Copy

MaaS News Update December 2016

Wordt de e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

maas news update

‘Niemand haalt het in zijn hoofd om in november naar Helsinki te reizen’ was de leus van Slush 2016, Europe's leading startup event dat dit jaar plaatsvond in Helsinki. Net als 17.000 enthousiaste deelnemers deed Connekt dat natuurlijk toch – om de mogelijkheden voor Mobility as a Service (MaaS) in Nederland te verkennen en concretiseren. Een dag in de stad van MaaS Global en de lancering van de eerste MaaS-app en een dag in MaaS-stad Göteborg waren niet alleen inspirerend, maar zetten vooral aan tot actie: de deelnemers aan de Connekt-MaaSreis zetten de eerste stap voor een Nederlandse MaaS-Roadmap.

Op 22 december organiseert Connekt een MaaS-lunch voor het Connektnetwerk om terugkoppeling te geven van de MaaS-reis.

Marc Stemerding, Goudappel: “Mobiliteit blijft een middel. Het gaat om de kansen die je mensen geeft om mee te doen in de maatschappij, toegang te geven tot werk maar ook de kans om geluk na te streven. Dat doel blijft mooi.”

TRENDING TOPICS

Wat is MaaS?

De opkomende deeleconomieën bieden nieuwe mogelijkheden. Deze trend is erop gericht dat we producten niet altijd gebruiken: delen en collectief consumeren staat centraal. Dankzij het sharing economy-principe veranderden spelers als Airbnb en Spotify de afgelopen tien jaar de hotel- en muziekindustrie. Deze systeemverandering laat de mobiliteit niet koud. Autobezit hoeft niet meer aantrekkelijk te zijn als je mobiliteitsdiensten kunt afnemen bij serviceproviders, die je reis optimaliseren van deur tot deur. Mobility as a Service, ofwel MaaS, gaat ons mobiliteitssysteem rigoureus veranderen. Daarom adopteert Connekt MaaS als strategisch thema.

Eerste bezoek: Whim

“Less roads, more hubs, less congestion. Key=combining urban planning+mobility.” Dat is de toekomst van de slimme stad volgens Sampo Hietanen, CEO van ITS Finland, tot hij begin dit jaar MaaS Global Ltd. oprichtte: het eerste mobility-as-a-service bedrijf ter wereld. Hietanen gaat voor niets minder dan een systeemverandering van de transportmarkt (wereldwijd is transport de op-een-na-grootste consumentenmarkt). Met de lancering van de Whim-app afgelopen zomer in Helsinki komt dat doel al snel binnen bereik. Deze app geeft mensen direct toegang tot bijna elke vorm van transport, van splinternieuwe auto’s tot taxi’s, bussen, treinen en deelfietsen. De app regelt de snelste route, tickets en betaling.

Bezoek Nederlandse Ambassade in Finland met ITS-Europe
 

Na Whim en MaaS Global werd Connekt ontvangen door Özlem Canel, plaatsvervangend Nederlandse Ambassadeur in Finland. Inspirerende presentaties waren er van Maria Rautavirta, Ministery of Transport and Communications, Anna-Mari Ahonen, burgemeester van Hame Region, Marko Forsblom, CEO of ITS Finland en Noora Salonen, Deputy Head MaaS van SITO.
 



Rokerige donkere ruimte vol met 17.000 start-ups, investors en 18 Connekt MaaS-reis deelnemers. Volop inspiratie met nieuwe ideeën en presentaties van Waze, ESA en Boosted over de toekomst van mobiliteit.

MaaS Summit

Dag 2 van de MaaS-reis startte bij het hoofdkantoor van Ericsson in Göteborg voor een heuse MaaS Summit met Zweedse en Nederlandse presentaties. Per-Erik Holmberg, Business Manager van Viktoria Swedish ICT, noemde als drivers van Mobility as a Service: ‘matureness of data, robustness of public transport and mixing private and public.’ “MaaS has to be better than owning a car: save time, money or mental energy,” stelde Hans Arby, CEO van UbiGo, de Zweedse MaaS-startup in Zweden. Een goede discussie volgde na de presentaties van Tim Wouda, Head of Transport Transactions region Amsterdam Maas Initiatives bij Ericsson, Tijs Roelofs, CTO Office Amsterdam en Aernout van der Bend, Directeur Verkeersonderneming Rotterdam.

Elektrische kerstbus

Met de elektrische kerstbus van Volvo ging de Connektdelegatie op weg naar Göteborg voor toelichting op de introductie van MaaS in de stad. Voor Zweden is de ontwikkeling vanzelfsprekend, aldus Västtrafik, verantwoordelijk voor het OV in de regio Västra Götaland: “We want it to run so well that you and others like you can leave your car at home and travel with us almost all the time – and in doing so, save both money and the environment.”

De eerste lessons learned…

Tim Wouda, Ericsson: “Er worden grote stappen gemaakt op nationaal niveau in zowel Finland als Zweden, met name rondom de technische basisstructuur en legal framework. MaaS zit daar in een grotere visie. De rol die Samtrafiken in Zweden oppakt, zou in Nederland perfect passen bij Translink. Dat wil zeggen: het gestructureerd openstellen van public transport naar de diverse publieke en private MaaS service providers. In Nederland hebben we een sterkere OV-basis en grotere mobiliteitsproblematiek. Dus juist voor Nederland is het een kans om frontrunner te worden in MaaS.”

Bert van Eekelen, Rotterdam/The Hague AirPort: “Het motief voor MaaS verschilt steeds. Het gaat niet om de doelstelling ‘meer mensen in het OV’, maar om hoe je de mobiliteit voor mensen regelt. Veel indruk maakt ook de verandering op stadsplanning. We hebben met MaaS de kans om de stad beter te laten functioneren door middel van mobiliteit. Hopelijk leidt dat tot het beter benutten van de openbare ruimte.”

Marc Stemerding, Goudappel: “De basis van MaaS is het geld dat consumenten (zo’n 500 euro per maand) besteden aan gemiddeld 3 ritten van 7km per dag. Dan krijg je wel gevoel dat je daarvoor een beter product kunt aanbieden. Er is niet zoveel nodig om daarin te geloven. Wat wel nodig is: complexe samenwerking. Dat is een volgende stap.”

EN NU...?

Op 22 december geven de deelnemers aan de Connekt MaaS-reis een terugkoppeling over de leerervaringen in Helsinki en Göteborg. Via deze link kunt u zich aanmelden voor de MaaS-lunch. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije de Vreeze.