Copy

BUTLLETÍ
INFORMATIU

DES 2016

No. 110

 

COST Action IS1409

 

Training School 2017

Policy perspectives on the gender and
health impacts of extending working life in western countries

Centre d'Estudis Demogràfics
7 - 10 de març de 2017
 

Organitza: Jeroen Spijker, Centre d'Estudis Demogràfics; COST Action IS1409, "Gender and health impacts of policies extending working life in western countries
 

Podeu consultar més detalls del “Training School 2017”
i el procés de selecció previ, en el següent link.


La recepció de sol·licituds es tanca el 18 de desembre de 2016.

EL CED, MEMBRE DE LA CORE "CIUTATS INTEL·LIGENTS I SOSTENIBLES"

 
El CED entra a formar part de la xarxa de recerca “Ciutats Intel·ligents i Sostenibles” de la UAB, xarxa que agrupa a grups i centres de recerca del campus de la UAB.

El CED també és membre de la CORE en “Patrimoni Cultural".
 
Pilar Zueras

PILAR ZUERAS, NOVA INVESTIGADORA JUAN DE LA CIERVA

Pilar Zueras, Doctora en Demografia (UAB) s’integra en el grup de recerca en “Salut i Envelliment” del CED, codirigit per Amand Blanes i Jeroen Spijker. + info
 

PILAR ZUERAS, ELISENDA RENTERÍA I PAU MIRET OBTENEN UNA AJUDA DEL CIS

El projecte “Igualdad de género y apoyo institucional: requisitos para recuperar la fecundidad ¿Estamos preparad@os y dispuest@s?” presentat per Pilar Zueras, Elisenda Rentería i Pau Miret ha obtingut una de les “ajudes per a recerques basades en l’explotació del banc de dades del CIS”. 
 

PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES

 

29.11.2016-01.12.2016

Open Guest Lectures on Time Use Survey: Patterns of Working Time, Family Time and Leisure Time around Europe

Projecte Flexlife (Prof. Jouko Nätti); School of Social Sciences and Humanities, University of Tampere, Tampere (Finlàndia).

Presentació:
Núria García Saladrigas.- Single-mothers’ time arrangements in Spain and Italy.

 

02.12.2016

Séminaire InterSocDémo: Migrations, solidarités familiales et politiques sociales

Institut National d’Études Démographiques-INED, París (França).

Assistència:
Julián López Colás.
 

 

07.12.2016

Seminari al National Statistics Center (NSC), Japó

National Statistics Center, Shinjuku (Japó)

Conferència convidada:
Albert Esteve.- The IPUMS project: Access to Anonymized International Census Microdata for Social Science Research.
 

 

08.12.2016-09.12.2016

ECSR 1st Thematic Workshop - Demography and Inequality

ECSR‐European Consortium for Sociological Research; Max Planck Institute for Demographic Research-MPIDR; Population Europe. MPIDR, Berlín (Alemanya).

Presentació:
Elisenda Rentería; Jeroen Spijker.- Half a century of education inequalities in adult mortality in Spain: an approach using survey data on parents’ survivorship.
 

 

09.12.2016-10.12.2016

International Seminar on Linking Past to Present: Long-term perspectives on micro-level demographic processes

IUSSP Scientific Panel on Historical Demography; Reitaku University. Kashiwa (Japó).

Ponència:
Albert Esteve; Rocío Treviño; Antonio Medina; Anna Turu.- The Decline of Intergenerational Co-residence: a Longitudinal View to Twentieth-century Spain.
 

 

14.12.2016-15.12.2016

Seminari “Joves, canvi social i ruptura generacional”

Observatori Català de la Joventut (Agència Catalana de la Joventut). Direcció General de Joventut (Calàbria, 147), Barcelona.

Presidenta del Comitè acadèmic del seminari:
Anna Cabré.

Presentació del Seminari:
Anna Cabré.
 
Comunicacions:
Pilar Zueras; Pau Miret.- Ruptura generacional en els patrons de gènere en relació amb l'activitat laboral.

Pau MiretElisenda Rentería; Guadalupe Souto.- Revolució de gènere i canvis generacionals en la biografia educativa.
 

ALTRES ACTIVITATS

01.12.2016

Diederik Boertien imparteix el Seminari “Growing up with same-sex parents and educational performance” en el marc del Inequality Working Group amb seu a l’European University Institute, Florència (Itàlia), 13:00-14:30h. 

 

02.12.2016

Anna Cabré participa a la Taula rodona “Tendències de l’entorn” - “La población”. L’acte s’inscriu en la “VII Jornada Associativa de La Unió. 40 anys d'història de La Unió: seguim mirant cap al futur”, organitzat per La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials. Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, de 09:30 a 14:00h.
 

09.12.2016

Joaquín Recaño realitza el Seminari-Taller amb dues presentacions: “Análisis espacial de las causas de mortalidad en Colombia” i “El aprovechamiento de los registros administrativos para la elaboración de estadísticas migratorias en España”. Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE), Bogotà (Colòmbia), 8:30-12:30h.

 

09.12.2016

Joaquín Recaño imparteix el Seminari “La mortalidad por causas en Colombia, 1998-2013: un análisis local mediante técnicas de econometría espacial”. Instituto de Salud Pública, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotà (Colòmbia).

 

12.12.2016

Anna Cabré dicta la conferència "Poblacions madures, persones cultes i longeves. Una aproximació a contracorrent cap a la demografia del segle XXI". Associació ACTES. Sala de Conferències de l'Escola d’Enginyeria de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya, Terrassa, 19:00h.

 

14.12.2016

Pau Miret imparteix la conferència “Envelliment i la sostenibilitat del sistema públic de pensions a Espanya” en el Sisè Cicle de conferències, Ordenació del Territori, Teoria i Pràctica (2016-2017): “Planejament sostenible i saludable per a la gent gran en un entorn de canvi climàtic”. El Cicle, organitzat pel Departament de Geografia de la UAB-Màster en Estudis Territorials i de la Població, es realitza a la Sala d'Actes (B7/1056) de la Facultat de Filosofia i Lletres, UAB, Bellaterra, 18:00-20:00h.

 

16.12.2016

Inés Brancós Coll és membre del tribunal de la Tesi Doctoral de M. Isabel Fernández Cáceres, dirigida per Alberto del Rey i titulada “Familias castellanoleonesas adoptantes en China, 1995-2015: decisión de adoptar, relaciones familiares y estrategias de conciliación”. La Tesi està inscrita en el Doctorat de Sociologia de la Universidad de Salamanca. Sala de Graus, Edifici FES, Campus Miguel Unamuno, Universitat de Salamanca, Salamanca, 11:00h.

 

20.12.2016

Antonio López Gay donarà la conferència “¿Somos muchos? Apuntes demográficos para entender el futuro de la población mundial” en el marc de l’assignatura "Introducción a la geografía humana" dels Graus d’Història, Humanitats i de Geografia i Ordenació del Territorio de la Universitat d’Alacant. Alacant.

 

20.12.2016

Jeroen Spijker pronunciarà la conferència “Envelliment de la població i efectes sobre els perfils dels cuidadors de la gent gran” en el VI Cicle de conferències, Ordenació del Territori, Teoria i Pràctica (2016-2017): “Planejament sostenible i saludable per a la gent gran en un entorn de canvi climàtic”. El Cicle, organitzat pel Departament de Geografia de la UAB-Màster en Estudis Territorials i de la Població, es realitza a la Sala d'Actes (B7/1056), Facultat de Filosofia i Lletres, Bellaterra, 18:00-20:00h.

 

21.12.2016

Antonio López Gay imparteix la conferència “Población, movilidad residencial y cambio urbano: las ciudades que vienen” en el marc de l’assignatura "Teoría de la población" del Grau de Sociologia de la Universitat d’Alacant. Alacant.

DOCTORAT EN DEMOGRAFIA, UAB

 

Lectura de les Tesis Doctorals d’Alda Azevedo i Juan Galeano

 
 
12.12.2016

Doctoranda: Alda Azevedo

Títol de la Tesi: Population and housing patterns in southern Europe: a comparative analysis. + info

Co-direcció: Juan A. Módenes; Julián López Colás.
 
 
 
 

16.12.2016

Doctorant: Juan Galeano Reguera

Títol de la Tesi: Análisis demoespacial de los enclaves étnicos y espacios heterolocales en España, 2001-2011. + info

Co-direcció: Andreu Domingo; Albert Sabater.
 
Joaquín Recaño

ESTADA A ALTRES CENTRES

Joaquín Recaño realitza una estada de recerca i docència a la Pontificia Universidad Javeriana de Bogotà

Durant la seva estada imparteix un Seminari-Taller en el Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE), i un Seminari a l’Instituto de Salud Pública, a Bogotà (Colòmbia).

 

ESTADA AL CED

Estada predoctoral: Romel Rodríguez Hernández

Llicenciat en Econòmiques (Universidad Santo Tomás, Colòmbia), Màster en Economia (Universidad de los Andes, Colòmbia). Cursa el programa de Doctorat en Estudios Sociales, Economía y Cièncias Sociales (Universidad Externado de Colombia, Colòmbia).

Estada: del 5 de desembre de 2016 al 5 de maig de 2017.

 
Grup d'alumnes de la UdG

VISITEN EL CED

Alumnes del Grau de Geografia de la Universitat de Girona

El 25 de noviembre, alumnes del Grau de Geografia de la UdG visitaren el CED.

Hermínia Pujol els explicà com es treballa en un centre de recerca en demografía i més concretament en el CED. Seguidament, Antonio López Gay impartí la conferència “Passat, present i futur de la població mundial”.

 


 

PUBLICACIONS

 

Articles:

ESTEVE, Albert; SCWHARTZ, Christine; VAN BAVEL, Jan; PERMANYER, Iñaki; KLESMENT, Martin; GARCÍA-ROMÁN, Joan (2016). “The End of Hypergamy: Global Trends and Implications”. Population and Development Review, 42 (4) (online: 21 November 2016).


GENADEK, Katie R.; FLOOD, Sarah M.; GARCÍA-ROMÁN, Joan (2016). “Trends in Spouses’ Shared Time in the United States, 1965–2012”. Demography, 53 (6): 1801-1820.
PERMANYER; Iñaki (2016). “Tendències globals en desigualtat i pobresa: relacions i implicacions”. Nota d’Economia. Revista d’economia catalana i de sector public (Monogràfic: Anàlisi i eines per fer front a la pobresa i la desigualtat), 103: 25-39.

RECAÑO, Joaquín; GIL-ALONSO, Fernando; BAYONA, Jordi (Coord.) (2016). “Monográfico: Respuestas migratorias a la crisis económica: impactos sociodemográficos y territoriales”. Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, XX (549).

Articles d'investigadors del CED:

RECAÑO, Joaquín; GIL-ALONSO, Fernando; BAYONA, Jordi.-Respuestas migratorias a la crisis económica: impactos sociodemográficos y territoriales. Presentación, 6 pp.

BAYONA; Jordi; GIL-ALONSO, Fernando.- Europeos bajo la crisis: cambios en sus patrones migratorios recientes en España, 26 pp.

QUINTERO, Doris Cristina.- Transformaciones territoriales de las migraciones internas de los latinoamericanos en España en tiempos de crisis económica, 27 pp.

ORTEGA, Enrique; DOMINGO, Andreu; SABATER, Albert.- La emigración española en tiempos de crisis y austeridad, 29 pp.

RECAÑO, Joaquín; DE MIGUEL, Verónica.- Antiguas y nuevas diásporas: una caracterización de la población de nacionalidad española en el exterior a partir del PERE, 38 pp.
  

PUBLICACIÓ

Revistes / Blogs:

DOMINGO, Andreu (20.10.2016). “Com s'ha gestionat la diversitat poblacional arran la immigració i la crisi econòmica?”. UABDivulga, Revista de Divulgació Científica.
Observatori de l’EURAM (23.11.2016). “Entrevista a Andreu Domingo: No es pot entendre la demografia de Barcelona i la seva identitat sense la immigració internacional”. Euroregió de l’Arc Mediterrani.
LÓPEZ-GAY, Antonio (23.09.2016). “Las regiones metropolitanas españolas hacia la madurez”. funcasBlog: 1-4.
 

PUBLICACIÓ

Ressenya de l'article:

BERNARDI, Fabrizio; BOERTIEN, Diederik (2016). “Non-intact families and diverging educational destinies: A decomposition analysis for Germany, Italy, the United Kingdom and the United States”. Social Science Research (on line, 15.09.2016).

A:

VONO, Daniela; LANG, Jordan (24.11.2016). “Don’t blame separation. Family structures and its impacts on children’ education attainment”. PopDigest.
 


MITJANS DE COMUNICACIÓ 

 
Televisió:
 

Albert Esteve parla sobre l’envelliment de la població.

TV3, Els Matins, “La tertúlia sobre què és fer-se gran” (25.11.2016). Vídeo.Ràdio:
 

Antonio López Gay participa en el debat sobre la “Superpoblació del Planeta”.

RNE, Futuro Abierto (13.11.2016). Àudio.


 

Anna Cabré analitza la realitat territorial de Castella-Lleó.

Cadena SER-Radio Valladolid, Hoy por Hoy Valladolid (17.11.2016). Àudio.


 

Pau Miret intervé en el monogràfic “Radiografia demogràfica en España”.

Radio Euskadi, Bilbao, Más que palabras (20.11.2016). Àudio (a partir del minut 10).Premsa:
 

Albert Esteve parla sobre la fecunditat i la maternitat.

Àngels Gallardo (06.11.2016). “Albert Esteve: "S'està atemptant contra el dret de les dones a ser mares". El Periodico.Web:
 

Sobre l’Ajuda de la Fundación Ramón Areces.

UAB (04.11.2016). “La Fundación Ramón Areces finança un estudi del CED”. UAB, sala de premsa.
 
Joan Pau Jordà

NOVA DESTINACIÓ

Joan Pau Jordà s'incorpora a la Universitat de Lisboa

Joan Pau Jordà, doctor en demografia (UAB), s’incorpora al Centro de Administração de Políticas Publicas del Instituto Superior de Ciências Sociais e Políticas (Universitat de Lisboa, Portugal). Formarà part de l’equip de recerca del projecte "Public Policies and Child labor in Portugal and the Portuguese Colonies" dirigit per Pedro Goulart.
 
 
La Mònica amb els seus pares

NOTES DE SOCIETAT

Un nou naixement en el CED: la Mònica!

El passat 18 de novembre, Kenneth Pitarch i la seva companya Imma Batallé van ser pares de la Mònica. La Mònica, que se l’esperava per uns dies més tard, va pesar 2,6 Kg.

Enhorabona parella!!!