Copy
View this email in your browser
Zuhal Demir & Barbara Sarafian op de Verschijningen 2022
We mogen twee klinkende namen toevoegen aan het programma van de Verschijningen: minister Zuhal Demir en actrice Barbara Sarafian. Eerder bevestigden kinderpsychiater Binu Singh, ex-beroepsrenster Ine Beyen en VRT-anker Fatma Taspinar hun deelname. Zij zullen het publiek vergasten op een persoonlijke tekst over hun moeder of het moederschap. Naima Joris brengt muziek. Kristien Hemmerechts presenteert.
De Verschijningen vinden in 2022 opnieuw op Moederdag plaats, meer bepaald op zondag 8 mei om 15:00. Volgende maand maken we de laatste naam bekend.
I.s.m. Tuinsappen Lombarts Calville, Triodosbank, Comsa, restaurant Water en Vuur, Hello Water, Papegaei, en vzw de BOOT.

(c) Barbara Sarafian: Kris Van Exel
Tickets de Verschijningen
Tickets kosten zestien euro. Op Moederdag zelf betaalt u achttien euro entree. Tickets koopt u door het juiste bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE22 5230 8054 6047 op naam van vzw de BOOT met als vermelding: ‘Tickets Verschijningen x-personen’.
 
Lezing Hans Titulaer donderdag 24 februari
Op donderdagavond 24 februari 2022 geeft de Nederlandse molensteenspecialist Hans Titulaer op de BOOT een uiteenzetting over molenstenen. Hij is een autoriteit op dit vlak, met pakken kennis en ervaring. Molenaars weten hoe cruciaal dit onderdeel van de molen is.
Waar? Vzw de BOOT, Ieperleedijkstraat 1a, 8650 Merkem (Houthulst).
Aanvang: 20u00
Entree: 5 euro, drankje inbegrepen.
Aanmelden via info@deboot.be (de plaatsen zijn beperkt; wie eerst komt, eerst maalt met die molenstenen...).
 
Workshop: hoe maak ik zuurdesem voor mijn spelt- of tarwebrood?
Vzw de BOOT organiseerde in februari drie workshops voor de thuisbakker. Thuisbakker én molenaar Bart Castelein legde stap voor stap uit hoe eenvoudig het is om zelf zuurdesembrood te bakken. Iedereen kreeg een zakje biologisch tarwemeel én een starter mee naar huis om de proef op de som te nemen. Alle sessies waren heel snel volzet. U kunt ook zelf zo’n sessie organiseren. Contacteer daarvoor info@deboot.be
 
Bezoek de Beukelaremolen op zaterdag 5 maart om 10:00
Op zaterdag 5 maart om 10:00 geeft molenaar Bart Castelein een inkijk in de molen. Hij toont hoe er wordt gemalen en waar je als molenaar zeer goed op moet letten. Als het voldoende waait, gaan we uiteraard ook malen. Ter herinnering: op 29 april 2011 blies een wervelstorm de Beukelaremolen uit 1777 omver. Molenbouwer Wieme uit Machelen aan de Leie kreeg van de eigenaar, het gemeentebestuur van Houthulst de opdracht om op de site van Merkem een nieuwe molen te bouwen. Met die molen maalt vzw de BOOT zowel tarwe als spelt van biologische oorsprong. Deelnameprijs: 5 euro. Inschrijven noodzakelijk via info@deboot.be De plaatsen zijn beperkt.
 
Bar
Vanaf zondag 6 maart zwaaien de deuren van onze bar weer open. In maart is dat op zondag van 14:00 tot 18:00. Vanaf april ook op zaterdag. Voor groepen zijn we heel het jaar open na afspraak via 0475 21 43 20 of info@deboot.be. Ook bootjes huren kan altijd na afspraak. Iedereen van harte welkom.
 
Speciale actie: Blonde Pilaarbijter aan 1 euro!
Zolang de voorraad strekt serveren we blonde Pilaarbijter aan 1 euro. We hebben nog een aantal bakken staan. En op is op. Ook hier geldt ons devies: wie eerst komt, eerst maalt. Al zou evengoed gelden: wie eerst drinkt, eerst zingt/zinkt… 😊
Boottocht zondag 3 april 14:00
Op zondag 3 april organiseren we de eerste vaartocht van het jaar. Je kan de Paasvakantie beginnen op het mooiste kanaal van de Westhoek. Deze vaartocht is ideaal voor wie van geschiedenis houdt, voor wie het leven eens aan een trager tempo wil ervaren, of voor wie een vakantiedag in eigen streek wil nemen. Schipper en gids Bart Castelein vertelt onderweg over het schippersleven vroeger en nu. We varen met onze grote logeerboot, de St-Antoine, een schip uit 1929. Vader Louis, negentig lentes jong, is de vaste matroos. Reserveren noodzakelijk, plaatsen zijn beperkt. Deelnameprijs 30 euro pp. Inschrijven via info@deboot.be    
 
Steven Vromman, the low impact man komt! Dinsdag 12 april 2022
Steven Vromman leeft al jaren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Tijdens de eerste lockdown schreef hij een toekomstroman Amor Mundi, een positieve post-apocalyptische roman over de periode 2025-2052. Een bijzonder verhaal dat laat zien hoe we samen om kunnen gaan met de grote uitdagingen die op ons afkomen. Vromman geeft tweeënveertig boekvoorstellingen tussen 21 maart en 21 juni, eentje is dus op de BOOT. Hij noemt het zijn Lentemarathon.
Waar? Vzw de BOOT, Ieperleedijkstraat 1a, 8650 Merkem (Houthulst).
Aanvang: 20:00
Entree: 5 euro, drankje inbegrepen.
Aanmelden via info@deboot.be  (de plaatsen zijn beperkt!)

Suppen
op het schoonste kanaal van de Westhoek

Zondag 1 mei wordt onze eerste SUP-dag van het jaar. Ook de andere data liggen al vast: zondag 5 juni, zondag 3 juli, zondag 7 augustus, zondag 4 september en zondag 2 oktober, telkens van 14:30 tot 16:30. Wie interesse heeft kan zich al inschrijven. Kostprijs 27.5 euro pp, max. achttien personen. Inclusief: supplank, begeleiding, wetsuit. Groepen zijn ook welkom.
Inschrijven via 
info@deboot.be.
I.s.m. Amanzie. Sten De Lille begeleidt.

Hondschoote en Bambecque
Le Grand Westhoek!

Onze nieuwe fluisterbootjes werden Hondschoote en Bambecque gedoopt. We zetten hen in voor 'Le Grand Westhoek' tocht, waarbij je Brompton vouwfietsen mee aan boord neemt. Je vaart tot aan de Franse grens. Daar meer je aan. Je vouwt de fietsen open en verkent ermee Noord-Frankrijk. Overnachten kan in B&B's, tipi's, bij L’Île de Bambecque, Welcome to my garden, bij de pelgrims van Hondschoote, in Ons Kot, aan keuze geen gebrek. Of je toert rond in de Belgische Westhoek. De volgende dag maak je de tegenovergestelde beweging: fietsen en terugvaren. Met dank aan het Stimulus-programma van de Vlaamse Overheid en Toerisme Vlaanderen én aan de stad Poperinge voor het laadpunt in Roesbrugge!

Boek je tweedaagse wereldreis via info@deboot.be
Op zoek naar Merkem-Brousse
Paasmaandag 18 april 06:30

Het wordt een vroege Paasmaandag aan de BOOT. We wandelen onder leiding van Westhoekkenner Bart Castelein tot aan Merkem-Brousse. Onderweg krijg je verhalen over de oorlog, logeren, loerjacht, waterproblematiek, de broeken en over de couleur locale, quoi… Daarna keren we met fluisterbootjes terug. En eens op het moederschip wacht ons een lekker schippersontbijt met brood dat gebakken is met biomeel uit de molen!
2.5 km wandelen, 2.5 km varen. Breng goeie stapschoenen mee, want het lange gras kan nat zijn.
Deelnameprijs: 25 euro pp, kinderen minder dan 12 betalen 17.5 euro.
Hou goed uw Pasen!
Inschrijven via info@deboot.be
Gezocht: vrijwilligers en jobstudent
We zoeken goeie krachten om af en toe de bar open te houden. Wij betalen de officiële vrijwilligersvergoeding van 36,84 euro per prestatie.

Voor twee periodes zijn we nog op zoek naar een jobstudent: van 17 juli tot en met 24 juli en van 15 augustus tot en met 31 augustus. De jobstudenten krijgen uiteraard een voltijds studentencontract. Lijkt dat iets voor jou? Mail snel je kandidatuur met motivatie naar info@deboot.be
 
Booking.com-Award
Via Booking.com kregen we van u een goede score van 8.6/10! Merci merci!
 
Logeren op het water in de Westhoek

Logeren kan in de kajuit op de BOOT (6 personen), in de Droge Paulette (4 personen), op de St-Antoine (9 personen) of voor de avonturiers op Merkem-Brousse (oneindig veel). Alle info  https://www.deboot.be/logeren-bij-de-boot . Met de St-Antoine kun je ook varen. Met zijn 38 meter lengte en 5.05 m breedte past hij perfect in de sluis van Boezinge (5.10 m). Wie wil kan naast de ervaren schipper komen staan en het grote roer even overnemen om te voelen hoe zo’n boot reageert. We varen met maximaal twaalf mensen. Voor een halve dagtocht betaal je 650 euro, een hele kost 995  euro.  Bestemmingen zijn: Diksmuide, Fintele, of Ieper. Kies je voor een tweedaagse, dan kunnen we naar Nieuwpoort aan Zee varen. Of we cruisen doorheen de hele Westhoek met stops in Ieper, Fintele, Veurne, Nieuwpoort en Diksmuide. Er is slaapplaats voor negen personen. Passagiers kunnen zelf koken als ze dat willen. Meer weten via info@deboot.be  Schipper Bart (56) en matroos vader Louis (90) groeten u!

(c) foto Ann De Wulf
Twitter
Facebook
Website
De BOOT is gespecialiseerd in ecotoerisme, in het organiseren van socio-culturele activiteiten én is heel flexibel bij het maken van arrangementen voor families, groepen en scholen. De uitgewerkte thema's hebben (meestal) te maken met de Eerste Wereldoorlog, fauna en flora van ecologie met bijzondere aandacht voor lage-energiewoningen.
vzw de Boot , Ieperleedijkstraat 1a
B-8650 Merkem (België)

+32 475 21 43 20 (Bart)

info@deboot.be


OP: 0466.969.084
RPR Gent, afdeling Ieper


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw de BOOT · ieperleedijkstraat 1a · Merkem B-8650 · Belgium