Copy

Elímu Nieuws  
Juli 2016 
 

Veel goed nieuws


Deze nieuwsbrief lijkt wel een 'goed nieuws show'. Het bezoek van Ad aan Kenia in maart heeft veel energie gebracht. De studenten van Avans zijn aan de slag gegaan en maakten een mooi ontwerp. Het benodigde geld voor de uitbreiding van de ambachtsschool is weer dichterbij gekomen door acties zoals die van Dance4Good en onze eigen jaarlijkse Bridgedrive met loterij.  Kiwanis Tilburg heeft een mooie duit in het zakje gedaan en er is groot nieuws over Tante Pollewop. Ad Wayers vertelt over zijn bezoek aan MTO Breda. 

Drie acties voor onze doelen

Drie fantastische inzamelingsacties brachten onze doelen weer dichterbij. 


Ladies Circle Oisterwijk bracht met haar dance-event, aangevuld door de Wilde Ganzen, een mooi bedrag bijeen van 11.028 euro. Evelyne en Ank nemen op de foto hiernaast de cheque vrolijk van de ladies in ontvangst. Dank aan alle ladies!

Onderaan in het midden op deze foto ziet u Evelyne. Lees in het volgende artikel over Tante Pollewop wat zij vanaf 1 september gaat doen!

De jaarlijkse Bridge Drive die we zelf organiseren was allereerst een hele fijne dag voor organisatie en deelnemers. Er waren volop mooie prijzen en elke deelnemer ging naar huis met een prachtige bos rozen uit Kenia. De opbrengst voor onze projecten was ook mooi. Zo'n 3000 euro is opgehaald.
Dank iedereen voor deze bijdragen en de sportieve en gezellige dag!

Onlangs mochten we van Kiwanis Tilburg een cheque van 1000 euro in ontvangst nemen voor het kledingbonnenproject van Tante Pollewop. Evelyne heeft tijdens een bijeenkomst uitleg gegeven over het bonnenproject en de relatie met onze stichting. Kiwanis!

Tante Pollewop krijgt serieuze steun

We hebben fantastisch nieuws over Tante Pollewop. In de vorige nieuwsbrief vertelden we u al over de succesvolle pitch die we gedaan hebben bij de gemeente Tilburg. Onlangs kregen we een 'GO' de onze plannen met onze winkel. 
Wat wil zeggen dat we met Tante Pollewop een professionele slag kunnen maken en dus een betaalde kracht als coördinator aan kunnen nemen. En dat is hard nodig. In de afgelopen 10 jaar is de winkel van Tante Pollewop uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de armoede-aanpak in Tilburg met haar kledingbonnenproject en als constante inkomstenbron voor de onderwijsprojecten in Kenia.  
Het leiden van een organisatie met 30 vrijwilligers en de ambitie die we hebben om meer werk te maken van het verhaal wat we te vertellen hebben, vraagt om een sterke coördinatie. Evelyne Klerkx (Tante van het eerste uur) staat nu in de startblokken om 1 september aan de slag te gaan en ze heeft veel plannen. Daarover later meer.  

Studenten ontwerpen de ideale werkplaats


In maart 2016 kwamen Kubra Mercan en Charlotte Verheijen aan op Mount Elgon. Hun afstudeerproject voor Avans Bouw moest ontwikkeld worden op Mount Elgon en wel in de vorm van een auto werkplaats voor de leerlingen van onze Ambachtschool. Die drie weken in Kenia is er door hen veel onderzocht en zijn verschillende collega scholen bezocht om na te gaan wat wel en wat niet wenselijk en noodzakelijk is voor een leergierige en efficiënte leeromgeving. De lering die uit die bezoeken is getrokken leidde na veel overleg met Fredrick (Hoofd Ambachtschool), Adriaan Vrienten (Opleidingsadviseur) en Ad Wayers tot een 'state of the art' leeromgeving voor automonteurs. Op deze werkplaats kun je een vak leren dat je een inkomen kan garanderen en zicht op een beter leven. Een smeerput waar ook langere en bredere voertuigen boven kunnen, verschillende werkbanken met daarop modellen van een motor en versnellingsbak, een hoek ingericht voor het werken aan motoren (Boda-Boda's), een theorie hoek, een apart kantoor voor de docent en ruime en veilige opslag voor de kostbare machines en leermaterialen. Kortom een gebouw dat een sieraad is voor de Ambachtschool en dat veel leerlingen zal motiveren om op de Andersen VTC een vak te komen leren. 

Wij zijn Kubra en Charlotte dankbaar voor hun tomeloze inzet en uiteindelijke ontwerp. Nieuwsgierig? Op dit moment werken zijn hard aan de afronding van hun project, begin september staan ze voor de presentatie daarvan. We duimen op een goede afloop.

100.000 euro, daar kun je wat mee!

Ad Wayers vertelt over zijn bezoek aan MTO* uit Breda.
"Afgelopen week was ik bij de opheffing van de stichting MTO uit Breda. In een genoeglijke bijeenkomst in het landelijke Ulvenhout keken we terug op de periode sinds 2009 toen zij besloten om onze projecten op Mount Elgon te gaan steunen.
De samenkomst van de bestuursleden op Mount Elgon in juni 2013 was een heel mooi moment. Dit was ter gelegenheid van de officiële opening van het internaat voor jongens en het tehuis voor kinderen met een beperking (special needs). Wij konden laten zien wat met de donaties van de stichting tot stand was gebracht. De feestelijke gebeurtenis werd omlijst met zang en dans door de leerlingen van de High School. Met die steun werd het mogelijk om jongeren te huisvesten in een veilige omgeving waar het accent ligt op leren en jezelf ontwikkelen. Sinds de opening van de internaten hebben honderden jongens en meisjes zich beter bekwaamd en zo de instrumenten gekregen om meer van hun leven te maken.
Natuurlijk werd er teruggekeken op deze dagen in Kenia en verhalen verteld die goed weergaven wat de enorme waarde is van de bijdragen van MTO voor het onderwijs op Mount Elgon. Onze waardering voor hun steun is dan ook groot.
En met die 100.000 die we in die jaren ontvingen bouwden we internaten voor 65 jongens en 65 meisjes en een prachtige tehuis waar deze kinderen gedurende de week verblijven.
Ab, Adriaan, Hans en Mathe zeer bedankt voor jullie steun!" 


*MTO staat voor Middelbaar Technisch Onderwijs Breda en verre omstreken. Ontstaan vanuit de opheffing van de technische scholen (LTS/MTS) na de omvorming tot ROC. Speciaal gericht op ondersteuning van technisch onderwijs in de derde wereld. Het geld is op en daarom is de stichting opgeheven.

Foto: naast elkaar de MTO Bestuursleden Ab Douma, Mathe Molenschot en Hans Veltman tijdens de officiële opening van het jongensinternaat.

Filmpjes


Tijdens de laatste reis naar Kenia zijn er verschillende filmpjes gemaakt. Deze zijn allemaal te bewonderen op Facebook. We bevelen ze u van harte aan. Like ons dus op Facebook en u hoeft niets te missen. 

Wij wensen u een heerlijke zomer toe. 
Copyright ©  Stichting Elimu Mount Elgon

Address: Reinier de Graafstraat 3, 5017GP Tilburg
Phone: +31630057838

Our mailing address is:
info@elimumountelgon.nl

Bank: NL71 TRIO 0198 1068 07     Bic: TRIONL2U


Want to change how you receive these emails?
Wilt u liever geen nieuwsbrieven ontvangen of heeft u een ander adres. Laat het ons weten via onderstaande links. 
You can update your preferences or unsubscribe from this listThis email was sent to info@elimumountelgon.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Foundation Elimu Mount Elgon · p/a Reinier de Graafstraat 3 · Tilburg, Noord Brabant 5017 GP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp