Copy
View this email in your browser

Zeg de waarheid over jezelf (dat helpt)


Als een schoolfrik corrigeer ik vaak de woorden die mijn cliënten zeggen.
“Na de vorige sessie was ik me heel erg bewust van mijn lichaam,” zei iemand bijvoorbeeld. “Maar ja, na een week ben je dat toch kwijt.”
“Ben ik het na een week kwijt?”
“Nee ik.”
“En ben jij het altijd na een week kwijt?” vroeg ik. “Ik zou het niet dichttimmeren als ik jou was. Zeg het gewoon precies: ik was het die keer na een week kwijt. Het kan toch volgende keer anders zijn?”
 
Veel mensen praten zo – als het een beetje moeilijk of pijnlijk is, plaatsen ze de feiten een beetje buiten zichzelf door over ‘je’ te praten als ze het over zichzelf hebben. En je kunt je gevoel nog meer pantseren door het niet als een eenmalige gebeurtenis te vertellen, maar als iets dat nou eenmaal altijd gebeurt, niks aan te doen.
“Dan word je toch pissig.”
 
We zijn zo opgevoed, denk ik.
Een van mijn cliënten vertelde dat haar moeder haar eens had toegeblaft: “JIJ verpest altijd alles.”
Een flagrante leugen, want het kan niet waar zijn dat één van de kinderen in een gezin altijd alles verpest. Waarschijnlijk was ze vooral een meer intens kind dan de rest, en raakte die moeder af en toe een beetje in de war van haar gedrag.
“Daarna ben ik me gaan aanpassen,” zei ze.
In het zelfonderzoek, onderdeel van de rebalancing sessie, voelde ze een brok in haar keel. “Het lijkt wel een steen,” zei ze.
“Misschien wil je alsnog iets tegen je moeder zeggen?” suggereerde ik. “Bijvoorbeeld: dat is helemaal niet waar, en het is zó gemeen om te zeggen.”
Ze herhaalde het: “Ja zó gemeen!” en ze schokte even van het snikken. Daarna, een beetje verrast: “De steen is weg.”
 
We leren leugens te vertellen van onze ouders en omgeving, en het kan een gewoonte worden.
Een andere cliënt van mij liet een hangertje vallen toen hij zijn jas van de kapstok nam.
“Loop ik de boel weer te slopen,” zei hij.
“Huh?” vroeg ik. “De boel slopen? Je liet een hangertje vallen.”
“Ik ben kapot,” zei iemand anders.
“Kapot?” vroeg ik. “Zo te zien functioneer je prima, zoals je daar zit. Wat voel je echt?” 

Zo pantseren we vaak gevoelens die we liever niet voelen, met overdrijving, met cliché-uitdrukkingen, met veralgemeniseringen en buiten-jezelf-plaatsingen. Maar het is geen goed idee. 
“Je hele lichaam hoort het,” zei mijn goeroe Barry Long. Ons lichaam of ons onderbewuste (dat is bijna hetzelfde) hoort wat we zeggen en zou weleens kunnen concluderen: o, ze zegt dat ze kapot is, dan zal ik maar mijn best doen om kapot te gaan.
 
Volgens mij hebben wij het recht om de waarheid te spreken, niet de plicht: soms moet je liegen, als je voor een overmacht staat. Maar als je het over jezelf hebt, is het meestal beter om de waarheid te zeggen. Want alleen de waarheid maakt je vrij.
 
Ooit hoorde ik van een collega-rebalancer dat de woorden ‘ik ben’ zo heilig zijn, de heiligste woorden van het heelal, dat je daarna nooit iets negatiefs mag laten volgen.

“Ik ben heilig, en ik ben heel.”

Dat is de waarheid.

 

AANBIEDING: de online schrijfcursus Schrijf met je Lijf met gratis AMA (Ask Me Anything)


De online schrijfcursus Schrijf met je lijf is voor veel schrijvers in de dop een stimulans. Ik ontwierp de lessen, Annemarie Barbier van Bergamot tekst & training verzorgt de persoonlijke begeleiding van het huiswerk. Tot 31 juli* krijg je bij de cursus gratis ook één Ask Me Anything (AMA): een Skype of telefonisch coach-consult van een half uur, naar keuze met mij of Annemarie. Je kunt vragen stellen over blokkades, plannen, inspiratiebronnen, wat je maar wilt. 
Prijs voor zes schriftelijke lessen met persoonlijke email-begeleiding van Annemarie bij het huiswerk en als je inschrijft vóór 31 juli een AMA met mij of Annemarie: € 195.
Meer informatie op de site van Annemarie. Zin in? Meld je aan en je krijgt de eerste les in je mailbox. 
*De AMA-aanbieding is geldig bij inschrijving vóór 31 juli, het coach-consult zelf tot 30 september 2022. De online cursus heeft geen deadline.
Wat je kunt doen in de praktijk aan de Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam:

Lucent Yin Yoga

Beste yin yoga ooit door Justyna Szamlewska, dinsdagavonden van 19.00 tot 20.15 uur  en zaterdagochtenden van 10.00 tot 11.15 uur.  
Eerste les gratis, daarna €12,50 per keer, zonder verplichtingen. Aanmelden via deze link. Ik ben er ook bij, zo vaak ik maar kan. 

Transformatie Spel
Elke eerste zondag van de maand spelen we het Transformatie Spel met maximaal 8 personen (op twee borden maar wel aan één tafel, dus in één groep). Begeleid door Lilly Post en mij, van 14.00 tot 17.00 uur, €50. Mail me als je mee wilt doen aan die van 4 september.

De hemel in je handen
Er is nog meer in de pijplijn; ik broed op een cursus met oefeningen en meditaties om contact te maken met meer lagen van bewustzijn. Meer nieuws in volgende nieuwsbrieven. Eerst even zomeren.

Graag tot ziens, hier of daar.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Lisette Thooft, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp