Copy
Nieuwsbrief #34 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, Zonnepark Cothen, Happy Hour, Wim Bijl, Verslagje Groen: wat kan je DOEN?, onze nieuwe flyer of 'hoe kom ik aan mijn 10.000 stappen per dag', Cothen nu ook elektrisch tanken, Energietafel 9 april en het is de hoogste tijd voor André 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

De EigenWijkse Energie Coöperatie gaat dit jaar professionaliseren en opschalen. Dat  zien we al met onze mooie EnergieWinkel. In mei realiseren we ons grootste zonnedak tot nu toe: 1350 panelen. Maar we gaan ook meedoen met het Zonnepark Cothen: stroom voor 4000 huishoudens!  En we gaan een haalbaarheidsonderzoek doen naar het saneren van asbestdaken en die vervangen door zonnepanelen. Daarover een volgende keer meer. Kortom: veel werk aan de winkel!
Wil jij ook eens overwegen of je met ons mee wil doen? Samen Wijk duurzamer maken? Neem dan contact op. We zoeken communicatiemensen voor het ontwikkelen van leuke campagnes, ambassadeurs om mensen wegwijs maken in het woud van energiebesparingsmogelijkheden (hebben we een cursus voor) en projectleiders voor nieuwe projecten. 
En vooral zoeken we klanten, heel veel klanten. Folder je mee?
Samen komen we verder:
stuur een mailtje of spreek ons aan, op straat of gewoon in onze eigen EnergieWinkel!

Zonnepark Cothen

Sinds oktober 2018 zijn we als EigenWijkse Energie Coöperatie in gesprek met de ontwikkelaar Sunvest die een zonnepark van circa 11 hectare wil ontwikkelen aan de Trechtweg 10 te Cothen. Totaal geïnstalleerd vermogen zal circa 13.000 kWp bedragen. Dat zou een jaarlijkse stroomproductie opleveren die genoeg is voor ongeveer 4000 huishoudens. Geen klein bier dus. We hebben lang geaarzeld of we mee zouden doen aan dit project: het was al een heel eind op streek toen wij betrokken raakten, het is flink groter dan onze eerdere projecten en er is ook nog geen gemeentelijk kader waar de inpassing aan zou moeten voldoen.
We hebben na diverse gesprekken met de ontwikkelaar en met de gemeente toch besloten om in te stappen. Daar is zelfs een mediation traject aan te pas gekomen. Maar de opgave om als gemeente in 2030 klimaatneutraal te zijn is zo groot dat we alle kansen aan moeten grijpen. En wij willen dat ook dit project zoveel mogelijk ten goede komt aan de inwoners van onze gemeente. En dus praten we mee over de landschappelijke inpassing. Over de gevolgen voor natuur en milieu. En over de mogelijkheid dat onze inwoners ook financieel kunnen profiteren en dat er een gebiedsfonds of energietransitiefonds komt. Want wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Hoe die financiële participatie er uit gaat zien moeten we nog verder uit onderhandelen. En ook willen we het resultaat aan onze leden voorleggen. Want de leden, die zijn de baas in onze coöperatie!
Op maandag 25 maart 2019 is er vanaf 19:30 uur weer een informatie avond waar naast Sunvest ook de gemeente en de EigenWijkse present zullen zijn. Adres: OBS De Toermalijn, Overrijnseveld 1 in Cothen.

Happy Hour!

Voel je welkom in onze EigenWijkse EnergieWinkel. Omdat we graag in contact komen met onze klanten, onze leden en andere belangstellenden hebben we iedere vrijdag om 17:00 uur 'happy hour'. Dan kan je op een ontspannen manier kennis maken met ons, met onze winkel en met andere mensen die zich betrokken voelen bij de EigenWijkse.
Dus ook deze vrijdag 22 maart 17:00 uur 'happy hour', Steenstraat 2

Nieuwe vrijwilliger: Wim Bijl

Als “nieuwe" vrijwilliger van de EigenWijkse Energie Coöperatie stel ik me graag voor. 

Ik ben Wim Bijl, getrouwd en vader van 2 kinderen. In 1985 zijn we in Wijk bij Duurstede komen wonen, eerst op de IJsselsteen en vanaf 1988 in de Heul. Tussentijds hebben we als gezin 2 x 3 jaar in de tropen gewoond. 

In mijn (betaalde) werkzame leven heb ik gewerkt bij de Rijksaccountantsdienst, het Opleidingscentrum van de Belastingdienst, Belastingdienst Curaçao en Suriname en de FIOD. Respectievelijk was dat in de accountancy, als opleider, opleidingsontwikkelaar, Registerinformaticus , opleidingscoördinator en in een strategisch functie.

inmiddels ben ik met pensioen en heb goed om me heen gekeken alvorens me in te willen zetten voor een mij aansprekende organisatie die mijn expertise kan gebruiken. Lastig daarbij is de randvoorwaarde dat ik me niet belemmerd wil voelen in mijn vrijheid. Die ik bijvoorbeeld invul door ineens de caravan of de fiets te pakken voor een kortere of langere vakantie. Die vrijheid is me heilig na 44 jaar werken!

Bij de EigenWijkse is dat mogelijk. Ik zet me in voor relatief kortlopende klussen. Bijvoorbeeld: het nog beter stroomlijnen van de administratieve organisatie in deze groeiende organisatie, het maken van een “calamiteitenplan”, het samen met anderen schrijven van teksten. 

In de korte tijd dat ik me voor een aantal uur per week nuttig probeer te maken is me opgevallen hoe open de organisatie is en hoe bereidwillig de medewerkers zijn mij erbij te betrekken. En ook hoe slim en doordacht de projecten en producten van de EigenWijkse zijn.

Bij deze een oproep aan mensen die graag een bijdrage leveren aan een mooie lokaal initiatief, maar ook nog aarzelen: kom gewoon eens langs bij de EnergieWinkel tegenover Albert Heijn en laat je informeren over waar jij aan zou kunnen bijdragen. 

Workshop Groen: wat kan je Doen?

De workshop “Groen, wat kan je doen?” is op 14 maart 2019 gegeven aan 8 deelnemers. Het was een informatieve bijeenkomst over het maken van duurzame(re) keuzes op het gebied van wonen, voeding, reizen en plastic-gebruik. Er waren interessante uitwisselingen. In het najaar wordt de workshop nogmaals aangeboden, nadere info volgt t.z.t.

Voorjaar Folder Actie
van/voor/door de leden!!! 10.000 stappen!
André van Zwieten heeft een nieuwe mooie EigenWijkse reclamefolder ontworpen (5 goede redenen om over te stappen op EigenWijkse Energie) en die moet natuurlijk verspreid worden. Het komt mooi uit dat  wij (Amélie en Caitlyn van ReviusWijk) zijn begonnen met onze snuffelstage. Sarida heeft ons gelijk aan het werk gezet met de ledenlijst van EWEC en een straatnamenlijst van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Aan elk EigenWijks lid wijzen we een aantal straten toe en die gaan we vragen om in zijn/haar buurt de folders rond te brengen. Behalve in de nee/ja en nee/nee brievenbussen, want we willen geen boze telefoontjes. We gaan zelf ook een aantal straten lopen natuurlijk en we hopen dat iedereen (die goed ter been is) van harte meedoet!

Hartelijke groetjes van Caitlyn en Amélie.

Wil je meehelpen om deze te verspreiden? Bel met Sarida (06 1249 2247). Of loop even binnen in onze EnergieWinkel. Je kan ook een berichtje sturen.

Laadpalen in Cothen!

We hebben er wat langer op moeten wachten deze keer, maar nu is een langgekoesterde wens werkelijkheid geworden! Cothen heeft 3 openbare laadplekken voor elektrische auto's: op Kroosakker 31, op Grote Meent 25 en op Burg. Van Beeck Calkoenstraat 27.
Op vrijdagochtend 29 maart om 10:00 uur (onder voorbehoud) is de officiële ingebruikname, samen met wethouder Hans Marchal.

Ook bij de Aanvoerder in Wijk (net achter onze EigenWijkse EnergieWinkel) is een nieuwe laadpaal aangesloten. Hieronder het berichtje van Stedin, we hoeven niets meer te doen...

Beste meneer, mevrouw EigenWijkse Energie Coöperatie ,
Hierbij bevestigen wij u dat Stedin op 21 maart 2019 een overeenkomst van uw energieleverancier heeft ontvangen voor onderstaand adres. Alles is nu geregeld, dus u hoeft niets meer te doen.
Uw gegevens
EigenWijkse Energie Coöperatie 
Aansluitadres:
Grote Meent 25 ELP
3945GD COTHEN
laadpaal

Kom naar de Energietafel op 9 april

We gebruiken aardgas om onze woning mee te verwarmen, voor warm water en om mee te koken. En elektriciteit om te koelen, te verlichten en nog veel meer. Waar kan je besparen? En hoe doe je dat? Welke apparatuur kies je? En hoe kan je de energie die je dan nog nodig hebt zelf opwekken? 

Over deze en andere vragen wil de gemeente graag met je in gesprek. 
Daarom nodigt de gemeente je van harte uit voor de Energietafel Energiebesparen en Opwekken!

Waar: Huis van de Gemeente
Wanneer: dinsdag 9 april van 19.30 – 21.30 uur
Voor wie? De Energietafel is voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die met elkaar aan de slag willen om hun energieverbruik omlaag te brengen. Bij de Energietafels komen verschillende onderwerpen aan bod. 
Lees verder op de gemeentesite. Je kunt je daar ook aanmelden.
HOOGSTE TIJD

De gepensioneerde rijksambtenaar, inmiddels een maand op non-actief, maakte aan de bar een opmerking. De rest van de stamgasten schrok op. Ze waren rond half vijf slap gelul gewend, en nu opeens:
'Je moet dit marxistisch aanpakken', zei de man. Hij was inmiddels aardig ingeburgerd, de kastelein kende zijn gewoontes: eerst een blond biertje, daarna een dubbele whisky zonder ijs. Het liefst een Single Malt.
'Je moet dit marxistisch aanpakken', zei hij nog een keer.
'Dat mag wat mij betreft hoor, je geld steken in een windmolenpark op zee, maar naar welke grote banjer gaat het geld heen? 
Betaal jij zijn bonus?
Nou?'
Er werd schaapachtig zijn kant op gekeken.
'Eerst nationaliseren, die hele energiemarkt.
Veiligstellen.
Zolang dat niet gebeurt, ben ik voor lokaal opwekken. 
Mogen ze voor mij part een windmolen in mijn achtertuin zetten, dan verdien ik er ook nog wat aan, en met mij de hele buurt. Dát is pas liberaal.'
Hij dronk zijn glas leeg. Met een klap op de bar: 
'Nationaliseren!
Die héle energiesector!'
Hij gleed van zijn kruk, calculeerde zijn baan naar de uitgang, 
en liet zijn gehoor sprakeloos achter.
Copyright © 2019 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp