Copy
Nieuwsbrief #29 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, EigenWijkse Energiewinkel, mee naar Hieropgewekt?, Energietafel huurders, Duurzaam Denken | Doen, ALV mèt film, Zonnepark Cothen en Gebakken Lucht van André
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

Misschien binnenkort wel een echte EigenWijkse Energiewinkel! We zijn aan het kijken of dat tot de mogelijkheden behoort: een eigen inloopwinkel op een centraal punt waar we mensen kunnen ontvangen, vergaderen, gewoon werken en Energieloket houden. Spannend!
Ook spannend is het voorgestelde project in Cothen om 10 hectare zonneveld aan te leggen. We hebben contact met de initiatiefnemers en kijken op welke manier de EigenWijkse hierin betrokken kan en wil worden.
En we gaan aan de slag met onze campagne om de EigenWijkse zichtbaarder te maken, het werven van deelnemers voor Mariënhoeve 2 en de sportcampagne "scoren voor je club". Kortom: veel werk aan de winkel!
Wil je eens overwegen of jij ook met ons mee wil doen? Samen Wijk duurzamer maken? Neem dan contact op. We zoeken mensen voor het ontwikkelen van leuke campagnes, we willen onze website nog beter maken, mensen wegwijs maken in het woud van energiebesparingsmogelijkheden (hebben we een cursus voor).
Samen komen we verder:
stuur een mailtje of spreek ons aan!

EigenWijkse Energiewinkel?

We zijn druk bezig om de verschillende mogelijkheden op een rij te zetten van een eigen winkel | kantoor: de EigenWijkse Energiewinkel. Het liefst op een centrale, zichtbare plek. Waar we kunnen werken, vergaderen, Energieloket houden, klanten inschrijven, uitleg geven over onze projecten. In andere plaatsen beginnen ook energiewinkels te verschijnen  zoals hier in Culemborg.
De EigenWijkse krijgt daarmee een zichtbare plek in de Wijkse samenleving, een eigen smoel. Dat kost natuurlijk geld maar geeft ons ook nieuwe mogelijkheden. Dus zijn we ook op zoek naar sponsoring, in geld of in natura. Want we kunnen dan ook van alles laten zien op het gebied van verduurzaming: energiebesparing, nieuwe manieren van verwarmen, zonnepanelen enzovoorts. Spannende tijden....

Hieropgewekt: wil je mee?

Op vrijdag 23 november vindt voor de zevende keer hét evenement HIER opgewekt plaats. Met 900 bezoekers en ruim dertig sessies verdeeld over drie themalijnen is het Evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland.. Wil je een keer mee? We verloten één kaartje. Geef hier je naam en adres (email) op, wie weet ben jij de gelukkige!

Energietafel

Zo'n 50 huurders bezochten 9 oktober de energietafel in Wijk bij Duurstede. Hoewel grote isolatieklussen door de verhuurder worden gedaan, kunnen huurders zelf ook van alles doen om energie te besparen. Ze kregen tips en gingen hierover met elkaar in gesprek. Zie ook het videoverslag
 

Duurzaam Denken | Doen

De gemeente heeft een krantje uitgebracht: Duurzaam Denken | Doen. Met daarin tips, adressen, bijeenkomsten en meer over verduurzamen. Krant gemist? Geef straat en huisnummer op, de gemeente wil laten nabezorgen.

Algemene Leden Vergadering 10 december

Op maandag 10 december houden we weer onze najaars ALV. Omdat we de vorige najaarsbijeenkomst in Calypso, mèt film, een groot succes vonden gaan we opnieuw in de foyer van Calypso. En gaan we weer een gratis! film draaien, meteen na de ALV. In het november nummer horen jullie er meer over. Zet de datum alvast in je agenda: maandag 10 december, 19:00 uur. 

Zonnepark Cothen

De firma Sunvest wil een zonnepark van ongeveer 10 hectare aanleggen in Cothen, tussen Trechtweg en de sportvelden (donkergroene vierkant midden boven). Geïnstalleerd vermogen circa 10 MW, goed voor de jaarlijkse stroombehoefte van 2500 huishoudens. Dat zet zoden aan de dijk.
Eerder dit jaar, in juli, is er een inloopavond geweest voor de buurt. Wij hebben als EigenWijkse toen te kennen gegeven dat we graag meer informatie en contact willen. Dat overleg is onlangs geweest. We zijn nu aan het onderzoeken of en hoe de EigenWijkse Energie Coöperatie in dit project een rol kan spelen en op welke wijze onze leden daarin kunnen participeren. Wil je meedenken in onze projectgroep? Geef je dan hier op. Wordt vervolgd.

Nogmaals: Duurzame Huizen Route

Op 3 en 10 november kan je meedoen met de Duurzame Huizenroute. Kijk op de website voor meer informatie. Je kan nog steeds je eigen huis aanmelden om op die manier je plaatsgenoten te inspireren. Tijdens de huizenroute op zaterdag 3 en 10 november 2018 delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. De gemeente Wijk bij Duurstede wil haar inwoners aanmoedigen hun woning open te stellen.

En je kan natuurlijk ook heel simpel, zoals in Leiden, je buren uitnodigen om te komen kijken hoe jij dat gedaan hebt met je zonnepanelen, je vloerisolatie of je warmtepomp....

Gebakken Lucht                       

Het huis in de wijk De Heul, waar ik woon, is een doorzonwoning. Zo'n jaren zeventig-huis waar het zonlicht door erg veel vierkante meters glas in de voor- en achtergevel naar binnen knalt en het interieur opwarmt (óók in de winter!) zodat de verwarming er nauwelijks aan te pas hoeft te komen.
Ventilatie gebeurt via de kieren in de slecht geïsoleerde spouw.  En we hebben zogeheten 'dauerluft'-roosters in de gerenoveerde kozijnen zitten.
De verwarming van het huis komt van een heteluchtkachel van BRINK. Net als nog heel wat huizen in De Heul. Eigenlijk een hele mooie oplossing, want waterlekkages en gedoe met radiatoren, daar is geen sprake van. 
Toen wij er kwamen wonen, stond er van die BRINK-heteluchtkachel een type dat er bij de bouw was ingezet. Die had twee standen: hard, en uit.
De vervanger kende, behalve een gehalveerd gasverbruik, ook een traploos regelbare brander die, in combinatie met 19,5 graden interieurtemperatuur en een lekkere trui aan, de gasrekening er een stuk vriendelijker uit laat zien.
Onlangs vroeg ik aan een installatiemonteur van BRINK luchtverwarmers, die in een huis verderop aan het werk was, hoe het zit met het 'electrificeren' van die apparaten.
'Ze zijn er mee bezig', antwoordde hij, 'maar de eerste apparaten zijn twee keer zo duur als wat je nou hebt staan. Acht ruggen, geloof ik'.

Het gemeentekrantje 'Duurzaam denken/doen' dat op mijn deurmat belandde, bevatte een zalvend understatement: 'Het omschakelen van aardgas naar een andere manier van woningverwarming is erg ingrijpend en ingewikkeld'.
Best wel. Qua portemonnee vooral.
Ik vrees dat ik tot de doelgroep behoor voor wie de verduurzaming van het energiegebruik óf een verre droom is, of in hele kleine stappen moet.

Copyright © 2018 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp