Copy
Altra Voce blikt terug en kijkt vooruit
Altra Voce: op de drempel van een nieuw tijdperk…

December 2019 was niet alleen de overstap naar een nieuw decennium. Met tal van initiatieven betekende het voor Altra Voce ook de bekroning van 50 jaar koorwerking en de omslag naar een nieuwe halve eeuw, vol heerlijk muziek beleven. Een impressie van de belangrijkste feestmomenten en een blik op de toekomst.
 


www.altravoce.be
https://www.facebook.com/AltraVoceKortrijk/
Concertmis

De eigenlijke viering van 50 jaar Altra Voce begon op 8 december met een concertmis in de Sint-Maartenskerk. Voor een volle kerk, waaronder ook opvallend veel oud-koorleden, bracht het koor een selectie uit het repertorium van de voorbije jaren. Twee van de vroegere dirigenten – Paul Dinneweth op orgel en Sabine Haenebalcke aan de piano – begeleidden werk van onder meer Rossini, Fauré, Bach en zelfs van de allereerste dirigent van Altra Voce, componist Herman Roelstraete. De Kortrijkse deken Geert Morlion en schepen voor cultuur Axel Ronse riepen, ieder op hun manier, in herinnering wat het koor in de loop der jaren betekend heeft voor de plaatselijke gemeenschap.
 
Feestlunch
 
Na de receptie achterin de kerk liep het dakcafé van het Kortrijkse stadhuis vol voor een feestelijke lunch. Op een scherm kon men een stoet aanschouwen van de affiches van de zowat honderd concerten die het koor de voorbije halve eeuw geprogrammeerd heeft: op zich ook al interessant om de evolutie te zien die de grafische vormgeving over de jaren heen ondergaan heeft. Tussendoor werden tal van herinneringen opgehaald en er werd ook hulde gebracht aan de aanwezige oud-bestuursleden en -dirigenten van het koor.
 
Weihnachtsoratorium

Het culturele hoogtepunt van het jubileumfeest was uiteraard de uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium, op 21 december in de Kortrijkse Sint-Elooiskerk. Geen enkele stoel bleef onbezet: de zowat 600 aanwezigen konden genieten van een bijzonder stijlvol concert.
Voor de dirigent van Altra Voce, Steven Verplancke, was het zijn eerste optreden met een groot orkest. Het hartelijke applaus en de staande ovatie achteraf maakten duidelijk dat hij dat met klank doorstaan heeft.
 
Café chantant

Heel nieuw voor het koor was het café chantant dat al op 23 november, in de aanloop naar de eigenlijke feestmaand, georganiseerd werd in de grote zaal van het OC Lange Munte. Een werkgroep binnen het koor had alles keurig voorbereid en was er zelfs in geslaagd om zowel een minikoortje als een gelegenheidsorkest op de been te brengen. De hoofdmoot bestond echter uit de samenzang van de ruim 120 aanwezigen, die kleur en klank gaven aan tal van evergreens, zoals ‘J’attendrai’, ‘Que sera sera’ en ‘De fanfare van honger en dorst’. Een initiatief dat opvolging verdient.
 
Sing for life

Dat café chantant was een eigen initiatief van Altra Voce in het kader van De Warmste Week van StuBru. Samen met de opbrengst van de receptie na het Weihnachtsconcert, bracht het zo’n 4.900 euro op ten voordele van het door Altra Voce voorgedragen project School & Ziekzijn. Daar bovenop nam Altra Voce ook nog deel aan Sing for Life, een initiatief van Alfabet dat op zondag 22 december een heuse zangmarathon organiseerde. Door onze deelname aan die marathon kon School & Ziekzijn, een van de drie gekozen projecten, nog eens een gift van 2.500 euro in ontvangst nemen voor de schoolse thuisbegeleiding van leerlingen na een ziekte of ongeval.
 
En nu de toekomst…

Intussen is het koor begonnen met de repetities voor het volgende concert, dat geprogrammeerd staat voor 13 juni 2020 (Save the date!). Het wordt een gevarieerd programma dat – een week voor de zomerzonnewende van 21 juni – het thema Licht en Donker muzikaal in de verf wil zetten. Op de affiche zul je een aantal componisten van hedendaagse klassieke muziek terugvinden, zoals Ola Gjeilo, Eric Whitacre, Daniel Elder en Kyle Pederson, maar daarnaast ook meer gevestigde namen zoals die van de postromantische componist Samuel Barber met het beklijvende Agnus Dei. Echt iets om naar uit te kijken! Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.
 
… met uitzicht op de volgende 50 jaar

Jij kunt de toekomst van Altra Voce mee vorm geven! Te beginnen al bij het eerstvolgende concert. Je bent jong, je hebt een rijk gevuld leven, maar toch ontbreekt er iets... Misschien is zingen wel wat je altijd al wou, of je twijfelt, maar je wilt het toch eens proberen… Of intussen zijn je kinderen al wat groter geworden en dat biedt jou wat ruimte om er eens uit te zijn of er een hobby bij te nemen... Kom gewoon eens af, geheel vrijblijvend, naar een van onze volgende repetities: op donderdagavond vanaf 19.45 uur in het bovenzaaltje van het museum 1302 aan het Begijnhofpark van Kortrijk. Of bel voor meer inlichtingen naar de voorzitter van Altra Voce, Annie Goddaer, via het nummer 0473/921928.
 
Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
Onze contactgegevens:
Altra Voce vzw
Elfde Julilaan 143
Kortrijk 8500
Belgium

Add us to your address book


Uw gegevens worden enkel bijgehouden om u te contacteren indien nodig en voor het versturen van onze nieuwsbrieven. Zie ook onze privacyverklaring op onze website http://altravoce.be/privacyverklaring/

De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp