Copy
Nieuwsbrief augustus 2021
Huidig aantal donateurs: 220

Het is eind augustus en de nazomer doet langzaamaan haar intrede. Na binnen- en buitenlandse vakanties begint het gewone leven weer op te starten. Scholen openen in september hun deuren om hun leerlingen en studenten na vele lockdown weken welkom te heten en ook de culturele instellingen hebben weer mooie programma's samengesteld voor de komende maanden. Want 3 september open het nieuwe culturele seizoen in Deventer!

En met een nieuw cultureel seizoen voor de deur, zag ook de Deventer Cultuur Club weer mooie aanvragen langskomen. Het verheugt ons om u hier in deze nieuwsbrief over bij te kunnen praten. Daarnaast leest u over lopende zaken binnen DCC en krijgt u inzicht in de initiatieven die we door uw donaties in de zomermaanden konden ondersteunen.

Veel leesplezier en met culturele zomergroet,

De Deventer Cultuur Club
NIEUWS
Uitreiking eerste Cultuur Talentprijs Deventer!
Volgende week vrijdag 3 september wordt de allereerste Cultuur Talentprijs Deventer uitgereikt in MIMIK. Een heugelijk moment, waar gasten, familie, cultuurliefhebbers en de bijdragende cultuurfondsen naar uit kijken. En u kunt er bij zijn! Aanmelden kan door een mail te sturen naar: lilian.vos@kunstcircuit.nl. In verband met COVID-19 en het beperkt aantal plaatsen is aanmelding een vereiste.

Programma

20.00 uur             ontvangst gasten/genodigden
20.15 uur             welkomstwoord
20.30 uur             presentaties/optredens genomineerden
21.00 uur             juryvoorzitter Robbert Nachbahr
21.10 uur             uitreiking door wethouder Carlo Verhaar
                            drankje

In onze vorige nieuwsbrief informeerden we u al over de drie genomineerden. Hieronder nog eenmaal ter herhaling, zodat u weet wat voor een mooie optredens u kunt verwachten:

👉🏻 Bart Koldewee – beeldend kunstenaar
Bart Koldewee is een uitzonderlijk kunstenaar, autonoom met een herkenbare abstracte beeldtaal. De adviescommissie roemt de strengheid van Barts grafische beeldtaal, dat het werk eigenzinnig en ook bijzonder maakt.

👉🏻 Bastiaan van Vuuren (artiestennaam Bastian Benjamin) – componist/producer/filmmaker
Bastiaan van Vuuren is een veelzijdig talent. Nog maar 21 jaar jong, heeft hij al een groot aantal producties op zijn naam staan. Op het snijvlak van beeld en geluid weet Bastiaan kunstenaars uit verschillende disciplines met elkaar te verbinden en te inspireren.

👉🏻 Uitgeverij Petrichor – kunst & literatuur
Uitgeverij Petrichor is een aanwinst voor boekenstad Deventer, juist omdat Petrichor zich niet beperkt tot de traditionele functie van een uitgeverij als 'doorgeefluik' van het werk van anderen, maar daaraan overtuigend een heel eigen creatieve en artistieke component toevoegt.


Cultuur Talentprijs Deventer
In samenwerking met Kunstcircuit loven vijf fondsen samen om het jaar de “Cultuur Talentprijs Deventer” uit. De prijs bedraagt €4000. Deze fondsen zijn: stichting Wesselings-van Breemen, stichting Erven Witteveen, stichting Rudolf H Schmidtfonds, stichting Jeannette Hollaarfonds en stichting Deventer Cultuur Club.

Het doel van de prijs is om veelbelovende kunstenaars een extra stimulans te geven zich in hun werk te ontwikkelen en te manifesteren. Iedereen in Deventer kan iemand aandragen voor de Cultuur Talentprijs Deventer. Klik hier voor het reglement en meer informatie.

DCC steunt dankzij uw bijdrage onder meer:

Seniorenfestival Old Dèventer (uitgevoerd in augustus in het worpplantsoen)

Het senioren festival is speciaal samengesteld en ingericht voor alle Deventer Senioren, 55+ en rolstoel gekluisterde ouderen. Het festival geeft antwoord op de behoefte bij vele oudere Deventer burgers om op een vrolijke en opgeruimde wijze de nostalgische Deventer aangelegenheden - van toen - samen te delen. Het was een samenkomst van kleine intermezzo's, voordrachtjes en bescheiden interacties (vooral meezingen) en met hapjes en drankjes van weleer, zoals Kruutmoes en Pik-an-delippe. 

“ ’t Is ’n mooi initiatief en leuk plan DCC gèf graag zien goedkeuring um’t Dèventer dialect en de cultuur up disse wieze te verbinden. Veur de olderen, wie hoopt ok veur de jongeren, zeker nao de coronatied, mekare te ontmoeten. De vrolijke show, “Weet`ie nog” is uutneudigend en hef ’n antrekkelijk programma. DCC dut graag mee met ’n biedrage.” (Met dank aan dhr. Henk van Baalen)
Wij zijn de brug: Vredesweek, vanaf 18 september, door de stad.

Eind september is het weer Vredesweek! Net als vorig jaar heeft Deventer kunstenaar Joep Zander collega kunstenaars opgeroepen om kunst te maken voor de vrede. De werken zullen vanaf 17 september enkele weken te zien zijn op bijzondere plekken in en rond Deventer, bv. aan de omloop van de Bolwerksmolen, aan de kademuur en tegen de Lebuïnuskerk. 

Wandeling met de kunstenaars

De opening van de expositie is op 17 september, vanaf 12.45 uur, aansluitend aan het vredesgebed in de Lebuïnuskerk. De kunstenaars wandelen in een middag met belangstellenden langs de kunstwerken in de Deventer binnenstad. Afhankelijk van het weer en de energie ronden we uiterlijk 16 uur af met een terrasbezoekje voor de liefhebbers. We zien uit naar een levendige uitwisseling en mooie inzichten. Erbij zijn? Meld je aan via deze website.


“Het project  is een mooie uitwerking van het vredes thema. Het is kleinschalig en er is zorg besteed aan de koppeling van het thema en de uitwerking daarvan. De uitvoering van vorig jaar geeft voldoende aanleiding om te vertrouwen op de kwaliteit  van het project. Met de toevoeging van de bruggen en de wandelroute krijgt het project een grotere impact. In een mogelijke vervolgeditie steunt DCC de organisatie graag, te bekijken of de professionele kunstenaars een passende bijdrage kunnen ontvangen.”
De kerstnachtdienst in de Lebuinuskerk

Wordt gewoontegetrouw ook door honderden Deventenaren bezocht die niet tot de kerk behoren, maar uiteraard van harte welkom zijn. De Protestantse Gemeente Deventer wil dit jaar, als gebaar ook naar de stad, muzikaal extra feestelijk uitpakken nu de coronabeperkingen (deo volente) zijn opgeheven. De Lebuinuscantorij, een kamerkoor van gevorderde amateurzangers, zal de koordelen uit het beroemde Gloria van Vivaldi uitvoeren, waarvan de tekst, hoewel voor de kerstnachtviering geschreven, tegenwoordig vooral in een concertsetting wordt uitgevoerd.   

“De Protestantse Gemeente Deventer wil in het corona jaar hun kerstnachtdienst muzikaal extra “feestelijk uitpakken”. DCC verwacht dat het initiatief dit jaar extra aantrekkelijk zal zijn als, hopelijk, de covid maatregelen opgeheven zullen zijn. Zowel voor de lidmaten en belangstellenden. Het programma door de Lebuïnuscantorij met koordelen uit het beroemde Gloria van Vivaldi is uitnodigend. De Deventer Cultuurclub ondersteunt dit voornemen van harte.”
Verslag Just Sing! door kinderkoor ZingDing

Op zaterdag 26 juni 2021 heeft Kinderkoor ZingDing het slotoptreden Just Sing! gegeven in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen.

Andere jaren hadden de kinderen al zeker twee optredens gegeven als we het slotconcert hadden. Dit jaar was dat helemaal anders. Met kerst zouden we een film opnemen, maar dat was precies gepland op de dag dat de lockdown inging. We konden nergens meer terecht. Verder waren er dit jaar geen optredens. Dit concert was voor veel nieuwe leden de vuurproef. Wat ook anders dan anders was, was dat we de winter en een groot deel van het voorjaar buiten hebben gezongen. Het outdoor kinderkoor was een groot succes, maar had wel consequenties voor het zangniveau van de groep. Er was buiten geen echte piano, meer afleiding en door de kou hebben we veel bewogen en daardoor minder complexe zangstukken geoefend.

Desalniettemin is het gelukt om een prachtige show neer te zetten in Braakhekke! De kinderen hadden een enorme focus en heel veel plezier. Het publiek was ontroerd en blij om weer samen live naar het koor te kunnen kijken en luisteren.

Het A koor is de afgelopen maanden gegroeid naar 17 kinderen en dat was te merken aan de klank van het koor. Ze zongen onder andere liedjes uit de film Frozen 2 en uit de musicals Pipi Langkous en Mary Poppins. Het B koor had wat pech, want door familieomstandigheden konden twee meiden niet bij de voorstelling zijn. De stukken die het B koor zingt, zijn van een hoger niveau door meerstemmigheid en dan wordt elke stem gemist. Maar, de 10 zangers die er waren, hebben het er hartstikke goed van afgebracht. Tijdens de lessen buiten hebben de kinderen veel touwtje gesprongen. Dit is een van de meest populaire onderdelen van de koorlessen gebleken. Ook dit element was verwerkt in de voorstelling. De show duurde een uur, maar is voorbij gevlogen. De kinderen hebben genoten, zoals blijkt uit de foto’s!

Het Cultuurhuus heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in alle faciliteiten om een livestream te verzorgen en dat is heel goed bevallen. Familieleden in heel Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben meegenoten. De kwaliteit van de stream was goed en de kosten vielen lager uit dan vorig jaar. Hierdoor was het mogelijk om te investeren in nieuwe kleding voor de kinderen. Bovendien hebben we met de kinderen voor de voorstelling frietjes kunnen eten. Dat was zo ontzettend gezellig. Gelukkig was er voldoende animo bij ouders om te helpen achter de schermen.

Kinderkoor ZingDing is gemeente Deventer, de Deventer Cultuurclub en het Jeannette Hollaarfonds zeer dankbaar voor de financiële bijdrage aan dit concert. Het was een relatief dure productie door de kosten van de livestream en de nieuwe kostuums. Gelukkig waren de ouders en familieleden van de kinderen zo lief om wat extra kaartjes te kopen, zodat de inkomsten uit de kaartverkoop niet tegenvielen - ondanks dat maar 80 mensen de voorstelling mochten bijwonen -. De foto’s zijn gemaakt door fotografiestudent Roy Vredeveld. Door de bijdrage van de gemeente en fondsen was het mogelijk om dit concert te realiseren en de betrokken professionals naar behoren te betalen. Dus nogmaals veel dank!
Verslag Passion Stories: heb het leven lief
“Dit nieuwe verhaal was speciaal voor de Passion Stories 2021 geschreven en bevat herkenbare thema’s over zelfbeeld, liefde, verlies, troost en hoop. Het laat dus de verschillende kanten van het leven zien, de impact van Corona en we willen graag meegeven: Heb het leven lief, koester het én elkaar!’’, vertelt Angela van den Berg, bestuurslid stichting Passie Producties. De productie werd gemaakt door een kleine groep mensen in verband met Corona: dansgroep SVS uit Schalkhaar, The Voice Kids winnares 2018, Yosina Roemajauw en haar vader Decky uit Olst, pianist Johannes Dijkstra uit Zwolle en harpiste Guusta Zuurbier uit Olst. Het geheel is gefilmd en gemonteerd door Geowings uit Deventer met licht en geluid van Fraizle uit Deventer.
 

Waar gebeurd verhaal
Het gezin Roemajauw heeft Corona van dichtbij meegemaakt toen vader Decky op de IC in het Deventer Ziekenhuis terecht kwam. Hij is gelukkig hersteld en kon zelfs alweer meezingen in de opnames voor deze Passion Stories. Zijn dochter Yosina heeft voor hem gezongen toen hij in coma op de IC verbleef. Ze zijn dankbaar voor herstel en de goede zorgen van het Deventer Ziekenhuis. “We willen hiermee ook het zorgpersoneel bedanken” geeft Decky aan.
 
De film is op verschillende data gedraaid op zogenaamde ‘troostplekken’ in Deventer en Salland. Daarnaast zijn er in Corona-tijd veel mooie bezinningsplekken/-routes etc. ontstaan in Deventer en Salland. Deze zijn op de site van de stichting aangegeven.

Onderstaande artikelen zijn in de vorige nieuwsbrief vermeld, maar nog te bezoeken in de komende maanden:

Wereldlokaal (2021-2022, concerten vanaf 5 september)


Onder de noemer Wereldlokaal Deventer worden een achttal wereldmuziek-concerten georganiseren op diverse podia in Deventer. Dit wordt gedaan in netwerkverband met podia in andere steden in Overijssel en Gelderland. Een en ander in het perspectief van de code Culturele Diversiteit & Inclusie. De organisatie hoopt hiermee het programma en het publiek in Deventer meer divers te maken. Aan de concerten wordt in veel gevallen een activiteit toegevoegd in de vorm van een inleiding, lezing, workshop of documentaire. 

Het programma is tot stand gekomen in overleg met vrijwilligersorganisaties met een migratie-, vluchtelingen- en internationale achtergrond en Deventer podia. "DCC draagt graag bij aan dit waardevolle en sterke initiatief. De verbindende muzikale en nevenactiviteiten van Deventer Wereldlokaal(Plus) maken het project waardevol en bijzonder. DCC is er voor alle inwoners van Deventer, ongeacht afkomst en etniciteit en draagt daarom graag bij aan dit initiatief.”
 
NB: Door corona beperkingen (podia en kerken dicht) zijn een aantal optredens die voor de zomer in de serie gepland stonden naar achteren verschoven zoals van Boi Akih (Moluks, Schouwburg), La Roza Enflorese (Joods, Pennickhuis van juni 2021 naar januari 2022) en Palatca (Roemeens zigeunerorkest, in woon- zorgcentra van april naar eind juni waarbij zelfs de vraag is of dat haalbaar is). De reeks concerten met entree begint nu op zaterdag 5 september met Tamala (Afrikaans, bij MIMIK). Het is dus even puzzelen geblazen. Voor actuele informatie kijk vanaf deze zomer op: www.wereldlokaal.nl. Kaartverkoop loopt via www.mimik.nl.
Deventer Muziek Maak Dag: High Five (10 oktober 2021, Schouwburg)
 
Hoe mooi zou het zijn als ieder kind in Deventer de kans krijgt een instrument te spelen. Met de eerste editie van de Deventer MuziekMaak Dag (DMMD) is in 2019 hiertoe een aftrap gegeven en herhaald in 2020 met een eveneens succesvolle editie met 1400 getelde bezoekers. Uiteraard zetten wij in op een 3e editie, maar de Coronacrisis maakte al snel een einde aan deze ambitie. 

Toch wilden wij een DMMD in 2021 organiseren waar kinderen in de basis schoolleeftijd op een leuke en leerzame manier kennis zouden maken met instrumenten en muziek. Al snel ontstond het idee een voorstelling te maken waar deze aspecten naar voren zouden komen. Kinderen kunnen dan vanuit hun stoel het spektakel op het podium op een interactieve wijze meemaken. Een groep kinderen zal voorafgaand ook een workshop volgen. De datum is zondag 10 oktober 2021 geworden, midden in  de Kinderboekenweek en de voorstelling is High Five genaamd, een muzikaal spektakel rondom Beethoven (daarbij aansluitend bij het verlengde Beethovenjaar) en het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil. 

"DCC vindt DMMD een verrijkende, inspirerende en uitnodigende activiteit voor alle basisschoolkinderen in Deventer, die op deze wijze een gelijke kans krijgen om kennis te maken met diverse muziekinstrumenten. Om zo te kunnen kiezen of en wat ze willen bespelen."
70 jaar Molukse gemeenschap in Deventer (11-19 september 2021)

70 jaar geleden kwamen de eerste Molukkers naar Deventer. In de loop van de tijd is de Oranjebuurt de wijk geworden waar de meesten zich definitief vestigden en waar ook de Maranathakerk gebouwd is, (door Aldo en Hannie van Eyk)  Dit gebouw is met het Moluks trefcentrum de verbindende factor van de Molukse gemeenschap. Ter gelegenheid van de 70 jarige band met Deventer wordt er een boek uitgebracht en  worden twee exposities georganiseerd over de Molukse gemeenschap. Het boek zal feestelijk gepresenteerd worden op 11 september, monumentendag. De exposities gaan gepaard met allerlei culturele activiteiten tijdens de expositieperiode van 11 – 19 september 2021.
Het leven van Geert Grote (boekpresentatie in september 2021, in Geert Grootehuis)

Het is een cultuurhistorisch waardevol initiatief om de oudste levensbeschrijving van Geert Grote door de bekende Thomas van Kempen te vertalen en uit te geven. DCC hanteert echter het principe om geen commerciële uitgaven te ondersteunen. De presentatie van dit boek ziet DCC als een culturele activiteit die openbaar toegankelijk is, zonder de verplichting om het boek te moeten kopen. De kosten rond presentatie kan DCC daarom ondersteunen.
Sweelinck aan de IJssel (10 oktober 2021)

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de muzikale grootheid JPzn Sweelinck overleed. De stad Deventer was zijn bakermat. Hier werd hij geboren, in de Lebuïnuskerk werd hij gedoopt. De Stichting Lebuïnusconcerten organiseert onder de noemer ‘Sweelinck aan de IJssel’ een aantal concerten en activiteiten om deze beroemde stadsgenoot in het licht te zetten. Eén concert staat louter in het teken van de muziek, het andere concert heeft ook een educatief karakter. Een cabaretier kruipt in de huid van Sweelinck.

Namens DCC

We wensen u een fantastische start van het cultureel seizoen 2021-2022 🥳🥳
Een aantal projecten hebben een voorlopige subsidie toegekend gekregen, maar konden door de huidige maatregelen nog geen doorgang vinden. Zodra nieuwe uitvoeringsdata bekend zijn, wordt u hier later over geïnformeerd. 

Eerder gesponsorde projecten kunt u terug vinden op onze website.

Nog geen donateur?

Uw bijdrage is welkom op bankrekening: 

NL44 RABO 0172484081
tnv. Deventer Cultuur Club


Nieuwe donateurs ontvangen als welkomstgeschenk een Pakje Kunst uit de automaat in boekhandel Praamstra.
Heeft u vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief of de Deventer Cultuur Club? Laat het ons weten via: info@deventercultuurclub.nl. We horen het graag!
Copyright © 2021 Stichting Deventer Cultuur Club, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u donateur bent van en/of geïnteresseerd bent in Deventer Cultuur Club.

Wilt u uw instellingen betreffende deze nieuwsbrieven aanpassen?
U kan uw instellingen aanpassen of klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen

Stichting Deventer Cultuur Club
info@deventercultuurclub.nl
postadres: Ganzekooisweg 14, 7431 PE Diepenveen
Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Deventer Cultuur Club · J. Sinthenstraat 34 · Deventer, Ov 7412 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp