Copy
Nieuwsbrief #24 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, nog een keer de enquête, VolksWatt, voortgang Lokale Laadkracht, start Mariënhoeve, Energieloket en de column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

We willen graag weten hoe jullie over een aantal dingen denken: zijn we zichtbaar genoeg? Doen we de goede dingen? Heb je nog suggesties? Laat het ons weten via de e-mail en vul, als je dat nog niet gedaan hebt, alsnog de enquête in!

Komende maanden gaat er een boel gebeuren! Drie projecten waar we al lange tijd aan werken komen in de realisatiefase. De coöperatie VolksWatt wordt opgericht en het eerste collectieve zonnedak voor de huurders van Viveste wordt geinstalleerd. Ook gaan de eerste laadpalen binnen enkele weken de grond in. En de eerste fase van Mariënhoeve gaat van start, we hopen dat het dak van de judohal eind mei on line gaat.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn weer achter de rug. Bij ons is de VVD de grootste partij geworden met GroenLinks als tweede. De PvdA is van het toneel verdwenen en de SP leverde flink in. WijkNu kreeg 3 zetels.
We zijn heel benieuwd hoe de nieuwe coalitie er uit gaat zien en hoe daadkrachtig ze het urgente thema klimaat gaat oppakken. Want dat we nu echt aan de bak moeten is zo langzamerhand wel duidelijk. En ook dat we, of we nu willen of niet, met windenergie aan de slag moeten want anders halen we de unaniem uitgesproken doelstelling van klimaatneutraal in 2030 bij lange na niet....

Overigens kan je, ook al zijn de gemeenteraadsverkiezingen voorbij, iedere dag kiezen voor de EigenWijkse! Of je buurman overhalen om dat te doen...

VolksWatt

De statuten voor de coöperatie Volkswatt passeren op 4 april bij de notaris waarbij er meteen ook wordt gesproken over de concept opstalovereenkomst. Vanuit ons zal Joke van Nobelen zitting nemen in het bestuur en vanuit woningcorporatie Viveste Amanda Vianen. Het oprichten van de coöperatie is een noodzakelijke stap om aan de vereisten van de belastingdienst te kunnen voldoen (specifiek de regeling ‘Verlaagd Tarief bij collectieve opwek’). We koersen er op om eind mei de panelen ook daadwerkelijk op het dak in de Agricolastraat te leggen zodat we zoveel mogelijk zomerzon mee kunnen pikken.
Er kunnen nog een paar huurders mee doen aan dit eerste collectieve zonnepanelenproject. Weet je nog iemand die mee zou willen doen, geef het door!
Als dit eerste project vol is gaan we verder met volgende collectieve projecten. Uiteindelijk willen we dat alle huurders kunnen profiteren van gratis zonne-energie!

Laadpalen Walplantsoen

Het project Lokale Laadkracht van de EigenWijkse Energie Coöperatie gaat binnenkort zijn eerste laadstation opleveren. De firma Van der Sijs heeft de bijbehorende kast al klaar staan. Dit laadstation komt op het Walplantsoen en kan (voorlopig) 4 voertuigen gelijktijdig van ‘brandstof’ voorzien. Bij groeiende vraag kan dit uiteindelijk tot 12 worden uitgebreid. 
Door vorst in de grond en een vertraagde uitkomst van het bodemonderzoek kon de feestelijke opening van het eerste EWEC laadplein op het Walplantsoen op 16 maart niet doorgaan. Inmiddels is het voorjaar begonnen en laat het bodemonderzoek een geruststellende uitkomst zien. De aannemer moet nu een nieuwe planning maken. Daarna kan de installatie plaatsvinden en kan de spanning er op.
In april gaat het gebeuren. Nader bericht volgt.


Na het Walplantsoen komen Cothen en Langbroek en een tweede lokatie in Wijk aan de beurt. De keuze van de locaties vindt plaats op basis van een onderzoek van het bureau Overmorgen. Voor het vervolgtraject kunnen inwoners via de gemeentesite een aanvraag doen voor een laadpunt in hun omgeving.
In de nabije toekomst zal gebruik worden gemaakt van een gedifferentieerd tarief. Leden van EWEC krijgen dan korting (MvB).

Stand van zaken Mariënhoeve

De offertes voor fase 1 van Mariënhoeve zijn aangevraagd. Op de kijkdag afgelopen donderdag 22 maart kwamen veel belangstellende installateurs af. We verwachten voor zowel het AC-gedeelte (de panelen) als het DC-gedeelte (de kabels en aansluiting aan het elektriciteitsnet) zo'n 7 aanbiedingen. Deadline voor de offertes is 6 april, op 12 april doen we de selectie van de opdrachtnemers. Eind mei moet de installatie bedrijfsklaar worden opgeleverd.

De definitieve inschrijving als deelnemer staat gepland tussen 16 en 30 april. Daarvoor komt er een link op onze website. We organiseren ook nog een inschrijfavond om de mensen die moeite hebben met het Enwireplatform dat we gaan gebruiken een handje te helpen. Dat platform zorgt ervoor dat alle gegevens correct in de databestanden opgenomen worden. We hebben een en ander deze week getest en het werkt.

Was je te laat voor fase 1 en wil je meedoen met het nieuwe dak? Stuur dan een mailtje naar info@ewec.nl en we plaatsen je op de lijst van belangstellenden (TW).

Energieloket Wijk bij Duurstede

Iedereen die thuis energie wil besparen, was op donderdag 8 maart jl. welkom in het Huis van de Gemeente. Daar werd de tweede Energietafel gehouden. Bij deze avond werd nog eens de behoefte aan een echt èn een digitaal Energieloket duidelijk. De deelnemers vertelden hun ideeën hierover aan de gemeente, de EigenWijkse Energie Coöperatie, de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en Viveste (voormalig Volksbelang). Die ideeën waren:

  • het Energieloket geeft informatie over veel onderwerpen,
  • het is overdag en ’s avonds geopend in het Huis van de Gemeente en
  • het is voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

Begin april gaat het Energieloket waarschijnlijk open, hou de plaatselijke krantjes in de gaten. Wil je dat wij je op de hoogte houden? Stuur een mailtje!

Schietgebedje                         

In Echternach, Luxemburg, staat een klooster dat bekend is om een processie, die elk jaar op de dinsdag na Pinksteren gehouden wordt. Dat gebeurt al sinds de middeleeuwen.
In deze optocht wordt de stichter van de Abdij van Echternach herdacht, Sint Willibrordus. Hij wordt door gelovigen gezien als genezer van de Saint-Guy-kwaal, ofwel epilepsie.

Bijzonder aan die processie is dat de deelnemers aan elkaar zijn gekoppeld met witte zakdoeken, en in de maat van de processiemars naar voren springen, afwisselen op de linker- en rechtervoet. Dat is wel anders geweest: men maakte vroeger drie stappen naar voren en twee terug. Dat liep uit op chaos. En behalve dat werd het ritueel ook nog eens over de hele wereld spreekwoordelijk gebruikt voor een proces dat onnodig traag en inefficiënt verloopt. 
En dus besloot men om een sprong naar voren te maken.

Moest ik dus even aan denken, na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Wijk bij Duurstede.
Welk college ook uit de onderhandelingen boven komt drijven, de sprong naar voren gaan wij maken, bij de EigenWijkse. Te hopen dat de Wijkse politiek ons tempo bij kan houden zonder kramp te krijgen.
In stilte bid ik dat De Geest vaardig over ze wordt, die 'volks'-vertegenwoordigers. Een stevige wind die de molentjes in de collectieve politieke hoofden aan het draaien krijgt.

Copyright © 2018 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp