Copy
Boeiend, verrassend, puur, eenvoudig, evenwichtig, optimistisch, rustig, expressief, aandoenlijk

Beste muziekvriend,

Boeiend, verrassend, puur, eenvoudig, evenwichtig, optimistisch, rustig, expressief, aandoenlijk

Dit zijn de adjectieven die je terugvindt als het over het Requiem van Maurice Duruflé gaat.
Voor zijn Requiem nam Duruflé de gregoriaanse dodenmis als uitgangspunt, terwijl hij de opzet van het Requiem van Fauré overnam, evenals zijn positieve kijk op de dood. 

Al is voor sommigen het werk onbekend, wie het kent, kwalificeert het als een meesterwerk! De reacties op de opnames op Youtube zijn onverdeeld lovend. Een kleine greep eruit:
 • I really, really love this Requiem.. I just can't stop listening to this… (Ik hou werkelijk heel veel van dit Requiem. Ik blijf er steeds maar naar luisteren).
 • Wow! I'm not religious, but that's a really touching piece. The relatively simple melodic style coupled with the impressionistic extended harmonies works beautifully, that's quite different from the at sometimes excessively 'heavy' language of other liturgical music.(Wow, ik ben niet godsdienstig, maar dit is een zeer aandoenljk stuk. De relatief eenvoudige melodie gekoppeld aan de impressionistische harmonieën werkt uitstekend. Dit is helemaal iets anders dan de vaak buitensporig "zware" taal van andere liturgische muziek).
 • The "In Paradisum" of this work is a perfect soundtrack for an arrival to the Heavens. (Het 'In Paradisum" van dit werk is de perfecte muziek voor de aankomst in de hemel).
Duruflé schreef drie versies van dit meesterwerk: met groot orkest, alleen met orgel en cello, en met kamerorkest. Wij kozen voor de versie met orgel, met strijkers, trompetten, harp en pauken.

Spreken we af op 24 november 2018 in de Sint-Maartenskerk, Vandaleplein, Kortrijk? We heten je alvast van harte welkom. Laat het onbekende niet onbekend en onbemind blijven, maar kom je onderdompelen in schitterende muziek in een sfeervolle kerk met het koor Altra Voce onder leiding van Steven Verplancke en begeleid door professionele solisten en dito orkest. Ook het voorprogramma is zeer hoogstaand. Wie de Sint-Maartenskerk te Kortrijk kent, weet dat daar een monumentaal Schyvenorgel aanwezig is. Organist Mattijs Louwye speelt werk van tijdgenoten van Maurice Duruflé. Een van die werken is "Les bourdons de Notre-Dame de Courtrai" van André Devaere, een Kortrijkzaan die op 24-jarige leeftijd stierf op de slagvelden van WOI. Ken je onze stadsgenoot nog niet, behalve dan in de naam van de naar hem genoemde straat? Kom hem dan zeker ontdekken.

Als je het Requiem van Duruflé nog niet kent, loont het zeker de moeite om het te komen beluisteren. Ken je het werk wel, dan is het nu het moment om het opnieuw live te beleven in de prachtige Sint-Maartenskerk te Kortrijk.

Heel graag tot dan.

Annie Goddaer
Voorzitter

Wat brengt Altra Voce op 24 november 2018?

Maurice Duruflé (1902-1986)

Requiem
werk voor koor, solisten, orkest en orgel,
onder leiding van 
Steven Verplancke

Solisten
Alt: Anita Dur
Bariton: Kris Belligh
 
Muzikale begeleiding
Orgel: Mattijs Louwye
Orkest: Dimlicht

 
Op het voorprogramma staat orgelwerk van:
 • André Devaere (1890-1914) uit Kortrijk (!)
  Les Bourdons de Notre-Dame de Courtrai: Prélude pour orgue & Fuga propria
 • Léon Boëllmann (1862-1897)
  Allegretto con moto de la Deuxième Suite pour Orgue, op. 27
 • César Franck (1822-1890)
  Choral nr. 1 en mi majeur (Moderato) des Trois Chorals (1890), CFF
uitgevoerd op het monumentale orgel van de Sint-Maartenskerk door Mattijs Louwye

Wees erbij!
Reserveer nu tickets
Zingen doe je nu!

Daarom is zingen ongelooflijk heilzaam voor lichaam en geest, net als meditatie en yoga; dat gebeurt allemaal in het nu.
Maar als je zingt, kan je niet weg in je gedachten. Zingen doe je nu. Je kan niet zingen in het verleden of in de toekomst.
Als ik met jou zit te praten, dan kan je denken aan wat je gisteren nog had moeten doen, of aan die pittige vergadering van morgen."

Hilde Verhulst, integraal lichaamswerker.  
Uit De Gazet van de Unie der Zorgelozen, juni 2018

Wat brengt Altra Voce in 2019?

Op 25 en 26 april 2019 brengen we EXODUS samen met  het Brugse koor Vagantes Morborum, onder leiding van Gunter Carlier.   
“Exodus”, het verhaal van Mozes en de uittocht van het volk van Israël, biedt een totaalervaring van muziek en woord. Het wordt muzikaal uitgebeeld door koor, solisten en orkest en verteld door een hedendaagse Mozes, die dit eeuwenoude verhaal een universeel karakter geeft.

Het werk is drieledig:
 • Delen uit “Israel in Egypt” van G.F. Händel, door de koren
 • Joodse gezangen door cantor Gilad Nezer
 • Tekst van en door Jos Stroobants
Noteer alvast in je kalender: 25 april Brugge, 26 april Kortrijk.            
 
Op 21 december 2019 vieren we ons 50-jarige jubileum met het majestueuze Weihnachtsoratorium

Wij brengen vier delen uit dit oratorium dat bestaat uit uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden cantates, geschreven door Johann Sebastian Bach voor de periode van Kers 1734 tot en met Driekoningen 1735. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Mattheus.

We zoeken hiervoor nog geoefende zangers.
Wie interesse heeft neemt best contact op met voorzitter
Annie Goddaer: 0473 92 19 28.
Wij repeteren wekelijks op donderdagavond
in het lokaal boven museum 1302 aan het Begijnhofpark.

Berthiel en Altra Voce …

Een koor is niet echt iets voor mij, echt niet...

dacht ik toch…
 
Ik ben geen koorliefhebber en weet niet of ik dat ooit zal worden. Mijn leefwereld vult zich al jaren met andere muziek en andere leuke bezigheden...
Mijn werk, mijn vrouw, mijn twee dochters, mijn Zwitserse witte herder, mijn beetje sport, de verbouwingen, … alles ging zijn gangetje tot ik plots geconfronteerd werd met veel verlies, onzekerheid en twijfel. Op werkvlak volgde ik, eerder zonder verwachtingen, een loopbaanbegeleiding. Een “loopbaancoach” is iemand die je helpt stilstaan bij wat je doet, wat je graag doet, wat je talenten zijn enzovoorts. In mijn geval, de juiste persoon op het juiste moment met de juiste kijk. Het gooide mijn leven en hoe ik ermee omging helemaal overhoop. Niet geheel zonder kleerscheuren ben ik verantwoordelijkheid gaan opnemen voor mijn gedachten, woorden en daden.  'Moeten' vervang ik voortaan door 'willen',  'sorry' door 'dank u', elk negatief gevoel is de moeite waard geworden om te onderzoeken, en kiezen is winnen geworden...

In samenspraak met mijn vrouw nam ik ontslag en ben ik de zoektocht naar nieuwe uitdagingen gestart.
Zo ben ik ook in dezelfde beweging gestart in het eerste jaar notenleer aan het conservatorium Kortrijk. Ik leerde er mijn eerste nootjes lezen en onder andere Pol en Hilde kennen.  Pol was me niet geheel onbekend want ik had nog sociale psychologie van hem gekregen toen ik nog studeerde voor maatschappelijk assistent.  Ja, het was ook Pol die me aanspoorde eens vrijblijvend te proeven van het koorleven. Ik ben op zijn uitnodiging ingegaan en geheel onvoorbereid binnengevallen op een repetitie. Ik mocht bij 'Pire' zitten want ik wist dat ik geen bas was en dan hoor je blijkbaar bij de tenoren.
Ik kreeg een boekje in mijn handen met partituren en voor ik het wist was Steven met de repetitie begonnen. Direct was duidelijk dat hier gewerkt werd. Aanwijzingen werden kort aangegeven en je hield er best je hoofd bij.
De twee uren waren voorbij gevlogen en ik had al mijn aandacht nodig gehad om te kunnen volgen. De muziek was mooi en ja, ik kon maar beter nog eens komen proeven. Na een drietal repetities had ik het wel door en stelde ik vast dat ik uitkeek naar deze donderdagavonden.
 
Het samen zingen, proberen, herhalen, en soms even die ontroering bij een mooie samenzang; het kleurde mijn dag. Mijn eerste concert kwam al snel dichterbij en ook de goesting om samen een mooie prestatie te leveren. Het werd een unieke belevenis. We hadden er allemaal hard aan gewerkt en het was ons gelukt. Daar op het podium, tussen die vele talentvolle zangers en zangeressen te mogen staan, een luid applaus te mogen ontvangen en de schittering in de ogen van mijn dochters en vrouw te zien was een absoluut hoogtepunt voor mij. Het samen zingen, zoeken en werken aan een stuk, beginnen aan iets waarvan ik denk : “dat lukt nooit” en dan toch zien dat door de vele inzet en de zeer deskundige leiding we er wel in slagen... Dat is gewoon een zalige ervaring.  Als beginneling moet ik heel wat tijd besteden aan het oefenen maar het is het waard. Ik ben niet echt een koorliefhebber maar ik kijk nu al uit naar ons volgend concert.  Laten we er opnieuw samen iets moois van maken!

Berthiel van Betsbrugge, 49 jaar
Heb je iets te vieren, zoals een huwelijk of jubileum,
of wil je een afscheid een sfeervolle luister meegeven?

Gewoon even overleggen met Altra Voce.

Contact: Annie Goddaer, tel. 056 89 43 23 of 0473 92 19 28
Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
Onze contactgegevens:
Altra Voce vzw
Elfde Julilaan 143
Kortrijk 8500
Belgium

Add us to your address book


Uw gegevens worden enkel bijgehouden om u te contacteren indien nodig en voor het versturen van onze nieuwsbrieven. Zie ook onze privacyverklaring op onze website www.altravoce.be

De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp