Copy
Nieuwsbrief #26 van de EigenWijkse Energie Coöperatie met in dit nummer: van de voorzitter, Markt van de Toekomst, voortgang Mariënhoeve, Energieloket en column van André. 
Laat ons weten wat je vindt van deze Nieuwsbrief.
Share
Tweet
Forward

Van de voorzitter

De kachel kan voorlopig uit blijven, de dagen worden al een stuk langer, de terrassen zijn geopend. De Stroomfabriek heeft dagen dat er 900 kWh geproduceerd wordt. Als alles goed gaat komt de Judohal op Mariënhoeve per 1 juni ook in productie. Dan kunnen we al zo'n 100 huishoudens in Wijk voorzien van echte EigenWijkse stroom. En dat betekent: feest! Maar 100 huishoudens is natuurlijk nog veel te weinig dus we willen daarna doorgaan met nog eens 1410 panelen op de MFA hal, goed voor tenminste 120 huishoudens. Voor dat grotere dak hebben we al SDE subsidie binnen.

Inmiddels is er ook een nieuw college van VVD, GroenLinks en PCG geïnstalleerd  Blijkens het coalitie akkoord houdt men vast aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn en aan het eind van deze college periode moet het aandeel duurzame energie 16 % bedragen (nu nog geen 5%). We zijn benieuwd hoe men dat voor elkaar wil krijgen (zonder windenergie) en wensen het nieuwe college veel succes.
Als EigenWijkse zullen wij in ieder geval ons best doen om binnen de mogelijkheden die we hebben zo goed mogelijk bij te dragen aan de overgang naar duurzame energie. En natuurlijk kunnen we jullie hulp daarbij heel goed gebruiken!

Markt van de Toekomst

Op zaterdag 26 mei staan we met de EigenWijkse Energie Coöperatie weer op de Markt van de Toekomst. Kom langs om kennis met ons te maken, lid of klant te worden, te praten over nieuwe projecten of gewoon voor de gezelligheid. Ook voor vragen aan het Energieloket ben je bij ons aan het juiste adres, wij bemensen dat loket samen met Viveste.
We zoeken ook nog mensen die een uurtje met ons in de kraam willen staan.
Meld je hier aan.

Lokale Laadkracht

Zoals al eerder gemeld is op vrijdag 13 april op het Walplantsoen in Wijk bij Duurstede het eerste slimme laadplein in de regio Utrecht officieel geopend. Nog voor de zomer, zo is de bedoeling, komen er ook 2 laadpunten bij het Dorpshuys in Cothen, eveneens 2 aan de Cothergrift in Langbroek, in de Jacob van Ruisdaelstraat en bij het Huis van de Gemeente, beide in de kern Wijk bij Duurstede. De Wijkse Dienst maakt sinds kort ook gebruik van onze  laadpaal en biedt op die manier duurzaam en comfortabel vervoer van deur tot deur binnen de gemeente Wijk bij Duurstede. Zie http://www.dewijksedienst.nl

Na de zomer gaan we door met fase 2 van de laadpunten. In totaal zullen we de komende paar jaar circa 50 laadpunten installeren en exploiteren. Allemaal worden ze voorzien van EigenWijkse stroom. We onderzoeken momenteel om eigen laadpassen uit te geven waarmee onze leden met korting kunnen tanken.
 

Voortgang Mariënhoeve

De 480 zonnepanelen op het dak van de Judohal op Sportpark Mariënhoeve worden momenteel geplaatst. De aansluiting op het trafostation is zo goed als klaar. Omdat een paar inschrijvers minder panelen hebben afgenomen dan ze eerst van plan waren hebben we op de valreep nog enkele panelen te koop. Wees er snel bij.
Naar verwachting draait de zaak per 1 juni 2018. Reden voor een feestje!

De datum is zaterdag 23 juni vanaf 16:00 uur op Mariënhoeve. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal zal aanwezig zijn en misschien de gedeputeerde van de Provincie Utrecht. En natuurlijk Conny Eli van Wijksport. We gaan het combineren met onze ALV (van 15:30 tot 16:15). Nader bericht (en stukken) volgt.
We hebben twee mensen gevonden die de feestelijkheden willen organiseren en coördineren maar er zijn nog wel hand- en spandiensten nodig. Wil je meehelpen?  
Geef je hier op, alle hulp is welkom! 
Heel binnenkort gaan we met de Stichting Wijksport om tafel om te bespreken hoe we de volgende fase (1410 panelen) gaan doen. Dat zal een SDE project worden.

Opening Energieloket Wijk bij Duurstede

Onlangs is het online platform jouwhuisslimmer open gegaan. In Wijk bij Duurstede combineren we dat met een fysiek energieloket. Dat werd vrijdag 20 april om 14:00 uur officieel geopend door (ex-)wethouder Jeroen Brouwer. 
De EigenWijkse Energie Coöperatie is initiatiefnemer van dit loket, samen met de gemeente Wijk bij Duurstede, Viveste en de NMU. Mensen van de EigenWijkse zullen ook het loket bemensen. 
We zoeken nog mensen die Energie Ambassadeurs willen worden. De NMU biedt daarvoor een training aan op 5 juni. Iets voor jou?
Tot de zomervakantie draaien we proef. Openingstijden zijn woensdag van 16:00 uur tot 19:00 uur en vrijdags van 14:00 uur tot 17:00 uur. We zijn te vinden in de "banaan", meteen links in de hal naast de ingang van het Huis van de Gemeente. Herkenbaar aan de banier. Tot binnenkort!

Hard Hoofd                               

Beeldhouwen in bedenkelijk materiaal, dat is het: styreenschuim, een aardolieproduct dat normaliter gebruikt wordt voor het isoleren van wanden, vloeren en daken. Over tegenstellingen gesproken. 
Dat schuim, daarin kun je heerlijk snijden, zagen, schuren. Zacht en uitermate meegaand materiaal. Je moet je wél beheersen. Een keertje uitschieten met een mes of zaag en je hebt teveel weggehaald. Het resultaat is onomkeerbaar. Net als in dat andere, wat weerbarstiger hout, steen of marmer.
Daar is scherp gereedschap en nauwkeurig richten met hamer en beitel net zo belangrijk als geduld en weten wanneer je moet stoppen. Dat het af is. Of mislukt, natuurlijk.
Nieuw blok pakken, opnieuw beginnen.

Het moet een hoofd worden. Twee eigenlijk. De essentie wordt u, lezer, duidelijk als u de voorstelling 'Hendrikje Dertien, Koning van Niks' gaat bezoeken. Daar staan die hoofden, als alles goed gaat, tegenover elkaar. Kat en hond, vriend en vijand.
Het gaat niet om windmolens, daar in Hendrikje Dertien. Wel over vertrouwen, vriendschap, macht en de tijdelijkheid van het pluche. Overeenkomst met bestaande situaties berust op louter toeval. Roepen we dan voor alle zekerheid.

Maar ik kan het niet laten een vergelijking te maken: is het college-akkoord een blok styreenschuim waar je zó doorheen kunt snijden, of is het hard genoeg om na vier jaar schaven, schuren, snijden en voorzichtig hakken iets herkenbaars op te leveren?
Het beeldhouwen aan een betere, duurzamere Wijkse samenleving is iets dat je niet aan de 'kunstenaars' in het politieke atelier moet overlaten. We pakken zelf het gereedschap.
Aan de slag!

Copyright © 2018 EigenWijkse Energie Coöperatie, All rights reserved.


Wil je een wijziging doorgeven?
Je kunt je adresgegevens wijzigen or je uitschrijven voor deze mailing

Email Marketing Powered by Mailchimp