Copy

Elimu News   
7 maart 2017 
 

Tante Pollewop in de spotlights

Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van Tante Pollewop. We hebben veel nieuws te vertellen. De winkel bestaat 10 jaar en daarom een korte terugblik. Vandaag, 7 maart, opent de winkel op een nieuwe en veel grotere locatie. De hele huisstijl is vernieuwd en tot slot won Tante ook nog de Gouden Peerke. Waarom? Dat vertellen we in deze nieuwsbrief. 

Hoe dit begon in 2007


Al enkele jaren voordat er sprake was van een winkel, stonden Evelyne Klerx (initiator en coördinator) en Cathelijn Bogaers (nu bestuurslid) op de Tilburgse Meimarkt om kleding te verkopen voor Elimu. De opbrengst was enorm: soms wel 1500 euro! Dat ging goed. Maar waarom dan toch een winkel?  Evelyne Klerx (citaat Oneworld): “Het begon klein, uit enthousiasme maar het kleine idee om iets goeds te doen liep snel uit de hand tot iets groters. Je begint iets en je denkt helemaal niet na over hoe het gaat worden. Ik wilde alleen maar van die spullen op zolder af, want mijn man werd gek van de bende. Als ik had geweten wat voor impact het zou hebben op alleen maar mijn eigen leven, dan had ik het misschien wel nooit gedaan. Maar daar sta je niet bij stil. We deden het gewoon.” 
Het begon met twee vrijwilligers verdeeld over drie dagdelen. Het groeide uit tot een begrip in Tilburg met 35 vrijwilligers en de winkel is nu vier hele dagen geopend.  Meer weten over hoe de winkel de onderwijsprojecten in Kenia steunt, lees hier verder in het artikel van www.oneworld.nl 

Met de opbrengst van Tante Pollewop zijn we in staat om het verschil te maken in Kenia. In 10 jaar is daar heel veel bereikt. Kijk op de facebook pagina of de website van stichting Elimu Mount Elgon.

Aan de slag in Molenstraat 47

De verhuizing voelt als de kers op de taart van het 10-jarig bestaan. Op dinsdag 7 maart gaan de deuren open van de nieuwe winkel aan de Molenstraat 47. Min of meer om de hoek van de Besterdring. Dat was een prima plek maar het werd veel te klein. Bovendien is er de behoefte om nog meer samen te werken met andere organisaties en initiatieven in de stad. Evelyne: "Ik heb echt een dansje gemaakt toen ik ging kijken naar onze nieuwe winkel (zie foto). Wat een ruimte en wat een mogelijkheden. Er is de afgelopen weken hard gewerkt door heel veel lieve mensen, ik kan niet wachten tot we het aan iedereen kunnen laten zien. Kom dus allemaal snel naar de Molenstraat".


  Evelyne is door het dolle, de winkel is open!!!! Kom snel kleding brengen of kopen. 

150 bruidsjurken te huur 

De extra ruimte bracht de winkel ook nog een heel spanend en nieuw element. Namelijk zo'n 150 bruidsjurken, geschonken door allemaal lieve vrouwen die gereageerd hebben op een oproep van Denise Oonincx van het initiatief: Gratis trouwjurken voor mensen meteen kleine beurs uit Breda. Na jaren werd haar huis te klein voor de vele jurken. Ze schreef daarover een stuk in de Zelfkrant en zo kwam Denise in contact met Evelyne. Het klikte en even later stonden we op een avond urenlang bruidsjurken uit te pakken.
Bij Tante Pollewop worden de bruidsjurken verhuurd aan mensen die geen geld (over) hebben voor een nieuwe dure jurk. Wij kunnen iedereen verzekeren, er zitten echt juweeltjes bij in alle maten en soorten, inclusief alle accessoires en schoenen. De verhuur van de jurken gaat op afspraak, want het vraagt natuurlijk wel deskundige begeleiding.  


   De bruidsafdeling

Kledingproject voor Tilburgse kinderen uit armoede gezinnen


Minder bekend is misschien het kledingproject in Tilburg zelf. In 10 jaar heeft tante 8.184 kinderen uit armoede gezinnen aangekleed. De stichting kon dit doen door de gulle donaties van 19 organisaties. Samen doneerden zij in die 10 jaar 85.745 euro! Daarvoor kon stichting Elimu waardebonnen (we noemen ze nu cadeaubonnen) verspreiden onder 24 organisaties in Tilburg die zich met armoede bezig houden.
 

Het Gouden Peerke!

Heel spannend was de nominatie voor het Gouden Peerke. Jaarlijks wordt er door de stichting Peerke Donders het Gouden Peerke uitgereikt aan een organisatie die recht doet aan een van de 'zeven werken van barmhartigheid'.Het thema dit jaar is: 'de naakten kleden'. Jaarlijks deelt stichting Elimu via Tilburgse organisaties vele honderden kledingbonnen uit in Tilburg aan mensen in armoede. Bij Tante Pollewop kunnen ze daarvoor leuke kleding uitzoeken. De bonnen worden door vele sponsors uit de stad betaald. En daarmee verdienden we het Gouden Peerke, een groot bronzen wisselbeeld van Peerke Donders en een mooie geldprijs van 1000 euro. Een bedrag dat we uiteraard ook weer besteden aan het kleden van mensen die het nodig hebben. 
Na de prijs voor Vrijwilligers organisatie van het jaar 2015 in Tilburg kregen we via het Gouwe Peerke opnieuw een enorme erkenning voor het werk dat we met zoveel vrijwilligers zowel in Tilburg als in West-Kenia mogen doen.

De nieuwe huisstijl

Dankzij ontwerpbureau Lawless & Lotski uit Tilburg, hebben we met de opening van de nieuwe winkel ook nog een hele nieuwe frisse huisstijl. Hij oogt wat jonger dan die lieve tante met het kindje. Maar als je goed kijkt zie je in de nieuwe stijl daarvan nog elementen terug. We zijn heel blij met deze metamorfose die speels is en heel eigentijds. Hiermee hopen we ook een jongere doelgroep aan te spreken. 

Hieronder twee voorbeelden van een Facebookadvertentie. 


         

Dankwoord 

Een dankwoord aan de vele vrijwilligers die meegeholpen hebben om onze boetiek voor tweedehands kleding tot een prachtige winkel te maken is zeker op zijn plaats. Terwijl de winkel aan de Besterdring prima doordraaide met onze vrijwilligers, stonden de volgende lieverds in de Molenstraat geheel belangeloos te zwoegen. De drie 'interieurartiesten' van de firma Klerx & Diepenhorst leverde hun bekende maatwerk, onze klusvrouw Angela de Kleijn die eindeloos met haar hoofd in het plafond zat om de verlichting op orde te krijgen en dat ook nog energiezuinig, familie en vrienden die hielpen sjouwen, boren, schilderen of zorgden voor drukwerk zodat de hele stad straks weet waar we zitten.
Ook dank aan Dré Vlemmix, onze genereuze huisbaas, die elke week enthousiaster werd over de vorderingen in zijn pand. 

Allemaal een dikke zoen van Tante Pollewop.                     
Een wereld te winnen 

Elimu werkt samen met het Tilburgs platform voor mondiale bewustwording 'Een wereld te winnen'. Dat is een verzameling van mensen die een band hebben met de gemeente Tilburg en die zich inzetten voor projecten en programma's in het buitenland en voor mondiale bewustwording in Tilburg. Het gaat om mensen vanuit private initiatieven, non-profit organisaties, onderwijs (incl. actieve leerlingen en studenten) en het bedrijfsleven voor zover gericht op maatschappelijk verantwoord of maatschappelijk bewust ondernemen. 

Elimu werkt actief mee aan dit programma en organiseert diverse activiteiten in Tilburg en daarbuiten om haar werk voor beter onderwijs voor de gemeenschap in West-Kenia uit te kunnen bouwen. Ieder kind naar een goede school is het doel. Elimu bouwt en steunt scholen in Kenia vanaf basisonderwijs tot een volledig ingerichte vakschool. De steun van de gemeente Tilburg is daarbij van groot belang. 
Jaarrekening

Graag presenteren we u onze jaarrekening 2016. Mocht u hierover vragen hebben, neem gerust contact met ons op. 
Copyright ©  Stichting Elimu Mount Elgon

Address: Reinier de Graafstraat 3, 5017GP Tilburg
Phone: +31630057838

Our mailing address is:
info@elimumountelgon.nl

Bank: NL71 TRIO 0198 1068 07     Bic: TRIONL2U


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this listThis email was sent to familie@wayers.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Foundation Elimu Mount Elgon · p/a Reinier de Graafstraat 3 · Tilburg, Noord Brabant 5017 GP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp