Copy
Se mailen i din browser
 • Mødet i Herreværelset den 22. april 2022
 • Næste møde i Herreværelset den 6. maj 2022
 • Bustur til Jylland 3. - 6. oktober 2022
 • Kommende møder
 
Kokkedal den 23. april 2022 


Mødet i Herreværelset den 22. april 2022
 
Så var der igen nærmest fuldt hus til mødet i Herreværelset. Ca. 75 medlemmer fandt vej til mødelokalerne. Der var vist dog nogle enkelte, der havde glemt at tilmelde sig, men fik alligevel en ”passérseddel” til det store mødemekka. Dog synd, hvis de så går glip af den gode frokost og så bare må sidde og kigge på, mens andre nyder maden. Så husk at tilmelde dig til møderne.
 
Erling bød velkommen til alle fremmødte medlemmer og til dagens foredragsholder, No Widding og pointerede igen, specielt måske rettet mod ”gamle” utålmodige medlemmer og nye medlemmer, hvordan vi holder bordskik, så ingen begynder at spise før alle sidder ved bordene. Og tænk – det lykkes faktisk.
 
Ove havde fundet en rimelig afbalanceret stemme- og muskelopvarming fra den meget morgenfriske Phillip Faber, men vi lader os ikke gå på af hans energi og fulgte ham helt til dørs og derfor kunne vi igen med stor stemmepragt i synge fællessangen, som denne gang var ”Papirklip” godt akkompagneret af Kim larsen ham selv.
 
Under frokosten informerede Erling om planlægningen af en Herreværelse bustur til Jylland fra 3. til 6. oktober, hvilket du kan læse mere om i punktet ”Bustur til Jylland” længere fremme i nyhedsbrevet.
 
Og igen en tak til alle for tidligst at møde ind 20 i 11. Det giver de frivillige arbejdsro.
 
Her i forårskådhed har vi besluttet at udskyde afslutningen af møderne her i 1. halvår til 1. juli, hvor vi så også slutter af med manér og et brag af god sommerfeststemning. Hvad det så er, kan du læse mere om sidst i punktet ’Kommende møder’ længere fremme i nyhedsbrevet. Og måske du så er skarp nok til også at se, at der mangler et indlæg til 17. juni, men fat mod – der er flere muligheder undervejs.
 
 
Fredensborg har i år 300 års jubilæum, men hvordan startede det
 
I anledning af Fredensborgs 300 års jubilæum i år, har vi fået No Widding til at fortælle os lidt om historien bag Fredensborg og ikke mindst slottet og slottets grundlægger/bygherre, Frederik IV.
 
Og der var da ikke nogen tvivl om, at No vidste ikke bare meget  om Frederik IV, men særdeles meget, så dagens indlæg blev nok mere et foredrag om den gode Frederik Iv og ikke så meget om slottet og byen Fredensborg, som ellers var aftalt med NO.
 
Men skidt pyt, så har vi noget til gode (som No selv gjorde opmærksom på ved afslutning af sit indlæg) for historien om Frederik var ganske underholdende og godt fortalt.
 
Frederik Iv er født 11. oktober 1671 som ældste søn af Christian V og dermed også kronprins til Danmark og Norge. Han var i øvrigt den første konge, der var født som enevældskonge, da enevælden blev indført af hans farfar Frederik III i 1662 efter svenskernes belejring af København – og Frederik III var jo ham vi kender som kongen der under svenskernes angreb og belejring af København ikke ville flygte, men meget smart sagde til sine undersåtter ”Jeg vil blive og dø i min rede”.
 
Nå, men den lille (frække) Frederik fik ikke som så mange andre unge adelsmænd nogen egentlig uddannelse, så far Christian synes han skulle på en lille dannelsesrejse i slutningen af 1680, så han kunne lære lidt om livet i de kendte kredse og ikke mindst finde sig en velegnet prinsesse han kunne gifte sig med – sådan skulle det jo være den gang – ikke noget med borgerlige ægteskaber i den kongelige familie, næh, næh.
 
Så han drog meget beskeden af sted på en lille Europa rundtur med ”kun” 26 oppassere for ikke at vække det store ståhej undervejs på sin rejse – han rejste i øvrigt heller ikke som kronprins af Danmark, men bare som  prins ”et eller andet” for at være lidt anonym.
 
Det bragte ham bl.a. til de fine paladser og familier i Venedig, Firenze, Rom. Luca og Versailles.
 
I Firenze fik han lidt sprogundervisning (italiensk) af en lille sød prinsesse fra en rig familie i Luca. De blev vist hvad man kan kalde meget nære og hvis det ikke havde været på grund af den strenge far Christian var han nok blevet gift med hende. Men han glemte hende aldrig og besøgte hende også på en senere hemmelig tur til Italien, hvor hun i mellemtiden var blevet nonne og gået i kloster.
 
I Versailles fik han et godt forhold til solkongen Ludvig XIV, måske fordi der var en stor aldersforskel eller måske fordi Frederik ikke lod sig underkaste sig Ludvigs aristokratiske manerer.
 
På vejen hjem snuppede han så lige en tysk prinsesse med, som han så kunne gifte sig med og gøre både far Christian og landet glad. Men det skulle jo vise sig, at han jo ikke bare kunne holde sig til den ene dame.
 
Han var, som konger vist var på den tid og som andre måske misunder ham i dag, meget fokuseret på andre smukke kvinder end lige konen, så han havde sig da også de elskerinder, som en konge åbenbart skulle have.
 
Frederik IV var en meget ubeslutsom konge – veg vil man nok kalde ham. Det kom bl.a. til udtryk i Den Store Nordiske Krig, hvor han havde fået hjælp fra Zar Peter den Store og en eller anden tysk Frederik af Dresden med en stor samlet hær på over 50.000 mænd, der var samlet på fælleden og klar til kamp mod Karl 12. af Sverrig, som i øvrigt var Frederik IV’s fætter. Svenskerne havde jo taget Skåne, Halland og Blekinge fra os, så nu skulle de områder tages tilbage med hjælp ude fra.
 
Men lille Frederik (og det var han – en mindre starut på ca. 150 cm) kunne ikke beslutte sig for, hvornår han skulle angribe svensken. Så det hele ”løb ud i sandet”, da vennen, den store Zar ikke kunne vente længere og derfor trak sine soldater – og det var såmænd hele 30.000 mand hjem til Rusland.
 
Året efter fik Frederik så igen muligheden for at få Skåne tilbage, men da hans soldater stod og ventede på hans signal til angreb på broderfolket, ja, så havde han mere travlt med en dame i slottets lønkammer – ak ja, sådan kan det gå og vi tabte Skåne for altid. Fy, skamme Frederik.
 
Men nu må vi hellere vende tilbage til Fredensborg og lade Frederiks krigseventyr ligge. Det kan der nok læses mere om andet steds.
 
På en ”soldetur” til Jylland traf han igen en særdeles smuk ung pige på kun 18 år – 20 år yngre end ham. Det blev til en dyb forelskelse fra begge sider – heldigvis da  kunne det også ske på den tid.
 
Hun hed Anne Sophie Reventlow og var datter af greven (eller godsejeren) af Clausholm Slot tæt ved Randers. De dansede hele aftenen og han slap ikke sit nye lille yndige fund, hvilket hendes mor var meget oprevet over. Hendes datter skulle absolut ikke til København og være kongens elskerinde i et eller andet gemt lønkammer på slottet.
 
Så den stakkels pige blev sat i husarrest af sin mor. Men hendes storesøster og dennes mand (en ridder et eller andet – måske Ridder Rap kendt som tegneseriefigur  fra Jyllands Posten i fordums tid)  havde andre planer. De så gerne lillesøsteren som kongens elskerinde, så de måske selv kunne komme kongen nærmere. Så hvad gør man ikke for selv at opnå lidt magt og position i samfundet (det ses jo også i dag). Storesøsteren blev budbringer for Anne Sophie og Frederik og det lykkedes Frederik ca. 1 år senere at  få den unge kønne pige ind i sin kongelige karet efter et besøg på slottet – godt tænkt og godt gået Frederik.
 
Herefter fløjtede de af sted til Skanderborg, hvor de samme aften blev gift. Nu var han jo godt nok gift i forvejen, men hvad kan man ikke som enevældig konge tillade sig – åbenbart også at være bigamist og så oven i købet også at have en yderligeere (eller måske flere) elskerinder.
 
Men de var meget glade for hinanden og Fredensborg Slot blev bygget og givet til hende som morgengave.
 
Og så slottet. Det er bygget med et stort tårn i midten med en gigantisk kuppel, hvilket absolut ikke var normalt. Gulvet i kuppelsalen på slottet er 228 m2 og højden er 32 meter.
 
Bygningerne rundt om er 8-kantede og bygget rundt om tårnet som en 8-kant. Ideen her til har Frederik givet fået fra nogle af sine ture til Italien, hvor bl.a. Villa Rotunda (det googler du selv) har givet ham ideen til at placere tårnet midt i slottet. Og ideen til den 8-kantede bygningsform skulle være et symbol på kongekronen, som ved hans kongekåring netop havde den 8-kantede form.
 
Og så kunne No nogle flere byggetekniske detaljer om slottet og omgivelserne og dem vil jeg ikke beskrive nærmere. Det bliver sgu for kompliceret.
 
Fredensborg slot blev ibrugtaget i 1722 og det er så derfor vi kan fejre Fredensborgs 300 års jubilæum i år. Men det er så en sandhed med ret store modifikationer. For Frederik ville ikke have, at der blev opført bygninger i nærheden af slottet og derfor blev de første huse i Fredensborg først opført i 1770’erne – altså længe efter slottets opførelse.
 
Så reelt er det jo ikke Fredensborgs, men slottets jubilæum vi kan fejre i år, men en fest er vel en fest.
 
Frederik Iv døde den 12. oktober 1730 og blev efterfulgt af Christian VI, som var hans søn fra 1. ægteskab og efter sin død blev den stakkels Anne Sophie af familien forvist til Clausholm Slot (der var hendes fødehjem, men senere købt til hende af sin kære Frederik – sådan skal det være) som hun dog ikke måtte forlade og hvor hun døde ca. 13 år senere.
 
Du kan læse mere om Frederik IV på Frederik 4. - Wikipedia, den frie encyklopædi og om Anne Sophie Reventlow på https://da.wikipedia.org/wiki/Anna_Sophie_Reventlow og Clausholm Slot på 
clausholm slot - Google-søgning
 
Og selv om vi så ikke fik hørt så meget om slottet og slet ikke om Fredensborg by, så var det et supergodt foredrag om Frederik IV, som vi vil sige No Widding tak for og måske bliver der senere en mulighed for at høre nærmere om byen Fredensborgs udvikling fra slottets ibrugtagning i 1722.
 
Men nu kan du da gå ud og fejre 300 års jubilæet med fabelagtig flot fakkeloptog, finpudsede fremførte festtaler, forrygende fyrig folkedans, fantastisk festlig fællessang, funklende farvestrålende fyrværkeri, fremragende forfriskende fadbamser, fristende folkelige favoritpølser eller hvad kommunen nu kan finde på for at markere jubilæet.
 
Næste møde i Herreværelset den 6. maj 2022

Miraklet på Blegdammen - om polioepidemien i 1952-53
 
Vi har til dagens møde fået DR-journalist Preben Lund til igen at komme og holde et indlæg for os i Herreværelset og det plejer han at gøre godt, så der er også til dette møde store forventninger til Prebens indlæg.
 
Preben vil denne gang fortælle om ”Miraklet på Blegdammen”, der også er titlen på en bog han har skrevet sammen med Henriette Bendix. Den handler om den dramatiske historie om polioepidemien i Danmark i 1952.-53.
 
I 1952 blev Danmark ramt af en omfattende polioepidemi. Op mod syv tusinde blev registreret smittet og mange blev meget syge med lammelser af arme og ben. Nogle blev lammet i brystet så de ikke kunne trække vejret og mange gik til grunde mens lægerne så magtesløse til.
 
En ung læge, Bjørn Ibsen, fandt på en metode som mirakuløst reddede de fleste fra at blive kvalt og det skete trods stor skepsis og modstand fra den etablerede lægeverden.
 
Ibsens arbejde fik dødeligheden til at falde med 80 procent takket være unge studerende som med håndkraft ventilerende de svært syge børn og unge. Alligevel fik nogle livslange handicap.
 
Det er om Ibsens mirakel og de børn der blev reddet fra en pinefuld død foredraget handler og er et tidsbillede og et stykke medicinalhistorie som er berømmet i hele verden med masser af rørende historier og spændende detaljer.
 
Du kan læse meget mere om polioepidemien i 1952-53 Og Rigshospitalets arbejde på  https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53
 
Og du kan læse mere om bogen ’Miraklet på Blegdammen’ på https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/5636
 
 
Deltagerafgiften er igen kr. 80 for kaffe, indlæg og frokost med tilbehør.


NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 2. maj 2022 – dog max 78 deltagere efter ’først til mølle’.
Du kan tilmelde dig mødet når Tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her er tilgængelig for tilmelding.
Tilmelding er dog først mulig fra søndag den 24. april kl 20.


OBS!  Husk at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.

OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Bustur til Jylland 3. – 6. oktober 2022
 
Som nævnt tidligere informerede Erling om planlægningen af en Herreværelse bustur til Jylland, hvor  programmet bl.a. indeholder: 
 • Besøg på det gamle Statsfængsel i Horsens (nu museum og kulturhus)
 • Tur til Blåvand og en smut op i fyrtårnet (for de friske) ved Blåvands Hug – Danmarks vestligste punkt.
 • Måske aftentur for at se ”sort sol” ved vadehavet
 • Tur til Dannevirke, Frøslev lejren (her med et foredrag) og Christiansfeld
 • Og mange flere arrangementer 
Der vil være 3 overnatninger på Skærbæk Feriecenter i ferieboliger, med stue, køkken og 2 værelser.
Man får hver sit værelse, men deles i hvert hus om bad og toilet.
 
Prisen er foreløbig beregnet til ca. 4.000 pr. deltager ved ca. 45 deltagere og inkluderer. 
 • 3 overnatninger
 • 3 x morgenmad
 • 3 x 2 retters menu med lidt drikkevare
 • 4 x frokost med lidt drikkevare
 • Ølsmagning på hjemturen
 • Bus og entré
En stor del af mødedeltagerne gav udtryk for interesse for turen og gav Erling opbakning til at fortsætte med planlægningen her af for at få de sidste aftaler på plads, så et endeligt program kan præsenteres.
 
Men vi vil også gerne høre fra dig, hvis du kunne have interesse i turen til Jylland, så vi kan få et overblik over, hvor mange der gerne vil deltage. Så du må meget gerne skrive til os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og i emnefeltet skrive ”Bustur”. Det er ikke en bindende tilmelding, men blot din interessetilkendegivelse for turen, så Erling har noget at arbejde ud fra.
 
Kommende møder

20. maj
 

Fotoforedrag om Kongehuset og andre kendte
 
Henrik Hildebrandt er  fotograf af hjertet. Henriks passion er at forevige øjeblikket i en verden af billeder og har fotograferet siden 1979 og har haft adskillelige opgaver for diverse medier - både store som små fra ind- og udland og har bl.a. fotograferet til koncerter, Galla Premierer, Events, Sportsbegivenheder samt de kendte og kongelige.
 
Henrik har for nylig udgivet en bog, "Kongehuset i det nye årtusind" og det er for den periode fra 2000 – 2020, som Henrik vil holde sit fotoforedrag om.
 
Med udgangspunkt i bogen præsenterer Henrik Hildebrandt sine billeder af kongefamilien i kronologisk rækkefølge, begyndende med år 2000 og viser på den måde et stykke royalt Danmarkshistorie, både gennem billeder taget udenfor de officielle pligter og til de store begivenheder: Runde fødselsdage, bryllup, barnefødsler, jubilæer samt besøg af udenlandske statsledere og repræsentanter for de øvrige europæiske kongehuse.
 
”Jeg nyder de ugentlige fotoopgaver og glædes over, at jeg rent visuelt bidrager til at forevige kongehusets hverdag og historie. Som royalist mener jeg, at Kongehuset er en vigtig brik i vores kultur og for vores land. Det er en væsentlig del af den nationale identitet, og de kongelige deltager som protektor for mange humanitært værdige sager, der hermed får større opmærksomhed” siger Henrik Hildebrandt om baggrunden for bogen og sit fotoforedrag.
 
Ud over den kronologiske tilgang til kongefamilien, rummer foredraget og bogen også tre fotoalbums: Det første dedikeret til afdøde Prins Henrik og hans sidste år, det næste er en perlerække af billeder taget under festlighederne i anledning af Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i maj 2018 og sidst, men ikke mindst et nyt 50 sider langt album med fokus på Majestæten i anledning af dennes 80 års fødselsdag 2020.
 
Henrik vil også i sit foredrag fortælle lidt om skuespillerne fra Matador og andre kendte personer.
 
Du kan på mødet købe Henriks bog "Kongehuset i det nye årtusind" Til en specialpris på 250 kr. (normalpris 395 kr.).
 
Du kan læse mere om Henrik og bogen på www.henrik-hildebrandt.dk.
 
 
3. juni
 
Mig – barn af et tvangsægteskab
 
Deniz Serinci, der er journalist og forfatter vil holde et indlæg om sin egen oplevelse af at være barn af et tvangsægteskab.
 
”En af dem, der kender til social kontrol, er mig. Jeg er født af kurdiske forældre, som blev tvangsgift med hinanden som 16-årige. Jeg udøvede for 15 år siden selv social kontrol i gymnasiet med en gruppe drenge mod skolens muslimske piger. Efter gymnasietiden fik flere oplevelser mig til at tage afstand fra den kultur, jeg var vokset op i. Senere studerede jeg historie og Mellemøststudier og fik et fagligt indblik i de dybereliggende årsager til social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab. Nu har jeg skrevet en bog om social kontrol. Det vil jeg forklare under dette foredrag”.
 
Var der en klokke, der ringede ved navnet Deniz  Serinci – og ja, når du er færdig med at klø dig selv i nakken for at komme på hvor og hvornår, så var det i 2018, hvor Deniz holdt et fremragende indlæg for os om terrorgruppen IS.
 
Og nu kommer han så igen og vil fortælle lidt om sin egne erfaringer og oplevelser med at være barn og ung mand, født i et tvangsægteskab.
 
Undersøgelser har påvist massiv social kontrol blandt nydanskere; eksempelvis føler hver tredje indvandrerpige ikke, at hun må få en kæreste. Deniz holder foredrag om årsager, konsekvenser og løsninger på social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab.
 
Og han er, efter andres udsagn, knusende dygtig til at formidle svært stof, så alle kan forstå det, så der er lagt op til et spændende indlæg.
 
 
17. juni
 
Indlæg afventer, men der er flere gode muligheder undervejs.
 
 
1. juli
 
Sommerafslutning, sommerhygge, musikalsk foredrag og fællessang
 
Så lukker vi ned for Herreværelset for 1. halvår og gør klar til en god sommerferie. Og for at skabe den rette stemning har vi fået en aftale med Blue Mix – og nej, det er ikke lakridser, men hvad er det så spørger du sikkert lettere desorienteret og jo, nu skal du høre.
 
Musik og minder hænger uløseligt sammen, det kender vi alle. Blue Mix tilbyder et musikalsk foredrag og  fællessang om Blue Boys historie og deres musikalske venner gennem 50'erne, 60'erne og 70'erne.
 
Blue Mix kalder deres indlæg "En tur ned ad memory lane" med historier, anekdoter og musik fra Blue Boys store katalog og fra nogle af deres musikalske venner. Der vil blandt andet være indslag om John Mogensen's periode i Blue Boys i 50'erne og samarbejdet med Four Jacks.
 
Hvorfor så lige fortælle historien om Blue Boys? Blue Boys var en af 50'ernes mest betydningsfulde boybands sammen med Four Jacks og deres store popularitet strakte sig ind i 60'erne og for Blue Boys ind i 70'erne med dansktop hittet Dølle Fjælde Musse m.fl.. De fleste ældre kan relatere sig til dem.
 
Blue Mix består af Jørgen Mosbæk med baggrund som musiklærer og Kim Reinert med baggrund som akkompagnatør for Blue Boys de sidste 17 år af Blue Boys 40 årige periode.
 
Indlægget er på 2 x 45 minutter med en indlagt pause, hvor der bliver sørget for lidt godt til både mave og hals, så alle kan skråle med på fællessangene fra fordums tid.
 
Det bliver en forrygende mødeafslutning for 1. halvår i Herreværelset.
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp