Copy
6 februari 2017

Nieuwsbrief

Herdenking Bombardement Bezuidenhout
Stichting 3 maart '45
In de straat waar we nu jaarlijks herdenken stond voor het bombardement nog het Bosbad. Een voor die tijd hypermodern zwembad waar menig Bezuidenhouter zijn eerste natte pak haalde.

Herdenkingsdag 2017


Op zondag 5 maart 2017 vindt de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout plaats. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn en met ons stil te staan bij deze zwarte dag in de geschiedenis van Den Haag. Het programma bestaat uit drie onderdelen:
10.00 uur: herdenkingsdienst (Christus Triumfatorkerk)
12.00 uur: bloemenhulde (Juliana van Stolbergmonument)
13.00 uur: herdenkingsconcert en bijeenkomst (Koninklijk Conservatorium)
Alle drie de locaties bevinden zich aan de Juliana van Stolberglaan.

Cees Nooteboom over de V2


Ten tijde van het bombardement op Bezuidenhout was de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom 11 jaar oud en woonde zijn vader in de wijk Bezuidenhout. Wanneer hij bij zijn vader was, kon hij de V2 raketten horen vertrekken ... en vaak met een donderende klap weer horen neerkomen. Zijn vader werd één van de vele slachtoffers van het bombardement. In een interview van de heer Nooteboom met de VPRO vertelt hij over deze periode.

Verdwenen straten


De geplande metamorfose van het gebied rondom de Koninklijke Bibliotheek en Babylon is niet de eerste. In de verdwenen Daendelsstraat, Jan Pietersz. Coenstraat en Pieter Bothstraat stonden tot eind jaren '60 woonhuizen. In de metamorfose naar het huidige stationsgebied was geen plaats meer voor deze deftige herenhuizen die dateerden van de beginjaren van het Bezuidenhout. Lees meer

'Zoiets is niet te beschrijven'


Op 12 maart 1945 schrijft de 38-jarige Tiny Neefjes-De Roos een brief naar haar familie in Groningen. Ze vertelt over de angstige periode in Den Haag en de vlucht uit Bezuidenhout na het bombardement. Op de herdenkingsdag leest de dochter van mevrouw Neefjes (destijds 11 jaar) een deel van de brief van haar moeder voor tijdens de herdenkingsdienst. Bij de verhalen van ooggetuigen leest u enkele fragmenten uit de brief.

Agenda


26 februari, 19 maart en 25 april 2017 | Themawandeling: Bommen op Bezuidenhout
Een bijzondere themadag die begint met een wandeling door het Haagse Bos en de wijk Bezuidenhout. Na de wandeling wordt in het Diamanattheater een documentaire getoond over Bezuidenhout voor, tijdens en na het vergissingsbombardement. Prijs: € 25,-. Meer info

27 februari, 19.00 - 20.00 uur | Lezing Vergissingsbombardement Bezuidenhout
Jan van Wandelen, medewerker van het Haags Gemeentearchief, deed uitgebreid archiefonderzoek naar het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout. In een boeiende lezing gaat hij in op de factoren die aan het bombardement ten grondslag lagen. Locatie: Bibliotheek Haagse Hout. Toegang: gratis. Aanmelden verplicht via haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl.

5 maart, 10.00 - 14.00 uur | Herdenkingsdag 
Op 5 maart 2017 is de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout. Meer info

8 april | Dag van de Haagse Geschiedenis
De Stichting is op deze dag aanwezig met een stand. Daarnaast organiseren wij voor u om 12.00 uur een fietstocht door het Haagse Bos en Bezuidenhout, langs een deel van de BB45-route. Voor Engelstaligen is er om 11.15 uur en 15.15 uur een toelichting bij de stand met aansluitend een rondleiding door de WOII-zaal van het Haags Historisch Museum. Meer info

De herdenking is van ons allemaal

 
Het doel van de Stichting 3 maart '45 is om de herdenking en het verhaal van 3 maart 1945 levendig te houden in de wijk Bezuidenhout en de stad Den Haag. Dit kunnen wij niet zonder uw hulp.

U kunt een bijdrage leveren door:
  • mee te denken en te helpen bij het organiseren van de herdenking of andere activiteiten die de aandacht vestigen op het vergissingsbombardement;
  • een persoonlijk verhaal, foto’s of artikelen met ons te delen;
  • een financiële bijdrage te doneren op NL51INGB0006930916 t.n.v. Stichting 3 maart '45. 
Stichting 3 maart '45
Wandeling Bombardement Bezuidenhout

Deze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

Copyright@Stichting 3 maart '45
Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
Reacties graag naar 3maart45@bezuidenhout.nl


Ik wil geen nieuwbrief meer ontvangen
Wijzig mijn gegevens
Ja, ik wil ook graag de nieuwsbrief ontvangen


Email Marketing Powered by Mailchimp