Copy
Nieuwsbrief augustus 2020
Huidig aantal donateurs: 219

Inmiddels is het al bijna vijf maanden geleden dat de horeca per direct werd gesloten en de eerste evenementen in Nederland werden afgelast als maatregelen om het Corona virus onder controle te krijgen. De culturele sector werd indertijd zwaar geraakt en is dat nog steeds niet te boven. Toch zagen we in die vijf maanden ook fantastische initiatieven ontluiken om kunst te beleven vanuit het 'nieuwe normaal'. Vanaf de bank, in kleine voorstellingen met 1,5m afstand, op het balkon of onder het raam. Want cultuur en kunst is wat we met elkaar doen en maken. Virus of geen virus.

En in Deventer was dat mede mogelijk dankzij u, onze trouwe donateurs. Naast de bijdrages die we jaarlijks mogen ontvangen, hebben we naar aanleiding van onze tussentijdse oproep voor extra steun aan de lokale kunsten nog een fantastisch bedrag van maar liefst 2595 euro mogen ontvangen. Hartelijk dank hiervoor!

In deze nieuwsbrief leest u welke initiatieven we door uw donaties tijdens de crisismaanden konden ondersteunen en hoe de soms versnelde aanvragen onze samenwerking met andere fondsen heeft versterkt. Daarnaast zijn er ook weer interactieve linkjes toegevoegd naar interessante websites en initiatieven. 


Veel leesplezier en met culturele groet,

De Deventer Cultuur Club
NIEUWS


Fantastische opbrengst voor 'Coronafonds' na extra oproep lokale kunsten
In juni ontving u van ons een brief over de landelijke actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarin werd opgeroepen om (een deel van) het vakantiegeld te schenken aan de culturele sector. Als Deventer Cultuur Club hebben wij u toen gevraagd te overwegen of een extra donatie voor de lokale kunsten en instellingen in Deventer tot de mogelijkheden behoorde. Wij hebben daarna van u een overweldigend bedrag van maar liefst 2595 euro mogen ontvangen! Zo creëerden we met elkaar een lokaal 'Coronafonds', dat hielp in het extra ondersteunen van de lokale kunsten in corona tijd. In de rubriek hieronder leest u over enkele initiatieven die hierdoor doorgang hebben gevonden.

Onderlinge samenwerking cultuurfondsen intensiveert

Een bijkomend positief resultaat van deze corona gerelateerde actie, is dat dat de samenwerking met andere subsidiefondsen in Deventer steeds intensiever wordt. In overleg met fondsen als Stichting Erven Witteveen, Fonds Jeanette Hollaar, het Rudolf Schmidtfonds, stichting Wesselings- van Breemen vonden enkele projecten sneller doorgang doordat in onderling overleg werd gesubsidieerd door een spoedbeoordeling. 

Wat in het vat zit..
...verzuurd niet! In verband met de Corona pandemie werden veel aangevraagde projecten in het voorjaar wel beoordeeld met een potentiële subsidie. Deze projecten worden uitbetaald zodra een nieuwe datum is vastgesteld. Het betreft de projecten: Annelies, Deventer Vocaal Ensemble, Bangladesh concert, Hellend Vlak Werkplaats, Lebuinuslezing, LIMAI zangproject voor kinderen, LOSt festival, Miniwerelden i.r.t. 100 jaar Deventer station NS en Podcast live PUNT.

DCC steunt dankzij uw bijdrage onder meer:

The TUBE 

T/m augustus te bezichtigen in de Bergkerk

"Een uniek en origineel evenement in theatraal schrale tijden."

Een inmiddels veelbesproken project dat succesvol doorgang vond in de corona tijd is The TUBE van TAMTAM objektentheater. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende fondsen zoals St. Erven Witteveen, St. Wessings van Bremen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, DCC, St. dEVENTer en de gemeente Deventer. 

The Tube is een echte Beeldbuis
Een eenpersoons voorstelling die een echte intense en persoonlijke 1 op 1 theaterervaring biedt in zeer gecondenseerde vorm.
Kern van het idee is een 2.60m lange buis van 25cm doorsnede die ongebruikt in de container van de buren lag (een installatiebedrijf) vonden.
Daarvan maakten ze letterlijk een beeldbuis.


Nieuwsgierig geworden? Bekijk bovenstaande filmpje voor een eerste indruk, of bezoek de website voor meer informatie.

Podcast Deventer Cultuur Koek  

De stichting DiceEvents in Deventer gaat een aantal podcasts maken, waaronder de podcast Deventer Cultuur Koek. Culturele instellingen en makers uit Deventer gaan met elkaar in gesprek over hoe zij samen kunnen bijdragen aan een inclusievere sector. Partijen uit de wijk worden verbonden met partijen uit de stad. Amateurverenigingen en buurthuizen met jonge makers en productiehuizen. Zij maken allen onderdeel uit van de sector maar zijn te weinig met elkaar in gesprek. Daarbij is de podcast een manier om zichtbaarheid te creëren voor de kunstenaars, makers en zzp’ers die nu thuis zitten omdat een concert of opdracht af is gezegd. Juist deze exposure is cruciaal voor beginnende makers. De podcast zal bestaan uit 8 afleveringen.

Eilandje

In augustus en september te bezoeken

Er is weer beweging op het vogeleiland.. en hoe! Omdat we het zelf niet beter kunnen vertellen, delen we met veel plezier een passage uit het projectvoorstel 'Eilandje', wat werd ingediend door de Stichting Vogeleiland: 

Eilandje
De kunstroute Eilandje speelt zich af op en om het Vogeleiland in Deventer, een bijzondere plek met een rijke geschiedenis. Het Vogeleiland werd in 1888 ontworpen door Leonard Springer als onderdeel van het Rijsterborgherpark. Het herbergt allerlei verrassende en inspirerende plekken zoals de "wasberengrot" -oorspronkelijk een folly in Engelse landschapsstijl- en de locatie van de muziekkoepel. Daarnaast zijn er indrukwekkende bomen
met wonderlijke constellaties van boomwortels, romantische stapelmuurtjes en bruggen. In de afgelopen anderhalve eeuw hebben er zich allerlei tot de verbeelding sprekende
gebeurtenissen afgespeeld. 

Uniek
Vijf Deventer kunstenaars laten zich inspireren door de unieke plekken en verhalen van het Vogeleiland door oude archieffoto's en door de dieren en planten die ze er aantreffen. Ze
laten de bezoekers het Vogeleiland verkennen met nieuwe ogen, oren, neuzen en vingers. Bezoekers krijgen een speciaal voor dit project ontwikkelde toolkit: mogelijk een botaniseertrommel met intrigerende en raadselachtige objecten. 

De deelnemende kunstenaars zijn allen in Deventer actief en hebben een diverse interesse en achtergrond, de een werkt graag met geluid, de andere drukt zich uit in installaties en weer een ander werkt graag met sculpturen. Wat hen bindt is een groot enthousiasme voor de locatie, de verhalen, de natuur en de geschiedenis waar zij op kunnen reageren. We hebben hen geselecteerd omdat ze allen goed conceptueel en site-specific kunnen denken en werken.

Ons hok uit
Wij snakken allemaal naar cultuur en bijzondere beleving. Naar unieke plekken. We hebben de afgelopen maanden sociaal en cultureel "droog gestaan" en we mogen nu uit ons isolement komen en bijzondere dingen gaan ontdekken. Of, om in Vogeleiland-termen te spreken: ons hok uit. Dat mag gevierd worden, en de Stichting Vogeleiland nodigt het publiek uit! Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de deelnemende lokale kunstenaars biedt deze nieuwe kunstopdracht weer wat lucht. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden na het stilvallen van opdrachten in de eerste maanden van de Corona-uitbraak.

SNEEUWWITJE THUISBEZORGD 

Eind april heeft het Deventer gezelschap Theater Gajes een 
voorstelling gemaakt die binnen de richtlijnen van het RIVM kan spelen voor de gevels van zorginstellingen. 


Een bewegende voorstelling langs de ramen van het woon- en zorgcentrum die mensen liefdevol wakker schudt en veilig dichtbij komt! Voor even weer opgeslokt door een paar ogen op minder dan 1,5 meter afstand. Theater Gajes brengt alle bewoners en zorgpersoneel een grote lach op het gezicht!

Met subsidie en financiering van verschillende fondsen hebben zij inmiddels 6 voorstellingen kunnen spelen bij 6 zorginstellingen in de gemeente Deventer. Daarbij is er naar aanleiding van de gespeelde voorstellingen veel interesse gekomen van andere instellingen. Ook deze opvolgende voorstellingen heeft DCC in samenwerking met Stichting Erven Witteveen mede gefinancierd. 

DUVEL

In de Lebuïnus of Grote kerk

Duvel is een live performance - ooit gestart als theatervoorstelling voor jongeren - waarin de duivel als een priester preekt tegenover zijn volgelingen. In zijn speech confronteert hij het jongvolwassen publiek met hun hedonistisch gedrag en moreel relativisme. Aan de hand van filosofische thema's zoals Nietzsches 'God is dood', zoekt de duivel naar de reden achter de spirituele afkalving van een nieuwe generatie. Niet omdat hij het belangrijk vindt dat men zich weer tot de religieuze dogma's bekeert, de duivel heeft immers nooit het beste met de mens voor gehad. Wel omdat hij, als meester van de verleiding, de uitdaging in zijn werk begint te missen. De lol is er inmiddels wel vanaf. Dus probeert de duivel de inzet te verscherpen, in de hoop dat het spel van verleiding weer een meer gebalanceerde wedstrijd wordt. 

Duvel is een samenwerking tussen tekstschrijver en theatermaker Ischaden Blanken en de Nieuwe Oost met Vondst als hostende partij in de Lebuïnuskerk. Het betreft een live performance en een live registratie, waardoor tijdens en na de performance genoten kan worden van het kunstwerk.

 

Lebuïnusconcerten

In de zomer op vrijdagavonden tot 28 augustus

De Stichting Lebuïnusconcerten organiseert tijdens de Covid-19 pandemie iedere vrijdagavond om 19.00 uur lezingen en concerten die live worden uitgezonden. Zo brengen ze de Lebuïnus en de muziek toch bij mensen thuis. Cantor-organist van de Lebuïnuskerk: "De afgelopen concerten waren erg succesvol. We krijgen veel enthousiaste reacties van luisteraars, dat stimuleert ons om deze concertreeks een vervolg te geven."

Alle concerten duren van 19:00 – 19:30 uur en zijn live te volgen en terug te luisteren op onze website. Hier vindt u ook het volledige programma.

Uitgelezen verhalen

In de tweede helft van 2020 is het Mimik-theater nog 'even' de enige  
speelplek van uitgelezen verhalen, met voorstellingen op 11 september en 10 december. Naast het  bekende recept - acteurs die mooie literaire verhalen voordragen afgewisseld met muziek - is er nu telkens ook  een auteur of vertaler betrokken bij het programma. 

Voor 11 september is het programma al bekend: de oorspronkelijke afgelaste april-editie met Indische verhalen vertolkt door de acteurs Martin Schwab en Jamie Grant. Als schrijver zal Lara Nuberg uit eigen werk voorlezen.. De muziek is in handen van Suzanna Mangar. Schwab, Grant en Mangar waren ook al eerder te zien in twee video-verhalen die met steun van de Deventer Cultuurclub zijn gerealiseerd. 

Klik hier voor meer informatie over het programma en tickets.

Vanuit het 'Coronafonds' werd voor de volgende projecten alvast een subsidie toegekend: FUSUS. Daarnaast zijn er deze maand nog een aantal aanvragen gedaan die nog niet zijn toegekend. Deze worden meegenomen in de beoordelingsronde van september. U hoort en leest hier later meer over.

Eerder gesponsorde projecten kunt u terug vinden op onze website.

Nog geen donateur?

Uw bijdrage is welkom op bankrekening: 

NL44 RABO 0172484081
tnv. Deventer Cultuur Club


Nieuwe donateurs ontvangen als welkomstgeschenk een Pakje Kunst uit de automaat in boekhandel Praamstra.
Heeft u vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief of de Deventer Cultuur Club? Laat het ons weten via: info@deventercultuurclub.nl. We horen het graag!
Copyright © 2020 Stichting Deventer Cultuur Club, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u donateur bent van en/of geïnteresseerd bent in Deventer Cultuur Club.

Wilt u uw instellingen betreffende deze nieuwsbrieven aanpassen?
U kan uw instellingen aanpassen of klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen

Stichting Deventer Cultuur Club
info@deventercultuurclub.nl
postadres: Ganzekooisweg 14, 7431 PE Diepenveen
Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Deventer Cultuur Club · J. Sinthenstraat 34 · Deventer, Ov 7412 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp