours med 2 overnatninger i Celle.

Turen er fuldt booket, så der er ikke mulighed for yderligere tilmelding, men der kommer måske en anden god tur til et eller andet sted næste år – hvem ved?


15. maj
Frederik den IV - den glemte konge, men dog Fredensborgs grundlægger


No Widding kommer og holder et foredrag om Fredensborgs grundlægger Frederik d.IV, som også opførte Fredensborg Slot.

Vi skal jo have 300-års jubilæum i 2022, så vi må forberede os på, hvad det hele drejer sig om!

Frederik den IV (konge: 1699 - 1730) er stort set skrevet ud af Danmarkshistorien på grund af sin livsførelse.  Det er tiden inde til at rette op på – ligesom Frederik den IV’s flere indbyggede gåder  i Fredensborg Slot, som No vil forsøge at løse for os.

Udgangspunktet for No’s indlæg er Kongens opførelse af Fredensborg (1719 – 22).
Vi begynder med hans personal-historie, hans opvækst som den første kronprins, født til at blive enevældig fyrste (Diktator).

Vi hører om hans egne betragtninger over den udfordring, der ventede ham og følger ham fra nederlag til oprejsning, bl.a. til nederlag i Store Nordiske Krig og sammenstiller alle de forskellige årsager til at han tabte De skånske Landsdele – Inden han endegyldigt solgte Skåne til Stockholm, og for beløbet byggede sit elskede Fredensborg.

Vi følger hans private liv fra Kronprins på dannelsesrejse til Italien og Solkongens Frankrig, Hans personlige glæder og nederlag over de roller man forventede han kunne udfylde, men som ingen havde forberedt ham på og vi hører om kronprinsens betydning for den danske kunst-  og arkitekturhistorie. Hvad bragt han med hjem af lystbetonede ideer.

Vi dykker ned i den anden Italiensrejse midt under Store Nordiske Krig. Hvad lå der i hans hemmelighedskræmmeri? Og hvorledes er resultaterne af den anden rejse synlige i dag?

Frederik d.IV var Danmarks mest byggende Konge. Langt mere end hans oldefar Christian den IV. Hvilken betydning har disse bygværker i dag?

Fredensborg Slot er det mest kendte – og mest gådefulde: Hvorfor står tårnet midt inde i bygningen? Hvorfor er der ingen fortifikationer, voldgrave kanoner, m.v.? Ingen ladegård. Hvorfor er bygningen 8-kantet ?, hvorfor har kongeflaget aldrig vajet over Fredensborg?

Vi vil høre om hvorledes nutiden kan afkode datidens svar i de historiske  anlæg, skrifter og bygværker, her 300 år efter opførelsen og det giver også Frederik den IV oprejsning! 


29. maj
5 år i Fremmedlegionen på godt og ondt


Simon Frimand Nielsen vil fortælle om sine 5 år i Fremmedlegionen. Noget som kun ganske få danskere har været igennem.

Simon var soldat på Bornholm hvor han tog sin værnepligt  og konstabeluddannelse. Derefter var han 5 år i Fremmedlegionen, hvor han var faldskærmssoldat.

Hans foredrag er en personlig beretning om at være dansk ung mand i en sagnomspundet mytisk verden og han fortæller i sit indlæg om sin tid i Fremmedlegionen fra 2013-2018 og som den er i dag.

Simon fortæller om, hvordan det er  at være i et stærkt broderskab mellem 140 nationaliteter og lære fransk på en alt andet end pædagogisk måde – blot en af mange udfordringer.

Og om benhård fysisk træning, om at holde humøret højt og være elitesoldat i en af verdens hårdeste militærenheder (2e Regiment Étranger de Parachutistes) på øen Korsika og ude på specialmissioner i Afrika og Sydamerika.

Simon vil også fortælle hvordan man kan klare alt på en stærk fysik og psyke og en umanerlig stor stædighed. Det har der været behov for.

Du kan læse mere om Simon og Fremmedlegionen på http://www.legionaer.dk/ hvor Simon bl.a. har links til fakta om Fremmedlegionen og billeder her fra.


12. juni
Så holder vi sommerferie


Og det fejrer vi naturligvis med lidt guf og hygge.


 
Med venlig hilsen
Bestyrelsen
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp