Copy
19 januari 2016

Uitnodiging

Donderdag 11 februari: uitreiking Gulden Klinker
Stichting 3 maart '45
Lange tijd was de Bezuidenhoutseweg niet meer dan een grafelijk karrepad. Eind 19e eeuw breidde Den Haag zich verder uit, tot wat nu de wijk Bezuidenhout heet.
Wij nodigen u graag uit met ons de uitreiking van de Gulden Klinker te vieren op donderdag 11 februari 2016 bij het Christelijk Lyceum Zandvliet (Bezuidenhoutseweg 40).

Om 16.00 uur wordt de Gulden Klinker ingestraat door wethouder Boudewijn Revis bij het wandelbord tegenover de school. Aansluitend wordt er een drankje en een hapje geserveerd in het fraaie nieuwe schoolgebouw met een tentoonstelling van de BB45-wandelroute, begeleid door scholieren van het Zandvliet. Wij vieren dit heuglijke moment graag samen met u. Wilt u ons laten weten of u erbij bent? Tot ziens op 11 februari!

Trots op Gulden Klinker


Stichting 3 maart '45 heeft voor haar historische wandelroute door Bezuidenhout de Gulden Klinker ontvangen. De Gulden Klinker is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Den Haag voor initiatieven van Hagenaars voor een schone, leefbare en gezellige buurt. Wethouder Boudewijn Revis: "Dat bewoners zich op deze manier inzetten om de geschiedenis van de wijk te vertellen voor de stad waardeer ik enorm. Het historische verhaal van Bezuidenhout maakt de Tweede Wereldoorlog levendig, tastbaar en toegankelijk voor zowel scholieren, bewoners als alle andere bezoekers van de stad Den Haag."

Kent u Villa Zandvliet nog?


De Gulden Klinker wordt ingestraat bij bord nummer 1 van de Historische Wandelroute Bezuidenhout (BB45). Dit bord staat tegenover Christelijk Lyceum Zandvliet, welke gelegen is op de voormalige buitenplaats die in 1781 de naam Klein Zandvliet kreeg. Lange tijd deed Villa Zandvliet (zie foto) dienst als schoolgebouw. Daar vestigde zich in het schooljaar 1925-1926 de Christelijke Hogere Burger School. Nadat de villa in 1962 plaats maakte voor een voor die tijd modern pand, is recentelijk het nieuwe Zandvliet geopend.

Verhalen van toen


Mary Regensburg-Knijnenburg woonde met haar ouders aan de Bezuidenhoutseweg en werd precies 7 jaar op 3 maart 1945. Die verjaardag zou ze nooit meer vergeten. 'Toen we na het bombardement terug gingen was het helemaal in puin. Ons huis was gelukkig slechts licht beschadigd en mijn vader had het overleefd. … De kerk aan de Bezuidenhoutseweg lag in puin, voor mij een prachtig speelterrein. Ik weet nog dat ik hoopte zo’n mooie, gouden kelk te vinden… Als kind vind je dat allemaal heel gewoon, je dacht niet verder.'

Wilt u meer weten over de historie van de Bezuidenhoutseweg? Lees hier het verhaal.


Agenda


6 maart 2016 | Herdenking Bombardement Bezuidenhout
Op 6 maart vindt de jaarlijkse herdenking Bombardement Bezuidenhout plaats. De herdenking start om 10.00 uur met een dienst in de Christus Triumfatorkerk. Om 12.00 uur is de kranslegging bij het Juliana van Stolbergmonument en om 13.00 uur start het herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden is niet nodig.

 

De herdenking is van ons allemaal

 
Het doel van de Stichting 3 maart '45 is om de herdenking en het verhaal van 3 maart 1945 levendig te houden in de wijk Bezuidenhout en de stad Den Haag. Dit kunnen wij niet zonder uw hulp.

U kunt een bijdrage leveren door:
  • mee te denken en te helpen bij het organiseren van de herdenking of andere activiteiten die de aandacht vestigen op het vergissingsbombardement;
  • een persoonlijk verhaal, foto’s of artikelen met ons te delen;
  • een financiële bijdrage te doneren op NL51INGB0006930916 t.n.v. Stichting 3 maart '45. 
Stichting 3 maart '45
Wandeling Bombardement Bezuidenhout

Deze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

Copyright@Stichting 3 maart '45
Jacob Mosselstraat 75, 2595 RG Den Haag
Reacties graag naar 3maart45@bezuidenhout.nl


Ik wil geen nieuwbrief meer ontvangen
Wijzig mijn gegevens
Ja, ik wil ook graag de nieuwsbrief ontvangen


Email Marketing Powered by Mailchimp