Copy
21 november 2016

Nieuwsbrief

Herdenking Bombardement Bezuidenhout
Stichting 3 maart '45
Na een jarenlange verbouwing is een parel aan de Bezuidenhoutseweg weer zichtbaar. Dit gebouw is het eerste rijkskantoor buiten de stadsgrens. Het begin van het Bezuidenhout als thuisbasis van diverse ministeries, de ambtenaren in de wijk.

Herdenkingsdag 2017


Het bombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 wordt ook komend jaar weer herdacht. De herdenkingsdag vindt plaats op zondag 5 maart 2017. In januari informeren wij u in deze nieuwsbrief over het programma van de dag. Zorg dat u er bij bent en reserveer 5 maart 2017 in uw agenda!

Haagse Historie magazine


Op 24 september is het Haagse Historie magazine gelanceerd. Het magazine komt vier keer per jaar uit en brengt de verhalen van verschillende historische verenigingen uit Den Haag en omgeving samen. Ook Stichting 3 maart '45 werkt mee aan dit blad over de geschiedenis van de stad. U kunt nu abonnee worden en de eerste drie nummers ontvangen voor een introductieprijs.

Bezuidenhut


Het Bezuidenhout heeft een nieuwe ontmoetingsplaats voor wijkbewoners: de Bezuidenhut op het Spaarwaterveld. Dit open veld ontstond na de Tweede Wereldoorlog. In dit deel van Bezuidenhout-Oost kwamen bij het vergissingsbombardement ook bommen terecht en werden vele woningen verwoest door de grote brand die daarna ontstond. Bij de wederopbouw werd de wijk opnieuw ingericht, waarbij de Van Linschotenstraat en de Spaarwaterlaan verdwenen en het Spaarwaterveld ontstond. Lees meer

Haagse Historie digitaal


De wederopbouw na het bombardement heeft voor veel verandering in het Bezuidenhout gezorgd. Maar ook andere wijken in Den Haag kennen een rijke historie. De geschiedenis van de stad is verzameld in het Haags Gemeentearchief. Een groot deel van dit archief is digitaal beschikbaar, gezamenlijk met archieven van vele andere plaatsen en streken in Nederland. Via de website kunt u stukken inzien en een digitaal exemplaar opvragen. Ook bij het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek in uw wijk kunt u rondstruinen in de geschiedenis van uw buurt en de rest van Den Haag.

Operatie 'Sneeuwvlok'


Op 21 november 1944 vond er in Den Haag, Rijswijk en Voorburg een grote Duitse razzia plaats. Na Rotterdam werden ook hier mannen meegenomen door Duitse soldaten voor de 'Arbeitseinsatz', zo ook in de Theresiastraat. Velen probeerden zich te verschuilen om aan de transportatie naar Duitsland te ontsnappen. Lees meer


Agenda


27 november 2016 | Lezing: Ypenburg in de slag om de residentie
Gilde Den Haag organiseert een lezing ter ere van de 100ste geboortedag van officier George Maduro. Hij heeft zich in de meidagen van 1940 onderscheiden in de Slag om de Residentie. Toegang is gratis. Bekijk het programma.

 

De herdenking is van ons allemaal

 
Het doel van de Stichting 3 maart '45 is om de herdenking en het verhaal van 3 maart 1945 levendig te houden in de wijk Bezuidenhout en de stad Den Haag. Dit kunnen wij niet zonder uw hulp.

U kunt een bijdrage leveren door:
  • mee te denken en te helpen bij het organiseren van de herdenking of andere activiteiten die de aandacht vestigen op het vergissingsbombardement;
  • een persoonlijk verhaal, foto’s of artikelen met ons te delen;
  • een financiële bijdrage te doneren op NL51INGB0006930916 t.n.v. Stichting 3 maart '45. 
Stichting 3 maart '45
Wandeling Bombardement Bezuidenhout

Deze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

Copyright@Stichting 3 maart '45
Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
Reacties graag naar 3maart45@bezuidenhout.nl


Ik wil geen nieuwbrief meer ontvangen
Wijzig mijn gegevens
Ja, ik wil ook graag de nieuwsbrief ontvangen


Email Marketing Powered by Mailchimp