Copy

Smart Mobility / ITS News Update January 2017

Wordt de e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

SMART MOBILITY / ITS news update

Elk jaar vindt de Consumer Electronics Show (CES) plaats in Las Vegas, ‘s werelds grootste hotspot voor iedereen die zich bezighoudt met consumententechnologie, zo ook mobiliteit. Met een delegatie van 18 publieke en private leden was Connekt er ook in 2017 weer bij. In deze nieuwsflits een verslag van de tweede Connekt CES studiereis van 3 – 9 januari 2017. Naast CES bezocht de Connekt delegatie interessante bedrijven en start-ups in Silicon Valley en San Francisco.
Tot slot leest u een overzicht van wat er ondertussen op Nederlandse bodem gebeurt op het gebied van Smart Mobility.

Bart Smolders, directeur Mobility bij Siemens Nederland:
“De Connekt studiereis naar de CES en Silicon Valley geeft de snelheid en onomkeerbaarheid van smart mobility aan als oplossing voor het nijpende mobiliteitsvraagstuk en een duurzaam leefmilieu. Het resultaat zal zijn een heel ander gezicht van bijvoorbeeld de stad, een andere beleving voor gebruikers en een nieuw ecosysteem van overheden, kennisinstituten en private partijen. Nederland heeft internationaal goede papieren om gezamenlijk met genoemde partijen koploper te zijn in concrete, tastbare toepassingen van smart mobility: van bijvoorbeeld zelfrijdende auto's op Schiphol,  de slimme koppeling van Technology aan infrastructuur tot mogelijk zelfs de hyperloop van brainport Eindhoven naar mainport Schiphol. Nu is het zaak om vanuit deze gezamenlijk opgave en boven de bestaande instituties uit deze transformatie stap voor stap, maar vooral ook op tempo door te lopen. Want de technologische vernieuwing gaat door, in een sneller tempo, met of zonder Nederland. Vanuit Connekt zijn daar goede aanknopingspunten voor!"

CES & Connekt studiereis California/Nevada

IoT Plug and Play: Start-up platform

De reis ging op 4 januari van start bij het #IoT Plug and Play Center in San Francisco: een wereldwijd innovatieplatform voor startups, corporations en investeerders. Plug and Play is onder andere bekend van het spotten van PayPal, Dropbox en Soundhound. Op het mobility platform maakte Connekt kennis met startups die werken aan de laatste trends rond elektrificatie, on demand vehicles en automated driving. De les vanuit dit ecosysteem van 3000 start-ups: iedereen heeft goede ideeën, maar alleen goede teams kunnen dit succesvol maken.  

 

Multinationals in Silicon Valley

De volgende stop was bij Continental, internationaal automotive supplier & industrie partner. Het bedrijf opende in 2014 de nieuwe business unit “Continental Intelligent Transportation Systems, LLC” in Silicon Valley, met een internationaal team van innovators uit de IT en automotive industrie die zich richten op Intelligente Transport Systemen (ITS). Continental zoekt hiermee fysiek de verbinding met de vernieuwing die plaatsvindt in Silicon Valley.

Het laatste bezoek van dag 1 was bij Capgemini in het 'Applied Innovation Exchange'. Capgemini nam hier de deelnemers mee in de manier waarop zij samen met klanten de toekomst verkent. "What got you here, won't bring you there!"

Connekt delegatie op bezoek bij Hyperloop One testtrack

In de woestijn buiten Las Vegas bezocht de delegatie de Hyperloop One testtrack. Maar de snelheid waarmee Hyperloop One haar testtrack aan het voorbereiden is voor een demonstratie in mei 2017 is indrukwekkend. Een hoogtepunt van de week: het Nederlandse team, dat winnaar was van de Connekt Dutch Hyperloop Challenge, is gekozen bij de 35 beste inzendingen uit 2600 registraties.  

Lees hier het eerdere interview met Nico Zornig van TNO over de  Nederlandse inzending

Bekijk hier de animatie die CGI maakte van de Nederlandse inzending voor de Global Hyperloop Challenge! 

#CES2017

De tweede dag stond in het teken van de Consumer Electronics Show (CES), met presentaties van de nieuwste trends op het gebied van automotive. Nvidia en Audi kwamen met breaking news voor de delegatie: zij verwachten dat er binnen 3 jaar een level 4 zelfrijdende personenauto op de markt zal zijn.

Je laten vervoeren met een zelfrijdende auto: dit is wat Nvidia liet zien op #CES2017

Delphi over de toekomst van Automated Driving

Tijdens de CES kreeg de Connekt delegatie een exclusieve rondleiding bij Delphi. De groep werd ontvangen door Serge Lambermont, Technical Director Automated Driving, en Glen DeVos, Vice President of Engineering and Services. En tijdens dit drie uur durende bezoek kregen een aantal deelnemers zelfs de mogelijkheid om de nieuwste automated driving toepassingen te ervaren in de Delphi auto op de openbare weg in Las Vegas! 

Eerste indrukken van de deelnemers van de reis

Benny Nieswaag, hoofd SWI bij Rijkswaterstaat: “We kunnen zometeen, vrijwel continu, alles zien, voelen, registreren en adequaat analyseren en daar naar handelen. Dat betekent dat bv. betrouwbaar, ontspannen en in verbinding met iedereen reizen technisch al mogelijk is. Veel sneller dan we al dachten gaat het daarmee vooral om het bepalen wat in zo'n situatie de behoeften zijn die we met zijn allen hebben. Alles op een prettige en verantwoorde manier tegelijk kunnen lijkt mogelijkheden te geven die we nu nog nauwelijks kunnen bevatten: Let's go for it and let's do it together!”
 
Dirk-Jan de Bruijn, directeur bij Innovatiecentrale: “Deze studiereis maakt smart mobility Confucius proof: "Schrijf het op, ik vergeet het. Laat het me zien, ik onthoud het. Laat het me voelen, ik maak het me eigen." Door al die bedrijfs- en beursbezoeken komt smart mobility op ruikafstand en kun je het echt voelen!”

Binnenkort komen de deelnemers met een uitgebreider overzicht van lessons learned van de reis.

Smart Mobility in Nederland

Kennisagenda Automatisch Rijden

Op 22 december opende Connekt haar deuren voor een update van de Kennisagenda Automatisch Rijden: een initiatief van de werkgroep de ZelfRijdende Auto (ZRA) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de RDW om een online overzicht te geven van beschikbare en benodigde kennis op het gebied van automatisch rijden. De populairste onderwerpen van de kennisagenda website op dit moment zijn ethiek, cyber security, aansprakelijkheid en deployment.

Tom Alkim, Senior Advisor C-ITS & Automated Driving Rijkswaterstaat: “We vinden automated driving belangrijk, omdat het veel aan maatschappelijke doelstellingen kan bijdragen. Om dat zo snel en goed mogelijk te doen, daar is kennis voor nodig. In de kennisagenda is een overzicht van deze kennis beschikbaar, dat we samen met partijen in het netwerk heel efficiënt bijhouden. De kennisagenda biedt beslissers en beleidsmakers de mogelijkheid om keuzes te maken gebaseerd op feiten en kennis.” De kennisagenda is te vinden op http://knowledgeagenda.connekt.nl/.
 

Automated Driving in NL


2getthereBV organiseerde op 15 december samen met Connekt een educatieve excursie over zelfrijdende voertuigen voor 70 scholieren uit de 2e klas VWO van het Walburg College in het Rivium te Rotterdam. Een goede manier om de automobilisten van de toekomst bekend te maken met deze innovatie!


Amsterdam heeft op 14 december een marktconsultatie uitgeschreven voor zelfrijdend gehandicaptenvervoer in IJburg. Bekijk hier het filmpje van dit project.
 

Connekt Affiliation Finale

Op donderdag 8 december was de finale van de derde editie van het Connekt Affiliation programma waarin Connekt startups verbindt aan de leden.

Acht start-ups waren zorgvuldig geselecteerd om tijdens een 80 seconden pitch zichzelf te introduceren en vervolgens in break-out sessies met leden in gesprek te gaan. De overall winnaar van 2016 was de start-up MYPO van Arjan Griffioen. Zijn concept van de slimme brievenbus werd door de jury onder leiding van Mark Frequin, DG Bereikbaarheid bij IenM, niet alleen als innovatief bevonden, maar ze zagen ook dat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de logistieke pakketstromen in de toekomst.

Het is een mooi concept om te testen in pilots, en heeft de potentie om groot te worden. Daarnaast kan het Connektnetwerk een mooie bijdrage leveren om dit proces te versnellen, aldus de juryvoorzitter. Dat bleek ook want er was interesse van onder andere de Topsector Logistiek, om samen met de Gemeente Amsterdam een pilot op te zetten.

Smart Mobility in de regio


Verschillende regio’s werkten in 2016 aan hun plannen omtrent Smart Mobility. Op 13 december maakten zij bij Connekt de stand op. Wat gaat er in 2017 gebeuren in de verschillende regio’s op het gebied van Smart Mobility? Met presentaties van Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, ITS Bureau Brabant, de Gemeente Amsterdam en Noord-Holland. Wilt u meer weten over de uitkomst, neem dan contact op met Nick Juffermans.
 

UITGELICHTE EVENTS

27-28
FEB '17

Connekt @ Mobile World Congress

Connekt organiseert op 27 en 28 februari een verkenningsreis naar het Mobile World Congress. Het programma bestaat uit een beursbezoek, een aantal field visits en op maandag 27 februari organiseert Connekt het Dutch Dinner voor alle leden die naar Barcelona zijn afgereisd. Heeft u interesse of vragen over de reis naar het Mobile World Congress, dan kunt u hierover contact opnemen met Mieke Masselink.

Lees verder
09
MAR '17

Connekt Ledendiner

Het jaarlijkse Connekt Ledendiner vindt plaats op donderdag 9 maart bij Connekt. Voor alle Connektleden een mooie gelegenheid om elkaar tijdens een inspirerende avond te ontmoeten.

Aanmelden is alleen mogelijk via persoonlijke uitnodiging.

Lees verder

5 VRAGEN AAN CONNEKTLEDEN

Robin van Haasteren en Willem Hartman van Strategic Partner Vialis

“Wij zijn denkers die doen én doeners die denken.”

In het kader van de rubriek ‘5 vragen aan’ sprak Connekt met Robin van Haasteren, commercieel directeur, en Willem Hartman, business unit directeur van Vialis.

Lees het interview.