Copy
Nieuwsbrief #38 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, eerste zonnedak van VolksWatt, Oogstfeest, Watt Nou?!, Mariëlle, Energie regisseurs, Duurzaamheidskrant EWEC en de Groene Airco van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

De grote vakantie is achter de rug, bijna iedereen is weer thuis of aan het werk. Ook bij de EigenWijkse Energie Coöperatie draaien we weer volop. Het eerste collectieve zonnedak van VolksWatt voor huurders levert stroom, we hebben een nieuwe penningmeester, we waren op het Oogstfeest, Mariëlle gaat zich bemoeien met de communicatie en er komt een mooie Duurzaamheidskrant. Verder zijn de openingstijden van het Energieloket verruimd: 's middags van 13:30 uur tot 17:00 uur op de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Voor advies of een keukentafelgesprek. En een warmtescan. Of haal een echte energieregisseur in huis! Je leest het allemaal hieronder. Wil je ook meedoen met de EigenWijkse? Wordt klant of maak je buurvrouw klant, wordt lid en investeer, bijvoorbeeld straks in Zonnepark Cothen, of wordt vrijwilliger. We zoeken nog iemand die handig is met ICT of met sociale media.

Samen komen we verder: stuur een mailtje of spreek ons aan, op straat of gewoon in onze eigen EnergieWinkel!

Eerste gezamenlijke zonnedak op Dirk Fock

Op 5 september 2019 is het eerste collectieve zonnedak door wethouder Marchal geopend. Vanaf de straat is er weinig van te zien behalve de groene aansluitkast. Maar op het dak liggen 200 panelen, vermogen ongeveer 60 kWp, jaarlijkse opbrengst circa 50.000 kWh.
In totaal hebben bijna 30 huurders van Viveste meegedaan in dit project. Met een eenmalige investering van € 5 per paneel zijn ze voor de Belastingdienst formeel eigenaar en hoeven ze over de door 'hun' panelen opgewekte stroom geen energiebelasting te betalen. Van het geld dat ze zo uitsparen moet wel de lening afbetaald worden die verstrekt is door het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente in Wijk bij Duurstede. Huurders die meedoen aan het collectieve model en daarbij ook nog klant worden van EWEC krijgen extra voordeel.
Voor het beheer van de installatie is de coöperatie VolksWatt opgericht waarin zowel de EWEC zit als Viveste en twee vertegenwoordigers van de huurders.

Je kan nog steeds meedoen aan het project: bij voldoende aanmeldingen wordt een volgend dak gerealiseerd.

Oogstfeest

Op 31 augustus was het een stralende dag. Mede daardoor kwamen er heel veel mensen af op het Oogstfeest aan de Kapelleweg. Er was veel te zien en te genieten, voor boeren, burgers en buitenlui. Ook de EigenWijkse Energie Coöperatie was present met een kraam. Er werden veel gesprekken gevoerd, onder andere over het plan voor een Zonnepark in Cothen. Grootschalige energie opwekking op het platteland is voor veel mensen nog erg wennen. "Leg eerst alle daken maar vol" en "zonde van onze mooie landbouwgrond" zijn de meest gehoorde opmerkingen. En inderdaad: alle daken moeten ook vol maar de opgave om in 2030 onze energie zelf op te wekken is zo groot dat er veel meer nodig is. Waarschijnlijk ook windmolens...En ja, we willen eten, wonen,  werken maar ook groene energie. En voor al die zaken is ruimte nodig. Daarvoor maakt de gemeente bestemmingsplannen. In december zal de gemeenteraad besluiten over de ruimte die nodig is voor Zonnepark Cothen.

Watt Nou!

WANTED: JONGEREN OVER KLIMAAT
Ben jij tussen de 16 en 26 jaar en woon je in de gemeente Wijk bij Duurstede? Dan zoeken wij jou!
Op dit moment loopt daar de campagne ‘Watt Nou!’, waarin we met jongeren in gesprek gaan over klimaat en duurzame energie. Hoe zou jij de gemeente duurzaam maken?
 
Op dinsdagavond 1 oktober is er een live-sessie: een avond over duurzame energie met alleen jongeren. Muziekje, hapje, drankje, de nieuwste tools en visuals… alles erop en eraan. Ook meepraten over jouw toekomst, maar dan leuk? Stuur snel een mailtje naar swipocratie@nmu.nl, ontvang je van ons alle nadere info.
 
*Psst, en had je al gehoord van Swipocratie? Tinderen met opties tegen klimaatverandering. Laat je stem horen via: Wijkbijduurstede.swipocratie.nl

Mariëlle stelt zich voor...

Ik ben Mariëlle Oostveen en ik ben half augustus begonnen als vrijwilliger bij de EigenWijkse. Naast mijn baan als communicatieprofessional bij een groot bedrijf in Utrecht zet ik ook graag mijn kwaliteiten in voor deze lokale coöperatie in mijn directe omgeving. Ik ben een geboren en getogen Cothense en ik vind het heerlijk om naar Wijk te fietsen, met mijn spiksplinternieuwe EigenWijkse zadelhoesje, en aan te schuiven in de Wijkse Energiewinkel. Samen met Henk en Sarida kijk ik wat er op het gebied van marketing en communicatie moet gebeuren en beslissen we wat we gaan aanpakken. Ik viel bij de EigenWijkse met mijn neus in de boter: in twee weken tijd hebben we met een team van schrijvers en fotografen een gesponsord magazine gevuld met content. Begin oktober wordt het magazine verspreid binnen de gemeente Wijk bij Duurstede. Het geeft een goed gevoel om zo’n concreet resultaat op te kunnen leveren. Ik heb niet alle tijd van de wereld, maar lever graag enkele uren per week een bijdrage aan de lokale energietransitie en een duurzamer Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

Haal een regisseur in huis! 

Meld je nu aan voor ondersteuning van een onafhankelijke regisseur.
Steeds meer particuliere woningeigenaren gaan concreet aan de slag om hun woning te verduurzamen. Ze willen hun huis verbouwen en daarbij energie besparen, beter comfort of naar een aardgasloze toekomst, maar weten niet goed hoe dit aan te pakken en lopen vast.
In de regio Utrecht worden onafhankelijke regisseurs opgeleid die woningeigenaren met een nieuwe aanpak verder kunnen helpen. Ben je een eigenaar-bewoner in de provincie Utrecht en wil je jouw woning integraal en duurzaam verbeteren? Ben je nog aan het zoeken welke oplossingen bij jouw wensen en jouw huis passen? Heb je behoefte aan onafhankelijke professionele hulp? Meld je dan nu aan om mee te doen!
 
Je ontvangt een persoonlijk advies voor het integraal verduurzamen van de woning door een professionele onafhankelijke regisseur. Het advies is gebaseerd op jouw wensen en persoonlijke leefsituatie, maar ook op de technische mogelijkheden van de woning. De regisseur zorgt ervoor dat je overzicht krijgt in verbetermogelijkheden en oplossingsrichtingen en besluiten kan nemen. Jij, als eigenaar, kunt aan de slag met het comfortabel, energiezuinig en duurzaam verbeteren van je woning. Ook tijdens de uitvoeringsfase kan de regisseur bij blijven springen zoals bij het verder uitwerken van onderdelen, het vinden van leveranciers of het begeleiden van de realisatie. 
Bij aanmelding neem je deel aan een onderzoeks- en testprogramma van negen Utrechtse partners, waaronder Hogeschool Utrecht. De financiële bijdrage voor een startadvies van een onafhankelijke regisseur is € 275 (incl. BTW). 
Interesse? Meld je vrijblijvend aan bij Wijnand Jonkers: w.jonkers@nmu.nl of bij de EWEC. Meer info: https://www.nmu.nl/project/regie-over-verduurzaming-van-uw-woning/
 

Duurzaamheidskrant

De laatste weken zijn we heel druk geweest met de Duurzaamheidskrant van EWEC. Veel mensen hebben daar hun bijdrage aan geleverd. Hij is heel mooi geworden vinden we zelf....
In de eerste week van oktober komt hij bij iedereen die dat wil in de bus, samen met het Groentje. Als je hem niet hebt gehad kan je ook een exemplaar afhalen in onze EigenWijkse EnergieWinkel.
Groene Airco

Die laatste hete zondag in augustus merkten we er écht bewust iets van. Van dat aggregaat.
En het komt ook omdat ik, noorderling, weliswaar even aan de warmte moet wennen maar het boven de 25 °C wel zo'n beetje zat ben en ernstig verlang naar 22 plus of min.
Ze deed ondertussen al die jaren ongemerkt trouw haar werk.
Laat ik het een Zij noemen. Vrouwelijk.
 
Die avond maakten we, mijn wederhelft en ik, het gebruikelijke ommetje, langs De Heul en De Horden richting de sluizen, via het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lekdijk met zijn goddelijke uitzicht.
In de binnenstad voelden we hoe die steenklomp van oude huizen zo'n beetje was opgestoofd, en vluchtten we terug langs het Veilingpark, dat postzegeltje groen met een paar vierkante meter speeltuin dat de projectontwikkelaar de bewoners had gegund. De gevels straalkachelden de 28 plus-graden tegen onze huid.
Thuisgekomen, via de achtertuin, liepen we door het huis, openden de voordeur en voelden haar koelte. Het was inmiddels een uur of negen. Ze had die dag kalm haar werk gedaan. Onhoorbaar. Nou ja, een paar onderdelen produceren ruis. Het soort ruis dat het straatrumoer lekker wegfiltert.
Zo'n aggregaat zou elke woonwijk moeten hebben. Een letterlijk groene airco van 120 bij 120 meter, voorzien van meidoorn- en vlierstruiken, essen, esdoorns, en populieren van twintig meter hoog. Ze spreidt haar armen en werpt schaduw over de daken op het moment dat de zon begint te beuken. En tegen de tijd dat wij eens willen gaan slapen, heeft zij de slaapkamer afgekoeld.
 
Je denkt: een boom is een boom, tien bomen is een groenstrook, twintig bomen is een park. Maar nee: het doet veel meer dan bloeien en bladeren laten vallen. Opeens merk je dat ze werkt, dat ze voor jou zorgt. 
Zij dus.
Copyright © 2019 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp