Copy
Nieuwe namen op de Verschijningen 2023
Sien Volders, Wim & Trui Chielens


Tot onze grote vreugde mogen we schrijfster Sien Volders als vijfde Verschijning aankondigen. Ze schreef ons: ‘Zeer gaarne verschijn ik op dit feestelijke gebeuren.’ Haar debuutroman Noord (2017) werd genomineerd voor de Bronzen Uil. Haar roman Oogst (2021) voor de Libris literatuurprijs. Ze is moeder van drie kinderen en is getrouwd met Lieven Scheire. Eerder bevestigden Valerie Van Peel, Goedele Devroy, Marijke Pinoy en Saartje Vandendriessche hun deelname. Ook zij zullen een persoonlijke tekst over hun moeder of het moederschap brengen.
Voor de muziek zorgen Wim en Trui Chielens, vader en dochter. Ze zijn allebei opgegroeid in de Westhoek en wonen er nog. Wim is al heel lang thuis in de folkmuziek, Trui heeft als zangeres een grote voorliefde voor het Nederlandstalige en Franse chanson. Zij brengen een mix van eigen nummers en vertolkingen van liedjes uit de kleinkunst en het chanson. Wim begeleidt Trui op accordeon en mandoline.
De Verschijningen vinden in 2023 op Moederdag plaats, meer bepaald op zondag 14 mei om 15:00.
Met dank aan onze trouwe sponsors Comsa, coöperatieve Beauvent, Triodosbank, Tuinsappen Lombarts Calville, Restaurant Water & Vuur, Hello Water, en brouwer Adam van het Papegaei-bier.
(c) foto Sien: Lieve Blancquaert

Tickets de Verschijningen

U kunt tickets kopen voor zestien euro. Op Moederdag zelf betaalt u achttien euro entree. Tickets koopt u door het juiste bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE22 5230 8054 6047 op naam van vzw de BOOT met als vermelding: ‘Tickets Verschijningen x-personen’.

Uiteenzetting kleinschalige waterzuivering, zaterdag 11 maart 9:30

Wim Herremans van ECOZ kent als geen ander de kracht van planten om water te zuiveren én hij kan er boeiend over vertellen. Het ECOZ-systeem is geschikt voor het zuiveren van alle huishoudelijk afvalwater afkomstig van badkamer, toilet, afwas- en wasmachine. Daarvoor worden tuin- of moerasplanten gebruikt. Deze waterzuivering kan in eender welke tuin worden geïnstalleerd. Het is een stukje natuur dat zorgt voor meer biodiversiteit. Een dergelijke waterzuivering kan zelfs op schepen geïntegreerd worden. Dat bewijzen de twee waterzuiveringssystemen van vzw de BOOT. Die worden tijdens deze sessie dan ook bezocht en besproken.

Afspraak aan de BOOT, ieperleedijkstraat 1a, 8650 Merkem

Kostprijs: 13 euro pp. Drankje inbegrepen. Inschrijven via info@deboot.be 

Fabels en feiten in energieland
Donderdag 16 maart 2023 19:00

Energie-expert Willy Lievens van de Zonne-arc vraagt zich af hoeveel procent van de bevolking het zich financieel kan permitteren om te kiezen voor zonnepanelen + thuisbatterij + warmtepomp + elektrische wagen. En als we dan toch willen/moeten kiezen, wat is de rendabelste energie-investering: Thuisbatterij? Warmtepomp? Zonnepanelen? Wat is de terugverdientijd? En klopt het dat een warmtepomp je 3x minder energie doet verbruiken? Kan je een warmtepomp op bestaande radiatoren aansluiten? Wat zijn de valkuilen en alternatieven van een warmtepomp? Wat is de realistische terugverdientijd van zonnepanelen? Hoeveel moet je er plaatsen in functie van het capaciteitstarief?

 

Stel je jezelf deze of andere energievragen? Smijt ze in de groep op donderdag 16 maart 2023 om 19:00 op de BOOT. Willy beantwoordt al uw vragen (over energie) 😊!

Kostprijs: 13 euro. Reserveren noodzakelijk via info@deboot.be

Alleen door Afrika, donderdag 23 maart 20:00
In de jaren dertig van de vorige eeuw doorkruiste de Pool Kazimierz Nowak heel Afrika op zijn fiets, per kano en op een dromedaris. Hij reisde meer dan 40.000 kilometer op eigen kracht en zonder noemenswaardig budget. Hij zwerft door de Sahara, doolt door de jungle, fietst langs de Kalahari, bevaart de Congostroom en komt gezandstraald in een oase aan op zijn dromedaris. Na meer dan vijf jaar bereikt hij op zijn (derde) fiets Algiers en zit zijn avontuur er – tot zijn spijt – op. In zijn relaas heeft hij ook oog voor de perverse gevolgen van de kolonisatie. De vele foto’s die hij onderweg maakte leveren het bewijs dat hij zijn avonturen niet verzonnen heeft.
Cyclo-journalist Tom Ysewijn  hertaalde het relaas van Nowak naar een eigentijds reisverhaal. Dit boek verschijnt bij Uitgeverij Sterck & De Vreese.  
Bart Castelein, zelf Afrikafietser, interviewt de auteur van dit boek.
Toegang: 10 euro, drankje inbegrepen. Inschrijven noodzakelijk via info@deboot.be
Weg van Water, zaterdag 25 maart 9:15
Wim Packet is gids én mede-oprichter van vzw de BOOT. Hij neemt je mee op de fiets door het waterrijk van de Westhoek. Daar waar bij momenten de grootste onbekende meren van Vlaanderen verschijnen, ontdek je de vele verhalen met een nog vochtig randje. We peddelen door het verleden, in het heden en naar de toekomst: van forten- en kanalenbouw, over veeneiken en uitvening, natte natuurontwikkeling en gecontroleerde overstromingsgebieden. Maar ook drinkwaterproductie, vismigratie en andere nattigheid kruisen ons pad.
Samenkomst aan de BOOT. Deelname is gratis. (Breng wel zelf je fiets mee of huur een Bromptonfiets aan 15 euro pp)
Inschrijven noodzakelijk via info@deboot.be
 

Help, is er iets mis met mijn energie(factuur)?  Zaterdag 25 maart 13:00

Tijdens deze uitstap toont Bart Castelein zijn huisje, dat niet eens honderdduizend euro heeft gekost. Simpelheid is troef, en het comfort uitermate hoog, mede dankzij de zonneboiler. Dit bezoek is een must voor kandidaat-bouwers, voor mensen die willen verbouwen of voor mensen die hun energiefactuur willen aanpakken. Het is een aanrader voor de jeugd, die kan zien dat zij toch nog in staat zullen zijn aan een comfortabele, zuinige en betaalbare woning te geraken. De grootste uitgavepost van dit huis is het internetabonnement. De energiekost van deze woning bedraagt momenteel 3.84  euro/maand. Met dank aan energieleverancier Ecopower!

 

Kostprijs: 13 euro pp.

Duur: 2,5 uur tot 3 uur. Aantal deelnemers is beperkt. Wie eerst komt, eerst maalt.

Inschrijven via info@deboot.be

Afspraak: vzw De Boot, ieperleedijkstraat 1a, 8650 Merkem

Leopold Flam: aangrijpend dagboek van holocaust overlever en professor filosofie
dinsdag 18 april 20:00

Als zoon van Joodse migranten uit Lublin groeide Leopold Flam (1912-1995) op in extreme armoede. Op zijn vijftiende moest hij in de leer bij een diamantslijper, maar hij wilde studeren. Hij slaagde erin een universitair diploma te behalen én hij overleefde de holocaust, hoewel hij vijf maanden vastzat in de kazerne Dossin, en veertien maanden in Buchenwald en een werkkamp in Duitsland. Op zijn dertiende begon hij een dagboek bij te houden. Samen met Guido Van Wambeke maakte Kristien Hemmerechts er een selectie uit. Het boek heet – met een citaat van Flam: Ik zal alles verdragen, ook mezelf.  Wie het begint te lezen, kan het moeilijk wegleggen. Hugo Matthysen is alvast fan: 'Indrukwekkend en aangrijpend, voelt aan als een roman. Doet een beetje denken aan Zola en Nietzsche. En raar genoeg ook een beetje aan Leven en dood in den ast (wat een meesterwerk is).'
 Kristien Hemmerechts vertelt over het leven van deze fascinerende, vaak tegenstrijdige man. Van 1956 tot 1982 doceerde Leopold Flam filosofie aan de VUB. Uiteraard zijn oud-studenten extra welkom!

Toegang: 10 euro, drankje inbegrepen. Inschrijven noodzakelijk via info@deboot.be

 

Dauwtrip ‘Ochtendvaak & vogelzang’ (met fluisterboot), zondag 7 mei 6:00
Tijdens deze begeleide dauwtrip gaan we wandelen en fluistervaren op en langs de kanaalberm. Een ochtend in het voorjaar is het uitgelezen moment om vogels te horen zingen en kwetteren. Je hoort de typische lentegeluiden en de bijzondere soundtrack van wei- en waterland. Mede-oprichter van vzw de BOOT Wim Packet begeleidt.
Afspraak: 6 uur op de parking van De Boot. Einde omstreeks 8 uur. Wie wil kan aansluitend een uitgebreid schippersontbijt op het dek van De Boot verorberen.
Kostprijs: 13 euro pp. Zij die opteren voor het ontbijt, betalen 15 euro extra.

Inschrijven via info@deboot.be

Suptour 23

Ook in 2023 suppen we bij de BOOT iedere eerste zondag van de maand telkens van 14:30 tot 16:30. Sten De Lille van Amanzie begeleidt. 30 euro pp (all-in: plank, wetsuit, verzekering, drankje, foto’s).

We doen het op 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 3 september, en 1 oktober.

Inschrijven via info@deboot.be

Le Grand Westhoek
(varen en fietsen)
voor kleine groepjes

Merk je straks enkele zonnige dagen na elkaar op, dan kan je resoluut opteren voor 'Le Grand Westhoek', een wereldreis in twee dagen per fluisterboot en Bromptonvouwfietsen. Je vaart met een fluisterboot tot aan de Franse grens. Bromptonvouwfietsen neem je mee aan boord. Wanneer je ergens aanmeert, kun je de fietsen openvouwen en ermee op verkenning gaan, zowel in de Belgische als in de Franse Westhoek. Overnachten kan in B&B's, tipi's, bij L’Île de Bambecque, Welcome to my garden, bij de pelgrims van Hondschoote, in Ons Kot, aan keuze geen gebrek. In de Belgische Westhoek kun je overnachten in een tent of retrocaravan in Pollinkhove https://www.maedelstede.be/ , of in een B&B van Stefans Pottery in Roesbrugge https://stefanspottery.com/logeren/   De volgende dag maak je de tegenovergestelde beweging: fietsen en terugvaren. Met grote dank aan het Stimulus-programma van de Vlaamse Overheid en Toerisme Vlaanderen én aan de stad Poperinge voor het laadpunt in Roesbrugge!

Kostprijs voor het gebruik van fietsen en bootje op basis van 2 personen: 200 euro. Op basis van 4 personen: 250 euro.
Je kunt je tweedaagse wereldreis nu boeken via
info@deboot.be

Logeren op het water
Vzw de BOOT heeft momenteel drie plekken waar je kan logeren: de Droge Paulette (4 personen), de Kajuit (6 personen) en de St-Antoine (9 personen). Tijdens je verblijf kun je desgewenst een vaartocht maken, je kunt zelf varen of je kunt je laten varen door een ervaren schipper. Logeren kan bij de BOOT vanaf 20 euro/nacht.

Meer info op https://www.deboot.be/logeren-bij-de-boot  of  https://www.deboot.be/varen 

Tentverhuur
Vzw de BOOT beschikt over twee partytenten: 8 x 4 meter, en 6 x 3 meter. Ideaal voor een tuinfeestje of een klein evenement. Te huur aan 100 euro/dag. Zelf af te halen. Meer weten via info@deboot.be
 

Bar

Daar is (bijna) de lente, daar is de BOOT. Vanaf zondag 12 maart zwaaien de deuren van onze bar weer iedere zondag open van 14:00 tot 18:00. Vanaf april doen ze dat ook op zaterdag. Voor groepen zijn we heel het jaar open na afspraak via 0475 21 43 20 of  info@deboot.be   Iedereen van harte welkom!

Twitter
Facebook
Website
De BOOT is gespecialiseerd in ecotoerisme, in het organiseren van socio-culturele activiteiten én is heel flexibel bij het opmaken van arrangementen voor families, groepen en scholen. De uitgewerkte thema's hebben (meestal) te maken met de Eerste Wereldoorlog, fauna en flora of ecologie met bijzondere aandacht voor lage-energiewoningen.
vzw de Boot, Ieperleedijkstraat 1a
B-8650 Merkem (België)
+32 475 21 43 20 (Bart)

info@deboot.be


ON: 0466.969.084
RPR Gent, afdeling Ieper


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw de BOOT · ieperleedijkstraat 1a · Merkem B-8650 · Belgium