Copy
Nieuwsbrief #39 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, Heel Wijk in de Zon, ALV op 20 november  U-Thuis, Lachen om klimaat tijdens de Climate Comedy Night, Duurzaamheidskrant  en de Rekenkracht van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Op woensdag 20 november hebben we onze najaars-ALV in Calypso: komt allen!
Onze EigenWijkse EnergieWinkel wordt steeds meer het bruisende actiecentrum van de Wijkse Energietransitie. We overleggen hier met de gemeente over hoe we kunnen helpen om de overschakeling van aardgas naar andere warmtebronnen voor elkaar te krijgen. Wil je helpen in jouw buurt een initiatief te starten? Geef je hier op. We vergaderen met de andere energiecoöperaties in de Kromme Rijnstreek hoe we meer daken kunnen gebruiken voor zonne-energie. We zijn onze Lokale Laadkracht aan het evalueren en bedenken hoe we meer elektrische auto's bij onze openbare laadpalen kunnen laten laden. En we gaan proberen onze winkel meer uitstraling te geven en onze naamsbekendheid verder te vergroten. Zodat er straks niemand meer is in Wijk die niet van ons gehoord heeft....
En ondertussen lopen steeds meer mensen bij ons binnen: om klant te worden, om meer informatie te krijgen over energie besparen.  Of om te informeren of we al weer nieuwe projecten hebben om in te investeren. We krijgen het drukker... 
Wil je ook meedoen met de EigenWijkse? Wordt klant of maak je buurvrouw klant, wordt lid en investeer, bijvoorbeeld straks in Zonnepark Cothen, of wordt vrijwilliger. We zoeken nog iemand die handig is met ICT of met sociale media.


Samen komen we verder: stuur een mailtje of spreek ons aan, op straat of gewoon in onze eigen EnergieWinkel!

Heel Wijk in de Zon!

Collectieve inkoop zonnepanelen voor bedrijven 
Zonne-energie is de laatste jaren heel aantrekkelijk geworden en steeds meer bedrijven in Wijk bij Duurstede maken hier al gebruik van. In de laatste week van oktober gaat de landelijke subsidieregeling voor zonne-energie (SDE+) weer open. Dit biedt kansen om aan te haken. Doe ook mee!
Project zonnepanelen voor bedrijven
Het project ‘Heel Wijk in de Zon’ is vorig jaar gestart en 17 bedrijven uit de gemeente Wijk bij Duurstede doen nu al mee. Deze bedrijven hebben een adviesrapport gekregen dat inzicht geeft in de businesscase voor zonnepanelen. Bij de meeste bedrijven blijken zonnepanelen een positief financieel rendement te hebben. Alle Wijkse bedrijven waarvoor subsidie is aangevraagd tijdens de voorjaarsronde van 2019 hebben dit ook gekregen! Eind oktober komt er weer subsidie beschikbaar. Wil jij met je bedrijf hier ook van profiteren? Neem dan contact op met Jeroen Bosma: jeroen.bosma@green-men.nl of 06 1305 6908. Je kan ook contact opnemen met Tineke Weide van de EigenWijkse Energie Coöperatie: tinekeweide@gmail.com
Over het project Heel Wijk in de Zon
Het project is een samenwerking van de gemeente Wijk bij Duurstede, Ondernemerskring Wijk bij Duurstede (OKW), Stichting Parkbeheer Bedrijventerreinen (PBW) en de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) en wordt financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede en de gemeente. De begeleiding wordt geboden door energiespecialisten van Green-Men, de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de EigenWijkse Energie Coöperatie. 

Algemene Leden Vergadering

Op woensdagavond 20 november houden we onze Algemene Leden Vergadering. We zijn van plan om de ALV van de EigenWijkse Energie Coöperatie en van de EigenWijkse Zon Coöperatie weer te combineren. Net als vorig jaar zal deze ALV weer in de foyer van Calypso zijn. En net als vorig jaar willen we weer een film draaien. Alleen nu wel een hele leuke waar je een warm en optimistisch gevoel van krijgt. En niet zo'n treurfilm als vorige keer...
We proberen de film 'Biggest Little Farm' te krijgen voor deze avond. Ik heb hem zelf gezien en hij is geweldig! Maar we hebben nog geen bevestiging van Calypso of het lukt.
Jullie worden allemaal binnenkort officieel uitgenodigd voor de avond (start 19:00 uur) en dan weten we ook welke film het geworden is.

Energie Coaches

De donkere tijd van het jaar is weer aangebroken, helaas. Maar binnenkort kunnen we wel met de warmtecamera op pad! Hoogste tijd dus om de reeks herhalings/verdiepings trainingen voor de energie-ambassadeurs/-coaches weer op te pakken. 
Iedere maand, op een donderdagavond vanaf 20:00 uur in de EigenWijkse EnergieWinkel. Te beginnen op 24 oktober 2019. Daarna op  21 november en 19 december.
Kom je ook weer?
Onderwerpen bijeenkomst 24 oktober:
·         Welkom van de voorzitter,
·         Terugblik eerdere bijeenkomsten,
·         Welke informatie heb ik als ambassadeur nodig voor een eerste adviesverkenning?,
·         Verschillende quickscans, een overzicht,
·         Wat gaan we de volgende keer bespreken?

Najaarsbijeenkomst U-Thuis

De U-Thuis Najaarsbijeenkomst staat weer in de planning, namelijk op woensdagavond 6 november in het provinciehuis! Inmiddels een klassieker, want nu al voor de 10e keer georganiseerd en daarmee het hoogtepunt van het najaar voor de energie initiatieven in de provincie Utrecht! Ben je er ook weer bij? Aanmelden kan via deze link.
Op deze bijeenkomst gaat de EigenWijkse Energie Coöperatie de resultaten presenteren van het onderzoek dat we samen met de andere energie coöperaties in de Kromme Rijnstreek hebben uitgevoerd: 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Tineke Weide en Koen Kooper hebben dit onderzoek uitgevoerd.

Het programma is rond en er komen weer mooie deelsessies met de volgende onderwerpen:

• Totale aanpak voor verduurzamen woningen: welke ondersteuning is er?
• Energieplan van de provincie: hoe kunnen we samenwerken?
• Regionale Energie Strategieën: wat is de stand van zaken in de 3 Utrechtse regio’s?
• Update Klimaatakkoord en landelijke ontwikkelingen, wat betekent dit voor de provincie Utrecht?
• Smart Solar Charging: hoe verloopt de uitrol in de provincie en wat is de volgende stap?
• Aardgasvrije wijken: hoe kan de samenwerking tussen gemeente en lokaal initiatief vorm krijgen?

Duurzame Huizen Route

Wat komt er allemaal kijken bij het verduurzamen van je woning? Voor veel mensen is het energiezuinig maken van hun woning een stappenplan waar zij langere tijd mee bezig zijn en waar veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Ga je een zonneboiler aanschaffen, of toch even aankijken tot er iets nieuws op de markt komt? Wachten op een wijkaanpak, of kun je zelf al beginnen? Het bezoeken van een woning tijdens de Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november 2019 kan een goede eerste stap zijn om kennis op te doen. In heel Nederland stellen huiseigenaren gastvrij hun woning open. Zij vertellen over hun aanpak, ervaringen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Meer info: https://duurzamehuizenroute.nl/

Climate Comedy Night

Op maandag 14 oktober zijn we met onze vrijwilligers naar de Schouwburg in Utrecht geweest. Even lachen om onszelf en het klimaat of zoals de organisatie zegt: "Tijdens de Climate Comedy Night 2019 is het weer tijd om te lachen om klimaatverandering! We geven niemand minder dan Jan Jaap van der Wal, Jörgen Raymann, Pieter Derks en Rob Scheepers een podium om de draak te steken met het klimaat. De presentatie en muziek zijn in handen van Leon Giesen. One night only, waarop we het klimaat even niet sparen en alle hardwerkende duurzaamheidsprofessionals en groene gekkies níet serieus nemen".
Het was leuk en gezellig, volgend jaar weer?

credits
met Jan Jaap van der Wal, Jörgen Raymann, Pieter Derks, Rob Scheepers en Leon Giesen, hier.nu/climate-comedy-night

VolksWatt

Er zijn nog een paar panelen beschikbaar op de Dirk Fockstraat. Informeer bij info@ewec.nl
Meer weten? Klik hier.

Duurzaamheidskrant

Als het goed is hebben de meeste mensen de Duurzaamheidskrant van EWEC in de bus gehad. Veel van onze mensen hebben daar hun bijdrage aan geleverd, nogmaals bedankt!  Hij is heel mooi geworden vinden we zelf....
Klik hier voor een link naar de digitale uitgave.
Als je hem niet hebt gehad kan je een exemplaar afhalen in onze EigenWijkse EnergieWinkel, we hebben nog een hele stapel liggen....
(Reken-)Kracht

In mijn werkruimte op de eerste verdieping hangt een thermometer. En op zolder ook een.
Zo'n alcoholdingetje, genageld op een houten plankje, antieke cijferaanduiding.
Nauwkeurig genoeg om tijdens hittegolven te kunnen zien hoe het wel meevalt, die 34 graden. Een langlopend experiment; het leek mij zinnig om de thermodynamiek in mijn huis, het microklimaat zoals mijn huid het voelt, met cijfers gecheckt te zien.

Er staat in die werkruimte ook een nieuwe computer, sinds dit voorjaar. Een rekenbeest, met de bijnaam MacHpro (van MACH - de snelheid van geluid). 'Die is zó snel, daarvoor moet je een valhelm op!' zei de leverancier Herman gekscherend. Twee platte beeldschermen completeren het geheel.
Om die rekenkracht van die computer een beetje lekker op gang te houden, wordt het ding gekoeld met een paar flinke ventilatoren in de kast. Je hoort ze nauwelijks, maar na een uurtje draaien voel je de warmte die uit de ventilatiesleuven komt. En dan een hele werkdag lang. Want van rekenen krijg je het warm. Elektronen, hè? Die gaan met zo'n vaart door die processorchip heen, dat veroorzaakt hitte. En niet zo weinig ook.
Tot zo'n 70º Celsius, da's de lichaamstemperatuur van een processor, waaroverheen een vloeistofgekoeld element hangt die 'm op die temperatuur houdt. In de rest van die kast is het niet warmer dan 40º C. En dat komt via die ventilatoren dus in mijn werkruimte, de beeldschermen doen trouwens ook lekker mee.

Een computer-brein is dus eigenlijk een straalkachel die als bijproduct rekenkracht levert. Met de thermostaat op de begane grond op 19,5 graden, is het in mijn werkruimte op dit soort herfstdagen een paar graden warmer.

In Amsterdam Zuid-Oost wordt een plan ontwikkeld om kantoor-locaties om te katten tot woonruimte. De verwarming van die appartementen komt van restwarmte van de internet server-centra van de buren.
Slim.
Je zou ook tuinbouwkassen kunnen zetten op het dak van die IT-fabrieken. Bedenk ik me nu.

[André van Zwieten]
Copyright © 2019 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp