Copy
  • Mødet i Herreværelset den 22. oktober
  • Næste møde i Herreværelset
  • Kommende møder
Se mailen i din browser
 
Kokkedal den 24. oktober 2021 
 

Mødet i Herreværelset den 22. oktober 2021
 
Erling kunne byde velkommen til ca. 80 fremmødte medlemmer og til dagens indlægsholder, Arne Woythal.

 Ove var blevet forhindret i at deltage i mødet og det var fællessangen så også. Der var derfor hverken stemmeopvarmning eller fællessang denne gang, så det var ’lige på og hårdt’ med dagens indlæg. Men så får vi nok en rigtig ’syng med’ fællessang til næste møde.

Erling og andre kunne fortælle, at det havde været en god tur til Wolfsburg og du kan læse mere om turen og se billeder her fra på dette link  Med Herrevaerelset til Wolfsburg i oktober 2021 (aeldresagen.dk.

Ove har bedt mig om lige at informere Jer alle om, at der i forbindelse med overgangen fra NemID til MitID allerede er plattenslagere i gang med at franarre cpr og NemID oplysninger -  desværre må man sige, men nok helt forventeligt.

Du kan læse om advarsler mod svindel på https://taenk.dk/om-os/apps-fra-forbrugerraadet-taenk/app-mit-digitale-selvforsvar  - gå lidt ned på siden til "Se de seneste advarsler her" og klik på "Pas på svindel med MitID"

Og husk! Videregiv ALDRIG dine personlige data og Nem-Id oplysninger til nogen via mail og SMS. Hvis du bliver bedt om det kan du være sikker på, at der er tale om svindel.

Som jeg skrev i sidste nyhedsbrev er jeg i gang med at forberede indlæg til møderne for 2022 og har også allerede en masse gode emner og ideer jeg kan bruge og har også fået gode forslag fra nogle medlemmer – og tak for dem, men hvis du også har et godt forslag, er du meget velkommen til at kontakte mig med info her om. Det kan være emne eller kontaktperson (mail eller tlf.nr.). Du kan skrive til mig på mail jbmarcussen@gmail.com.

Og så har jeg en lille efterlysning om erfaring med tinnitus. Kender du noget til behandling af tinnitus, gode eller dårlige erfaringer med tinnitus ved brug af høreapparat eller andet relevant, der kan afhjælpe tinnitus, så må du også meget gerne skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com. De erfaringer, som jeg derved kan få samlet med Jeres hjælp, vil jeg så give videre i et senere nyhedsbrev, da jeg tror vi er mange, der har tinnitus i mere eller mindre grad.


En dansk krigssejlers historie

Arne Woythal er pensioneret kriminalassistent ved Vestegnens Politi og har bl.a. været udstationeret i Afghanistan, men Arnes foredrag her handler om sin far, der var krigssejler under besættelsen.

Foredraget bygger på en lang række efterladte dokumenter og en meget grundig research i Rigsarkivet, Museet for Søfart, Ministry of War i England og den nationale og internationale maritime litteratur og Arnes indlæg tager udgangspunkt i sin bog ”Fra Murmansk til Stillehavet … historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste fra 1940-1945” og Arne fortalte fængslende om et kapitel i Danmarkshistorien, som er kendt af de færreste.

Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940 befandt godt 6.300 danske søfolk sig på havet uden for dansk farvand, og de måtte vær især træffe et valg. Valget om at deltage i allieret krigstjeneste eller vende hjem til Danmark. Langt de fleste valgte at gå i allieret krigstjeneste.

Det valg traf også Arnes far, Axel Emil Martin Woythal. Axel var født i 1903 og skulle egentligt have arvet sine forældres glarmesterforretning efter forældrenes planer. Men Axel ville det anderledes og tog allerede i 1917 (under 1. verdenskrig) hyre på et skib og det blev så hans fremtid.

I begyndelsen af 1940 havde han hyre på et dansk skib, der sejlede kul fra Skotland til Danmark og det var på sådan en tur, at han blev ’fanget’ ved den tyske besættelse af Danmark og skibet vendte så om og sejlede tilbage til Skotland.

Tyskerne var jo interesseret i at få fat i den danske handelsflåde, der jo kunne bruges til transport af både materialer og soldater. Så det fik mange danske rederier til at lade deres skibe indgå i allieret tjeneste i stedet for at vende hjem til Danmark.

Og det var så også i den forbindelse, at Axel valgte, sammen med mange andre danske søfolk, at gå i allieret krigstjeneste. De danske søfolk fik ’hovedsæde’ i Newcastle i England, hvor de tog til ved afmønstring fra et skib for så også her at få hyre på et andet og der var ikke mange dages afslapning og frihed mellem 2 hyrer.

I starten måtte de danske skibe i allieret tjeneste ikke sejle under dansk flag, men sejlede under engelsk flag, hvilket menes at være pga den ’ringe’ modstand fra dansk side ifm. besættelsen og den danske samarbejdspolitik med tyskerne.  Det var først da samarbejdspolitikken blev afbrudt i 1943, at de danske skibe fik lov at sejle under dansk flag.

Og man kan godt sige, at søfolkene under krigen gjorde en stor forskel med stor fare for deres eget liv. Axel havde været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af u-både i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944, og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.

Axel vendte tilbage til Danmark den 9. marts 1946 efter mere end 5 år i allieret krigstjeneste, men af de ca. 6.300 danske søfolk, der meldte sig til tjeneste kom 1.087 aldrig tilbage. Så der var virkelig et stort tab af danske frivillige. Og som Arne også gav udtryk for, var det en kæmpeindsats af danske søfolk under besættelsen, som man mærkeligt nok ikke har hørt meget om.

Og søfolkene blev da heller ikke mødt som helte da de kom hjem. Snarere som nogle, der havde gået og gemt sig under fredelige forhold i de mange år. Ja, nogle blev endda arresteret for at skylde i skat, husleje eller med andre krav. Det er først her i den senere tid, at der er sat fokus på deres bedrifter. Og mon ikke de alle eller langt de fleste var martret resten af livet med de frygtelige oplevelser de havde været igennem.

Under hele krigen døde der ca. 75.000 sømænd, hvoraf ca. halvdelen var fra handelsflåder i allieret tjeneste.

Vi siger tak til Arne for et spændende, fængslende og til tider åndeløst indlæg.

Der er udgivet en 45 min. film (”Havets frihedskæmpere”) om de danske søfolk i allieret krigstjeneste, som du kan se på Filmstriben - Havets frihedskæmpere  hvis du har digital tilgang til et bibliotek. Ellers kan det også oprettes via linket..

Arne har skrevet nogle romaner og du kan læse mere om dem og Arne og hans øvrige foredrag på www.arnewoythal.dk
Næste møde i Herreværelset den 5. november 2021

Eksklusiv vinsmagning og tapaz 
 
Jørgen Meinertz (medlem af Herreværelset) har givet os et særdeles godt tilbud på vinsmagning af rigtig gode Barolo vine – og det kunne vi naturligvis ikke sige nej til. – og det er jo nok ikke hver dag de fleste får en Barolo vin, så her er muligheden. 
 
Så nu er der altså eksklusiv Barolo vinsmagning med lidt tapaz mellem vinsmagningerne. Det bliver rigtig godt og kan vel kun overgås af vores helt forrygende julefrokost.
 
Vi skal smage 5 forskellige vine, der alle kommer fra Vingården Paolo Manzone, der  ligger i Barolo området i den del af Barolo, der hedder Serralunga.  Det er en af de 5 områder i Langhe området, som er en del af Piemonte i Italien. De er de eneste områder, der har lov til at producere Barolo vine.
 

 
Paolo Manzone´s familie har ejet gården gennem 6 generationer og vingården er i dag en af de mest velrenommerede producenter i Barolo området. Deres vine har fået flere udmærkelser i diverse vinguides som for eksempel GAmbero Rosso. Deres marker i Barbaresco har en gennemsnitsalder på 20 til 25 år, mens vinstokke fra Serralunga -ejendommen spænder fra 25 til 60 år gamle (druerne fra de ældste vinstokke går ind i vingårdens flagskib Barolo DOCG, som ligger i bedste del af det berømte Meriame -område)
 
Alle faser af vinforarbejdningen, inklusive høstning, udføres i hånden for at sikre maksimal kvalitet såvel som alle stadier i vinificeringen udføres med den største omhyggelighed for at opnå det bedste resultat, takket være den langsomme gæring i ståltanke. Manzon producerer ligesom de fleste andre producenter flere forskellige vine, hvor Barolo er den mest kendte og dyreste.
 
Vinsmagningen vil udelukkende koncentrere sig om forskellige vine fra Manzone og det er endda muligt, at Paolo Manzone selv deltager fysisk på mødet eller via Teams, men det er ikke helt aftalt endnu.
 
VI begynder med Arneis, der er den mest dyrkede hvide drue i områder, for derefter at fortsætte med røde vine.
Vinene er følgende:
 
Arneis DOCG til 158,- kr 
Langhe Rosso DOC ”Arde” til 105,- kr
Barbera d´Alba DOC ”Fiorenza” til 158,- kr  
Nebbiolo d’Alba DOC til 176,- kr    
Barolo DOCG Serralunga til 286,-
 
I forbindelse med vinsmagningen giver Jørgen 20% rabat på de nævnte priser, hvis nogen ønsker at købe vinene.
 
Og som det ses af priserne er Barolo vine jo ikke i den billige ende af prisskalaen og det er tapaz heller ikke, så vi har sat deltagerafgiften til kr. 120, men det er dog kun kr. 60 mere end den ’normale’ deltagerafgift, så her får du en eksklusiv vinsmagning og fortæring til spotpris.

 
Bemærk! Deltagerafgiften er som nævnt kr. 120.
 
NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 1. november 2021 – dog max 78 deltagere efter ’først til mølle’ . Du kan tilmelde dig mødet når Tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her er tilgængelig for tilmelding. Tilmelding vil dog først være tilgængelig fra søndag den 24. oktober kl. 20.
 
OBS! Husk at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.


OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Kommende møder

19. november
 
Gennem Rusland til Ishavet.

 
Søndag den 5. maj 2019 stak vi ud fra Rungsted Havn mod nye eventyr i russiske farvande. Turen gik gennem Østersøen til Skt. Petersborg og videre gennem floderne Neva og Svir, søerne Ladoga og Onega til Hvidehavet og Arkhangelsk.
 
Kun ganske få lystbåde har sejlet ruten tidligere. På vejen passerede vi øen Kizhi i Onegasøen med den enestående trækirke, Hvidehavskanalen, som kammerat Stalin lod et stort antal politiske fanger slide sig ihjel på i 1931-33 og den berygtede Gulag-fangelejr på øgruppen Solovetsky i Hvidehavet (billedet), hvor mange af fangerne til kanalbyggeriet kom fra.
 
Hjemturen gik via Arkhangelsk gennem Hvidehavet, rundt om Kolahalvøen og vi fulgte derefter Norges kyst fra Kirkenes over Nordkap til Tromsø og videre mod syd tilbage til Rungsted. 4.000 sømil og 4 måneders sejlads.
 
Henrik Wichmann, skipper på S/Y WICHWAM, fortæller og viser billeder fra turen.


 
3. december
 
Højbjergsagen

 
Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen er Danmarkshistoriens største kriminalsag og en af de mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967, i et nydeligt hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød Marie Lock-Hansen ned med koldt blod?

True crime-bestsellerforfatteren Peer Kaae går i dette foredrag bag om alle teorierne, som er groet vildt gennem 50 år. Med støtte i politiets akter fra sagen portrætterer han ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse – og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade. Han rekonstruerer tiden omkring drabet minut for minut og følger sporene ud i Aarhus og omegn. Trådene trækkes også bagud, til de dunkle punkter i hr. og fru Lock-Hansens samliv, og baseret på research og interviews med de tilbageværende vidner i sagen lægger Peer Kaae brikkerne på ny og tegner et aldrig tidligere set billede af mordet og morderen.
 
Peer Kaae, der er journalist og forfatter, har skrevet en hel del bøger om krimisager, bl.a. ’Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej’ og kendte personer, bl.a. Axel Strøbye og Karl Stegger, som han også holder foredrag om. Du kan læse mere om Peer Kaae og hans bøger på
https://www.forfatterforedrag.dk/flx/foredragsholdere/peer-kaae-foredrag-dobbeltmordet-paa-peter-bangs-vej/
 
  
17. december
 
Herreværelsets gigantiske julefrokost

 
Så bimler det snart ind til jul og selvfølgelig skal vi også mærke julestemningen i Herreværelset og pga corona og forsamlingsloft blev sidste års julefrokost jo desværre aflyst, så der er rigtig god grund til en festlig og fornøjelig julefrokost i år med rigtig meget godt til maven og halsen.
 
Hvad der diskes op med er ikke planlagt endnu, men du bliver ikke snydt.


 
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp