Copy
Nieuwsbrief #28 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, nieuwe vrijwilliger, oplevering Mariënhoeve 1,   Energieloket, Mariënhoeve 2, de lange hete zomer en de Herenclub (een column van André). 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Het dak op de Judohal is klaar en produceert stroom voor onze klanten: zaterdag 30 juni was het feest! We zijn alvast begonnen met de voorbereidingen van het volgende dak: 1410 panelen. Zodat nog meer mensen EigenWijkse stroom kunnen gebruiken. En daarvoor zoeken we nog klanten: samen met Wijksport lanceren we binnenkort een EigenWijkse clubactie: breng een klant aan en verdien € 25 voor je favoriete club.
(Het zou trouwens mooi zijn als de gemeente dit jaar ook klant wordt van de EigenWijkse.)
We hebben een goed gesprek gehad met de wethouder: de EigenWijkse doet veel voor de gemeente, wat kan de gemeente voor ons doen?
We gaan gestaag door met laadpalen plaatsen voor elektrische auto's. We draaien weer mee in het Energieloket. We zoeken naar mogelijkheden op het bedrijventerrein. We verkennen de mogelijkheden van een eigen plek, een eigen kantoor. En het eerste collectieve VolksWatt dak voor huurders gaat, na veel vertraging, door.
Kortom: er is veel te doen maar we hebben nog te weinig handjes. Gelukkig gaat Marian ons helpen. Wil je eens overwegen of jij ook met ons mee wil doen? Samen Wijk duurzamer maken?
Neem dan contact op. We zoeken mensen voor het ontwikkelen van leuke campagnes, we willen onze website nog beter maken, mensen wegwijs maken in het woud van energiebesparingsmogelijkheden (hebben we een cursus voor).
Samen komen we verder:
stuur een mailtje of spreek ons aan!

Nieuwe vrijwilliger: Marian Kosterman

Sinds kort is de in Wijk geboren en getogen Marian Kosterman met pensioen en stelt zij wat van haar tijd beschikbaar aan EigenWijkse om taken zoals ledenadministratie voor haar rekening te nemen.
Marian is verpleegkundige en heeft de laatste 10 jaar van haar werkzame leven op de research afdeling voortplanting in het UMC gewerkt.
Marian heeft een dochter, twee kleindochters en een zoon die allen in het buitenland wonen. 
Marian houdt van wandelen in de natuur, leest en kokkerelt graag, ze heeft met anderen een volkstuin en werkt ook als vrijwilliger bij het filmhuis.

Alles wat met klimaat en duurzaamheid te maken heeft is erg belangrijk voor haar en daarom wil ze graag haar steentje bijdragen aan de EigenWijkse. 
Marian stelt zich wekelijks, in ieder geval minstens voor een jaar beschikbaar! Het bestuur is daar erg blij mee!

Oplevering zonnedak Mariënhoeve


De 480 zonnepanelen op het dak van de Judohal op Sportpark Mariënhoeve produceren sinds 1 juni 2018 stroom voor de 50 eigenaren. Op zaterdag 30 juni, direct na de Algemene Leden Vergadering, werd het dak feestelijk opgeleverd. Wethouder Hans Marchal, gedeputeerde van de provincie Utrecht Pim van de Berg en onze eigen Sarida van der Meer hielden een korte toespraak. Gelukkig duurde het niet te lang want het was een snikhete dag en het talrijke publiek zocht zoveel mogelijk de schaduw op van de aanwezige boompjes. 
Inmiddels zijn we met Stichting Wijksport om tafel gegaan om te bespreken hoe we de volgende fase (1410 panelen) gaan doen. Dat wordt een SDE+ project. We hebben overeenstemming bereikt en zijn de voorbereidingen voor dit tweede dak al gestart.

We gaan onze samenwerking met Stichting Wijksport verder intensiveren. Komende herfst starten we een campagne waaraan alle sporters en andere geïnteresseerden kunnen meedoen: breng een klant aan en verdien € 25 voor de clubkas van jouw sportclub! Daarover binnenkort meer...

Energieloket

Sinds 5 september is het Energieloket weer open. De EigenWijkse is op alle woensdagen (van 16 tot 19 uur) en vrijdagen (van 14 tot 17 uur) aanwezig, aangevuld met ondersteuning vanuit Viveste en de gemeente Wijk bij Duurstede. Zie deze link.

Mariënhoeve 2

De EigenWijkse Zoncoöperatie is blij dat het bestuur van de Stichting Wijksport in de vergadering van 10 september jl. heeft ingestemd met de plaatsing van een zonnestroominstallatie van 1410 panelen op het dak van de MFA-hal op Sportpark Mariënhoeve. 
Deze 'fase 2' is een vervolg op 'fase 1': 480 panelen op het dak van de Judohal die sinds afgelopen juni in bedrijf zijn en - dankzij een prachtige zomer- volop zonne-energie produceren.
Voor 'fase 2' is SDE+-subsidie toegekend door het rijk. Dit betekent dat er geen 'postcodebinding' hoeft te zijn en iedereen kan meedoen. De leden van de EigenWijkse, sportverenigingen en inwoners van Wijk bij Duurstede krijgen daarbij voorrang.
De komende tijd wordt de businesscase nog fijngeslepen (verwacht rendement is circa 4%) en zal samen met Wijksport de wervingscampagne worden vorm gegeven. Daarna zullen de voorbereidingen voor de aanbesteding worden getroffen, zodat de installatie ergens komend voorjaar in gebruik kan worden genomen.
Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar 
info@ewec.nl

Die lange hete zomer

Niet alleen was het heel warm maar we hebben deze zomer ook veel extra zonne-uren gehad. Dat zie je terug in de opbrengst. De Stroomfabriek heeft in de maanden mei tot en met augustus 6400 kWh meer geproduceerd dan in dezelfde maanden in 2017. Ofwel bijna 10% extra opbrengst. Maart en april waren minder maar de maand februari was ook heel goed: veel zon en lage temperaturen, dat is goed voor het rendement.

Duurzame Huizen Route

Op 3 en 10 november kan je meedoen met de Duurzame Huizenroute. Kijk op de website voor meer informatie. Je kan ook je eigen huis aanmelden om op die manier je plaatsgenoten te inspireren. 
De gemeente Wijk bij Duurstede doet ook mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Tijdens de huizenroute op zaterdag 3 en 10 november 2018 delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. De gemeente Wijk bij Duurstede wil haar inwoners aanmoedigen hun woning open te stellen.

En je kan natuurlijk ook heel simpel, zoals in Leiden, je buren uitnodigen om te komen kijken hoe jij dat gedaan hebt met je zonnepanelen, je vloerisolatie of je warmtepomp....

Herenclub                               

"Johan, doe mij maar de steak garni, hè? 't Is tenslotte donderdag. En zet even een flesje op tafel, voor mijn rekening."
Jan-Peter! Jóngen! Moet jij je jongens niet aan het werk houden om Eric van de nodige munitie te blijven voorzien tijdens de Algemene Beschouwingen?

— "Nee, Erik-Jan, dat kunnen ze prima zelf. We blijven even roepen dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten, dat kan Eric wel onthouden."

"Niet handig, Jeepee, niet handig. Proost!
Heb jij die kwiebus wel voldoende afgericht, dat-ie niet net als die tuinkabouter allerlei ráre dingen gaat roepen?"

— "Je bedoelt dat we he-le-maal nog niet van het gas afkunnen omdat we in kaaweehaa's nog niet kunnen leveren wat in kuubs uit de gaskraan komt?"

"Precies, JeePee, precies.
Weet-ie dat al? Heeft-ie nota genomen van je interne nota?"

—" Dat is toch algemeen bekend, Erik-Jan? Ik heb er maar een side-letter bij gedaan met een tijdpad."

"Had jij al besteld? Oh, daar komt-ie. Jééézus! JeePee. Jééézus! Een bakje groenvoer! Ik dacht dat jij van het héle varken vrat!"

— "Ik moet om mijn kilojoules denken, Erik-Jan. Jij een watertje?"

"Getver, nee zeg. Een rund moet je in een goed jaar laten baden. Sideletter zei je? Tijdpad?"

— "Ja, sideletter. Tijdpad. Dertig jaar. Tien voor alle nieuwe woningen, twintig om bestaande verwarming omgekat te krijgen van gas naar electrisch, dertig om alle lopende contracten binnen de energiesector opgelijnd te krijgen. De grote jongens willen natuurlijk een deel van de meeropbrengst van alle contracten.
O ja, en vijftien tot dertig miljard, deels uit energiebelasting te financieren. Oplopend, inflatie niet gecorrigeerd."

"Goed gedaan, JeePee, goed gedaan. Weet die Kwiebus dat al?"

— "Nee. Anders gaat-ie dat roepen en gaat het veertig jaar duren, óf hij krijgt een motie van wantrouwen, óf een enquète".

"Tja. En dan gaat-ie nog liever aan het gas.
Hahahaha!
Hoe is je slaatje?"

Copyright © 2018 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp