Copy
Nieuwsbrief #21 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, laadpalen, Mariënhoeve, VolksWatt, besparingstafels en de column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Zo zag de wereld er uit voor André Kuiper als hij uit het raam van zijn ruimteschip keek. Het lijkt wel kerstverlichting... Maar wat is dat voor een bliksemflits, daar ergens boven Nederland? Zou dat die actieve club van de EigenWijkse zijn?

We zijn dit jaar druk geweest met het slijten van de zonnepanelen op Mariënhoeve, de bijbehorende EigenWijkse Zon Coöperatie U.A. hebben we opgericht, het eerste dak kan nu gerealiseerd worden. We hebben het project voor de laadpalen, powered by EWEC, klaar om daadwerkelijk de eerste palen te gaan plaatsen. We gaan in januari de coöperatie VolksWatt oprichten om ook huurders zonder eigen dak te helpen aan zonne-energie. We hebben een paar mooie Energiecafé's gedraaid, met name de laatste in Calypso met een inspirerende film Tomorrow staat nog vers in mijn geheugen. Dat gaan we vaker doen, een gratis film voor leden en voor anderen half geld bijvoorbeeld. De Krommerijnder vaart op EigenWijkse stroom. En we zijn gegroeid naar 190 leden en 125 klanten.

Onze ambitie is om die aantallen te verdubbelen in 2018. Daartoe gaan we samen met om, onze vaste partner, een ambassadeursprogramma uitvoeren. Voor iedere nieuwe klant die je aanbrengt krijg je een korting op je energierekening. Daar lees je binnenkort meer over. Want we willen sneller groeien. En hoe meer we groeien hoe meer projecten we weer kunnen doen. Zoals Mariënhoeve fase 2 met 1410 panelen. En meer zonnepanelen op huurwoningen. En misschien komt er een kans voor windmolens. Want Wijk bij Duurstede moet in 2030 al zijn energie zelf opwekken, zo is unaniem in de gemeenteraad afgesproken. Daarvoor moeten alle zeilen bijgezet worden  En daar werken wij van de EigenWijkse met hart en ziel aan.
Wil je meehelpen?
Ik doe mee!

Lokale Laadkracht

In de vorige nieuwsbrief kon je al lezen dat de we in afwachting waren van de subsidietoezegging van zowel de gemeente Wijk bij Duurstede als ook het Ondernemersfonds. Het gaat in totaal om 50 laadpalen voor de komende paar jaar (tot 2020). Inmiddels hebben beide partijen subsidie toegezegd (2 x € 15.000,—). Dit betekent dat we nu in de uitvoeringsfase van het traject zijn beland. 
De gemeente is inmiddels bezig met het vergunningentraject voor een laadplein aan het Walplantsoen en samen met de gemeente zijn we aan het kijken naar goede locaties in Cothen en Langbroek.

Ondertussen hadden we ook een aanvraag gedaan bij het Energiefonds Utrecht voor een goedkope lening. Dit Energiefonds, dat eerst alleen voor de stad Utrecht beschikbaar was, gaat officieel op 19 januari voor de hele provincie werken. En tot onze vreugde hoorden we eergisteren (19 december)  dat het Energiefonds Utrecht onze aanvraag voor een lening gaat toewijzen. De officiële toewijzing zal op diezelfde 19 januari plaatsvinden. En het fonds wil van onze aanvraag, naast een aantal andere aanvragen, een showcase maken.
De vaart zit er goed in...!!

Stand van zaken Mariënhoeve

Zoals bekend zijn de 480 panelen die op de judohal komen (fase 1 van project Mariënhoeve) alweer 2 maanden uitverkocht. Maar de benodigde samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken partijen die al sinds juli bij de gemeente lag is nog steeds niet ondertekend. Dinsdag 12 december jl. heeft daarom een delegatie van EWEC overleg gehad met wethouder Marchal (en zijn beleidsadviseurs duurzaamheid en sport) en een bestuurslid van de Stichting Wijksport.
Aanleiding voor het overleg waren onze zorgen over de voortgang van het zonnestroomproject door juridische kwesties rondom de samenwerkingsovereenkomst tussen EWEC, gemeente en Wijksport.
Een aspect daarbij is dat de erfpachtovereenkomst (tussen gemeente en Wijksport) een kortere looptijd kent dan het project van EWEC op Mariënhoeve.
Tijdens het overleg hebben wij voldoende vertrouwen gekregen dat deze kwesties op korte termijn worden opgelost en dat de samenwerkingsovereenkomst omstreeks 9 januari a.s. kan worden ondertekend. Dit betekent dat wij nu aan de slag gaan met de selectie van installateurs. Daarna kunnen de inschrijvers hun zonnepanelen gaan betalen. Zoals het er nu naar uitziet, zal de zonnestroominstallatie op de Judohal in maart/april 2018 kunnen gaan draaien.

Ondertussen zijn we alweer bezig met de voorbereiding van fase 2 van Mariënhoeve: 1410 panelen op het dak van de MFA hal. Hiervoor hebben we begin oktober SDE+ subsidie aangevraagd bij het Rijk en verwachten we begin 2018 uitsluitsel.

Was je te laat voor fase 1 en wil je meedoen met dit nieuwe dak? Stuur dan een mailtje naar info@ewec.nl en we plaatsen je op de lijst van belangstellenden.

VolksWatt

Naast de panelen die WoCoZon op huurwoningen plaatst kunnen huurders die geen eigen dak hebben of geen geschikt dak, toch van zonne-energie profiteren. Omdat bijna de hele investering betaald gaat worden uit een lening kunnen huurders al voor € 5 officieel eigenaar worden van een zonnepaneel. Met 9 panelen is het financiële voordeel voor de huurder tenminste € 50 per jaar. Toch aarzelen veel huurders om mee te doen. Maar ondertussen hebben zich toch zoveel mensen aangemeld dat we het eerste collectieve dak kunnen vol leggen met panelen. Daarvoor richten we binnenkort (naar verwachting januari 2018) een aparte coöperatie op: VolksWatt. Het bestuur van deze coöperatie wordt gevormd door iemand van EWEC, van Volksbelang (nu Viveste vanwege de fusie) en iemand van de Huurderbelangenvereniging.
Mocht je nog iemand weten die ook mee zou kunnen of willen doen: meld het ons. Het is toch zonde om de zon voor niks te laten schijnen en niet te profiteren van het financiële voordeel!

 

Duurzame Community Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede, woningstichting Volksbelang, Natuur en Milieufederatie Utrecht en de EWEC zijn bezig met het opstarten van een Duurzame Community in Wijk bij Duurstede. Een wat? Nou ja: misschien gaat het binnenkort Energietafels heten.
Doel is in ieder geval om inwoners van de gemeente (enthousiastelingen op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking) elkaar te laten inspireren en aan te zetten tot verdere energiebesparing. Want we geven per huishouden nog steeds ieder jaar bijna € 2000 aan gas en licht uit. En dat kan een heel stuk minder. 

Welke vorm die Energietafels of Duurzame Community krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Daarbij speelt het onderscheid tussen huurders en woningeigenaren, die verschillende handelingsperspectieven hebben. 

Huurders kunnen vooral op gedrag acties ondernemen (vergelijken energienota's, inzet van de energiemeter, aankoop energiezuinige apparatuur). Woningeigenaren kunnen naast gedragsmaatregelen, ook investeren in energiebesparingsmaatregelen aan hun woning.

Er komt een startbijeenkomst op dinsdag 23 januari 2018 in het gemeentehuis.
Hieronder staat al wat meer informatie en een oproep.
Als je mee wilt doen, laat het ons weten op info@ewec.nl.

Energie besparen in uw woning

Bent u toe aan een nieuwe stap in het toekomstbestendig maken van uw woning? Koopt u uw energie al via EWEC groen in, zowel de elektriciteit als het gas? Heeft u al zonnepanelen op uw dak liggen of doet u mee met het postcoderoos project Mariënhoeve? Kortom, staat u voor de uitdaging uw elektriciteitsverbruik en vooral uw gasverbruik sterk te verminderen door de aanschaf van energiezuinige apparatuur en het aanbrengen van maatregelen aan uw woning, omdat u er van overtuigd bent dat de groenste energie de niet-gebruikte energie is? En wilt u dat misschien samen doen met de buren in uw straat, de medespelers bij uw sportvereniging of de ouders van de kinderen die bij uw kinderen in de klas zitten? Samen met bekenden?
 
De EWEC probeert in samenwerking met onder andere de gemeente en Volksbelang ‘Duurzame communities’ in wijken en organisaties te formeren en te faciliteren, die gezamenlijk ‘er de schouders’ onder durven zetten. Het gaat daarbij in het bijzonder om energiebesparende maatregelen aan eigen woningen, zoals aanbrengen (spouw)muurisolatie, HR+ dubbelglas, efficiënte verwarmingsapparatuur en dergelijke. Zie bijvoorbeeld 
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/ . Maar ook gedragsmaatregelen krijgen aandacht.
 
Door dit samen met anderen in uw straat of bij uw vereniging te doen deelt u kennis, houdt u elkaar scherp, leert u van elkaar, wordt het goedkoper en (onder)steunt u elkaar. Vanuit het regionale energieloket 
https://jouwhuisslimmer.nl/ en door de gemeente, de corporatie Volksbelang/Viveste en de EWEC wordt u geholpen om informatie te vinden, kennis te vergaren en de juiste vervolgstappen op een juiste manier voor te bereiden. Uiteindelijk moet dat leiden tot een zeer energiezuinige en comfortabele woning met lage energielasten. Goed voor u en goed voor volgende generaties.
 
Om uw medestanders te vinden wordt er dinsdagavond 23 januari een bijeenkomst georganiseerd. Op het moment van dit schrijven is nog niet alles bekend, dus houdt de berichtgeving via de media in de gaten voor het laatste nieuws en om u in te schrijven.

 

Garmisch Partenkirchen         

"En een goedemiddag beste kijkers, welkom bij  - wat we wel kunnen noemen - een hernieuwde traditie. Laat ik beginnen om u namens ons team bij NOS-Sport een gezond en heelhuids tweeduizend áchtentwintig toe te wensen, waarin we u vele hoogtepunten in de sport hopen te brengen zoals dit najaar de Olympische Spelen in Seattle, Washington.  En terwijl u wellicht nog nageniet van de champagne en de oliebollen, kijkt u hier naar de Olympische schans van de gloednieuwe Schlierenzauer-piste, twee maanden geleden geopend na zéven jaar afwezigheid van elke vorm van wintersport in grote delen van het Alpengebied. U weet inmiddels dat het water in de Rijn weer aan het stijgen is dankzij de installatie van door zonne-energie aangedreven ijsgeneratoren waardoor de ijsgroei in de gletscherdalen weer is toegenomen. Ook deze sneeuwpiste beschikt over zo'n installatie, waaraan een Nederlands kaartje hangt - mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen - omdat het procedé tien jaar geleden in Enschede is ontwikkeld. Inmiddels beschikken de regio's over maar liefst honderdzestig van zulke installaties, en de experts hebben berekend dat de sneeuwgrens dankzij deze miljardeninspanningen over ongeveer zeven jaar zal zijn hersteld en het niveau van tweeduizendzeventien zal hebben bereikt. Ik zie dat de wedstrijdleider de groene vlag heft, en dat betekent dat we na deze voorspringers kunnen gaan beginnen aan de eerste run met afdalingen…"

Copyright © 2017 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp