Copy
De Hoeven Energie Nieuwsbrief 2
View this email in your browser

Nieuwsbrief 2 - Februari 2016

Beste bewoner van De Hoeven,

Je leest alweer de tweede nieuwsbrief van De Hoeven Energie. In januari en februari is er weer heel wat gebeurd. En ook in de komende maanden staat er van alles op het programma.

Succesvolle informatieavond over isolatie op 18 januari jl.
Ongeveer 70 aanwezigen kregen informatie over dak- vloer- en spouwmuurisolatie en over een goed energieplan. Lees hier het verslag van die avond... 
(foto's Marjelle Maas).
 
De Hoeven Energie opnieuw in de krant
De lokale media blijven aandacht aan ons initiatief besteden.
Lees hier het artikel uit het Trefpunt van 27 januari jl.
Bedrijvigheid in de wijk
Het warmtescan-team loopt warm…
Je kunt ze al gezien hebben...de vrijwilligers met de warmtecamera zijn op pad. De warmtescan met subsidie van het DuurzaamheidsFonds Houten is aangeschaft, de heren van het warmtescan team zijn zich steeds verder aan het bekwamen in de bediening ervan. De eerste woningen zijn inmiddels in beeld gebracht! Alle geïnteresseerden  (ca. 60) hebben een verzoek gekregen om hun beschikbaarheid door te geven en een eerste planning voor het maken van de warmtescans is gemaakt. Heb je nog niet gereageerd? Doe dat dan snel, je weet nooit hoe lang de omstandigheden gunstig blijven. Het weer is de afgelopen dagen goed geweest (niet te warm, weinig wind en neerslag) en we hopen dat dat nog een tijdje zo blijft. Dus zie je binnenkort tussen 21.00 en 23.00 uur ‘vreemde’ bewegingen in een voor- of achtertuin? Dan kan het hier zomaar gaan om het warmtescan-team van De Hoeven Energie en niet om inbrekers!
Meer lezen over de warmtescan en de mogelijkheden?...

 
CV-optimalisatie
Het vrijwilligersteam CV-optimalisatie heeft al een aantal inspecties en check uitgevoerd. De komende weken gaan zij verder met afspraken maken bij de geïnteresseerden. Meer weten of nog aanmelden? Lees er hier meer over…

 
Dak- en vloerisolatie
De afgelopen weken is Rento Hermanns bij vele Hoeven huizen langs geweest voor een inspectie en inventarisatie van 18 kruipruimtes en 7 zolders. De komende weken worden de eerste kruipruimtes al voorzien van bodemfolie en krijgen de bewoners een offerte voor de diverse isolatiewerkzaamheden. Al deze bewoners hebben ingetekend voor isolatie via het collectief voordeel. Ook interesse, maar nog niet ingetekend? Kijk hier voor meer informatie  over dak- en vloerisolatie en hier als je je wilt aanmelden
 
Spouwmuurisolatie
Ook voor spouwmuurisolatie zijn ondertussen diverse inventarisaties gedaan en er zijn 12 offertes uitgebracht. Meestal werd er zo'n 5 cm. vrije ruimte in de spouw vastgesteld. Lees hier meer informatie over een klein onderzoekje dat wij hebben gedaan voor de huizen in onze wijk.
 
Energie-advies loont

Op 18 januari vertelde Kees Stap tijdens de bijeenkomst van De Hoeven Energie hoe hij met zijn kennis van architectuur en een gedegen haalbaarheidsmodel op energiebesparing het rendement op een gebouw kon verbeteren. Een bewoonster uit De Hoeven vertelt over het advies dat zij tijdens een drie uur durend onderzoek van haar woning kreeg. Lees hier het hele verhaal...

Wat vindt Gemeente Houten van De Hoeven Energie?

Beleidsmedewerker Duurzaamheid, Marco Harms aan het woord:

Om de bovenstaande vraag te beantwoorden wil ik graag een onderscheid maken in het proces en de ambitie.

Wat betreft het proces vind ik de Hoeven Energie één van de leukste sociale experimenten die er op dit moment in Houten zijn. Het enthousiasme waarmee vanuit een klein groepje enthousiastelingen een steeds verder groeiende groep wijkbewoners is ontstaan, die serieus bezig zijn met de kwaliteit van hun woning, is voor mij een genot om naar de kijken. Ook de zelfstandigheid waarmee jullie bezig zijn om kennis te vergaren en te delen is een schoolvoorbeeld voor alle bewonersinitiatieven. Ik ben dan ook blij dat ik daar af en toe met kopieerwerk of zaalgebruik een bijdrage aan heb kunnen leveren.
Zoals gezegd, is er ook nog zoiets als ambitie. Eerlijk gezegd heb ik nog geen zicht op welke maatregelen jullie, de deelnemers aan het initiatief willen gaan nemen. Vanuit de gemeente hebben wij de visie dat op termijn alle bestaande woningen worden geüpgraded richting energieneutraal. Dat hoeft niet in één keer, maar als je het in stappen doet, hopen we dat het stevige stappen zijn en dat je geen keuzes maakt waar je later spijt van krijgt. Bijvoorbeeld door sierradiatoren te kopen en later over te stappen op lage temperatuurverwarming waardoor die radiatoren te weinig warmte afgeven. Zeker als je steeds afzonderlijke maatregelen neemt, is het risico van “spijt maatregelen” groter.
Vanuit de gemeente wil ik jullie dan ook uitdagen om te komen met een ambitieus plan voor de wijk. Als tegenprestatie willen we jullie dan helpen met de advisering over hoe je die ambitieuze stappen het beste kunt zetten en desgewenst ook kunt financieren.

Wie gaat deze uitdaging aan?

Marco Harms - Beleidsmedewerker Duurzaamheid - Gemeente Houten

IDEE GEVRAAGD


We zijn als energie-initiatief gevraagd om ons aan te melden voor de Beste Nieuwkomersprijs van het Servicepunt Energie Lokaal van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Hierbij moeten we vooraf een idee geven van wat we met een eventuele prijs van €500 willen doen. Als we de prijs winnen, kan het geld ingezet worden voor verdere ontwikkeling van onze activiteiten. Dit kan van alles zijn, als het maar met energiebesparing of duurzame energie opwekking in onze wijk te maken heeft en liefst ook nog vernieuwend en/of innovatief is.
Heb jij een supergoed idee waar we dit geld met ons initiatief aan zouden moeten besteden? Laat het ons dan direct weten (uiterlijk 25 februari).
Schrijf de volgende data vast in je agenda...
21 maart volgende informatieavond
We zijn alweer druk bezig met het programma voor de derde informatiebijeenkomst. Deze staat in het teken van het opwekken van energie, zoals bijvoorbeeld door zonnepanelen. Heb je hiervoor tips of kun je jouw ervaring delen, neem dan contact met ons op via: dehoevenenergie@gmail.com

 
5 maart proeftuin Houten
Betrokken Houtenaren organiseren samen met de gemeente  op 5 maart a.s. het evenement Proeftuin Houten. De Hoeven Energie zal hier ook aanwezig zijn om ons initiatief verder onder de aandacht te brengen. Lees hier meer…

 
Helpen?
Heb je interesse om ons initiatief te versterken dan ben je van harte welkom. Je helpt ons en medebuurtbewoners de wijk steeds verder te verbeteren én daarnaast is het ook erg leuk om met andere betrokkenen kennis te maken. We zijn op dit moment in ieder geval op zoek naar vrijwilligers voor in het energie-opwek-team en iemand die handig is met vormgeving van website, nieuwsbrieven etc. Stuur een mail naar: dehoevenenergie@gmail.com en meld daarin je naam, adres en wat je zou kunnen/willen doen.

 
Copyright © 2016 De Hoeven Energie, All rights reserved.