Copy
Nieuwsbrief #22 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, Energiefonds Utrecht, Politiek Café 5 februari, Mariënhoeve, Energietafel, een Ongemakkelijke Waarheid 2 en de column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Het nieuwe jaar is rustig van start gegaan vertelde ons burgemeester Tjapko op de Nieuwjaarsreceptie. Veel minder vuurwerkschade dan andere jaren, dankzij een beetje omdenken van wethouder Marchal. Of eigenlijk gewoon: gewenst gedrag belonen, ongewenst gedrag bestraffen. En groepsdruk. Dat werkt. Dat weten we al heel lang. Jammer genoeg lijkt dat mechanisme nog niet zo goed te werken als we het hebben over energie besparen en duurzame energie. Ook al is het goed voor je portemonnee, goed voor de werkgelegenheid en goed voor het milieu: daadwerkelijk aan de slag blijft voor veel mensen lastig. Daarom werken we mee aan de Energietafel van Wijk, samen met Viveste (v/h Volksbelang) en de gemeente. Om elkaar te inspireren en te stimuleren. Op dinsdag 23 januari de eerste aflevering. Je kan nog meedoen!

Ook onze projecten doen even rustig aan, helaas. Het nieuwe bestuur van Wijksport heeft ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst. Alleen moet nu de erfpachtovereenkomst met de gemeente aangepast worden omdat onze panelen wel 25 jaar moeten kunnen liggen en produceren. En de oprichting van de nieuwe VolksWatt coöperatie ondervindt vertraging omdat door de fusie van Volksbelang met Viveste opnieuw toestemming verkregen moet worden van de Autoriteit Wonen (zucht). Maar met de laadpalen gaat het voorspoedig: aanstaande vrijdag halen we € 50.000 op bij het Energiefonds Utrecht zodat de benodigde investeringen gedaan kunnen worden.

Het jaar is nog lang en we hopen dit jaar veel projecten af te kunnen ronden en nieuwe te starten. Wil je meehelpen? Concreet zoeken we op korte termijn iemand die ons kan helpen bij een efficiënte afhandeling en archivering van ons e-mail verkeer.

Ik doe mee!

Energiefonds Utrecht

Het Energiefonds Utrecht, opgericht door de gemeente Utrecht, heeft de afgelopen jaren vele duurzame projecten binnen de gemeente helpen realiseren. Vanaf januari 2018 mag het Fonds dankzij een unieke samenwerking tussen gemeente en provincie de gehele provincie Utrecht gaan bedienen. Gemeente en provincie Utrecht stellen met behulp van de BNG Bank 21 miljoen euro ter beschikking om bedrijven en organisaties te stimuleren over te stappen op duurzame energie

Op 19 januari aanstaande wordt het Fonds in zijn nieuwe vorm gelanceerd. Tijdens deze bijeenkomst zullen o.a. de bestuurders toelichten hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en wordt op interactieve wijze gedeeld wat het Energiefonds Utrecht voor een project kan betekenen.
Tijdens deze bijeenkomst zal de EigenWijkse Energie Coöperatie een toelichting geven op ons Lokale Laadkracht project. Als we dat project gerealiseerd hebben zullen we flink hoger staan in de ranglijst Laadinfrastructuur.... 
Vervolgens zullen gedeputeerde Pim van de Berg en wethouder Lot van Hooijdonk de (symbolische) cheque van € 50.000 aan ons overhandigen.
 Wil je er ook bij zijn? Meld je dan aan via deze link.

Stand van zaken Mariënhoeve

Gelijk op de eerste bestuursvergadering van Wijksport in het nieuwe jaar stond de samenwerking met de EigenWijkse op de agenda. Het nieuw aangetreden bestuur heeft ingestemd met het aangaan van de samenwerking. Wel moet nog de erfpachtperiode tussen Wijksport en de Gemeente opnieuw vastgesteld worden omdat de huidige periode korter is dan de tijd dat onze panelen op de judohal moeten liggen. We hopen dat deze formele hobbel snel genomen wordt. In ieder geval zijn alle partijen het met elkaar eens dat het project hoe dan ook door gaat. In de Wijkse Courant stond nog een leuk stukje.
Over fase 2: de ruim 1400 zonnepanelen op het dak van de multifunctionele hal, is nog geen besluit genomen. Wellicht wil Wijksport geheel of gedeeltelijk deze zonnedaken in beheer nemen. Inmiddels is wel al de aangevraagde SDE-subsidie toegekend.
We gaan er nog steeds van uit dat de panelen van fase 1 dit voorjaar geïnstalleerd kunnen worden. 

Was je te laat voor fase 1 en wil je meedoen met het nieuwe dak? Stuur dan een mailtje naar info@ewec.nl en we plaatsen je op de lijst van belangstellenden.

Politiek Café 5 februari

De Ondernemers Kring Wijk bij Duurstede organiseert op maandag 5 februari om 19:00 uur in Calypso een Politiek Café. Samen met winkeliersvereniging Hart van Wijk en de Wijkse horeca.  Alle politieke lijsttrekkers zijn aanwezig. Het Politiek Café is een discussieavond tussen politici en alle ondernemers uit Wijk bij Duurstede. Dit is de kans voor ondernemers om in debat te gaan en de vragen te stellen die je altijd al wilde stellen.

De avond wordt geleid door Jaap Jongejan, inwoner van Wijk en onder andere directeur van SBI Doorn. Hij is nuchter, heeft humor en hij weet als geen ander hoe de hazen lopen in de Wijkse politiek. 

De EigenWijkse Energie Coöperatie is van mening dat we alle zeilen bij moeten zetten, wil Wijk in 2030 klimaatneutraal zijn zoals de gemeenteraad unaniem besloten heeft. 
Dat biedt geweldige kansen voor ons bedrijfsleven en onze lokale economie.
Denk aan huizen isoleren, zonnepanelen plaatsen, warmtenet aanleggen, windmolens installeren, groen gas maken. De EigenWijkse legt daarom de volgende vraag voor aan de verzamelde lijsttrekkers: 

"hoe denkt uw partij er voor te zorgen dat Wijk inderdaad in 2030 klimaatneutraal is, waar gaat u de nadruk op leggen, hoe zorgt u ervoor dat de lokale economie daar optimaal van profiteert?"

Energietafel Wijk bij Duurstede

Vorige keer hebben we al bericht dat de gemeente Wijk bij Duurstede, woningstichting Volksbelang, Natuur en Milieufederatie Utrecht en de EWEC bezig zijn met het opstarten van een Duurzame Community in Wijk bij Duurstede. Nu geheten: Energietafel.
Doel is om inwoners van de gemeente (enthousiastelingen op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking) elkaar te laten inspireren en aan te zetten tot verdere energiebesparing. Want we geven per huishouden nog steeds ieder jaar bijna € 2000 aan gas en licht uit. En dat kan een heel stuk minder.


De startbijeenkomst is op dinsdag 23 januari 2018 in het gemeentehuis.
Er wordt onder andere een mooi filmpje vertoond van hoe een eeuwenoud pand aan de Markt energieneutraal is gemaakt.

Je kan je nog steeds aanmelden. Zie ons tussentijds bericht.

An Inconvenient Truth 2 in Calypso

Tien jaar nadat An Inconvenient Truth klimaatverandering onder de aandacht bracht, verschijnt het boeiende vervolg dat ons laat zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn. Voormalig Vice-President Al Gore gaat onvermoeibaar door met zijn strijd terwijl hij de wereld rondreist om talloze klimaatdeskundigen te trainen en zijn invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid. Camera’s volgen hem achter de schermen tijdens zowel persoonlijke, grappige als ontroerende momenten. Hij blijft het inspirerende idee uitdragen dat de gevaren van klimaatverandering overwonnen kunnen worden door innovatie en inspiratie.


Verenigde Staten, Documentaire, 98 minuten.
Geregisseerd door Bonni Cohen en Jon Shenk. Met Al Gore.
Calypso, donderdag 25 januari, 20:00 uur

HOOGWATERKRACHT         

Meer dan zeven miljoen liter water per minuut. Een kolkende stroom, zandkleurig oplichtend tussen het grijs van de brede horizon. Het Wijkse Veer tornt er met moeite tegenop, dwars varend om de overkant te bereiken. Ongeladen binnenvaartschepen, stroomafwaarts, zetten hoorbaar hun schroef in de achteruit, afremmend, om de keer te kunnen nemen bij de 'piekels', richting Irenesluizen, Amsterdam Rijnkanaal. 
Wat een kracht, dat water.

Zeven miljoen liter water per minuut stroomt er bij Lobith langs op het moment dat de waterstand ruim 14 m boven NAP meet.
Was dat geen goed idee geweest, ooit? Om de hele Nederrijn en Lek te benutten als een lagedruk-waterkrachtcentrale?
We zouden zó een setje turbines in de stroom kunnen leggen, over een lengte van honderdvijftig kilometer minstens, om ongelimiteerd stroom op te wekken voor pakweg de helft van Nederland, durf ik te gokken. Die centrales bij Driel en Hagestein, plannetjes uit 2009, draaien die al? Vijf miljoen kWh, goed voor veertienduizend huishoudens?
Net als dat andere idee, van Total Design-ontwerper Friso Kramer in de jaren zestig. Die bedacht een ondergronds transportsysteem om goederen en personen met hoge snelh....
Ja, daar had ik het al eerder over gehad. Maar toch, die jongens in Delft met die hyperloop die nu een paar miljoen krijgen om een proeftrajectje van dertig meter...

Zeven miljoen liter water. Wat een gemiste kans. Wat een verspilling.

Copyright © 2018 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp