Copy
1 mei 2016

Nieuwsbrief

Herdenking Bombardement Bezuidenhout
Stichting 3 maart '45
Op 8 mei 1945 trok de Prinses Irene Brigade, een Nederlands legeronderdeel dat meevocht met de geallieerden, door de Bezuidenhoutseweg ter bevrijding van Den Haag. Een plaquette bij de Grote Kerk herinnert aan deze bevrijdingstocht.

Terugblik 6 maart 2016


Ruim 250 mensen, van jong tot oud, waren op zondag 6 maart aanwezig bij de herdenking van het bombardement op Bezuidenhout. Dit jaar was er extra aandacht vanuit de jonge generatie en hun ontmoeting met ooggetuigen. Vele herinneringen aan 3 maart 1945 zijn door ooggetuigen gedeeld met elkaar en met de generaties na hen. Bekijk hier het fotoverslag van de herdenkingsdag.

We herdenken door!


Ook de komende jaren staan we op de eerste zondag van maart stil bij het bombardement op Bezuidenhout. Om ons hierbij te helpen, horen wij graag hoe u de laatste herdenkingsdag heeft ervaren. Door het beantwoorden van enkele vragen kunnen wij het programma komende jaren nog beter aan laten sluiten bij uw wensen. Was u aanwezig op 6 maart 2016? Vul dan de enquête in. Alvast dank voor uw medewerking!

Kinderen vertellen...


De belevenissen van de oorlog worden overgedragen van generatie op generatie. Kinderen krijgen op school niet alleen les over de oorlog, zij worden ook opgeleid tot nieuwe generatie vertellers van oorlogsverhalen. In aanloop naar de herdenkingsdag heeft de stichting een aantal gastlessen verzorgd op scholen in Bezuidenhout, onder andere op basisschool De Vuurvlinder in het kader van het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt. Leerlingen hebben vervolgens ooggetuigen van het bombardement geïnterviewd. Op de herdenkingsdag hebben zij een samenvatting gepresenteerd. (Project & foto: Oorlog in mijn Buurt)

Haagse Historie verenigd


Wie de geschiedenis van Den Haag volgt, weet dat de stad veel geleden heeft tijdens de oorlog. De verhalen worden levendig gehouden door vele historische verenigingen. Zij vormen nu samen één gezicht op de nieuwe website Haagse Historie.
 

Boterham en chocolade


Mevrouw Olga de Hoo vertelde aan Vurgil, Oumaima en Daniël haar verhaal over de bevrijding. Ze voelde zich pas echt bevrijd toen ze samen met haar zusjes in de Laan van Nieuw Oost-Indië de tanks met Canadese vlaggen hun kant op zag rijden. De toegereikte boterham en reep chocolade voelde na een periode van honger alsof ze een klomp goud in haar handen had, wat een feest!  Lees meer verhalen van Oorlog in mijn Buurt uit Bezuidenhout.


Agenda


4 mei 2016 | Dodenherdenking
Op en rond 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en zij die gevallen zijn in vredesmissies. Hier vindt u het overzicht van de herdenkingen in Den Haag.


5 mei 2016 | Liberty Tour
Een stoet van estafetteteams en historische voertuigen brengt het bevrijdingsvuur naar Den Haag.
Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Garderegiment Fuseliers Prinses Irene wordt de route van de Prinses Irene Brigade van 8 mei 1945 van Wageningen naar Den Haag gevolgd. De stoet stopt van 12.00 tot 14.00 uur in de Koningin Marialaan in Bezuidenhout, waar een programma is en de voertuigen van dichtbij bekeken kunnen worden.

13 mei 2016 | Mijn nostalgisch Den Haag
Den Haag heeft vele gezichten. Deze zijn te zien in de unieke documentaire 'Mijn Nostalgisch Nederland – Mijn Den Haag' in de Bibliotheek Haagse Hout. De documentaire begint om 10.00 uur, toegang is gratis, wel vooraf reserveren via de bibliotheek.

5 juni 2016 | Bunkerdag
Ontdek de verborgen bunkers en andere oorlogssporen in het Haagse Bos tijdens een gratis wandeling. De wandelingen worden aangeboden om 11.00 uur en 12.00 uur en starten vanaf de Walter Boerweide. Aanmelding is niet nodig. Op de Bunkerdag zijn diverse bunkers van de Atlantikwall voor één dag open.


 

De herdenking is van ons allemaal

 
Het doel van de Stichting 3 maart '45 is om de herdenking en het verhaal van 3 maart 1945 levendig te houden in de wijk Bezuidenhout en de stad Den Haag. Dit kunnen wij niet zonder uw hulp.

U kunt een bijdrage leveren door:
  • mee te denken en te helpen bij het organiseren van de herdenking of andere activiteiten die de aandacht vestigen op het vergissingsbombardement;
  • een persoonlijk verhaal, foto’s of artikelen met ons te delen;
  • een financiële bijdrage te doneren op NL51INGB0006930916 t.n.v. Stichting 3 maart '45. 
Stichting 3 maart '45
Wandeling Bombardement Bezuidenhout

Deze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

Copyright@Stichting 3 maart '45
Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
Reacties graag naar 3maart45@bezuidenhout.nl


Ik wil geen nieuwbrief meer ontvangen
Wijzig mijn gegevens
Ja, ik wil ook graag de nieuwsbrief ontvangen


Email Marketing Powered by MailChimp