Copy
Nieuwsbrief #17 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: gemeenteraad roept via routekaart op tot samen duurzaam doen, nog niet voldoende huurders voor project VolksWatt/Zonnestroom, voorbereidingen voor Mariënhoeve in volle gang, wie zijn onze klanten, denk mee met energiebesparende maatregelen, oproep voor administratieve ondersteuning en de column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Deel
Tweet
Stuur door

Van het bestuur


Het is alweer juni en dat betekent dat dit de laatste nieuwsbrief is voor de zomervakantie. We nemen zoveel mogelijk vrij, maar een aantal zaken gaan gewoon door. We hebben als bestuur en naaste medewerkers onze vakantiedagen goed op elkaar afgestemd en mochten bijvoorbeeld alle zonnepanelen op Mariënhoeve nog verkocht worden, dan gaan we tijdens de zomermaanden gewoon verder met het proces rondom de realisatie. Natuurlijk blijft de klantenadministratie ook alert en zal de telefoon doordeweeks gewoon door Sarida worden opgenomen.

We hadden een goede ALV met ongeveer 25 aanwezige leden en daarna een informatief energiecafé met Ivo Opstelten, (lector nieuwe energie in de stad en expert mbt binnenmilieu en energie in de gebouwde omgeving) waar nog wat meer mensen op af kwamen. Onze projectgedelegeerden kregen ook spreektijd om updates te geven over de projecten en initiatieven: Wind in Wijk, Laadpalen, Zonnepark Mariënhoeve, VolksWatt en Energiebesparen. 

Als je naar de
routekaart van de gemeente Wijk bij Duurstede kijkt dan zie je dat er nog héél véél gedaan moet worden op weg naar een klimaatneutraal 2030. We zijn blij dat we dat niet alleen hoeven te doen. De gemeente neemt haar rol serieus en zorgt dat er green deals gaan komen op het gebied van wonen, bedrijven en vervoer. De onderlinge samenwerking en afstemming is zeer te prijzen en veel vrijwilligers en professionals zetten hun schouders eronder. Als het je aanspreekt om ook mee te doen, laat het ons weten!

 

Volksbelang

Volksbelang geeft alle huurders de kans om ook van zonne-energie te profiteren. De derde ronde met brieven ligt klaar en we hopen dat er nog een aantal huurders zich meldt zodat dit project in de zomer kan starten. Huurders die geen eigen dak of geen geschikt dak hebben, kunnen meedoen met dit postcoderoosproject. Maximaal 9 zonnepanelen zijn beschikbaar per huurder en die worden op een collectief dak geplaatst en over de stroom die daarmee opgewekt wordt hoeft men geen energiebelasting te betalen. Het bespaart op jaarbasis minimaal € 50 en iedereen kan zo bijdragen aan een schonere toekomst.

oplevering Enwire inschrijvingsportaal
Mariënhoeve

 

We zijn nog steeds druk met het werven van deelnemers voor Zonnepark Mariënhoeve. Het gaat goed want er zijn inmiddels al 336 van de 480 panelen op het dak van de Judohal verkocht! Er zijn dus nog 144 zonnepanelen beschikbaar en die willen we graag voor de zomervakantie verkocht hebben. Wacht dus niet te lang met reserveren als je woonachtig bent in de postcodegebieden 3945, 3947, 3961, 3962, 3972, 3985, 3997 en 3998. Wil je ook je kennissen en buren op de hoogte stellen?

Je kunt ook ons project verder onder de aandacht brengen door de Facebookpagina te delen of te liken:https://www.facebook.com/marienhoeve/?fref=ts


In de maand juni zitten we iedere woensdag en vrijdag tussen 14 en 16 uur in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede voor informatie en inschrijven. Ook geïnteresseerd in een paneel (of meerdere)? Lees meer op www.ewec.nl

 

De afgelopen maanden is in samenwerking met De Duurzame Energie Unie en Enwire gewerkt aan een inschrijvingsportaal. Dit gaan we inzetten voor het definitief maken van de voorlopige inschrijvingen. Door het invullen van je keuzes en persoonlijke gegevens op dit portaal zet je je handtekening op de aankoop van zonnepanelen en wordt desgewenst de overstap naar energieleverancier EigenWijkse Energie Coöperatie geregeld. 

 

WIE ZIJN ONZE KLANTEN

Gerrit en Jannette Reurink zouden eigenlijk per 1 mei al klant zijn geworden, maar omdat ze een zakelijk energiecontract hadden werd er door NUON een dubbele boete aan hen opgelegd. EWEC heeft het nieuwe contract daarom even in de motteballen gelegd en eind dit jaar worden ze zonder boete klant bij EWEC. Sarida ging eens kletsen op de Nieuweweg, waar ze al 40 jaar wonen.

Vooral Jannette is erg bezig met milieu en gezondheid, al 20 jaar terug kochten zij en Gerrit zonnepanelen, met de eerste subsidieregeling die daarvoor in het leven was geroepen. Vier jaar lang kregen ze een bepaald bedrag in guldens terug. Die panelen werken overigens nog steeds goed.

Afgelopen winter heeft Jannette de EWEC-nieuwsbrief aangevraagd en in het voorjaar interesse getoond voor het project Mariënhoeve. Na wikken en wegen hebben Gerrit en zij besloten daar niet in deel te nemen maar wel klant te worden. Zo kunnen ze toch een steentje bijdragen aan de EigenWijkse. Ze willen zo milieuvriendelijk mogelijk leven maar ook nog blijven genieten van de dingen die het leven veraangenamen. De caravan, droogtrommel en vaatwasser blijven! Een zonnepaneel erbij, op de caravan, zou mooi zijn.

Gerrit en Jannette zijn actief in het vrijwilligerswerk. Gerrit is al sinds de oprichting betrokken bij de  Wijkse Doedelzakband. Schotland is vanzelfsprekend zijn favoriet om te bivakkeren met de caravan.

Jannette is een duizendpoot en goed in administratie: ze werkte voor de vrijwillige hulpdienst, het ontmoetingscentrum, de brandweer, de wereldwinkel, als trouwambtenaar, het Rode Kruis, ze was wijkhoofd voor de collecte, deed PR voor de doedelzakband, stopte toen het allemaal te veel werd maar dat bleek van tijdelijke aard. Inmiddels weer helemaal fit is ze bij het taalhuis als vrijwilliger aan de slag. Ze is taalcoach en coördinator. Ze is nog steeds wijkhoofd en heeft onlangs de organisatie van het jubileumfeest van de Saint Anthony Pipe Band op het kasteel voor haar rekening genomen. Natuurlijk lagen er die dag ook folders op tafel van EWEC en van de projecten van EWEC….

Energiebesparingsmaatregelen eigen woningen

Wie durft?
Heb jij al maatregelen aan jouw woning laten aanbrengen of ben je van plan dat te doen en wil jij wellicht later als Energieambassadeur in de buurt of bijvoorbeeld bij je sportvereniging je ervaringen delen?
Het gaat om eigenaar-bewoners te enthousiasmeren, informatie te verstrekken, handelingsperspectief te schetsen en de bereidheid tot energiebesparen te bevorderen.
Wie wil en durft met de EigenWijkse Energie Coöperatie mee te doen met dit project ‘Energiebesparingsmaatregelen eigen woningen’?


Als je denkt: “Ik weet onvoldoende van energiebesparen dus hoe kan ik anderen informeren?” Die kennisbehoefte gaan we dan oplossen. Want binnen de EWEC zijn al een aantal gedreven en bekwame leden actief, zoals u heeft kunnen lezen in de flyer ‘Energie besparen doe je nu!’ van Grijs naar groen, die dit voorjaar bij je in de bus is gevallen. Tijd voor actie, het is zo weer winter.

Meer informatie bij Arno Harting via het e-mailadres samenenergiebesparen@ewec.nl. Voor mijn volledige verhaal zie deze link. Ik zie je reactie graag tegemoet. Dan gaan we er de schouders onder zetten. ‘Voor en door’ de EWEC leden en alle anderen.


 Oproep voor administratieve ondersteuning
 
Penningmeester Joke van Nobelen onderzoekt de mogelijkheid tot(professionele) ondersteuning bij onze administratie. De gemiddelde tijdsbesteding aan de administratie is ca. 2 uur per week. Het zou fijn zijn als iemand met boekhoudkennis ons wil bijstaan. 
 
Vanwege een biologieproject hebben Jarno, Mart, Sven en Bas lastige vragen voor Sarida. Zijn zonnepanelen wel duurzaam??
 

HELP! WAAR IS DE HARDE HONDERD VAN GROEN WIJK?

 

Een Zonnepark Mariënhoeve waarvan de zonnepanelen tot in Driebergen worden verkocht op basis van persoonlijke inzet van bestuursleden en vrijwilligers, zeg maar de 'Tupperware-methode'. Een pilotproject meedraaien om een portal-site te realiseren die het investeren in duurzame energie kinderlijk eenvoudig maakt. Een laadpalenproject waarbij 50 slimme laadpalen een complete infrastructuur vormen voor elektrisch rijdend Wijk bij Duurstede en waarvoor een kleine groep aan het wheelen en dealen is. VolksWatt 1, het zonnepanelenproject in samenwerking met Woningcorporatie Volksbelang. Dat cijfer zegt genoeg: er volgen er nog meer. Een adviesproject van een groep deskundigen die de 'vergroening' van de bestaande bebouwing in Wijk bij Duurstede wil aanpakken. Een club die de mogelijkheden van windenergie en een windcoöperatie voor de gemeente Wijk bij Duurstede in kaart brengt en meedenkt/adviseert en met belanghebbenden onderhandelt over concrete stappen. En ook niet te vergeten: de rol die de EigenWijkse Energie Coöperatie heeft binnen het beleid om de gemeente Wijk bij Duurstede op te stoten in de vaart van 'Kyoto', 'Parijs', 'Kopenhagen' of hoe deze verdragen allemaal zijn genoemd. En dat met zo'n tien, hooguit twintig telkens dezelfde mensen. Meer niet. Je ziet ze er moe van worden.
In het kleine wereldje van cultureel en maatschappelijk actieven van Wijk bij Duurstede word ik gerekend tot de 'harde honderd'. Die term is afkomstig van een bevriende socioloog die de theorie van de TAO (een handvol maal een handvol) wat beperkt vond. 'Honderd actieve mensen in een dorp of stadswijk en de boel loopt als een tiet'. 

Als het wat wil worden met het realiseren van wat de EigenWijkse op haar bordje krijgt, hebben we een groene harde honderd nodig.

Honderd paar handen, honderd slimmeriken met praktisch inzicht, honderd groene idealisten met wat tijd over. Help ons.

Copyright © 2017 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp