alt_text
Nr 22 - MAART 2017
Anneke Vinke over inzet SP en DP bij adoptie- en pleegkinderen
Na ruim twintig jaar werken met adoptie- en pleegkinderen, merkte orthopedagoog en kinder- en jeugdpsycholoog Anneke Vinke dat ze niet altijd genoeg resultaat bereikte. Ze ging op zoek naar andere wegen en belandde bij het werk van Pat Ogden, ontwikkelaar van Sensorimotor Psychotherapy (SP) en Dan Hughes, grondlegger van Dydadic Developmental Psychotherapy (DDP). Ze schoolde zich in beide methodieken. Deze zet ze nu in bij de behandeling van adoptie- en pleegkinderenmet gehechtheidsproblemen en vroegkinderlijk trauma. In een artikel in het Adoptiemagazine online legt ze uit hoe dit werkt.

Ervaringen adoptiegezin met Sherborne Samenspel
‘Spelletjes doen met een wit laken’, zo herinnert Nelgina van Leeuwen, op zesjarige leeftijd geadopteerd uit Zuid-Afrika, zich haar ervaringen met de bewegingsmethodiek Sherborne Samenspel. Dat klinkt vrij simpel voor iets wat een enorme impact heeft gehad op het gezin Van Leeuwen. Vader Ron, moeder Coby, zus Miriam en Nelgina blikken tien jaar na dato terug op hun ervaringen..

Rootsreis door de ogen van een hulpverlener
'Het trauma van afgestaan en geadopteerd zijn kun je een kind niet meer besparen. Dat zal een geadopteerde zelf moeten verwerken op een moment dat hij er aan toe is. Dit proces kun je niet versnellen. Als je niet goed aansluit bij de behoefte gebeurt mogelijk zelfs het tegenovergestelde.' Dit concludeert psycholoog, hulpverlener en geadopteerde Rini van Dijkhuizen. Zij maakte eind vorig jaar zelf een reis naar haar geboorteland, Bangladesh, en doet daar verslag van.

Taal baby's al tijdens zwangerschap opgeslagen
Baby’s beginnen al veel eerder met het opslaan van spraakklanken dan tot nu toe bekend was. Adoptiekinderen hebben decennia na hun adoptie nog een voorsprong bij het herleren van hun moedertaal, zelfs als ze bij de adoptie maar een paar maanden oud waren. Dat blijkt uit onderzoek, onder meer van taalwetenschappers van de Radboud Universiteit, gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science. De studie betreft het grootste onderzoek ooit naar ‘herinneringen’ aan de moedertaal bij adoptiekinderen. 

Boek over spelenderwijs hechten
Het boek 'Spelenderwijs verbinden en hechten' bevat meer dan honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bevorderen. Auteur Micheline Mets geeft in het boek een weerslag van haar jarenlange ervaring als kleuterjuf, spelagoog en speltherapeut bij een Top Referent Trauma Centrum voor Kinderen en Jeugdigen.
Lidwien Minieur, video-interactiebegeleider en Sherborne Samenspel-pedagoge, geeft haar mening over het boek. 

Nieuws

Vernieuwde brochureDe beknopte brochure 'Adoptiekind in de groep' van Stichting Adoptievoorzieningen met informatie en tips voor leerkrachten, is vernieuwd.
Lees meer »
 

Cursus Trauma

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de adoptieoudercursus 'Zorgen voor getraumatiseerde adoptiekinderen' die start in mei. Dit jaar wordt de cursus ook nog in september aangeboden.
Lees meer »
Agenda

Studiemiddag gehechtheid

Amsterdam, 01-06-2017
Middag over het toepassen van de hechtingstheorie binnen de context van gezinstherapie.
Lees meer »
 

Familieopstellingen adoptie

Utrecht, 10-06-2017
Open adoptieopstellingsdagen op 10 en 11 juni, begeleid door adoptiecoach Hilbrand Westra.
Lees meer »
 

Congres trauma en gehechtheid

Ede, 26-09-2017
Vanuit het perspectief van Sensorimotor Psychotherapy.
Lees meer »
Tips

Boek: Sensorimotor Psychotherapy

Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid.
Lees meer »
 

Boek: Hechtingsgerichte gezinstherapie

Daniel Hughes plaatst de hechtingstheorie in de context van gezinstherapie.
Lees meer »
 

Boek: Praten doe je met z'n tweeën

Handleiding voor ouders van kinderen met een vertraagde taalverwerving.
Lees meer »


Tentoonstelling: 'Adoptie, tussen avontuur en kwetsuur'

Nog tot 16 april te zien in Museum Dr. Guislain in Gent.
Lees meer »
Vragen of suggesties? Mail de redactie
of bel tel. 030-233 0340 (keuze 3), ma t/m do 9.30-12.30 uur
Stelt u geen prijs meer op ontvangst van deze nieuwsbrief, dan kunt u zich uitschrijven