Copy
Een totaalproject met werk uit het verleden in een hedendaagse context.

EXODUS

Vrijdag 26 april 2019 - 20.15 uur - Sint-Salvatorskathedraal - 8500 Brugge

Zaterdag 27 april 2019 - 20.15 uur - Sint-Elooiskerk, Overleiestraat, 8500 Kortrijk

Genummerde plaatsen (in Kortrijk) zijn te bestellen via onderstaande link, www.altravoce.be of 0473  92 19 28

Wees erbij!

 
Reserveer nu tickets
Beste muziekvriend,
 
Altra Voce durft al eens af te wijken van het klassieke repertorium en komt dan wat verrassend uit de hoek.
 
Ook dit voorjaar kleuren we ons programma heel bijzonder in. We brengen voor u Exodus, een origineel concept, met een selectie van koorpartijen uit het oratorium Israel in Egypt
van G.F. Händel. De barokmuziek van Händels oratorium is samengebracht met een aantal eeuwenoude Hebreeuwse liederen en een verhaal dat het geheel samenbindt.

Laat de titel van dit werk niet meteen een belletje rinkelen? Mogelijk. Het wordt immers niet zo vaak uitgevoerd, hoewel het om een meesterwerk van de klassieke muziek gaat.
 
Net als voor zijn Messiah heeft Händel dit werk gecomponeerd op teksten uit de Bijbel. Volgens kenners is Israel in Egypt 'het meest sublieme en levendige van beide werken en misschien wel het meest expressieve van alle oratoria'.
 
In Israel in Egypt vertelt Händel het verhaal van de onderdrukking van het Joodse volk en hun uittocht uit Egypte, onder leiding van Mozes. Die had hiertoe de opdracht gekregen van Jahweh. De Farao wilde zijn horigen niet zomaar laten gaan, maar nadat de Egyptenaren gekweld waren door de 10 plagen die Jahweh op hen deed neerkomen, liet hij hen toch vertrekken naar het Beloofde Land … Een tocht van contrasten: wanhoop en hoop, onderdrukking en bevrijding, ongeloof en verwachting...
 
Gaat het om een waargebeurd verhaal? Geschiedkundig vinden we er niets van terug, maar is het toch niet iets universeels? Keert het niet al te vaak terug dat mensen op de vlucht moeten voor honger, geweld, onderdrukking en vernedering? Komen diezelfde gevoelens van hoop en vertwijfeling niet steeds weer boven bij mensen die genoodzaakt zijn hun huis, hun land, hun familie te verlaten?
 
Toen Vagantes Morborum uit Brugge ons vroeg of we wilden meewerken aan dit unieke samenwerkingsproject Exodus, hebben we geen seconde getwijfeld. De problematiek van ontheemding, vluchtelingen, migratie is van alle tijden en nog steeds brandend actueel. Ook wij wilden die thema's op een muzikale en verhalende wijze onder de aandacht van onze trouwe toehoorders brengen.
 
In dit project werken christelijke, joodse en niet-religieus geïnspireerde uitvoerders samen.
 
Woordkunstenaar Jos Stroobants kruipt in de huid van de bejaarde Mozes en legt vanuit het Exodus-verhaal uit het Oud Testament een link tussen het Joodse volk dat wegvlucht uit de slavernij in Egypte en het actuele probleem van de vluchtelingen, op zoek naar een uitweg uit de ellende van oorlog en geweld.

Daar doorheen worden de mooiste koorstukken en aria's van Händels oratorium geweven. Ze worden gezongen door de koren Altra Voce en Vagantes Morborum en door mezzosopraan Lieve Maertens.

Het Euterpe Baroque Consort zorgt voor de muzikale ondersteuning en het geheel wordt gedirigeerd door Gunter Carlier.

Tussen de rijke instrumentale en vocale barokmuziek van Händel drukt de Israëlitische bassolist, Gilad Nezer de vertwijfeling van het getroffen volk uit met eeuwenoude Hebreeuwse psalmen, gedragen door een aangrijpend orgel- en cello-continuo. Zijn sonore basstem geeft de eeuwenoude liederen een onwaarschijnlijke intensiteit en echtheid.
  
De verschillende delen samen maken van dit project een boeiend geheel, dat inspireert en aanzet tot nadenken over dialoog, begrip, respect en tolerantie.
 
Wij zijn ervan overtuigd dat ook jij in de ban zult zijn van het verhaal, van de muziek, de gezangen en de teksten. Mis deze unieke belevenis niet!
 
Kun je echter niet aanwezig zijn in Kortrijk op 27 april? We brengen hetzelfde concert ook in Brugge, op vrijdag 26 april 2019. Meer info hierover krijg je op het nummer 0473 921 928.
 
Heel graag tot dan!
 
Annie Goddaer
Voorzitter


NB: Word vriend van Altra Voce of steun onze wijnactie - Meer info op www.altravoce.be
 

Voor wie je stemt op verkiezingsdag ...
dat bepaal je zelf… ,

maar met je stem kun je nog zoveel meer…
zoals zingen in een koor.


Samen zingen: een ontspannende inspanning!

Kom gewoon eens langs
op donderdagavond van 19.45 uur tot 20.00 uur
in het lokaal boven museum 1302 aan het Begijnhofpark.

Save the dates!

8 december 2019
Op 11 december om precies te zijn, bestaat Altra Voce vijftig jaar! 
Dat kan tellen en we zetten deze gebeurtenis dan ook luister bij met een concertmis in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk om 10.30 uur. Steven Verplancke, onze dirigent, zal niet alleen het koor dirigeren. Hij is organist van opleiding en zal het fantastische orgel van de Sint-Maartenskerk bij die gelegenheid feestelijk laten weerklinken.

Jullie horen er meer over in een van onze volgende nieuwsbrieven.             
 
21 december 2019 
Ons jubileumconcert: het majestueuze Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. 

Wij brengen vier delen uit dit oratorium dat bestaat uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden cantates, geschreven door Johann Sebastian Bach voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Mattheus.

We zoeken hiervoor nog geoefende (project)zangers.
Wie interesse heeft neemt best contact op met voorzitter
Annie Goddaer: 0473 92 19 28.
Wij repeteren wekelijks op donderdagavond
in het lokaal boven museum 1302 aan het Begijnhofpark.
Heb je iets te vieren, zoals een huwelijk of jubileum,
of wil je een afscheid een sfeervolle luister meegeven?

Gewoon even overleggen met Altra Voce.

Contact: Annie Goddaer, tel. 056 89 43 23 of 0473 92 19 28
Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
Onze contactgegevens:
Altra Voce vzw
Elfde Julilaan 143
Kortrijk 8500
Belgium

Add us to your address book


Uw gegevens worden enkel bijgehouden om u te contacteren indien nodig en voor het versturen van onze nieuwsbrieven. Zie ook onze privacyverklaring op onze website http://altravoce.be/privacyverklaring/

De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp