Copy
Nieuwsbrief december 2021
Huidig aantal donateurs: 223

✨ We staan aan de vooravond van een nieuwe jaarwisseling. Plastic- en naaldbomen worden weer het huis ingehaald en we versieren onze omgeving ter voorbereiding op de feestdagen. Ondanks een (milde) lockdown, nog een hoop moois om van te genieten en naar uit te kijken. Zo ook cultuur! Want met onze culturele centra nog open, is er genoeg om te bezoeken in de kerstvakantie of op andere vrije momenten. We hopen dat u daar allen van mag genieten.

In deze nieuwsbrief praten we u bij over de laatste aanvragen die in dit jaar zijn toegekend. Daarnaast leest u over lopende zaken binnen DCC en krijgt u inzicht in de initiatieven die voor komend jaar op het programma staan.


Veel leesplezier en met culturele wintergroet,

De Deventer Cultuur Club
NIEUWS
* WINACTIE * 
Kent u nog andere cultuurliefhebbers die DCC een warm hart toedragen? Zorg dan dat ze ook donateur worden en maak kans op een cultureel winterpakket! 🎁

Wat moet u doen?
Zorg dat uw vrienden, familie of kennissen zich aanmelden via onze website. Daar hebben ze de mogelijkheid om een referentie in te vullen. Als uw vrienden daar uw naam vermelden, maakt u kans op het culturele winterpakket. Hoe meer aanmeldingen, hoe meer vreugd... en kans! 

De actie loopt t/m 31 januari 2022. De winnaar krijgt daarna persoonlijk bericht en zal worden vermeld in de nieuwsbrief van februari.


Rondom de feestdagen schenken wij graag, u ook? 🎁
Afbeelding door de Procescartograaf

Culturele ANBI en periodieke gift
Graag herinneren wij u eraan dat DCC al sinds enige jaren geregistreerd staat als culturele 'algemeen nut beogende instelling', oftewel ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI's geldt een extra giftenaftrek. Particuliere donateurs mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan DCC vermenigvuldigen met 1,25 en vervolgens als gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen zelfs 1,5 keer het bedrag van een dergelijke gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. In bovenstaande afbeelding hebben we dit proces voor u in beeld gebracht.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om periodiek aan DCC te schenken. Dit kan door middel van een periodieke gift. Meer informatie en de hiervoor benodigde formulieren kunt u vinden op de website van de belastingdienst.

DCC steunt dankzij uw bijdrage onder meer:

Promo event, Stichting WIJD. 
(uitgevoerd op 13 november 2021)

Stichting WIJD is een initiatief van betrokken en actieve gebruikers van de Westelijke IJsseloever Deventer die balans en verbinding wil brengen tussen alle belangen en initiatieven die spelen in dit gebied. Het gaat dan om inrichting, gebruik en beheer van de leefomgeving. 
Het plan is om de hele buurt en alle belanghebbenden uit te nodigen voor een theatraal evenement met een ‘drankje en een bitterbal’. Door middel van de theatergroep Stichting Nieuwe Helden (In Search Of Democracy) willen we aandacht vragen voor onze onderwerpen en proberen nieuwe mensen te interesseren om mee te doen “

"Het  gaat om een laagdrempelig eendaags theatraal evenement, dat in dienst staat van betrokkenheid van de buurt bij de leefomgeving. De aanvraag is vooral maatschappelijk getint, maar na het bekijken van de website van de Theatergroep , zijn we enthousiast geworden over de originele en vernieuwende insteek van Theatergroep “Nieuwe Helden”. Het gebeuren vindt plaats op de westelijke IJsseloever binnen de gemeente Deventer, in dit geval dus met name de Worp."

Overleven in noodlot, Cherubini, door vereniging: Toonkunstkoor Euterpe Deventer (uitgevoerd op 14 november 2021)

Toen een aantal weken geleden bekend werd dat de maatregelen rondom Corona werden versoepeld, besloot het Toonkunstkoor Euterpe uit Deventer het eerder afgelaste concert in afgeslankte vorm en met een aangepast gelegenheidsensemble uit te voeren. Begeleid door zes strijkers, Bernadette van Agt aan de vleugel en o.l.v. dirigent Jurriaan Poesse. Het betreft het Requiem van Cherubini, die een politieke en muzikale overlever in zijn tijd was. Een uitzonderlijk werk dat de Italiaanse, maar in 1787 naar Parijs verhuisde, Cherubini opdroeg aan de onthoofde koning Lodewijk XVI. (Terzijde: Napoleon werd een groot fan van Cherubini)
Door de Franse Revolutie was de traditie met de Italiaanse opera verbroken, waardoor de Franse opera zich, mede door Cherubini, zelfstandig verder ontwikkelde.
 
"Euterpe wil met dit concert, na anderhalf jaar stilte, haar trouwe achterban als ook andere belangstellenden uit Deventer en omstreken laten genieten van deze mooie en toegankelijke koormuziek. Het koor vindt het belangrijk dat deze muziek weer in Deventer kan klinken."

De Stilte, Abdij Nieuw Sion
(uitgevoerd op 21 november 2021)

 
Trajecti Voces is een semi-amateurkoor dat in Utrecht een basis heeft, maar ook elders in het land optreedt (Amsterdam, Den Bosch, Diepenveen). Het viert in november zijn uitgestelde dertigjarig jubileum met een groots programma De Stilte. De première van het programma is in de abdijkerk van Nieuw Sion, Diepenveen. 24 zangers, een professioneel trompettist en toetsenist treden op onder leiding van beroepsdirigent Dirkjan Horringa, die ook al 30 jaar verbonden is aan het koor. Er wordt ook speciaal muziek gecomponeerd voor dit concert, door componist Wouter van Belle die zich laat inspireren door de wateren van Utrecht.
KNARS, Stichting Ongewoon Onbegrensd
(Uitgevoerd op 24 november 2021)
 
Knars’ is een oer-Overijsselse punkband, die wil ageren, confronteren en schuren tegen de hedendaagse consumptiecultuur en afvlakkende tendens in media en cultuurconsumptie. De synergie tussen de optredende bandleden en het publiek: daar draait het om.

Voor dit project heeft KNARS een partner gevonden in Stichting Possibilize (tevens initiatiefnemer van Sencity Festival voor doven en slechthorenden). Deze stichting heeft met steun van de Europese Unie, de internationale organisatie Creative Accessibilty Network (CAN) gestart met als doel de toegankelijkheid van liveshows te verbeteren.

KNARS’ wil een voorstelling maken voor mensen met een audiovisuele beperking. Zoveel mogelijk zintuigen te betrekken bij deze compositie. De uitdaging is om de intentie van een lied, te vertalen naar beeldtaal/moodboard, en gecombineerd met de klank en feeling van een band te vertalen in scènes en de bijbehorende gevoelens weer te geven in smaak en reuk. Om dat te onderzoeken biedt CAN de hulp aan van gerenommeerde experts op het gebied van deze onontgonnen zintuigen. Mensen met én zonder beperking zullen samen kunnen genieten van deze immersieve, complete ervaring. (Immersief = locatietheater met game-elementen)
 
KNARS is geïnspireerd om de show inclusiever te maken en het publiek verder te verbreden na enkele malen een show te hebben ontwikkeld voor Sencity, een jaarlijks festival voor doven en slechthorenden in Utrecht. Stichting Possibilize organiseert het festival al jaren en heeft nog geen enkele andere partij gevonden die liveshows aanpakt vanuit de multisensorische visie. Tijdens KNARS’ optreden genoot het publiek zo intens van de muziek en bijkomende presentatie, dat dit de band heeft doen inzien dat hier een onontgonnen wereld ligt voor popmuziek.
Geef mensenrechten de ruimte
(22 november t/m 12 december 2021)

De werkgroep “Geef mensenrechten de ruimte” organiseert van maandag 22 
november t/m zondag 12 december een breed scala aan activiteiten. De 
aanleiding is de door de Verenigde Naties uitgeroepen Dag van de 
Mensenrechten die jaarlijks op 10 december plaats vindt. Er wordt aandacht besteed aan politieke gevangenen middels div. activiteiten.
Het programma bestaat uit gesprekken, lezingen (van o.m. een in Deventer verblijvende Palestijnse mensenrechten verdediger uit Gaza) ,dans en Palestijnse muziek en muziek workshops.

Organisatie: Amnesty International, de Bibliotheek Deventer, het Centrum voor Diversiteit en Samenleving, Gemeente  Deventer, het Etty Hillesum Centrum, Humanitas-Artius, MIMIK, Saxion / Studium Generale, Vrouwen voor Elkaar en eindverantwoordelijke Vluchtelingenwerk Deventer.
De Taalbaak
(4 t/m 6 februari 2022 in Mimik, Burgerweeshuis & de Fermerie) 

 

De Taalbaak is een nieuw festival dat de diversiteit van talen en dialecten viert. In Deventer worden 180 verschillende talen gesproken. In het festival maak je kennis met die talen en de cultuuruitingen daarin, zoals zang, tonen (van een fluittaal), etc. In een driedaags festival komen films, kennismaking met kleine talen, een lezing over de Hindoestanentaal en een Koerdisch-Fries dubbelconcert tot besluit.
Doel van het festival is taalkundige en culturele diversiteit en meertaligheid in de schijnwerper te zetten. Voor UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Het is de intentie om van TAALBAAK een jaarlijks terugkerend evenement te maken over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen.
Johannes Passion
(20 maart 2022, Bathmen) 

 

Het concert betreft een uitgestelde uitvoering van 2019 die door de pandemie niet door kon gaan. Muziekkring Bathmen organiseert in het winterseizoen 7 concerten in de Dorpskerk te Bathmen. Steeds meer bezoekers komen uit de regio maar het streven is meer bezoekers uit de provincie naar deze concerten te laten komen. Het seizoen 2021-2022 is de trekpleister voor Muziekkring Bathmen de Johannes Passion van J.S. Bach, welke zal worden uitgevoerd  op 20 maart 2022. Het is voor Muziekkring Bathmen altijd een wens geweest dit concert in Bathmen te laten uitvoeren. De Johannes Passion raakt mensen en de mensen hebben er behoefte aan om naar Passiemuziek te gaan, zeker na/ tijdens alle corona ellende.

Jeanet Bosch (Enschede), dirigent van het 25 jaar bestaande amateurkoor Il Cocodrillo Cante (Enschede) heeft ervoor gekozen om een intieme en authentieke versie van dit werk te brengen. Met een klein koor en een professioneel kleine barokke orkestbezetting (Rosario) zal het publiek alle emoties uit het werk van dichtbij ervaren. Professionele zangsolisten zijn ingehuurd.

"De uitvoering van de Johannes Passion in de Lijdensweken wordt over het algemeen door de concertliefhebbers erg gewaardeerd en is een concert van bijzonder hoog niveau voor de Gemeente Deventer. Het is voor de Muziekkring Bathmen altijd een grote wens geweest dit concert in Bathmen te laten uitvoeren. Een bijzondere uitvoering van de Johannes Passion vindt DCC een waardevolle aanvulling voor de regio Deventer en omstreken."

 
Stabat Mater Pergolesi Esemble
(2 april 2022, Kloosterkerk Nieuw Sion) 

 

De uitvoering op Goede vrijdag van het Stabat Mater van de Italiaanse componist Pergolesi (18e eeuw) door het Pergolesi Ensemble in de – sfeervolle en voor deze muziek zeer geschikte- Kloosterkerk van Nieuw Sion te Diepenveen. Uitvoering op Goede Vrijdag, ter afsluiting van de Lijdenstijd. Het betreft vocaal-instrumentale muziek over Maria staande onder het kruis van haar zoon Jezus, die de smarten, hoop en liefde weergeeft van een moeder die haar zoon ziet sterven.

Het concert is openbaar toegankelijk. Het betreft een muzikaal meesterstuk. Afhankelijk van de corona ontwikkelingen en het daarmee samenhangende aantal bezoekers, gaat het om 1 of 2 opeenvolgende uitvoeringen.
Theater Onbeperkt
(April 2022, Schouwburg Deventer en Titus Brandsmakerk) 

 

Theater Onbeperkt heeft twee jaar niet voor live publiek kunnen optreden en staat te trappelen dat in april 2022 weer te mogen doen in 3 opvoeringen. Die worden ingestudeerd in de oefenruimte van het Titus Brandsmahuis, en ook begeleid vanuit die organisatie van de deelnemers met een lichamelijke of geestelijke beperking. 

Met theater, als ensemblekunst, breng je mensen samen. Dat is het belangrijkste doel van de activiteit van Theater Onbeperkt. Thema (en titel) is ‘Durf je wel?!’ – heel actueel met de pandemie. Onder begeleiding van Luisella Lai onderzoeken ze of mensen met een beperking meer of minder angsten (reëel of irreëel) hebben.
 

"Geweldig mooi project van Luisella Lai met het door haar opgerichte ‘Theater Onbeperkt’. Zij brengt Deventernaren met een beperking al twaalf jaar op het podium. Fantastisch dat het na twee jaar zonder publiek weer lijkt te kunnen in april ’22, met drie uitvoeringen."
IN BETWEEN
(21 t/m 24 april 2022, in het gebouw van de vroegere Diepdruk ROTO Smeetsterrein) 

 

ROTO Diepdruk is gestopt met haar productie in Deventer. Het spraakmakende grote gebouw staat leeg en is in afwachting van een nieuwe bestemming. Beeldend kunstenaar Ronald de Ceuster heeft een voorstel gemaakt voor het presenteren van een kunstwerk/installatie en een performance in het nu leegstaande pand..
Het is een unieke, eenmalig en op de plek toegespitste installatie en performance .


"Openbaar toegankelijk in een bekend spraakmakend gebouw, ROTO DIEPDRUK, dat momenteel leeg staat. Naast het tentoonstellen van een kunstwerk geeft het bekende gebouw zelf ook aanleiding om een breder publiek te trekken. Voordat het verdwijnt kan men het nog een keer bezoeken. DCC ondersteunt deze Kunstvorm, op een bijzondere locatie, graag."

Onderstaande artikel(en) zijn in de vorige nieuwsbrief vermeld, maar nog te bezoeken in de komende maanden:

De kerstnachtdienst in de Lebuinuskerk

Wordt gewoontegetrouw ook door honderden Deventenaren bezocht die niet tot de kerk behoren, maar uiteraard van harte welkom zijn. De Protestantse Gemeente Deventer wil dit jaar, als gebaar ook naar de stad, muzikaal extra feestelijk uitpakken nu de coronabeperkingen (deo volente) zijn opgeheven. De Lebuinuscantorij, een kamerkoor van gevorderde amateurzangers, zal de koordelen uit het beroemde Gloria van Vivaldi uitvoeren, waarvan de tekst, hoewel voor de kerstnachtviering geschreven, tegenwoordig vooral in een concertsetting wordt uitgevoerd.   

“De Protestantse Gemeente Deventer wil in het corona jaar hun kerstnachtdienst muzikaal extra “feestelijk uitpakken”. DCC verwacht dat het initiatief dit jaar extra aantrekkelijk zal zijn als, hopelijk, de covid maatregelen opgeheven zullen zijn. Zowel voor de lidmaten en belangstellenden. Het programma door de Lebuïnuscantorij met koordelen uit het beroemde Gloria van Vivaldi is uitnodigend. De Deventer Cultuurclub ondersteunt dit voornemen van harte.”

Namens DCC

We wensen u alvast hele fijne feestdagen toe. Proost op een nieuw jaar in goede gezondheid en vol culturele vruchtbare initiatieven, waar we dankzij uw donaties een bijdrage aan mogen leveren. Op naar 2022!
Een aantal projecten hebben een voorlopige subsidie toegekend gekregen, maar konden door de huidige maatregelen nog geen doorgang vinden. Zodra nieuwe uitvoeringsdata bekend zijn, wordt u hier later over geïnformeerd. 

Eerder gesponsorde projecten kunt u terug vinden op onze website.

Nog geen donateur?

Uw bijdrage is welkom op bankrekening: 

NL44 RABO 0172484081
tnv. Deventer Cultuur Club


Nieuwe donateurs ontvangen als welkomstgeschenk een Pakje Kunst uit de automaat in boekhandel Praamstra.
Heeft u vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief of de Deventer Cultuur Club? Laat het ons weten via: info@deventercultuurclub.nl. We horen het graag!
Copyright © 2021 Stichting Deventer Cultuur Club, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u donateur bent van en/of geïnteresseerd bent in Deventer Cultuur Club.

Wilt u uw instellingen betreffende deze nieuwsbrieven aanpassen?
U kan uw instellingen aanpassen of klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen

Stichting Deventer Cultuur Club
info@deventercultuurclub.nl
postadres: Ganzekooisweg 14, 7431 PE Diepenveen
Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Deventer Cultuur Club · J. Sinthenstraat 34 · Deventer, Ov 7412 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp