Copy
View this email in your browser
Annemie Peeters
vijfde naam op de Verschijningen

Annemie Peeters is een van Vlaanderens vaste waarden. Ze presenteerde De Zevende Dag en De Nieuwe Wereld, samen met Sven Pichal en Koen Fillet maakte ze prachtige radio, en uiteraard kennen we haar van het onvolprezen de Bende van Annemie op Radio 1. Recent is er ook de reeks Fifty-fifty. Annemie Peeters zegt zeer vereerd te zijn met onze uitnodiging. Wij zijn dat ook met haar komst.     
  
Eerder bevestigden Petra De Sutter, Dalilla Hermans, Kim Gevaert en Gilde De Bal hun komst. Daan Stuyven zorgt voor de muziek, Kristien Hemmerechts presenteert. Daarmee is de affiche van de Verschijningen compleet.

Afspraak op de BOOT in Merkem op zondag 10 mei (Moederdag) 2020 om 15:00.
 
De Verschijningen kan georganiseerd worden dankzij de steun van zonnepanelenfabrikant IZEN, waterzuiveraar ECOZ ®, Tuinsappen Lombarts Calville, de brouwer van Papegaei én ons huisbier TisNatindeBroeken, de duurzame bank Triodos, Restaurant Water en Vuur en de Vlaamse Waterweg.


Foto Daan © Steven Geys.
Foto Kim Gevaert © Meredith Thorina Geldof.
Foto Annemie Peeters © Kaat Pype

 
Tickets de Verschijningen
Een ticket voor de Verschijningen kost dertien euro. De dag zelf betaalt u vijftien euro. Tickets kunt u kopen door het bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE22 5230 8054 6047 op naam van vzw de BOOT met als vermelding ‘Voorverkoop Verschijningen x-personen’. De plaatsen zijn beperkt. Wie eerst komt, eerst maalt.
Fototentoonstelling

Jongdementie

vanaf zondag 22 maart 15u00

Balzaal de BOOT

In opdracht van het dagverzorgingscentrum Ter Motte uit Nevele maakte fotografe Ann De Wulf aangrijpende portretten van jongdemente mensen. Vanaf zondag 22 maart 2020 zullen de foto’s in de balzaal van de BOOT worden tentoongesteld. Die dag, zondag 22 maart, om 15u brengt Veroniek Engelbrecht uit De Panne een getuigenis over haar jongdemente vader, die veel te vroeg gestorven is. Kristien Hemmerechts interviewt Jean-Pierre Van Rechem, een ervaringsdeskundige en praat met fotografe Ann De Wulf, én er is muziek.   
       
De inkom is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via
info@deboot.be

Ann De Wulf studeerde aan het KASK en werkt als fotografe voor diverse bladen (Humo, Libelle,...). Ze komt al meer dan tien jaar met vriendinnen logeren op de St-Antoine. Zo leerden we haar prachtige werk kennen. https://anndewulf.myportfolio.com/

 
Eerste Westhoektrail

Op weg naar Waterland

zondag 5 april van 10:30 tot 17:30
 
Vertrekkend aan het bezoekerscentrum De Blankaart neemt vzw de BOOT-gids Ann
Vergauwen
je mee op de belbus naar de vallei van de Martjesvaart. Daar begint de boeiende tocht terug naar het vertrekpunt, de Blankaart dus, over een afstand van bijna twaalf kilometer, waarvan tien niet of slechts gedeeltelijk verhard. Onderweg vertelt Ann verhalen over dit unieke waterland aan de IJzer. Een gewezen binnenschip en een houten windmolen geven hun geheimen prijs.

Mee te brengen: eigen picknick en stevige, waterdichte stapschoenen.
Prijs: €16 (inbegrepen: begeleiding, belbus, koffie/thee op De Boot, molenbezoek)
Afspraak aan het Bezoekerscentrum De Blankaart, iepersteenweg 56, 8600 Woumen om 10u30.

Inschrijven via info@deboot.be

Organisatie: vzw De BOOT i.s.m. Regionaal Landschap Westhoek en de provincie West-Vlaanderen.
 
BRON VAN PIJN 
      
vertelconcert op vrijdag 17 april 2020 om 20u15 op de BOOT

De jonge West-Vlaming Flor Turbour leeft in het naoorlogse Duitsland ondergedoken bij het gezin van zijn verloofde. Daags voor hun huwelijk wordt hij gearresteerd. Hij belandt voor lange tijd in de gevangenis. In de eenzaamheid van zijn opsluiting wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van zijn keuze, de kracht van liefde en jaloezie, en vooral met zichzelf.

Met Bron van Pijn schreef Miguel Bouttry een spannende historische roman over een verloren jeugd. De auteur vond de inspiratie voor zijn boek bij zijn grootvader, die in 1941 met de Duitse bezetter collaboreerde. In de voorstelling vertelt Bouttry over de zoektocht naar dat duistere oorlogsverleden en de vele verrassingen waarvoor hij kwam te staan.
Muzikant Philippe Boey zorgt voor een sterke en meeslepende soundtrack bij het verhaal.
De voorstelling duurt 75 minuten.
Miguel Bouttry is een ex-werknemer van vzw de BOOT

Tickets voorverkoop 10 euro. Aan de deur 13 euro.
Reserveren via info@deboot.be
Schipper mag ik overvaren, ja of nee?

Zondag 26 april om 14u00


De BOOT bestaat meer dan twintig jaar. In die tijd heeft schipper Bart Castelein een indrukwekkende expertise opgebouwd over boten, woonboten, ligvergunningen, keuring, vaarbewijzen, zwart en grijs afvalwater, sluizen en bruggen, verbouwingen, kortom over de vele lasten en gelukkig ook lusten die het bezit van een boot met zich meebrengt. De wereld – en wetgeving – op het water is toch net iets anders dan die op het vasteland. Bart Castelein deelt zijn fascinerende ervaringen en kennis graag met u aan boord van de St Antoine.

Kostprijs voor de lezing: 29 euro pp. Voor de vaartocht wordt geen extra kost gerekend. Aan boord is er drank en lekkere Beukelare-appeltaart van ons eigenste biomeel.      

Afvaart om 14u, terug om 17u30.
Tickets te bestellen via info@deboot.be of 0475 21 43 20.

De plaatsen zijn beperkt.
Wie eerst komt, eerst maalt


(c) foto: Johan Declerck
 
Bar
De deuren van onze bar zwaaien weer open, iedere zondag in maart van 14u tot 18u. Vanaf april ook op zaterdag. Voor groepen zijn we heel het jaar open na afspraak via 0475 21 43 20 of info@deboot.be
 
Fietsvriendelijk  logeren in de Westhoek

De BOOT is een uiterst fietsvriendelijke logeerplek voor groepen tot 19 personen. Fietsen kunnen gestald worden, er is een atelier voor eenvoudige reparaties, en een fietsende fietspomp.

Je kunt een fietstocht maken samen met Westhoekkenner en wereldfietser Bart Castelein. Hij neemt je mee naar de pittoreske hoekjes van Bachten-de-Kupe. We doorkruisen de uitgestrekte polders en passeren via de Oude Zeedijk de komgronden van Lampernisse, waarna je al snel zeelucht inademt. We flirten met de grens, zien Kamaland en de Moeren, en zetten ons kromgebogen over het stuur richting West-Vlaamse bergen. Maar het kan uiteraard ook minder ver.

Op de  St-Antoine kunnen negen mensen slapen (495 euro voor een weekend), in de Kajuit van ons moederschip betalen zes mensen 155 euro per nacht, en in de     
Droge Paulette overnachten vier mensen voor slechts 99 euro.

Meer weten over ons logiesaanbod? 
http://deboot.be/logeren-bij-de-boot of   info@deboot.be
(c) foto Koen Cornelus
.
Gezocht: 2 jobstudenten

We zijn op zoek naar twee jobstudenten die zestien zijn of ouder, sociaal, meertalig, leergierig én
vertrouwd met het groene gedachtegoed. Het werk is voltijds (juli en augustus) en bestaat uit de bar
openhouden, logés onthalen, ontbijt serveren, zonneboten verhuren, bedden opmaken en ervoor zorgen dat alles netjes is en blijft.

Mail je kandidatuur naar info@deboot.be + motiveer waarom je bij de BOOT aan de slag wil. Kandidaten die in de omgeving van de BOOT wonen, hebben een streepje voor.

 
Nieuwe badkamer voor de St-Antoine én waterzuiveringsinstallatie
Met recup materiaal bouwden we een nieuwe badkamer op de St-Antoine. De patrijskamer kreeg parket, en we leggen een nieuw terras aan. Daarop
komt binnenkort een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie van ECOZ®. Binnen in het schip hebben we al een metalen frame gelast om het extra gewicht te stutten.
Op het moederschip de BOOT werd de waterzuivering vernieuwd.
https://www.ecoz.be/nl/ .
In een volgende nieuwsbrief komen we hier met meer praktische info ruimschoots op terug.
Vogels redden met reflectoren
Aan de kabels van de hoogspanningslijn bij de BOOT werden enkele maanden geleden blinkende reflectoren bevestigd, een pilootproject. In het verleden vielen daar ettelijke vogelslachtoffers, terwijl dit nochtans een Europees vogelrichtlijn gebied is. Gelukkig doen de roterende reflectoren hun werk: in februari werden er slechts twee slachtoffers geteld.
Ann Vergauwen, werkneemster bij vzw de BOOT, is een van de vrijwilligsters die de toestand opvolgen.

 
Twitter
Facebook
Website
De BOOT is gespecialiseerd in ecotoerisme, in het organiseren van socio-culturele activiteiten én is heel flexibel bij het opmaken van arrangementen voor families, groepen en scholen. De uitgewerkte thema's hebben (meestal) te maken met de Eerste Wereldoorlog, fauna en flora of ecologie met bijzondere aandacht voor lage-energiewoningen.
vzw de Boot, Ieperleedijkstraat 1a
B-8650 Merkem (België)
+32 475 21 43 20 (Bart)
+32 486 49 45 73 (Ann)
info@deboot.be


ON: 0466.969.084
RPR Gent, afdeling Ieper


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw de BOOT · ieperleedijkstraat 1a · Merkem B-8650 · Belgium