Copy
Nieuwsbrief #36 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, ineens subscriber?,  Energie Coaches 23 mei, voortgang Mariënhoeve 2, asbest eraf, zon erop, Zonnepark Cothen en de nieuwe spullen van André 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Binnenkort weer een verdiepingsavond voor onze Energie Coaches. En deze maand komt Mariënhoeve 2 online, reden voor een feestje op zaterdagmiddag 22 juni! Het haalbaarheidsonderzoek 'Asbest er af, zonnepanelen erop' is van start gegaan. We zijn nog steeds in gesprek met Sunvest over de voorwaarden en de manier waarop de EigenWijkse mee kan doen in dit grootschalige project. Tot nu toe met te weinig resultaat maar dat kan nog veranderen. En dan de klantengroei: dat moet echt een tikkeltje harder. Tot nu toe hebben we er dit jaar zo'n 35 klanten bijgekregen. We hopen dat door onze folder actie er nog een heleboel bij komen. Folder je mee? Samen komen we verder: stuur een mailtje of spreek ons aan, op straat of gewoon in onze eigen EnergieWinkel!

Ineens subscriber?...

Een 35-tal van onze nieuwe klanten heeft bij het invullen van hun energiecontract ook aangegeven dat ze onze Nieuwsbrief willen ontvangen. Ineens begon het bij mij te dagen dat dat niet automatisch verwerkt wordt in de verzendlijst, dus ik ben maar even aan de slag gegaan. Hierbij mijn excuus dat jullie niet eerder onze maandelijkse Nieuwsbrief hebben ontvangen en ik wens jullie veel leesplezier. Mochten jullie denken veel gemist te hebben: hier zijn al onze edities. Groetjes, Sarida

Bijeenkomst Energie Coaches 23 mei

Een aantal mensen heeft de afgelopen periode avonden of trainingen gevolgd van de NMU. Arno Harting heeft het plan opgevat om in een aantal avonden de aanwezige kennis te verbreden en verdiepen. De eerste bijeenkomst was op 25 april. Dat was een inspirerende avond waar helaas niet iedereen bij aanwezig kon zijn. Op 23 mei zal er wederom een verdiepingsavond zijn. Te behandelen onderwerpen:

  • Quick wins
  • Energielabel (letter, ‘VEL’) versus Energie Index EI
  • Waterzijdig inregelen/cv optimalisatie
  • Aardwarmte, wat is het en wat niet
Als je je nog niet opgegeven hebt, dat kan alsnog door hier even een mailtje te sturen.

Voortgang Mariënhoeve 2

De zon schijnt volop en er zijn al records gebroken met de opwek van zonnestroom deze maand. Volt4U en Claus van der Velden Elektroservice zijn druk bezig met de aanleg van de 1350 zonnepanelen op de MFA-hal.
Als alles volgens planning verloopt, wordt de installatie nog deze maand in gebruik genomen. Gelukkig werkt het weer tot nu toe mee en kan er goed doorgewerkt worden.


Zoals vorige keer ook al gemeld gaan we voor dit zonneproject op zaterdagmiddag 22 juni een openingsfeestje organiseren. Inloop vanaf 15:30 uur, officiële handeling 16:00 uur. Vind je het leuk om daaraan een steentje bij te dragen? Laat het ons weten! Diezelfde middag houden we eerst ook nog de allereerste ALV van de EigenWijkse Zon Coöperatie vanaf 14:00 uur.

Asbest eraf, zonnepanelen erop!

Het bestuur van de EigenWijkse Energie Coöperatie heeft onlangs opdracht gegeven aan Koen Kooper (Buro E) en Tineke Weide (MilieuBuddy) om het haalbaarheidsonderzoek "asbest-eraf, zonnepanelen erop'' uit te voeren.
Het project is een gezamenlijk initiatief van de energiecoöperaties in Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede.
Er heeft inmiddels een startgesprek plaatsgevonden met opdrachtgever Provincie Utrecht over de projectopzet en de beschikbare data naar aanleiding van het door de gemeenten in het Kromme Rijngebied uitgevoerde asbest inventarisatie-onderzoek.
Doel is om na te gaan of er een rendabele businesscase kan worden opgezet, waarbij de kosten van sanering van grote asbestdaken van (agrarische) ondernemers voor een deel kunnen worden betaald uit de exploitatie van een zonnestroominstallatie. En of de lokale energiecoöperaties daarin een interessante propositie kunnen doen, met positief resultaat.
Ben je of ken je een (agrarische) ondernemer met een asbestdak van meer dan 250 m2 die aan het onderzoek zou mee willen meewerken?
Dan horen wij dat graag met een mailtje naar info@ewec.nl en brengen wij je in contact met de projectleiders.

Zonnepark Cothen

Al geruime tijd zijn we als EigenWijkse in gesprek met Sunvest die een zonnepark van ongeveer 10 hectare wil ontwikkelen bij Cothen. Bij die gesprekken is onze inzet:
  • EWEC wil de stroom uit het voorgenomen zonnepark Cothen kunnen verkopen aan haar klanten
  • EWEC wil financieel deelnemen in het zonnepark zodanig dat het profijtelijk is voor EWEC èn voor haar leden
  • En tenslotte: we willen dat een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds of Energietransitiefonds vloeit.
Wat het eerste punt betreft, het kunnen beschikken over de stroom, heeft EWEC | om een ons inziens redelijk aanbod gedaan wat Sunvest vooralsnog afwijst als ondermaats.
Wat het tweede punt betreft heeft Sunvest een aanbod gedaan waar EWEC als zodanig (financieel)  weinig mee opschiet.
Ook is het voorgestelde bedrag dat in een gebiedsfonds zou gaan niet echt om blij van te worden.
 
De afgelopen periode zijn we een heel eind meegegaan in de rationaliteit van Sunvest, business case doorgelicht, verschillende opties besproken en meegewerkt aan de inloopavond op 25 maart. We kregen het gevoel dat we er goed uit zouden komen. Echter: tot nu toe ligt er nog steeds geen aanbod vanuit Sunvest dat voor ons voldoende aantrekkelijk of acceptabel is. Er zal een substantieel betere aanbieding moeten komen.

Sunvest probeert vooral om de business case te maximaliseren, dat is ook logisch vanuit haar positie. Onze missie is echter een andere: wij ‘moeten’ het maatschappelijk draagvlak maximaliseren om uiteindelijk in 2030 tot 100 % duurzame energie te komen. Een onvoldoende maatschappelijk gedragen eerste project zal die missie bemoeilijken.
 
We blijven van harte bereid om over verschillende varianten door te praten. Want juist voor zo’n eerste zonnepark in onze gemeente is het van belang dat het ook ‘ons park’ wordt. Dat het als 'eigen’ ervaren wordt en dat er ook een gevoel ontstaat dat lusten en lasten eerlijk verdeeld zijn.
Wij zien deelname van EWEC in dit project als een vorm van maatschappelijke bijdrage van het project aan de omgeving. Met als doel draagvlak in die omgeving te creëren voor grootschalige duurzame ontwikkeling. 
Zonder onze deelname zal het moeilijker worden om dit en volgende projecten te realiseren. 






NIEUWE LENTE,
NIEUWE SPULLEN,
NIEUWE STROOMVRETERS

Mensen met een techniek-allergie moeten het lezen hiervan overslaan. Dit wordt namelijk een nogal nerderig columpje, want het gaat over computers. En schermen. En printers. En bestandsservers die permanent staan te draaien.
Net als heel veel andere professionele computergebruikers negeer ik liever het energievretende karakter van mijn apparatuur. Het is gereedschap, ik verdien er mijn boterham mee. Het mes moet vlijmscherp zijn, en dus maakt het niet uit hoe het geslepen wordt, áls het maar geslepen wordt.
Dus nóg een schermpje erbij, wat LED-sfeerverlichting erachter zodat 's avonds niet alle werklicht aan hoeft (dat dan weer wel), maar de echte aanwinst is een nóg snellere computer met een voeding die in één keer 850 Watt kan trekken, omdat de 8 core / 16 thread processor (ik zei toch dat ik vervelend ging worden!) stabiel moet worden gevoed, én gekoeld, want er zitten ook nog vier ruim bemeten ventilatoren in de kast, die je bijna niet hoort. 
De maker van dit moois, Herman Coster, hier in Wijk ook bekend als MacHerman, zegt gekscherend: 'die bak gaat zó snel, je moet er een valhelm bij opzetten'. De oude zwartwitprinter gebruik ik nog steeds. Die heeft een fuser (die de toner aan het papier bakt), met een opstartvermogen van 1200 watt. Dat wordt watt minder als-ie is opgewarmd. De twee schermen hebben geen Eco-stand, maar wel een sluimerstand. Als ze aanstaan heb je een soort knuffelmuur van 21 klein nulletje C. Je raadt 't al:  in mijn werkruimte kun je de verwarming gerust uitlaten als alles draait.
Alleen, hoeveel stroom verbruikt die hele configuratie nou helemaal?
Ik moet het nog uitrekenen. Gelukkig gaat aan het eind van de werkdag een groot gedeelte van de apparatuur uit. De rest moet aan blijven staan, en gaat in de wachtstand à raison van 24 Watt. Maar ik kan u, geduldige lezer, wél verklappen: ik heb de aparte stroomvoorziening die ik aan- en uit kan schakelen, moeten aanpassen, want bij het onder stroom zetten van die nieuwe set klapte de zekering er elke keer uit. Had ik nog niet meegemaakt.

Nee, het valt niet mee om als milieubewust ontwerper mijn persoonlijke voetafdruk verkleind te krijgen. Gelukkig gaan die zonnepanelen die we dit najaar gaan installeren op het dak van de fietsenschuur, een beetje helpen. Daar vertrouw ik maar op.
Éen ding is wèl opvallend: hoe sneller het internet, des te minder heb ik mijn auto nodig voor mijn werk.

Volgende maand iets leukers.
Copyright © 2019 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp