Copy
Mozart en meer
Beste muziekliefhebbers.

Binnenkort staan we weer op het podium, dit keer met een dubbelconcert.
Samen met Kalliope, ons zusterkoor uit Gent, waarvan Sabine Haenebalcke eveneens de dirigent is, voeren we het “Requiem” van Mozart uit. Op het voorprogramma brengt Kalliope “La Messe des morts à Is”, een a-capella werk van de Gentse componist Norbert Rosseau, op de schitterende tekst van George-Day. 
Het lijdt geen twijfel. Het Requiem van Mozart blijft ontroeren. Na eeuwen weet het nog steeds gevoelens van ontroering en bewondering op te roepen. 
Wij staan klaar om ook bij u deze gevoelens van ontroering op te wekken en nodigen u van harte uit op één van onze uitvoeringen in Kortrijk of Gent.
U leest meer hierover in deze nieuwsbrief.

Ik hoop u talrijk te mogen begroeten,

Annie Goddaer
Voorzitter Altra Voce
Reserveer nu tickets

 

Het Requiem van Mozart


Wolfgang Amadeus Mozart
1756 - 1791 
 
Wie de film Amadeus van Milos Forman ooit gezien heeft, zal zich zeker het einde van de film herinneren, waarin een doodzieke Mozart al zijn creatief talent bijeengaart om zijn Requiem te componeren: zijn ultiem meesterwerk.
Wat daarbij vaak aan de aandacht ontsnapt is hoe onafgewerkt Mozarts Requiem wel was. Strikt genomen zijn er maar een viertal minuten die door Mozart zelf zijn neergepend: de openingsminuten.
Het Requiem zou voltooid zijn door Franz Xaver Süssmayer, en die heeft er alles aangedaan om de geest van Mozart zoveel mogelijk te benaderen.

                                                             .
W.A. Mozart was de zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl.
Hij toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die door zijn vader Leopold verder ontwikkeld werd.
Zijn eerste composities (voor klavier) dateren van 1761. Ze werden vaak door Leopold opgeschreven en gecorrigeerd. Leopold reisde heel veel met Wolfgang en zijn dochter Maria Anna om hen te laten optreden.
 
In Mannheim leerde hij een van de beste en grootste orkesten van Europa kennen. Hier werd de grondslag gelegd voor Mozarts latere instrumentatiekunst. Het is ook hier dat hij voor het eerst een ontmoeting had met de jonge en uitermate begaafde zangeres Aloysia Weber. Zij was zijn eerste grote liefde. Haar zuster Konstanze werd later zijn vrouw.
 
In de zomer ontving hij van graaf Walsegg zu Stuppach de opdracht een Requiem (KV 626) te componeren. Dat requiem zal hij echter niet meer kunnen voltooien. Op 5 december 1791, net voor de voltooiing van het "Requiem" sterft hij. Door het slechte weer en de ziekte van Konstanze was niemand op de begrafenis aanwezig. Zijn lichaam werd in een anoniem massagraf geworpen, zodat het nageslacht hem niet eens postuum de eer kan gaan bewijzen.

 
 
 

La Messe des morts à Is Op. 71

Cantate voor gemengd koor a capella voor vier stemmen
 
Muziek : Norbert ROSSEAU (1907-1975)
Gedichten : George-DAY (1893-1971)
 

Norbert Rosseau
Norbert Rosseau werd geboren te Gent in een artistieke familie in 1907. Al op jonge leeftijd kreeg hij vioolles van zijn vader. De Eerste Wereldoorlog zette vanaf 1915 de familie Rosseau voor lang in Italië vast. In 1932 werd hij opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht in België: zijn ouders keerden mee terug en zetten een punt achter hun zwervend leven in Italië. Zijn carrière als concertviolist eindigde in 1940, toen hij als soldaat van het Belgische leger door een kogel aan zijn rechterhand gekwetst raakte. Van dan af legde hij zich toe op de compositie.
De opuslijst van Norbert Rosseau telt 121 werken. Uit zijn oeuvre blijkt een brede interesse in stijlperiodes, compositiestijlen, poëzie en literatuur.
Als componist was Norbert Rosseau een eclecticus, die trouw bleef aan de grote tradities maar tegelijkertijd een grote nieuwsgierigheid toonde voor de twintigste-eeuwse werkwijzen.

George-DAY
George-DAY is het pseudoniem van Yvonne Georgette Dayres, geboren in 1893 in Bordeaux. Ze publiceerde al heel jong haar eerste gedichten in tijdschriften en kranten, Haar eerste gedichtenbundel kwam uit in 1922 waarop enkel positieve recensies volgden.
Ze schreef verder radiostukken in versvorm, romans, verhalen, essays en biografieën.
 “La Messe des morts à Is” komt uit de gedichtenbundel « Variations » die verscheen in 1959.
 
                                                                  

Misschien wil je ook wel meezingen met Altra Voce?
Dat kan!
Plezier in het zingen en kwaliteitsvol musiceren staan bij ons centraal.
De partituren worden tijdens de repetities ontleed en aangeleerd. We verwachten van de zangers dat er thuis wordt gefixeerd om het repetitietempo op peil te houden. Midi-files of de oefen-cd’s zijn een handig hulpmiddel hierbij.
Heb je koorervaring of volg je zangles? Dat is zeker een pluspunt, maar geen must.
Kom vrijblijvend eens langs tijdens een repetitie:
elke donderdagavond van 20 tot 22 uur
in Zaal 1302 in het Begijnhofpark van Kortrijk.
 
Of neem contact met onze voorzitter, Annie Goddaer, tel. 056 77 96 81.
Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
Onze contactgegevens:
Altra Voce vzw
Elfde Julilaan 143
Kortrijk 8500
Belgium

Add us to your address book


De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp