Copy

En månad går fort! Sedan förra nyhetsbrevet har naturen här i Bokedalens naturreservat bjudit på en explosion i gröna färger. Blåbärsriset har gått från nakna pinnar till gröna buskar och vitsipporna står som små lampor i backarna. Fåglarna håller hov tillsammans med grodorna uppe i Ramsjön där Vegoloppet om endast fem månader kommer att gå förbi. Stigarna har hunnit torka upp efter snösmältningen på de flesta ställen medan det på andra ställen inte kommer att bli torrt förrän isen lägger sig igen till vintern. Alla bäckar som porlar och bildar olika vattendrag gör att den som ger sig ut i skogen här antingen får väja undan för att inte bli blöt eller bara ge sig hän och trampa rätt i det blöta. Det är det som är tjusningen med att vistas i terräng, oavsett om du promenerar eller tar en löptur – det är naturen som bestämmer!
 
Om du som läser våra nyhetsbrev eller följer oss på Facebook sitter där hemma och undrar varför vi inte har kontaktat en viss organisation eller företag för samarbete får du gärna höra av dig till oss. Vi försöker hålla oss uppdaterade med vad som händer i vego- och löpvärlden men missar såklart en hel del.

 
Löpprogram!

Äntligen är det dags att lansera löpprogrammen som Vegoloppets egna fysioterapeut Linnea har skapat! Om du har svårt att se vad det står i löpprogrammen via mailen kan du med fördel antingen spara ner dem, alternativt trycka på "Webbversion" högst upp i nyhetsbrevet för att kunna zooma i dem. Så här skriver Linnea om programmen:

Löparprogrammen börjar den 4 juni och pågår alla 14 veckor fram till loppet. Om du inte springer regelbundet nu kan du med fördel ta maj månad till att få in en springrutin på 3ggr/veckan.  Börja med 1-2 gånger i veckan de första 2-3 veckorna och öka successivt. Börja med att springa/gå omväxlande de första veckorna, alternativt springa kortare sträckor i lugnt tempo. Tänk på att det inte är bra att stegra för fort!

Om du skulle bli förkyld under träningsprogrammet, vila dig helt frisk från feber och halsont och börja sedan på veckan innan du blev sjuk. Spring i det tempo kroppen tillåter och ta det lugnt med intervallerna tills du är helt fri från förkylningssymtom. Det känns tungt de första passen men sen är du snabbt på banan igen! Träna aldrig när du har en pågående infektion i kroppen!

Träningsprogrammen är generaliserat för att passa så många som möjligt, alla är vi olika med olika förutsättningar, lyssna på din egen kropp! Försök att springa så många av passen som möjligt i kuperad terräng. Framför allt de längre distanspassen. Det kommer du ha nytta av på loppet!
 
Utöver de pass som står i programmen är det fördelaktigt om du tränar styrka för löpare 1-2 gånger i veckan, se de filmer som Vegoloppet lagt ut med förslag på övningar. Om du får ont någonstans i kroppen under eller efter träning, boka tid hos din lokala fysioterapeut/sjukgymnast, du behöver ingen remiss från läkare för de.

Lycka till!
/Linnea, Leg. Fysioterapeut
Tidigare år när Vegoloppet arrangerats i Skåne har Viljans träningsklubb hållt i uppvärmningen inför starten av loppen. I år kommer istället några av Forest Femmes ledare att hålla i uppvärmningen!

Vi har intervjuat en av ledarna för att få hennes bästa tips för att komma igång med terränglöpning och hur en håller motivationen uppe.
Vem är du? Presentera dig gärna!
Mitt namn är Erika och jag arbetar som ingenjör på Zenuity där mitt team utvecklar Volvos funktion "Pilot assist". När jag inte arbetar så älskar jag att röra på mig och favoritsporterna är löpning, mountainbike och längdskidor! Sedan snart två år tillbaka så är jag även en av ledarna för Forest Femmes i Göteborg vilket är superkul.
 
Hur kom det sig att du började springa och vad är det bästa med terränglöpning enligt dig?
Redan som liten hade jag mycket energi och min lillasyster och jag lekte och busade så ofta vi kunde i skogen vid sommarstället. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag tycker att terränglöpning kombinerar själva skogsupplevelsen med fart och fläkt på ett häftigt sätt!
 
Hur förbereder man sig bäst på att börja springa trail?  
Egentligen behövs inte så mycket förberedelser, men ett tips är att vara minst två och alltid ha med sig en liten ryggsäck med en mobil, överdragsjacka, socker och vätska. Bra nybörjarskog för att enkelt hitta stigar tycker jag är Hisingsparken eller Änggårdsbergen. Annars finns ju både Vildmarksleden, Bohusleden och Hallandsleden som är välmarkerat här i närheten. För er som inte bor i Göteborgsområdet är det lätt att hitta motionsspår och liknande leder som är bra för terränglöpning, exempelvis Skåneleden, Sörmlandsleden och så vidare.  
 
Har du några tips på hur en kan tänka när motivationen tryter?
Mitt tips är att träna när man har lust, träningen skall vara rolig och något man längtar till! Själv brukar jag ofta träna med mina nära och kära. Ofta gör vi små äventyr av det, tex testar nya skogar, har med oss hembakade kanelbullar... och bäst av allt är när vi hittar en söt liten sjö där vi passar på att bada! Dagar jag inte har lust att träna så kan jag istället gå en sväng i skogen och lyssna till all vacker fågelsång. Med lite tur så kan jag få se både räv, rådjur och älg!
 
Är det något du skulle vilja hälsa till alla som ska delta i Vegoloppet?
Ja! Mitt tips är att inte glömma av att se sig omkring och njuta av både naturen, löparvännerna vid din sida och inte minst din starka kropp!

Vi behöver volontärer! På dagen för loppet kommer vi behöva hjälp med allt från att bygga upp och riva start- och målområdet, hjälp med matförsäljning, att visa vägen för våra loppdelatagare, finnas till hands vid vattenstationerna och mycket mer. Vi kommer även behöva utbildade sjuksköterskor eller läkare på plats samt volontärer som fotograferar.

Även om du har tänkt springa går det utmärkt att göra en insats antingen innan eller efter själva loppet!

Att vara volontär innebär att du gör loppet möjligt och är med och hjälper djuren. Dessutom får du träffa en massa roliga människor och får en cool t-shirt som tack för hjälpen! Om du vill hjälpa till att arrangera Vegoloppet 2018 kan du anmäla dig här. 
RABATTKOD!

Som vi redan gått ut med kommer alla som anmäler sig till Vegoloppet erbjudas 30 % på Icebugs terrängskor.

För er som redan är anmälda till loppet kommer rabattkoden att skickas ut i ett separat mail. För er som ännu inte anmält er men som självklart tänkt göra det kommer istället kunna hitta rabattkoden i det bekräftelsemail som går ut efter att ni har gjort er betalning för loppet.

Så håll utkik och gå in på Icebugs webshop för att kolla in deras sortiment!

Gröna Boden är en av Sveriges äldsta hälsokostbutiker, och även de har valt att samarbeta med Vegoloppet! Det mesta i deras soritment är ekologiskt och de har ett flertal veganska produkter. Vad de kommer att erbjuda årets loppdeltagare kommer ni att hitta i era goodiebags, så håll till godo! In och kika på deras hemsida för mer information och produkter!

Vegourmet är inte bara en vegetarisk mattidning, de står också för hållbar gastronomi, säsongbetoning, råvarukärlek och matnörderi enligt dem själva. Inte nog med att de hjälper Vegoloppet med marknadsföring, de kommer dessutom se till att alla loppdeltagare får varsin rykande färsk tidning att läsa efter loppet. Kolla in deras hemsida för tips och recept!
Gå in på hemsidan för att anmäla dig till loppet. Följ oss också på vår facebooksida och instagram för att få alla uppdateringar inför höstens roligaste och vettigaste lopp!

Vi ses på startlinjen!
Copyright © 2018 Vegoloppet, All rights reserved.
Dela gärna med dig av vårt innehåll men glöm inte uppge källan.
Du får detta mejl för att du anmält intresse för Vegoloppet eller för att vi tror att vårt nyhetsbrev är relevant för dig i din yrkesroll. Vi delar inte med oss av dina uppgifter och du kan när som helst avbryta din prenumeration.

Du når oss på
info@vegoloppet.se

Vill du ändra din prenumeration?
Då kan du uppdatera dina uppgifter eller avregistrera dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp