Copy

BUTLLETÍ
INFORMATIU

JUNY 2016

No. 105

NOTÍCIA

Anna Cabré rep el VII Premi FANOC

Anna Cabré ha rebut el VII Premi de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), per l’impuls del estudis sobre demografia. L’entrega del premi s'ha realitzat en el marc del 7è Congrés de Famílies nombroses de Catalunya.

 

Sílvia de Zordo i Joanna Mishtal

SEMINARI EN EL CED

06.06.2016

Silvia de Zordo.- Reproductive governance in Italy in the age of fertility decline: from anti-abortion politics to the National Plan for Fertility.

Joanna Mishtal.- The Low Fertility ‘Trap’: Gender and Demographic Politics in Poland.

+ info

 

PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES

Durant el mes de juny, els investigadors del CED participen a 9 congressos de gran rellevància en demografia com poden ser el XV Congreso de la AGE, l'XI Congreso de la ADEH o el XII Congreso Español de Sociologia.

En aquest Congressos presidiran, coordinaran o seran comentaristes de 27 sessions i presentaran 55 comunicacions.

 
 

01.06.2016

Seminario: Dependencia, familia y sociedad

Instituto de Estudios Superiores de la Familia. UIC, Barcelona

Comunicació:
Jeroen Spijker.- El envejecimiento desde una perspectiva demográfica. La ciencia emergente de las grandes edades: los centenarios.

 
 

08.06.2016-10.06.2016

XV Congreso Nacional de la Población Española: Población y territorio en la encrucijada de las ciencias sociales

Grup de Població de l’Asociación de Geógrafos Españoles; Departament de Geografia de la Universidad de Las Palmas, Fuerteventura
 

Comitè científic:
Albert Esteve

Moderador Taula de debat:
Albert Esteve.- Taula de debat: “Las fuentes demográficas desde una perspectiva nacional e internacional”.

Intervenció Taula de debat:

Joaquín Recaño.- Taula de debat: “Las fuentes demográficas desde una perspectiva nacional e internacional”.

Intervenció a la “Sesión Conmemorativa del 30 Aniversario del Grupo de Población de la Asociación de Geógrafos Españoles”:
Anna Cabré; Antonio López-Gay

Més informació sobre les 8 comunicacions presentades i el pòster.

 
 

14.06.2016

Workshop: Fuentes nominativas y perspectiva de género

Grup de treball “Fuentes nominativas” de la xarxa IN-HOPPE. UPF, Barcelona

Presentació:
Joana M. Pujadas.- Cinco siglos de (no) información femenina en el Área de Barcelona a través de la Barcelona Historical Marriage Database.

 

 
 

20.06.2016-24.06.2016

Demographic Dividend and African Development: 11th Global Meeting of the NTA Network

 

National Transfer Accounts (NTA) Network. Dakar - Saly (Senegal)

Comunicacions:

Elisenda Rentería; Rosario Scandurra; Guadalupe Souto; Concepció Patxot (UB).- Intergenerational money and time transfers by gender in Spain: who are the actual dependents?

Elisenda Rentería: Guadalupe Souto; I. Mejía-Guevara, Concepció Patxot (UB).- The impact of education on the demographic dividend ‐ the case of Mexico and Spain.

 
 

21.06.2016-24.06.2016

XIXe Colloque international de l’Aidelf: Family dynamics and configurations

Association Internationale des Démographes de Langue Française (AIDELF). Institut de Démographie, Université de Strasbourg , Estrasburg (França)

Ponència:
Montse Solsona.- Garde partagé et résidence alternée des enfants après le divorce en Catalogne (2014): Sont-elles expression de coparentalité égalitaire?

 

 
 

21.06.2016-24.06.2016

XI Congreso de la Asociación de Demografía Histórica (ADEH)

ADEH; Grupo de Estudios de Historia Actual, Universidad de Cádiz. Cadis

Comitè de l’Organització Científica:
Albert Esteve; Joaquín Recaño

Presidents de sessió:
Jordi Bayona.- S.1a: El fantasma de la Banlieue. Análisis socio-demográfico de la diversidad, la segregación y la vulnerabilidad.

Andreu Domingo.- S.1b: El fantasma de la Banlieue. Análisis socio-demográfico de la diversidad, la segregación y la vulnerabilidad.

Iñaki Permanyer.- S.11: Dinámicas demográficas, desigualdad y pobreza.
 

Més informació sobre les 11 sessions presidides per investigadors del CED, les 14 sessions comentades, les 28 comunicacions presentades i els 2 pòsters.

 
 

28.06.2016-01.07.2016

VIII Congreso del Consejo Europeo de Investigaciones Sociales de América Latina (CEISAL 2016): Tiempos posthegemónicos: sociedad, cultura y política en América Latina

Instituto de Iberoamérica. Universidad de Salamanca, Salamanca

President de sessió:
Andreu Domingo.- S5.5 i S5.5 B.- El campo demográfico transatlántico.

Comunicacions:
Andreu Domingo; Albert Sabater (St. Andrews Univ.).- Espacio euro-latinoamericano e hipermigración. Reflexiones demográficas. 

Jordi Bayona (UB / CED); Jenniffer Thiers (UB); Rosalia Ávila (Doshisha University, Japó).- Crisis económica y nuevas pautas en las migraciones internas de los latinoamericanos en España. 

Mauricio Domínguez (Univ. Autónoma de Yucatán, Mèxic); Miguel Rubiales (UB); Jordi Bayona (UB / CED).- Inmigración de “calidad de vida”. Comparación de la inmigración internacional de clase media en Mérida (México) y Barcelona (España). 


En el marc del Congrés, Andreu Domingo presenta el llibre:

DOMINGO, Andreu; SABATER, Albert; VERDUGO, Richard Ruiz (Ed.) (2015) Demographic Analysis of Latin American Immigrants in Spain. From Boom to Bust. New York: Springer. Applied Demography Series, 5 (XXV): 215 pp (ISBN: 978-3-319-12361-5).

 
 

28.06.2016-01.07.2016

13th Meeting of the Society for Social Choice and Welfare

Society for Social Choice and Welfare. School of Economics and Management, Lund University (Suècia)

Ponència:
Iñaki Permanyer.- On the measurement of multidimensional poverty in multiple domain contexts.

 
 

30.06.2016-02.07.2016

XII Congreso Español de Sociología: Grandes transformaciones sociales, nuevos desafíos para la sociología

Asociación Asturiana de Sociología; Departamento de Sociología de la Universidad de Oviedo; Federación Española de Sociología. Laboral. Ciudad de la Cultura, Gijón

Responsable de Grup de Treball:
Pau Miret.- GT 26_Franja 3: Reproducción de las generaciones y desequilibrios estructurales de las poblaciones.

Més informació sobre les 10 comunicacions presentades.

 

 
 

ALTRES ACTIVITATS

 

06.06.2016

Montse Solsona és la Secretària del Tribunal de la Tesi Doctoral d’Andrea Hernández Monleón. La Tesi, dirigida per Carles X. Simó, titulada “Ni solas, ni en solitario. Condiciones de vida, solidaridad informal y cuidados en la monomarentalidad”, s’inscriu en el Programa de Doctorat en “Ciencias Sociales, del Trabajo y de los Recursos Humanos” de la Universitat de València.

 

06.06.2016-15.06.2016

Sarahí Rueda participa a la Summer School 2016: The Demography of Health and Education, organitzada  pel Wittgenstein Centre for Demography and Global Human Capital (IIASA, VID/ÖAW, WU), Vienna University of Economics and Business, Viena (Àustria). Durant la Summer School participarà en el 28th REVES Meeting: Determinants of Unusual and Differential Health Expectancy.

 

08.06.2016

Joana M. Pujadas participa a la 3a. Conferència CERCA en la que s’exposen els projectes i activitats dels centres CERCA. Joana M. Pujadas parlarà del Centre d’Estudis Demogràfics, exemple d’un centre CERCA de Ciències Socials. També hi assisteixen Hermínia Pujol i Inés Brancós. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Barcelona, 10:00-14:30h.

 

09.06.2016-10.06.2016

Jeroen Spijker participa en el Management Committee Meeting del COST Action IS1409 "Gender and health impacts of policies extending working life in western countries", a Varsòvia (Polònia).

 

28.06.2016

Albert Esteve participa al Meeting: Re-Thinking Population Europe, organitzat per la xarxa Population Europe del Max Planck Institute for Demographic Research. Berlín (Alemanya).

 

ACTIVITATS JA REALITZADES

Montserrat Solsona dirigeix el col·loqui postfunció de l’obra “L’amant” de Harold Pinter

L'acte es va celebrar l'11 de maig en el teatre Akadèmia de Barcelona. + info

Vídeo
 

ACTIVITATS JA REALITZADES

Anna Cabré i Josep Lladós presenten els primers resultats d'EINES

El 25 de maig, en el Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) es van presentar els primers resultats del projecte EINES (RecerCaixa 2014), un projecte col·laboratiu entre el Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. + info

 

ACTIVITATS JA REALITZADES

Presentació de l'Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya 2015

La presentació va tenir lloc el 25 de maig en el Palau Macaya de Barcelona. A l’Acte hi participà, entre altres, Andreu Domingo i Jordi Bayona, autors del capítol “Panoràmica de la immigració a Catalunya”. + info

 

DOCTORAT EN DEMOGRAFIA

27.06.2016

Lectura de la Tesi Doctoral d’Anna Maria Speciale

Títol: Midwifery in low resource environments. Challenges and opportunities in maternal and reproductive health service provision.

Direcció: Montserrat Solsona

+ info

 
Sarahí Rueda

ESTADA A ALTRES CENTRES

Sarahí Rueda realitza una estada al Wittgenstein Centre for Demography and Global Human Capital

Doctoranda en Demografia a la UAB. Durant l'estada participa a la Summer School 2016: The Demography of Health and Education i al 28th REVES Meeting: Determinants of Unusual and Differential Health Expectancy. + info

Estada: del 6 al 15 de juny de 2016.

 
Elise Rubion

ESTADA AL CED

Estada predoctoral: Elise Rubion

Llicenciada en Sociologia per la Université de Rennes (França). Cursa el Màster en Demografia a la Université de Strasbourg (França).
Tutoritzada per Rocío Treviño, treballa en el tema “Estructures familiars i composicions de les llars: comparació Espanya-França”.

Estada al CED: del 9 de maig a l'1 de juliol de 2016.

 
 
Thomas Stein

ESTADA AL CED

Estada predoctoral: Thomas Stein

Llicenciat en Ciències Socials i Màster en Demografia (University of Rostock, Alemanya). És doctorand en Demografia (UAB). Prepara la Tesi “Social acceptance, statistical visibility and legality of sames ex-couples across the world”, dirigida per Albert Esteve. + info

Estada: del 13 al 20 de juny de 2016.

 
 
Marc Montfort

ESTADA AL CED

Estada de pràctiques: Marc Monfort Judici

Estudiant de quart curs del Grau de Geografia (UAB), realitza en el CED les pràctiques acadèmiques externes al grau.

Tutoritzat per Antonio López Gay treballarà en la recerca “Les Cases Barates de Ramon Albó-Can Peguera a través del padró municipal de Barcelona de 1930”.

Estada: del 7 d’abril al 10 de juliol de 2016.

 

PUBLICACIÓ

Capítol de llibre

DOMINGO, Andreu; BAYONA, Jordi (2016). “Panoràmica de la immigració a Catalunya”. PINYOL-JIMÉNEZ, Gemma (Coord.). Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya 2015. Barcelona: Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Generalitat de Catalunya: 10-45.

 

PUBLICACIÓ

Capítol de llibre

SPIJKER Jeroen (2016). "Trends in custody arrangements in Spain since the Divorce Reform of 2005". MARTIAL, Agnès (Dir.). Des pères "en solitaire"? Ruptures conjugales et paternité contemporaine. Marseille (France): Presses Universitaires de Provence. Collection: Penser le genre: 49-76 (ISBN: 9791032000540).

 

PUBLICACIÓ

Article

PÉREZ, Julio; DOMINGO, Andreu (2016). “Adiós a la política del hijo único en China”. Mientrastanto.e, 146: 44-55.

 

PUBLICACIÓ

Blog

PALENZUELA, Carla; SÁNCHEZ, Javier (01.05.2016). Entrevista a Antonio López Gay “Actualmente hay más gentrificadores que nunca”. Blog: Gentrificity. El cambio intraurbano.

 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

A propòsit del Butlletí científic Perspectives demogràfiques, 2

Resiliència i estrès demogràfic a la Catalunya del segle XXI
català / español / english


Ràdio:
Catalunya Ràdio: Notícies migdia (11.05.2016). Àudio (Minuts: 24:05 a 25:30)


Premsa:
Editorial (12.05.2016). “El difícil punt d’equilibri de la demografia catalana”. ara.cat.

Arnau García (12.05.2016). “Com s’absorbeixen 1,7 milions de persones?”. ara.cat.

ACN (11.05.2016). “Un estudi destaca que més del 90% del creixement de la població catalana al segle XXI es deu al saldo migratori”. La Vanguardia.

EFE (11.05.2016). “Un estudio revela que Cataluña sufre un estrés demográfico tensado por crisis”. La Vanguardia Digital.

EFE (11.05.2016). “Un estudio revela que Cataluña sufre un estrés demográfico tensado por crisis”. ABC.es.

Europa Press (11.05.2016). “Un estudi destaca que més del 90% del creixement de la població catalana al segle XXI es deu al saldo migratori”. Aldia.Cat.

Europa Press (11.05.2016). “Els catalans es casen de mitjana als 33,3 anys i l'esperança de vida femenina voreja els 86”. Aldia.Cat.

Europa Press (11.05.2016). “Los catalanes se casan de media a los 33,3 años y la esperanza de vida femenina roza los 86”. La Información.com.

 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

A propòsit del Butlletí científic Perspectives demogràfiques, 1

La infecunditat a Espanya: tic-tac, tic-tac, tic-tac!!!
català / español / english


Premsa:
Montserrat Gas Aixendri (19.05.2016). “Una societat sense futur?”. La Vanguardia.

Daniel Martín (30.05.2016). “La familia ya no gira en torno al matrimonio: el 43% de los niños nacen ya de parejas no casades”. 20 minutos.

Revista:
Adrián Cordellat; Diana Oliver (Mayo, 2016). “Infertilidad. Cuando el test de embarazo dice no”. Madresfera Magazine, 4: 30-37.

 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

Repercusió del projecte EINES en els mitjans de comunicació:


Televisió:
eTV, la televisió del Baix Llobregat: Informatiu comarcal (26.05.2016). Vídeo


Ràdio:
Ràdio Sant Feliu: Notícies migdia (25.05.2016). Àudio (minut 5 i següents)

Cadena Ser: Hora 14, Catalunya (05.06.2016). Àudio, 14:26h


Premsa_Edició impresa:
José Polo (26.05.2016). “Prova d’un sistema per seguir el rastre dels avantpassats”. La Vanguardia.

Arnau García (26.05.2016). “Una “xarxa social histórica” per descubrir els teus avantpassats”. ara.

Héctor Marín (26.05.2016). “Sant Feliu desentraña su primera “red social” que se remonta a 1828”. El mundo.


Premsa_Edició digital:
(20.05.2016). “SANT FELIU. Un web permetrà consultar dades dels avantpassats”. El Far.cat. Informatiu del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Redacció (20.05.2016). “Els santfeliuencs podran consultar els padrons històrics pel web”. La prensa del Baix.es, El Diari de Notícies del Baix Llobregat.

José Polo (25.05.2016). “Sant Feliu de Llobregat recupera el legado de sus antepasados”. La Vanguardia.

EFE (25.05.2016). "Los ciudadanos de Sant Feliu podrán consultar el padrón histórico en internet". La Vanguardia.

Arnau García (25.05.2016). "T'agradaria saber qui vivia al teu carrer fa dos segles?". ara.cat.

Generalitat de Catalunya-Presidència (25.05.2016). “El passat històric de les ciutats conservat als arxius, accessible a través d'eines de computació”. Presspeople.

Generalitat de Catalunya (25.05.2016). “El passat històric de les ciutats conservat als arxius, accessible a través d'eines de computació”. Sala de premsa.

(25.05.2016). “Sant Feliu és el primer municipi en participar al projecte EINES que facilita descobrir el passat històric de les ciutats”. Llobregat Digital.

Europa Press (25.05.2016). “Llancen un portal que permetrà consultar els padrons històrics de les ciutats”. Aldia.cat.

(26.05.2016). “Nuevo buscador de padrones. Nuevo portal web para descubrir el pasado histórico de las ciudades”. Catalunya Vanguardista.

Héctor Marín (26.05.2016). “Sant Feliu desentraña su primera 'red social' que se remonta a 1828”. El Mundo.

(26.05.2016). "El padró de 1881 de Sant Feliu, a un clic”. fet a santfeliu.

 


Web:
Xarxa d’Arxius Comarcals-XAC (09.04.2016). “Els padrons d'habitants de Sant Feliu de Llobregat (1828-1955) serviran per desenvolupar un projecte de recerca pioner d'abast internacional”. Generalitat de Catalunya, web XAC.

Sala de premsa (25.05.2016). “Nou portal web per descobrir el passat històric de les ciutats”. UAB.

Parc de Recerca (25.05.2016). “Nou portal web per descobrir el passat històric de les ciutats”. UAB.

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. “Consulta de dades dels avantpassats de Sant Feliu obtingudes a partir dels padrons històrics“. Web Ajuntament.

 

 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

Jeroen Spijker parla sobre l’envelliment de la població, el sistema de salut i el mercat laboral


Premsa
(01.05.2016). “'Ageing is a main success of our society' Adjusting to a new social model”. El Punt Avui.

 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

Marc Ajenjo i Núria García estudien les famílies reconstituïdes


Premsa:
Amaya Larrañeta (17.05.2016). “Familias reconstituidas, en auge: "Ella es la pareja de mi padre, sus hijos son mis hermanos"". 20 minutos.