Mødet i Herreværelset den 22. oktober 2021

Erling kunne byde velkommen til ca. 80 fremmødte medlemmer og til dagens indlægsholder, Arne Woythal.
Ove var blevet forhindret i at deltage i mødet og det var fællessangen så også. Der var derfor hverken stemmeopvarmning eller fællessang denne gang, så det var ’lige på og hårdt’ med dagens indlæg. Men så får vi nok en rigtig ’syng med’ fællessang til næste møde.
Erling og andre kunne fortælle, at det havde været en god tur til Wolfsburg og du kan læse mere om turen og se billeder her fra på dette link
Med Herrevaerelset til Wolfsburg i oktober 2021 (aeldresagen.dk.
Ove har bedt mig om lige at informere Jer alle om, at der i forbindelse med overgangen fra NemID til MitID allerede er plattenslagere i gang med at franarre cpr og NemID oplysninger - desværre må man sige, men nok helt forventeligt.
Du kan læse om advarsler mod svindel på
https://taenk.dk/om-os/apps-fra-forbrugerraadet-taenk/app-mit-digitale-selvforsvar - gå lidt ned på siden til "Se de seneste advarsler her" og klik på "Pas på svindel med MitID"
Og husk! Videregiv ALDRIG dine personlige data og Nem-Id oplysninger til nogen via mail og SMS. Hvis du bliver bedt om det kan du være sikker på, at der er tale om svindel.
Som jeg skrev i sidste nyhedsbrev er jeg i gang med at forberede indlæg til møderne for 2022 og har også allerede en masse gode emner og ideer jeg kan bruge og har også fået gode forslag fra nogle medlemmer – og tak for dem, men hvis du også har et godt forslag, er du meget velkommen til at kontakte mig med info her om. Det kan være emne eller kontaktperson (mail eller tlf.nr.). Du kan skrive til mig på mail jbmarcussen@gmail.com.
Og så har jeg en lille efterlysning om erfaring med tinnitus. Kender du noget til behandling af tinnitus, gode eller dårlige erfaringer med tinnitus ved brug af høreapparat eller andet relevant, der kan afhjælpe tinnitus, så må du også meget gerne skrive til mig på
jbmarcussen@gmail.com. De erfaringer, som jeg derved kan få samlet med Jeres hjælp, vil jeg så give videre i et senere nyhedsbrev, da jeg tror vi er mange, der har tinnitus i mere eller mindre grad.
En dansk krigssejlers historie

Arne Woythal er pensioneret kriminalassistent ved Vestegnens Politi og har bl.a. været udstationeret i Afghanistan, men Arnes foredrag her handler om sin far, der var krigssejler under besættelsen.
Foredraget bygger på en lang række efterladte dokumenter og en meget grundig research i Rigsarkivet, Museet for Søfart, Ministry of War i England og den nationale og internationale maritime litteratur og Arnes indlæg tager udgangspunkt i sin bog ”Fra Murmansk til Stillehavet … historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste fra 1940-1945” og Arne fortalte fængslende om et kapitel i Danmarkshistorien, som er kendt af de færreste.
Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940 befandt godt 6.300 danske søfolk sig på havet uden for dansk farvand, og de måtte vær især træffe et valg. Valget om at deltage i allieret krigstjeneste eller vende hjem til Danmark. Langt de fleste valgte at gå i allieret krigstjeneste.
Det valg traf også Arnes far, Axel Emil Martin Woythal. Axel var født i 1903 og skulle egentligt have arvet sine forældres glarmesterforretning efter forældrenes planer. Men Axel ville det anderledes og tog allerede i 1917 (under 1. verdenskrig) hyre på et skib og det blev så hans fremtid.
I begyndelsen af 1940 havde han hyre på et dansk skib, der sejlede kul fra Skotland til Danmark og det var på sådan en tur, at han blev ’fanget’ ved den tyske besættelse af Danmark og skibet vendte så om og sejlede tilbage til Skotland.
Tyskerne var jo interesseret i at få fat i den danske handelsflåde, der jo kunne bruges til transport af både materialer og soldater. Så det fik mange danske rederier til at lade deres skibe indgå i allieret tjeneste i stedet for at vende hjem til Danmark.
Og det var så også i den forbindelse, at Axel valgte, sammen med mange andre danske søfolk, at gå i allieret krigstjeneste. De danske søfolk fik ’hovedsæde’ i Newcastle i England, hvor de tog til ved afmønstring fra et skib for så også her at få hyre på et andet og der var ikke mange dages afslapning og frihed mellem 2 hyrer.
I starten måtte de danske skibe i allieret tjeneste ikke sejle under dansk flag, men sejlede under engelsk flag, hvilket menes at være pga den ’ringe’ modstand fra dansk side ifm. besættelsen og den danske samarbejdspolitik med tyskerne. Det var først da samarbejdspolitikken blev afbrudt i 1943, at de danske skibe fik lov at sejle under dansk flag.
Og man kan godt sige, at søfolkene under krigen gjorde en stor forskel med stor fare for deres eget liv. Axel havde været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af u-både i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944, og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.
Axel vendte tilbage til Danmark den 9. marts 1946 efter mere end 5 år i allieret krigstjeneste, men af de ca. 6.300 danske søfolk, der meldte sig til tjeneste kom 1.087 aldrig tilbage. Så der var virkelig et stort tab af danske frivillige. Og som Arne også gav udtryk for, var det en kæmpeindsats af danske søfolk under besættelsen, som man mærkeligt nok ikke har hørt meget om.
Og søfolkene blev da heller ikke mødt som helte da de kom hjem. Snarere som nogle, der havde gået og gemt sig under fredelige forhold i de mange år. Ja, nogle blev endda arresteret for at skylde i skat, husleje eller med andre krav. Det er først her i den senere tid, at der er sat fokus på deres bedrifter. Og mon ikke de alle eller langt de fleste var martret resten af livet med de frygtelige oplevelser de havde været igennem.
Under hele krigen døde der ca. 75.000 sømænd, hvoraf ca. halvdelen var fra handelsflåder i allieret tjeneste.
Vi siger tak til Arne for et spændende, fængslende og til tider åndeløst indlæg.
Der er udgivet en 45 min. film (”Havets frihedskæmpere”) om de danske søfolk i allieret krigstjeneste, som du kan se på Filmstriben -
Havets frihedskæmpere hvis du har digital tilgang til et bibliotek. Ellers kan det også oprettes via linket..
Arne har skrevet nogle romaner og du kan læse mere om dem og Arne og hans øvrige foredrag på
www.arnewoythal.dk