Copy

BUTLLETÍ
INFORMATIU

MARÇ 2017

No. 113

COST Action IS1409:
“Gender and Health Impacts of Policies Extending Working life
in Western Countries”

 

Aquest mes de març, el Centre d’Estudis Demogràfics -amb Jeroen Spijker al capdavant- i la COST Action IS1409 “Gender and Health Impacts of Policies Extending Working life in Western Countries”, coorganitzen:


7-10 de març
Training School 2017: "Policy perspectives on the gender and health impacts of extending working life in western countries
(el procés de selecció dels participants ja està tancat)


17 de març
Jornada per a stakeholders:Seguridad laboral y estabilidad entre los mayores de 50 años” 
(les INSCRIPCIONS es tanquen el 14 de MARÇ)
INSCRIPCIONS FINS EL 15 DE MARÇ

BARCELONA SUMMER SCHOOL OF DEMOGRAPHY: Introduction to R & Data Visualization

El Centre d’Estudis Demogràfics organitza el Barcelona Summer School of Demography: Introduction to R & Data Visualization, un curs que s’impartirà del 3 al 14 de juliol de 2017. + info
 

Diego Ramiro i Andreu Domingo

ANDREU DOMINGO,
NOU PRESIDENT DE L’ADEH 2017-2019

En el marc de l’Assamblea General Ordinària de l’ADEH, celebrada el 28 de febrer, es va nombrar el nou Comitè Directiu pel període 2017-2019.

Andreu Domingo presideix aquest Comitè. + info
 

D’esquerra a dreta: M. Amengual; G. Brea; M. Valls; J.M. Pujadas; A. Fornés; J. Lladós i H. Pujol

LES INVESTIGADORES DE "XARXES", REBEN UN RECERCAIXA 2016

El passat 23 de febrer, l’Obra Social ”la Caixa” i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) entregaren els 18 ajuts RecerCaixa 2016.

El projecte XARXES, codirigit per Alicia Fornés del CVC i Joana M. Pujadas del CED, va ser un dels guardonats. + info
 

 

COST Action IS1409

 

Training School 2017

Policy perspectives on the gender and
health impacts of extending working life in western countries

Centre d'Estudis Demogràfics
7 - 10 de març de 2017
 

Organitza: Jeroen Spijker, Centre d'Estudis Demogràfics; COST Action IS1409, "Gender and health impacts of policies extending working life in western countries”.
 

Podeu consultar més detalls del “Training School 2017” en el següent link.

COST Action IS1409

 

Jornada per a stakeholders

Seguridad laboral y estabilidad entre los mayores de 50 años

Centre d'Estudis Demogràfics
17 de març de 2017
 

Organitza: Jeroen Spijker, Centre d'Estudis Demogràfics; COST Action IS1409, "Gender and health impacts of policies extending working life in western countries”.

 
Les INSCRIPCIONS es tanquen el 14 de març!!

CICLE DE SEMINARIS DEL CED

Lloc: Sala Àngels Torrents, CED
Hora: 12:00-13:30h

 
Isabelle Anguelovski durant el Seminari
 

01.03.2017

Isabelle Anguelovski
(Investigadora. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals-ICTA, UAB).- To green or not to green: Depoliticizing and (re)politicizing urban sustainability planning? + info

 
Elena Glavastkaya
 

29.03.2017

Elena Glavastkaya
(Catedràtica. Departament d’Història, Ural Federal University, Yekaterinburg, Rússia).- Siberian Indigenous people: the history of enumeration.

 

PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES

 

06.03.2017-08.03.2017

Jornadas sobre retos económicos & sociales de la población española

Fundación Unicaja. Saló d’Actes Unicaja (Pl. de la Marina), Màlaga.

Conferència inaugural:
Anna Cabré.- La población en España: tema de hoy y de siempre.

 

09.03.2017

3rd AGENTA Workshop

AGENTA_Ageing Europe: An application of National Transfer Accounts (NTA) for explaining and projecting trends in public finances (FP7). Hungarian Demographic Research Institute, Budapest (Hongria).

Participació:
Elisenda Rentería.

 

23.03.2017-24.03.2017

COST Action IS1409 “Gender and Health Impacts of Policies Extending Working life in Western Countries “ Mid-term Conference

COST Action IS1409. Zagreb (Croàcia).

Ponència:
Nata Duvvury; Jonas Radl; Katharina Sarter; Simone Scherger; Jeroen Spijker.- Program evaluation as policy toolkit: A review of evaluation studies on ageing, gender and health across advanced societies.

 

30.03.2017-01.04.2017

ISA RC28, Spring Meeting 2017: Social Inequality and Mobility Revisited. Challenges Through recent Demographic Trends

Institute of Sociology and Social Psychology (ISS); ISA RC28 (Research Committee on Social Stratification and Mobility); University of Cologne. University of Cologne, Colònia (Alemanya).

Ponència:
Iñaki Permanyer; Diderik Boertien.- A century of change in global educational inequality between and among genders.
 

ALTRES ACTIVITATS

08.03.2017

Albert Esteve fa una compareixença a la “Comisión de Seguimiento y Evaluación de los Acuerdos del Pacto de Toledo”. Congreso de los Diputados, Madrid, 18:00h.

 

09.03.2017

Andreu Domingo participa en el Grup de Treball 1 - Cohesió Social, de la Jornada del Pla de Barris de Barcelona: Criteris per transformar la ciutat amb la ciutadania, amb l’exposició dels criteris aportants en l’àmbit de la demografia i posterior debat. Consell Assessor del Pla de Barris, Ajuntament de Barcelona. Escola d’Enginyeria de Barcelona Est, Barcelona, 16:00-20:00h. + info
 

10.03.2017

Josep Lladós i Joana Maria Pujadas participen, a través del projecte EINES, en apropar la recerca als alumnes de l’Escola El Sol i la Lluna de Castellar del Vallès. L’activitat, que s’inscriu en el Programa “Investiga amb RecerCaixa”, inclou una visita a l’Arxiu Municipal de Castellar. RecerCaixa; Obra Social ”la Caixa” i Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). Castellar del Vallès, 10:00h.

 

11.03.2017

Andreu Domingo participa a la Taula rodona “L’Europa fortalesa. Alternatives” en el marc de la Segona Jornada La Unió Europea a la cruïlla. Refugi i Migració. ATTAC ACORDEM. Casal de Barri Pou de la Figuera (Sant Pere més Baix, 70), Barcelona, 09:45-14:30. 

 

13.03.2017-17.03.2017

Gabriel Brea participa a la Spring School on The intergenerational transmission of socio-economic status and inequality: patterns and mechanisms organitzada per l’European Consortium for Sociological Research (ECSR), Collegio Carlo Alberto; Università degli Studi di Milano i Università di Torino en el marc de la Network for the Advancement in Social and Political Studies-NASP. Collegio Carlo Alberto, Moncalieri-Turí (Itàlia). 

 

16.03.2017

Antonio López-Gay i Agustín Cocola (Universitat de Lisboa) imparteixen la Sessió “Gentrificación turística de la ciudad” en el Curs Economía y ecología política del Turismo organitzat per Alba Sud i La Hidra Cooperativa. Sala 0, Museu d’Art Contemporani de Barcelona-MACBA, Barcelona, 19:00-21:00h. 

 

23.03.2017

Joana Maria Pujadas i Gabriel Brea imparteixen el Seminari “El projecte Cinc Segles de Matrimonis i la desigualtat econòmica” en el Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València. Campus de Blasco Ibàñez, Facultat de Geografia i Història (Avda. Blasco Ibáñez, 28), València, 12:00h.

 

24.03.2017

Anna Cabré participa a la Taula rodona “Tradició, Herència i Transmissió de Valors de la Cultura” en el marc de les Jornades La Cultura Que Ve. Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc), Barcelona, 10:00h.

 

24.03.2017

Anna Cabré imparteix la Conferencia-Col·loqui “Reflexions sobre la demografia i la identitat col·lectiva a Catalunya”, organitzat per Fòrum de Debats. Fundació Antiga Caixa Manlleu (Rambla de l’Hospital, 11), Vic, 20:00h. 

 

30.03.2017

Joana Maria Pujadas imparteix el Seminari “Derminants de la Transició Demogràfica” en el marc de l’assignatura Teoria de la Població i Demografia (Prof. Cristina López Villanueva) del Grau de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Departament Teoria Sociològica, Filosofia del Dret, Metodologia de les CCSS de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585), Barcelona, 12:00h. 

JORNADA REALITZADA EL 28 DE FEBRER

Jornada Científica: 25 años de la Encuesta Sociodemográfica 1991

Els investigadors del CED van participar activament a la Jornada organitzada per l'Asociación de Demografía Histórica-ADEH, a Madrid. + info


      

                          Albert Esteve                              Julián López; Pau Miret; Joaquín Recaño i Pau Baizan
 

En finalitzar la Jornada es celebrà l’Assamblea de l’ADEH en la que es va nombrar el nou Comitè Directiu pel període 2017-2019. + info

Antía Domínguez Rodríguez

ESTADA A ALTRES CENTRES

Antía Domínguez Rodríguez realitza una estada a la Stockholm University Demography Unit (SUDA)

Sota la supervisió de la professora Sunne Billingsley, Antía Domínguez realitzarà una comparació internacional de les pautes de sortida del mercat laboral.

Estada: de l'1 de març al 9 de juny de 2017.

 
Gunnar Thorvalsen

 
Elena Glavastkaya
 

ESTADES AL CED

Gunnar Thorvalsen

Professor del Norwegian Historical Data Centre, University of Tromsø (Noruega).

El 4 d'abril participarà en el Cicle de Seminaris del CED amb la conferència Revolutions and the Census. How did the revolutions in France, the US and Russia affect the way the populations were enumerated?

Estada al CED: del 27 de març al 7 d’abril. 

Elena Glavastkaya

Catedràtica del Departament d’Història. Ural Federal University, Yekaterinburg (Rússia).

El 29 de març participarà en el Cicle de Seminaris del CED amb la conferència Siberian Indigenous people: the history of enumeration.

Estada al CED: del 27 de març al 7 d’abril.


 
 

Estadants predoctorals:

Danyella Bryto

Graduada en Economia (Universidade Federal de Pernambuco, Brasil); Màster en Economia (Universidade Federal da Paraiba, Brasil) i Doctoranda en Economia (Universidade Federal de Minas Gerais, Brasil).

Estada al CED: de l’1 de març al 4 d’agost de 2017.
 

Filippo Temporin

Graduat en Ciències Estadístiques (Università degli Studi di Padova, Itàlia); Màster en Ciències Estadístiques (Università degli Studi di Bologna, Itàlia) i Doctorant en Estudis de Població (London School of Economics, Regne Unit).

Estada al CED: del 15 de març al 15 de maig de 2017.
 

EXPOSICIÓ A LA BIBLIOTECA DEL CED


                        

Durant el mes de febrer, la Biblioteca i Centre de Documentació del CED ha realitzat una exposició de llibres i articles sobre “Matrimoni i Divorci”.

Podeu consultar el catàleg de la biblioteca en el següent link.

PUBLICACIONS

Article:

PITARCH, Kenneth; BLANES, Amand (2016) “Emigración internacional valenciana: una aproximación sociodemográfica”. Cuadernos de Geografía, 98: 67-88.
 
 
 

Article:

BAYONA, Jordi; THIERS, Jenniffer; ÁVILA-TÀPIES, Rosalia (2017) “Economic recession and the reverse of internal migration flows of Latin American immigrants in Spain”. Journal of Ethnic and Migration Studies, 20 p. (online 01.03.2017).
 
 
 

Article:

DOMINGO, Andreu (2017) “La construcció de la identitat urbana: utopia i distopia”. Barcelona Metròpolis, 102: 20-22.
 


Article a la premsa:

PUJADAS-MORA, Joana M. (28.02.2017). “La lactància materna, present i passat”. Última Hora, 31.
 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

 

Mirades alternatives sobre la pobresa a Espanya

PERMANYER, Iñaki; KÖKSEL, Pinar (2017). "Mirades alternatives sobre la pobresa a Espanya: una qüestió de definició i mesura", Perspectives Demogràfiques, 5: 1-4. Bellaterra: Centre d’Estudis Demogràfics.

català / castellano / english
 

Televisió:

Betevé. “Terrícoles: Iñaki Permanyer” (22.02.2017). Vídeo.
 

Ràdio:

Ràdio Barberà. “Reenfoca2: Entrevista al investigador Iñaki Permanyer” (28.02.2017). Àudio.
 

Premsa escrita:

Beatriz Sotillo (20.02.2017) “14 millones de pobres. La realidad cuestiona las cifras oficiales de pobreza”. Deia, pp. 12-13.
 

Premsa digital:

Gema Castellano (20.02.2017) “Entrevista a Iñaki Permanyer: Hemos analizado de manera alternativa los datos de pobreza en España”. Informativos.net
 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

Ràdio:
 

Montse Solsona parla sobre la custòdia compartida

RNE. “Esto me Suena. Las tardes del Ciudadano García" (07.02.2017). Àudio.

 

Pilar Zueras parla sobre l’envelliment demogràfic

Ràdio Palau. “De Aquí Para Allá” (08.02.2017). Àudio.


Premsa:
 

Montse Solsona parla sobre la custòdia compartida

Amaya Larrañeta (06.02.2017). “La custodia compartida salta del 2% al 25% en 10 años en España”. 20 Minutos.

 

Andreu Domingo opina sobre l’envelliment i la despoblació

Europa Press (15.02.2017) "Demógrafos avisan al Gobierno de que el envejecimiento de la población “no tiene solución”. La Vanguardia.

 

Andreu Domingo parla de les causes del retorn d’espanyols cap a Espanya

Cristina Guzmán (18.02.2017) “Los emigrantes españoles inician el regreso tras la crisis”. DirigentesDigital.com

 

Jeroen Spijker exposa els factors que provoquen l’envelliment de la població a Mollet del Vallès

X.L. (24.02.2017) “L’envelliment al Baix Vallès s’accelera l’última década”. Contrapunt. Cat

Contrapunt. Setmanari informatiu de Mollet i Baix Vallès, p. 4.

 

Daniel Devolder creu que el percentatge d’infecunditat a Espanya augmentarà

Marta Gracia; Pablo Gallén (26.02.2017) “A vueltas con la maternidad: las fecundaciones in vitro se disparan a la vez que aumenta el número de NoMos”. Bolsamanía. Web Financial Group.


Blog:
 

Post de l'article de Joan García-Roman et al. "Parents’ time with a partner in cross-national context: A comparison of the US, Spain, and France"

Alysse ElHage (08.02.2017). “Parents’ Shared Time in the U.S., Spain, and France”. Family Studies. The Blog of the Institute for Family Studies.