Copy
ShareMusic & Performing Arts
View this email in your browser
Nyhetsbrev sommar 2019

Glad sommar! 

Flera av er har säkert redan loggat ut och tagit en välförtjänt semester medan några kämpar på in i juli. Oavsett vilket vill vi med detta nyhetsbrev blicka tillbaka på de senaste månaderna men också tipsa om vad vi har att se fram emot i höst. Som grädde på moset bifogar vi härlig sommarläsning i form av vår späckade verksamhetsberättelse för 2018. Perfekt i hängmattan! 

Så, varsågod, här kommer bildreportage från Belarus och Jönköping, kurstips i Skövde och Malmö och en stor flagga gällande vårt nästa #Sharesymposium i Göteborg. Missa inte det!

Glad sommar önskar vi på ShareMusic & Performing Arts 
Save the date 
#ShareSymposium
3 oktober 
Högskolan för scen och musik i Göteborg 
 
Leave no one behind. Lämna ingen bakom dig. Det är en grundläggande princip som ingår i uppfyllandet av FN:s Globala mål och Agenda 2030. Det innebär att alla människor överallt ska kunna ta del av utvecklingens framsteg. Det är en princip som ShareMusic ständigt arbetar för – mot en jämlik scen.

Men vad innebär en jämlik scen i praktiken?
  • För scenkonstaktörer?
  • För utbildningar – från kulturskola till högre konstnärlig utbildning?
  • För utövare?
Detta ska vi diskutera under vårt nästa #sharesymposium med utgångspunkt i våra konstnärliga labb som genomförs i samarbete med scenkonstinstitutioner runtom i landet.
Vårt #sharemusiclab på Kulturhuset Spira i Jönköping kommer att stå i centrum under symposiet. Du kan läsa mer om labben och se bilder från Spira längre ner i nyhetsbrevet.
 
Ett fullständigt program släpps efter semestern, men vi kan redan nu presentera den här fantastiska kvartetten:  
Deborah Kelleher, director RIAM, Royal Irish Academy of Music
Petra Frank, prefekt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg
Professor Frank Lyons, Dean of Research and Impact, Ulster University
Emeritus Professor Nigel Osborne, University of Edinburgh

Varmt välkomna!

Kursprogram hösten 2019

Dockteater och slagverk i Skövde


Den 26:e till 29:e oktober arrangerar vi en kurs på Skövde kulturfabrik med tema dockteater och slagverk. Under tre heldagar och en halvdag kommer vi tillsammans att bygga dockor samt skriva, skapa och framföra en musikalisk berättelse där våra dockor har huvudrollen.

Två helger med stumfilm i Malmö


I höst arrangerar vi två kurser med tema stumfilm i Malmö. Under den första kursen, 20-22 september är vi på Operaverkstan i Malmö och fokuserar på film. Under den andra kursen, 15-17 november, gör vi musik till stumfilmen på Skånes Dansteater. Du kan välja mellan att gå båda eller bara en av dem.

Det var proffsigt med
mycket kärlek och humor.

Deltagare på kursen Dockteater och animation november 2018

Konstnärliga expeditioner med #sharemusiclab

I månadsskiftet maj-juni gick startskottet för våra konstnärliga labb. Under dessa labb är den konstnärliga arbetsprocessen i fokus snarare än ett färdigt resultat, vilket ger stort utrymme för skaparglädje och experimentlusta.
Vi började med ett labb på GöteborgsOperan där trion Ann-Kristin Jones, Per Larsson och Joakim Ragnarsson från SHANGHAI återigen fick arbeta tillsammans under ledning av regissören Stephen Langridge. Tillsammans utforskar de vad som händer när deras olika röster möts med Monteverdis opera Orpheus som utgångspunkt.
På konserthuset Spira i Jönköping fick Jönköpings Sinfonietta möta fem musiker från ShareMusic i ett fyra dagar långt labb under ledning av kompositören Nigel Osborne. Med sig hade han även violinisten Tristan Gurney från Royal Northern Sinfonia (som känns igen för er som var på våra symposier i april) och tonsättaren Tomas Hulenvik som vi ofta samarbetar med. Tillsammans skapade labbdeltagarna helt nya musikverk som de delade med sig av till Sinfoniettans kollegor i kulturhuset under labbets sista dag.
I skrivande stund startar nästa labb i Västerås, det är en del av projektet Crossing Motion som du kan läsa mer om längre ner i nyhetsbrevet.

Se fler bilder från labbet här

 

Verksamhetsberättelse 2018 

Nu finns ShareMusics verksamhetsberättelse 2018 äntligen publicerad och är på väg till tryckeriet. Ta del av det vi gjorde förra året, läs intervjuer och kolla in alla härliga bilder! Vill du ha ett tryckt exemplar? Kontakta oss på info@sharemusic.se så skickar vi en till dig.

Läs verksamhetsberättelsen 2018 (pdf) här.

Vårt nya projekt Crossing Motion

Crossing Motion är ett treårigt forskningsprojekt som finansieras av Kulturrådet. Projektägare är Region Jönköpings län och samarbetspartners är Västmanlandsmusiken, DOCH vid Stockholms konstnärliga högskola, Candoco Dance Company och Royal Northern Sinfonia. Under projektet kommer vi att arbeta vidare med labb – både i Sverige och Storbritannien. Under dessa labb kommer även en forskare från DOCH att följa arbetet i syfte att undersöka vad som händer i en samskapande arbetsprocess.

I skrivande stund har projektets allra första labb precis börjat i Västerås. Musiker från Västmanlandsmusiken, ShareMusics ensemble Elefantöra, dansare från vår WORK-ensemble och Candoco Dance Company kommer att experimentera tillsammans i en vecka. 

Sverigedagen i Gomel

I år firades för första gången Sverigedagen i Gomel, den näst största staden i Belarus. Länsbiblioteket i Gomel förvandlades till en gästvänlig svensk ö där man kunde bekanta sig med svensk kultur och traditioner och delta i en frågesport om Sverige. ShareMusic var där och uppträdde tillsammans med deltagare från projektet Sofit 2.0 och ledarna Jonas Jonasson, musiker i Bob Hund och Eugenia Granat, projektkoordinator på ShareMusic.
Dagen innan hade alla samlats på hantverkarcentret i Gomel för en dagslång workshop där man tillsammans skapade musikstyckena till konserten utifrån bilder på svensk natur och tradition. Älg, norrsken och dalahäst fanns med bland bilderna och ensemblen fångade precis den rätta stämningen med sin finurliga och kreativa ljudbild. Det var två intensiva dagars arbete med många glada skratt och sprudlande entusiasm.
 
Läs mer om Sverigedagen här.

Unikt samarbete i nya projektet ObRaz

För första gången sammanför vi våra partners i Belarus och nordvästra Ryssland i ett nytt projekt som startades i maj i år: ObRaz – utbildning och utveckling av inkluderande konst. Målet med det tvååriga projektet är att skapa nya utbildningsprogram och moduler för fortbildning och avancerad utbildning hos partnerinstitutionerna. Vi ska även starta ett formellt nätverk för kapacitetsutveckling inom inkluderande konst i Sverige, Belarus och Ryssland. Under maj åkte vi till S:t Petersburg och träffade representanter från våra samarbetspartners i ett intensivt och kreativt uppstartsmöte.
 
Läs mer om ObRaz här. 

Kontakta oss

info@sharemusic.se | 0390-415 08 | www.sharemusic.se

Avregistrera dig från vårt nyhetsbrev

Copyright © 2018 ShareMusic & Performing Arts