Copy
Än är det vinter och i skrivande stund ligger isen tät på sjön och snön knastrar under springskorna när vi testspringer banorna inför årets Vegolopp. Planeringen är med andra ord i full gång och det har redan hunnit gå en månad sedan anmälan öppnade. Deltagarlistan blir för varje dag längre och längre och vi är glada över att det redan är så många som anmält sig!

Även om vi längtar efter både vår och sommar kan vi inte låta bli att önska att tiden ska gå lite fortare, att det där speciella datumet (8 september!) ska komma lite snabbare och att det redan nu är dags att räkna ner sekunderna inför start. Men än är det lång tid kvar och mycket ska hinnas med innan dess! Under vägen fram till start kommer ni att få ta del av träningstips, vi kommer att utlysa tävlingar och ni kommer dessutom få ta del av olika rabatter från våra fantastiska samarbetsparters. Så håll till godo!
I år går alla pengar vi samlar in till Djurhemmet Tigerharen. Vi passade på att ställa några frågor till de som driver djurhemmet.
Berätta lite om vilka ni är!
Djurhemmet Tigerharen är en ideell organisation som har funnits sedan januari 2004 och har sedan dess hjälpt många hundratals djur till ett bättre liv. Vi utgår från en djurrättslig grund i vårt arbete och vår verksamhet har sett lite olika ut genom åren. I slutet av 2017 köpte vi äntligen en egen gård och vi jobbar nu främst med att bygga upp en permanent djurfristad. Vi skapar ett utrymme för djuren att finnas till enbart för sin egen skull, ha ett innehållsrikt liv och ha möjlighet att göra olika val i sin vardag.

Vilka djur är det som kommer till er?
Vårt fokus är djuren som allt för ofta glöms bort, de som utnyttjas och dödas i djurindustrin. Därför har vi bland annat valt att ta emot djur som fritagits, vilket vi är öppna med det då vi tycker det är viktigt att någon berättar deras historia. Bland annat har vi tagit emot djur som aktionsgruppen Tomma burar har fritagit från industrin samt hjälpt Djurrättsalliansen att omplacera många av de chinchillor som befriades från Sveriges sista chinchillapälsfarm. Att vi tar emot djur som är i en så utsatt situation gör att vi inte kan ha en öppen besöksverksamhet då djurens välmående och säkerhet kommer först.

Är det något som ni tycker är viktigt att berätta för våra följare?
Att vi utgår från en djurrättslig grund vilket för oss innebär att skapa rum i det här samhället där de icke-mänskliga djurens maktpositioner flyttas fram. Rum där de blir sedda som individer med egna känslor, upplevelser och viljor, rum där det finns möjlighet att skapa sig ett liv utifrån vad en själv tycker känns rimligt. Vi gör det dels konkret på djurfristaden och vi gör det dels genom att öppet ifrågasätta rådande normer kring hur människor utnyttjar andra djur, både inom industrin och som sällskap och underhållning.

Vad planerar ni att göra för pengarna ni får av Vegoloppet?
Vi är som sagt i startgroparna för att bygga upp en permanent djurfristad, vilket innebär stora omkostnader. Två stora uppstartskostnader vi har är att vi behöver stängsla in vår mark med viltnät för att skydda djuren hos oss från rovdjur och vi behöver dra om och dra ny el i djurens olika hus. Samtidigt har vi även de löpande kostnaderna med foder, mediciner, förbrukningsvaror, renoveringar och veterinärvård. Vi har en fantastisk veterinär som kommer och besöker oss med jämna mellanrum, men ofta behöver vi även söka specialistvård på klinik. Djurhemmet Tigerharen är helt beroende av donationer så vi är fantastiskt glada över att Vegoloppet vill ge sitt överskott till oss i år.

Ses vi i spåret?
Självklart ses vi i spåret i Bokedalen den 8e september!

Fysioterapeuten tipsar!
 

I år har vi lyxen att ha med en legitimerad fysioterapeut i arrangörsgruppen. Låt oss presentera Linnea! Hon har varit vegan i 15 år och sprungit hela sitt liv. Under de kommande månaderna fram till loppet kommer Linnea tipsa om bland annat skadeförebyggande träning och löpteknik. Dessutom kommer hon dela med sig av ett träningsprogram som ni kan följa.

Den första filmen med Fysioterapeuten tipsar får ni här! Klicka på bilden för att se filmen.

Om det är något speciellt ni önskar att Linnea ska tipsa om eller om ni har några frågor får ni gärna höra av er på facebook eller maila oss.


Även om det är långt kvar till den 8 september vill vi redan nu börja samla ihop volontärer inför loppet. Vi kommer att behöva många volontärer – därför börjar vi bygga upp styrkan redan nu! Att vara volontär innebär att du gör loppet möjligt och är med och hjälper djuren. Dessutom får du träffa en massa roliga människor och får en cool t-shirt som tack för hjälpen! Volontärer kan hjälpa till innan, under eller efter loppet och det går alltså bra att göra en insats även om du tänkt springa. Om du vill hjälpa till att arrangera Vegoloppet 2018 kan du anmäla dig här. 
Vi glada över att kunna presentera att Forest Femmes har valt att samarbeta med oss i år! Forest Femmes är ett initiativ för att få fler tjejer att springa trail. Tillsammans gör de skogen till sin plats genom att springa i grupp tillsammans. Stort fokus läggs på att ha kul och att njuta av naturen, de välkomnar alla nivåer och ser till att hitta bra utmaningar för alla. Är du sugen på att hänga med träffas Forest Femmes en gång i veckan och springer på härliga stigar runt om i Göteborg. Platsen ändras varje vecka så håll koll på deras facebooksida.
För andra året i rad kommer alla deltagare att få njuta av handgjorda produkter från inga andra än Lush! Vad det blir för lyxiga produkter som Lush sponsrar med i år får ni se på dagen D. Inte nog med att Lush tillverkar vegetariska och veganska skönhetsprodukter som är 100 % fria från djurtester, de är dessutom uppfinnarna bakom badbomben! Deras produkter är så naturliga att eventuella rester kan komposteras och flera av produkterna är helt fria från förpackningar. Sa vi förresten att allt tillverkas för hand? Kolla in alla produkter på deras hemsida.
Gå in på hemsidan för att anmäla dig till loppet. Följ oss också på vår facebooksida och instagram för att få alla uppdateringar inför höstens roligaste och vettigaste lopp!

Vi ses på startlinjen!
Copyright © 2018 Vegoloppet, All rights reserved.
Dela gärna med dig av vårt innehåll men glöm inte uppge källan.
Du får detta mejl för att du anmält intresse för Vegoloppet eller för att vi tror att vårt nyhetsbrev är relevant för dig i din yrkesroll. Vi delar inte med oss av dina uppgifter och du kan när som helst avbryta din prenumeration.

Du når oss på
info@vegoloppet.se

Vill du ändra din prenumeration?
Då kan du uppdatera dina uppgifter eller avregistrera dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp