Copy
Nieuwsbrief #32 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, EigenWijkse Energiewinkel open, stem op Energieloket, In het nieuws, Lokale Laadkracht, Scoren voor je Club, Mariënhoeve 2,  Mijn EigenWijkse, uitnodiging Energietafel en het nieuwjaarsgedicht van Stadsdichter  André... 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter


We zijn open!
Op 7 januari 2019 hebben we onze EigenWijkse EnergieWinkel officieel geopend. Daarbij is ook de cheque overhandigd die we van de Rabobank, de gemeente en het Ondernemersfonds mochten ontvangen. Hartelijk dank daarvoor! Het is een hele mooie winkel geworden, vinden we zelf. Maar kom vooral eens even binnenlopen en kijk zelf, we horen het graag.
De komende tijd zijn we iedere middag open, behalve maandag.
Iedere vrijdag om 17:00 uur hebben we "happy hour". Als je in de buurt bent, kom gezellig even binnen en drink, eet en praat wat. We komen graag nog beter in contact met onze klanten, onze leden en verder iedere andere belangstellende!
Dus vrijdag 17:00 uur. Jullie zijn uitgenodigd!

Ook is de afgelopen tijd onze
website geheel vernieuwd, neem eens een kijkje en vertel ons wat je er van vindt.

Dit jaar is er weer een hoop te doen, we zijn er nog lang niet en er zijn veel kansen. Wil je eens overwegen of jij ook met ons mee wil doen? Samen Wijk duurzamer maken? Neem dan contact op. We zoeken mensen voor het ontwikkelen van leuke campagnes, mensen wegwijs maken in het woud van energiebesparingsmogelijkheden (hebben we een cursus voor) en voor nieuwe projecten. Samen komen we verder: stuur een mailtje of spreek ons aan, op straat of gewoon in onze eigen EnergieWinkel!

Opening EigenWijkse EnergieWinkel!

Het is gelukt, een eigen winkel | kantoor: de EigenWijkse EnergieWinkel! We zijn geland. Op een heel centrale, zichtbare plek, in het hart van onze gemeenschap. Waar we met elkaar kunnen werken, vergaderen, Energieloket houden, klanten inschrijven, uitleg geven over onze projecten. En we zijn al lekker aan het werk op onze nieuwe locatie.
De opening was een feest. Zeker 35 belangstellenden konden zien hoe de stekkers in het stopcontact gingen en ons bekende bliksempje boven de voordeur aan ging. We danken onze sponsors in natura en onze leveranciers, die in heel korte tijd de nodige klussen hebben gedaan, ook al was het superdruk aan het eind van het jaar, zo vlak voor de Kerst. Dank André, Marc, André, Simon, Marco en anderen!
We zijn ook superblij met de donaties van Rabobank, gemeente en Ondernemersfonds. Met hun geldelijke bijdrage hebben we een heel mooie EnergieWinkel kunnen maken. Kom gauw kijken!
Vrijdag 18 januari 17:00 uur 'happy hour', Steenstraat 2

Stem op Energieloket

De gemeente heeft ons aangemeld voor de landelijke Vrijwilligersprijs. We zijn helaas niet genomineerd voor de juryprijs maar we kunnen nog wel de publieksprijs winnen. Uit de tekst op de website:

"Vrijwilligers van de EigenWijkse Energie Coöperatie geven sinds april 2018 op professionele wijze invulling aan de behoefte van inwoners aan een fysiek energieloket: onafhankelijk advies over energiebesparing, aardgasvrij wonen en duurzaam energie opwekken.

Het Energieloket is er voor alle inwoners van de gemeente (zo’n 24.000 inwoners). Het loket faciliteert dat inwoners weten waar te beginnen en zelf aan de slag kunnen gaan. Bewoners besteden gemiddeld drie kwartier tot een uur aan hun bezoek. Vele bezoekers delen hun ervaringen met buren, vrienden, familie en kennissen. Op deze manier ontstaat een olievlek die de energietransitie naar aardgasvrij en energieneutraal een enorme boost geeft. Dit is hard nodig; de transitie naar een aardgasvrije samenleving is immers de grootste opgave waar we voor staan sinds de wederopbouw!"

Ga naar de site en stem op ons!

In het nieuws

Naast dat we met de opening van de EigenWijkse EnergieWinkel veel publiciteit gehad hebben (zie boven foto in Utrechts Nieuwsblad) is onze Sarida van der Meer ook nog eens geïnterviewd op het landelijke congres van Hieropgewekt. In deze podcast vertelt ze vanaf minuut 4 waarom lokaal eigendom van grootschalige opwekking met zon en wind zo belangrijk is.

Lokale Laadkracht

Met enige vertraging komen er binnenkort weer 12 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij in de gemeente. Door enerzijds een bezwarenprocedure en anderzijds een locatie met mogelijk vervuilde grond moet Langbroek nog even wachten. In Cothen zijn binnenkort 6 laadpunten en in Wijk gaan we van 8 naar 14. Nog lang niet het beoogde aantal van 50 maar een goed begin is er.
Medio december konden we in de media vernemen dat in 2018 het aantal verkochte volledig elektrische auto's meer dan verdubbeld is ten opzichte van het jaar daarvoor. In het hele land dreigt een groot tekort aan openbare laadpunten. In Wijk zou het aantal van 50 voorlopig even voldoende moeten zijn.
Dat brengt ons naar het tweede nieuwsfeit uit december. Het genootschap Onze Taal koos voor het woord van het jaar 2018 'laadpaalklever'. De betekenis mag duidelijk zijn. Elektrische auto's die na volgeladen te zijn nog de nodige uren aan de laadpaal blijven hangen en andere laders belemmeren. Soms wel dagenlang. In Wijk zien we daarnaast ook met enige regelmaat dat benzineauto's bij laadpunten parkeren bij gebrek aan andere plekken of uit chagrijn om een eindje te moeten lopen. Zonder dit meteen tot een groot maatschappelijk probleem te willen definieren dreigt het wel een verschijnsel te worden waar nog geen passend antwoord op gevonden is. Handhaving? De gemeente volgt met ons de ontwikkelingemn en zal desnoods handhavend gaan optreden. Sociale controle? Mensen zouden soms buurtgenoten moeten aanspreken. Lastig maar waarschijnlijk wel effectief. Kortom, veel nieuwe dynamiek met duurzamer autorijden. Een opgeladen 2019 gewenst!. MvB

Clubactie

Op 1 december is de Clubactie: "Scoren voor je club" voor Mariënhoeve van start gegaan. Een initiatief van Wijksport en de EigenWijkse Energie Coöperatie. Voor iedere nieuwe klant die zich via de actie aanmeldt bij de EigenWijkse Energie Coöperatie, ontvangt de deelnemende sportvereniging eenmalig € 25 voor de clubkas. De actiemaanden zijn december 2018 en januari 2019. Leden van de sportverenigingen op Mariënhoeve kunnen zelf klant worden of een nieuwe klant werven voor de EigenWijkse. Uitgangspunt is dat de inschrijver minstens 1 jaar klant blijft. Doe ook mee en klik hier of op het plaatje hierboven.

Voortgang Zonnepark Mariënhoeve 2

Tijdens de laatste ALV van 10 december jl. is de inschrijving van Zonnepark Mariënhoeve 2 voortvarend van start gegaan: 1350 zonnepanelen worden de komende tijd in 'delen' van € 500,-- of een veelvoud daarvan verkocht. Inmiddels staat de teller op bijna € 60.000,-- Dus nog € 90.000 te gaan.
Het overige benodigde geld zal worden geleend bij het Energiefonds Utrecht en het BNG Duurzaamheidsfonds. Voor dat laatste is een garantstelling door de gemeente Wijk bij Duurstede afgegeven. Hierdoor kunnen deelnemers profiteren van een gunstig rendement van circa 4% per jaar.
In december hadden leden van de EigenWijkse en leden van sportverenigingen van Stichting Wijksport voorrang om mee te investeren. Nu is de inschrijving geopend voor iedereen. Als je nog geen lid bent van de EigenWijkse, moet je dit wel even worden.

We zoeken nog mensen die wat promotie willen maken (folderen), je kan je hier opgeven.
De planning is om de zonnestroominstallatie in mei 2019 op te leveren.
Voor meer informatie en inschrijving: 
https://www.ewec.nl/zonnepark-mariënhoeve-2 Daar vind je ook het uitgebreide Informatie Memorandum met uitgebreide projectomschrijving. 

Mijn EigenWijkse

Binnenkort gaat de 'Mijn EigenWijkse' campagne van start. Doel is om, in combinatie met de Clubactie, het aantal klanten van de EigenWijkse flink te verhogen. Voor onze inkomsten zijn we direct afhankelijk van onze klanten: hoe meer klanten hoe meer geld wij krijgen en hoe meer wij kunnen sleuren aan de energietransitie van Wijk bij Duurstede. Help mee, word onze ambassadeur, haal je buurvrouw over en trek je vrienden over de streep om ook klant te worden. Al veel mensen gingen je voor. We zijn niet duurder maar wel beter dan andere energieleveranciers. Bel met Sarida (06 1249 2247) en laat je overtuigen! Of loop even binnen in onze EnergieWinkel.

Kom naar de Energietafel op 24 januari

Wil je aan de slag met energiebesparing om kosten te besparen of voor meer wooncomfort? Heb je al stappen gezet om jouw huis te verduurzamen en vind je het leuk om je buren of wijkgenoten op weg te helpen? Is het klimaat regelmatig onderwerp van gesprek bij jullie en wil je meer weten over hoe je hierover een gesprek aangaat met anderen? 
Kom dan naar de energietafel om meer te weten over energieambassadeurs en klimaatgesprekken!
Waar: Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 – Wijk bij Duurstede
Wanneer: donderdag 24 januari van 19.30 – 21.30 uur
Voor wie? De Energietafel is voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die met elkaar aan de slag willen om hun energieverbruik om laag te brengen. Bij de Energietafels komen verschillende onderwerpen aan bod. 
Lees verder op de gemeentesite. Je kunt je daar ook aanmelden.
Algemene Voorwaarden

Een nieuw jaar komt niet 
met 12 maanden garantie
en een proeftermijn
zodat je het kunt retourneren
als het bedorven is
het jaar is er niet een 
waarvan je het eindcijfer
kunt bepalen - voor meer geluk

Een nieuw jaar 
kondigt zich aan
versneld of vertraagd
je hebt er niet om gevraagd
je kunt er niet tegen protesteren
in een geel hesje
voor mijn part
tijdens carnaval

Een nieuw jaar 
is niet verzekerd
tegen risico's 
geen vorig jaar behaalde resultaten
zijn een garantie voor de toekomst
hou rekening met plofkraken,
autobranden, blikschade 
winkels die sluiten,
burgers die we verliezen
droogvallende rivieren,
kelders die vollopen

Je kunt hooguit hopen
op een tegoedbon in de doos
voor nog een jaar
als blijkt dat van de tijd
de kwaliteit wat tegenviel

Je kunt hooguit hopen
op tóch dat museum op de Markt
bier uit de waterpomp
een weggesleept karkas aan de Lek
de postcodekanjer op 3961 of 3962
je baan behouden
goed nieuws van een arts

En na dit jaar
komen er meer, 
niet te tellen zoveel tijd
een eeuwigheid, 
ontmasker de kalender
als een vorm van zelfbedrog.
en als het nieuwe jaar
niet dat topjaar is geworden
wat dan nog?

Een nieuw jaar komt in
losse onderdelen
zonder bouwaanwijzing
vul zelf maar in
schroef het in elkaar
maak het Wijks
maak het mooi
maak het met z'n allen

Copyright © 2019 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp