Copy
Nieuwsbrief #20 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: Van de voorzitter, nog een film (in Utrecht), Linda & Elaheh, autonoom?, uitbetaling Stroomfabriek, laadpalen en de column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.

Van de voorzitter

Er is hard gewerkt deze zomer. De 480 zonnepanelen voor Mariënhoeve zijn allemaal gereserveerd  Nu is het wachten op de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Wijksport en de gemeente. Ik hoop dat er geen zand in de machine komt...
Het project om 50 laadpalen in de gemeente te plaatsen de komende paar jaar ligt goed op stoom. 
Linda en Elaheh zijn al een flink eind op streek om de administratie helemaal op orde te hebben.
Ik was nog maar net terug of ik mocht een zeer goed bezochte ALV voorzitten, wel 50 leden waren aanwezig. Daarna een prachtige film waarbij Calypso bijna helemaal vol zat.
Dus het gaat goed?
Ja, maar het moet nog beter. Met 185 leden en 120 klanten redden we het niet. We willen komend jaar nog veel meer klanten werven en meer actieve leden. Want we kunnen nog zoveel goede projecten doen, als we maar geld en mensen hebben. Dus lijkt het je wat?
Doe mee!

Film: An Inconvenient Truth 2 bij Louis Hartlooper Complex in Utrecht

Tien jaar nadat An Inconvenient Truth klimaatverandering onder de aandacht bracht, verschijnt het boeiende vervolg dat ons laat zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn. Voormalig Vicepresident Al Gore gaat onvermoeibaar door met zijn strijd terwijl hij de wereld rondreist om talloze klimaatdeskundigen te trainen en zijn invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid. Camera’s volgen hem achter de schermen tijdens zowel persoonlijke, grappige als ontroerende momenten. Hij blijft de urgente boodschap uitdragen dat de gevaren van klimaatverandering overwonnen kunnen worden door innovatie en inspiratie.

Op zondag 26 november wordt de film om 13.00 uur vertoond in samenwerking met  de Stichting Klimaatgesprekken
Na de film is er een gesprek over welke klimaatvriendelijke keuzes gemaakt kunnen worden in het dagelijks leven en hoe je het klimaatgesprek met anderen aangaat.
Nieuwe vrijwilligers op de (leden)administratie

Linda van Vemde en Elaheh Rostaminamdari

Penningmeester Joke leerde Linda kennen via een project van zonnepanelen op het industrieterrein waar Linda in haar rol als bestuurslid duurzaamheid bij de Ondernemerskring al een tijdje meedenkt. Linda was al vroeg geïnteresseerd in duurzaamheid. Ze is betrokken geweest bij de stichting Wijk bij Duurzaam, die de kar trok wat betreft het thema duurzaamheid. Ze organiseerde bijvoorbeeld kleine evenementen, met kraampjes op een duurzame markt, en voerde gesprekken met de gemeente over het bouwen van duurzame woningen. Twee jaar geleden werd ze bestuurslid van de OKW. Ze neemt hiervoor onder andere deel aan initiatieven ontstaan vanuit de gemeente zoals de Energieke Regio.

Linda heeft een financieel economische opleiding. Ze werkt sinds deze zomer, een dag in de week, meestal vrijdags, voor EWEC, in haar thuiskantoor, samen met Elaheh. Ze hebben in het boekhoudprogramma Twinfield de administratie ingericht en zijn druk geweest met de beginbalans, inkoopfacturen en bankafschriften. Nu zijn ze samen druk met het innen van het ledengeld.

Elaheh had vroeger een goede baan bij Paxan, in Teheran (Iran). Een grote fabrikant van o.a. zeeppoeders. Ze was assistent manager inkoop. Ze is een goede boekhouder en Tineke Weide, haar bijna-buurvrouw uit Cothen koppelde haar aan de EWEC. Elaheh wil graag vrijwilligerswerk doen in haar vakgebied en Joke zag gelijk kansen via Linda. Linda vond het prima én leuk om met Elaheh te gaan werken en ze zijn allebei erg tevreden over hun samenwerking. Elaheh vindt het fijn om voor ons bedrijf te werken, want zonnepanelen, daar krijg je goede energie van, en dat spaart de natuur.

Elaheh vindt na drie jaar in Nederland de taal soms nog moeilijk, maar Linda is een geduldige lerares. Elaheh is nog niet tevreden, maar ze doet haar best. Ze is erg blij met het werk en komt tevreden thuis. De inburgeringscursus gaat goed en ze heeft deze maand haar laatste examens gemaakt. Ze woont nu anderhalf jaar in Cothen. Elaheh heeft daar fijne buren. Ze helpen haar bijvoorbeeld met de tuin als ze haar planten verkeerd heeft geplant. Elaheh heeft veel hobby’s: film kijken, lezen, Iraanse boeken en soms Nederlands, huiswerk maken, lekker koken, breien, wandelen.  Ze werkt als vrijwilliger in de kringloopwinkel en heeft ook een jaar in het AZC in de speelzaal gewerkt.

Het EWEC bestuur en de leden zijn erg blij met deze twee super gemotiveerde dames!!!

Wil je meer weten over waarom Elaheh moest vluchten uit Iran? Klik hier.

Autonoom (maar niet alleen)

Deze zomer zijn we een half jaar wezen varen. Door Frankrijk. Met mijn historische binnenvaartschip Jeanette. Helaas, bij het invaren van de sluis bij Donchery, begaf de antieke keerkoppeling uit 1923 het. Noodgedwongen hebben we toen drie weken vastgelegen, zomaar aan het talud. Het was prachtig weer, daar niet van, en de omgeving was ook schitterend.
Maar wat waren we blij dat we voor de reis een aantal aanpassingen hadden gedaan. Zo konden we uit het Maaswater zelf drinkwater maken met onze waterzuivering. Dus we konden gewoon blijven douchen en hoefden niet te slepen met jerrycans. En ook het bier bleef koel dankzij de nieuwe zonnepanelen van Miasolé die ons iedere dag tussen de 4 en 6 kWh. leverden, genoeg voor al onze lampen, pompen, wasmachine, koelkasten, computers, opladers etc.
Voor al die familieleden, vrienden en bekenden die ons opzochten was m.s. Jeanette een normaal functionerend vakantieverblijf. Even hadden we de illusie van volstrekte autonomie.
Maar dat werd anders toen we in oktober op weg waren naar huis. De dagen werden korter en grijzer. En het ging meer waaien maar ja: we hebben geen windmolen aan boord. We moesten zuinig zijn met onze stroom. De accu’s kunnen weliswaar een paar dagen overbruggen maar dan moet er toch echt geladen worden. En dan is het erg prettig dat er hier en daar laadpalen staan. Voor een paar euro heb je weer een volle accu.
Autonomie is een leuk idee maar als individu praktisch en financieel moeilijk te bereiken. Maar met elkaar kan het wel dichterbij komen: wanneer je de verschillende individuele bronnen aan elkaar knoopt met kabels en leidingen, hier en daar wat opslag toevoegt en je verbruik een beetje afstemt op het aanbod. En daar willen we met de EWEC aan bijdragen.
 
Henk Muis
Suus = om, Henk = om, Digna = om, Joke = om, Rob = om, Jan = om, Sarida = om, EWEC = om

Lokale laadkracht

Gedelegeerd projectleider Martin van Bochove vertelde op de ledenvergadering dat er de komende weken veel duidelijk wordt op financieel gebied (bij zowel de gemeente als het ondernemersfonds) waarna er zicht komt op de plaatsing van de eerste laadpalen op het Walplantsoen (een laadstation van 6 palen waarvan er eerst 4 operationeel worden).

Daarna moeten er volgens de prognose van het adviesbureau in totaal nog 50 volgen in de gemeente tot aan 2020. Daarbij zullen we steeds voorzichtige (financiële) stappen nemen.
Op de vraag wat dit voor leden betekent is het antwoord dat het de bedoeling is dat die tegen gereduceerd tarief kunnen laden. Belang voor EWEC is reclame(zuilen) en inkomsten (vanuit exploitatie)

Over de oprichting van Enecoöperatie : een oproep om Eneco in publieke handen te houden

 

Het zal je niet ontgaan zijn dat een groot deel van de huidige aandeelhouders van Eneco hun aandelen willen verkopen aan de hoogst biedende partij.

Daarmee is de kans groot dat Eneco niet meer in publieke handen blijft ( van de 53 gemeenten, die nu aandeelhouder zijn) maar in handen van een hedge fund dat alleen voor winstmaximalisatie gaat, na eerst het bedrijf met schulden te hebben opgezadeld.

Daarmee komt de strategie van Eneco – actief de transitie naar duurzame energie bevorderen – onder grote druk.

 

Enecoöperatie heeft als doel Eneco in publieke handen te houden.

Initiatiefnemers zijn Siward Zomer (REScoopEU), Jan Willem Zwang (GreenCrowd), Marjan Minnesma (|OM), Henk Doorenspleet, Ronald van Oijen (Zuiderlicht) en ondergetekende (REScoopNL).

Samen met coöperaties uit Nederland en Europa, maatschappelijke organisaties, werknemers en klanten kan dat worden bewerkstelligd en vandaar deze oproep van hen:
 

Word lid van de Enecoöperatie en houd Eneco in publieke handen! Samen gaan we voor een duurzame energievoorziening en een duurzaam rendement.

Lidmaatschap bedraagt éénmalig € 15 en je bepaalt met de leden van Enecooperatie hoe wij dat gaan doen.

Vul je gegevens in op het aanmeldformulier op de website.
 

De éénmalige contributie wordt gebruikt voor de kosten die nu worden gemaakt (notaris, reiskosten, jurist, en dergelijke).

Het lidmaatschap geeft het recht om mee te investeren als Enecoöperatie geld op tafel wil/kan leggen om een deel of het geheel van Eneco te kopen.

Inleggen gebeurt pas als een door de ALV goedgekeurd plan is gekozen. In februari wordt een ALV belegd met twee of drie opties.

 

Hartelijke groet, Felix Olthuis

Voorzitter Enecooperatie

Aronskelkweg 61 2555 GC Den Haag

Info@olthuis-resource.nl

M 06-30989117

Energy party

 

Op de eerste gure novemberzaterdagavond reed ik naar het Westland, een regio die je, als het donker is, vanaf de ISS-satelliet kunt aanwijzen.

Ik had er een verjaardagsfeestje van mijn petekind. Hij werd 14.

 

Aan de keukentafel zat ik omringd door moeders-van-vriendjes, het gesprek ging van de nieuwtjes over de kinderen, over op een ander onderwerp: energie-aanbieders. En wat je ermee moest. 'Elke twee jaar overstappen!' zei er een 'Anders kost het je geld!'.

'Mijn man zit al acht jaar bij dezelfde!' Of het over relaties ging. Ik bleef even luisteren. Totdat een vrouw met iets teveel (make-up, sieraden, mobieltje) zich tot mij richtte. Ik begon kennelijk op te vallen in het gezelschap. 'Wat doe jij?' 

Ik probeerde snugger: 'Met mijn spaargeld? Wegzetten op zonnepanelen, tegen vier procent'. Glazige blikken. 'Nee qua energie' probeerde een ander nog.

'O, ik zit bij een coöperatie, sinds vorig jaar. Scheelt me om te beginnen twintig euro per maand, alle winst is voor ons en we steken dat weer in projecten'. En dan de uitsmijter: 'Honderd procent duurzaam. Niks kolen, niks gas. Wind of Zonne-energie, anders niks.'

 

Het viel even stil. Ik had er nog een oneliner uit kunnen gooien over dat-je-het-Westland-vanuit-de-ruimte-kunt-zien-gloeien, waarmee ik maar bedoelde in welk een Sodom en Gomorra ik op bezoek was maar de vrouw met de sieraden, de make-up en het mobieltje draaide demonstratief van me af, en vroeg aan haar buurvrouw: 'En, hoe'st met je nieuwe baan?'

Ik had, bedacht ik me, net zo goed de intocht van Sinterklaas kunnen uitleggen aan een IS-gevechtsgroep in Mosul.

Terug naar Wijk. Snel.

 

 

Copyright © 2017 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp