Copy
Nieuwsbrief december 2020
Huidig aantal donateurs: 221

Vandaag is het 24 december en staan we aan de vooravond van de kerstdagen. Dagen die in het teken staan van familiemomenten en samenkomen met dierbaren. Het is de tijd waarin we onze successen vieren, onze zegeningen tellen en het licht verwelkomen. Want de kortste dag van het jaar is gepasseerd en de dagen zullen weer langer worden.  

Toch zullen het ook kerstdagen zijn die anders verlopen dan we gewend zijn. Door de nieuwe lockdown zijn we genoodzaakt meer afstand te houden, zijn we teruggeworpen op 'thuis uit eten gaan' en  het volgen van digitale voorstellingen en eindejaarsconferences. Het zijn opgelegde restricties, maar waarbinnen gelukkig nog steeds veel moois te beleven valt. 

In deze nieuwsbrief praten we u kort bij over lopende zaken binnen DCC en leest u welke initiatieven we door uw donaties in de herfst konden ondersteunen.

Veel leesplezier en met culturele kerstgroet,

De Deventer Cultuur Club
NIEUWS
De Deventer Cultuur Club verwelkomt wederom een nieuwe ambassadeur!
Blij en zeer vereerd zijn we met de aanwinst van onze nieuwe ambassadeur TAMTAM objektentheater, bestaande uit Gérard Schiphorst en Marije van der Sande. Zij schrijven:

"Deventer staat bekend als een cultureel actieve stad. Met veel bottom-up initiatieven. Dat is mooi. Dat is bijzonder. Een stad die bruist. Met mensen die cultuur initiëren en mensen die initiatieven mogelijk maken. Deventer Cultuur Club is een goed voorbeeld van een burgerinitiatief met een groot hart voor cultuur. De stad mag trots zijn op zijn initiatiefrijke inwoners. En heel blij zijn met organisaties zoals DCC, die kleine initiatieven ondersteunen die de onontbeerlijke humuslaag van de cultuur vormen. Zo kan er altijd net iets meer dan gedacht.

De bijdrage van DCC maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat er in de corona zomer van 2020 maar liefst 1304 voorstellinkjes van The Tube in de Bergkerk gespeeld werden. Zodat Deventenaren en toeristen toch nog een beetje de culturele vibe van de stad aan de IJssel konden proeven."


Helemaal mee eens Marije en Gérard en van harte welkom als ambassadeur van de Deventer Cultuur Club!

Wisseling van de wacht: tot ziens Albert en welkom Fabian!
Ook mogen we Fabian Schrijver deze periode verwelkomen als nieuw commissielid in onze beoordelingscommissie. Hij zal vanuit zijn expertise in de podiumkunsten een bijdrage leveren in de beoordeling van aanvragen. Hij schrijft:

"Juist in deze tijden is kunst en cultuur belangrijk. Voor verbinding, voor hoop, maar juist ook voor een positieve blik op de toekomst. Ik ben daarom blij dat DCC aan zulke prachtige dingen bij kan dragen en werk daar graag aan mee!"

Met de komst van Fabian nemen we gelijktijdig afscheid van Albert Reinink. Albert dank voor de vijf jaar waarin jij met kundig oog en veel plezier een bijdrage hebt geleverd in het beoordelen van de subsidieaanvragen. Het was ons een genoegen!

Cultuurfondsen lanceren 'Cultuur Talentprijs Deventer'
In onze vorige nieuwsbrief schreven we dat de samenwerking met andere subsidiefondsen in Deventer intensiveert. Het meest recente bewijs van een steeds betere samenwerking tussen de fondsen is de onlangs vernieuwde Aanmoedigingsprijs voor jong talent in Deventer en omstreken, die om het jaar werd gesteund door DCC.

In samenwerking met Kunstcircuit loven vijf fondsen samen om het jaar de “Cultuur Talentprijs Deventer” uit. De prijs bedraagt €4000. Deze fondsen zijn: stichting Wesselings-van Breemen, stichting Erven Witteveen, stichting Rudolf H Schmidtfonds, stichting Jeannette Hollaarfonds en stichting Deventer Cultuur Club.

Het doel van de prijs is om veelbelovende kunstenaars een extra stimulans te geven zich in hun werk te ontwikkelen en te manifesteren. Iedereen in Deventer kan iemand aandragen voor de Cultuur Talentprijs Deventer. Klik hier voor het reglement en meer informatie.

DCC steunt dankzij uw bijdrage onder meer:

Deventer schrijft (t/m maart 2021)

Deventer schrijft is een project om jongeren tussen de 18 en 35 jaar te stimuleren om hun literaire schrijfvaardigheid te vergroten. Vier lessen proza of poëzie en vier lessen presenteren monden uit in een avond in De Hip tijdens de Boekenweek.

De primaire doelgroep is relatief klein en bestaat uit maximaal twintig cursisten die les krijgen van een gevestigde auteur of artiest. De presentatie van het geschrevene in Café De Hip is openbaar (als corona het toelaat). Is in 2019-2020 is dit initiatief voor het eerst georganiseerd en bleek toen heel succesvol!

Neem op dat Lied!  (14 maart 2021 in de Fermerie)
 
In het voorjaar van 2021 wordt een opnamedag georganiseerd in de Fermerie voor zangleerlingen van Annemiekmuziek. De opnames zullen worden gemaakt door het professionele Crazy Cats Music Productions huis dat hiervoor wordt ingehuurd. Deze opname biedt de zangleerlingen de mogelijkheid om aan familie en vrienden en aan elkaar te laten horen wat zij leren op zangles. Openbaarheid is afhankelijk van de Covid situatie.
Het spook van de Fermerie (21-24 mei 2021, in de Fermerie)

Een theatervoorstelling over de verhalen rondom spoken in de Fermerie. Verhalen uit de buurt worden vertolkt in zes voorstellingen gedurende het Pinksterweekend. Tijdens het project wordt samengewerkt met buurtbewoners en het eindproduct wordt een samenwerking tussen beeld, geluid en een theatergroep. 

Uitvoerenden zijn: Harco Rutgers (Geluid), Kathenka Woudenberg (Regie), Ole Nieling (Camera), Artomondo Galerie (Decor), VrouwenVanBet (Theater/ inspreken verhalen). 
Piet Flintstraat ( september tot december 2021, verschillende locaties in Deventer en Hengelo) 
 
Mariska de Groot (Fluisterdichter) maakt een poëtische podiumvoorstelling ‘De schoonheid van gewoonheid’ over het leven van de schilder Piet Flint. Het project is ontstaan vanuit haar persoonlijke motivatie om in deze tijd een mooie voorstelling te maken. Het leven van Piet Flint ( zowel artistiek als de maatschappelijke context waarin hij leefde) is daarin een voorbeeld en aanknopingspunt. De aanleiding was het toevallig vinden van herbariumboeken van de familie Flint met daarin een krantenartikel over de schilder.

"Voor mijn eerste poëtische podium voorstelling, koos ik voor Piet Flint. Of hij koos mij, toen ik de herbariums uit zijn familie bij een kringloop aanschafte en een krantenartikel over hem hierin aantrof. Hoedanook- ik was getroffen door sympathie en mogelijkheden. Ik zag mijzelf zijn levensverhaal en kunstzinnig handschrift gebruiken op een podium als omlijsting van mijn poëzie- een droom was geboren. Nu ga ik daar een concrete theatrale vorm van maken."

Bovenstaande is een passage uit haar blog 'Sneak preview Piet Flintstraat'. Klik hier om de hele blog te lezen.

Note: Piet Flint is een van de bekende ”Deventer drie” schilders uit  de vorige eeuw ( naast Balsing en Gerritsen).
Spring! van theater Smoespot (sept-dec 2021)
 
Spring! is een theatervoorstelling met poppen, waarin de avonturen van Eekhoorn, die regelmatig in de clinch ligt met haar instinct, verteld worden in een simpel decor. Theater Smoespot heeft haar basis in Deventer en de voorstelling wordt hier tevens ontwikkeld. Daarin wordt samengewerkt met een ervaren Drentse regisseur en nieuwe artistieke middelen worden ingezet.

De voorstelling zal in MIMIK in première gaan en verder gespeeld worden op scholen, in kleine theaters en op festivals in Nederland en België. De kern van het speelgebied zal in Overijssel en Drenthe liggen.

Namens DCC

We wensen u hele fijne feestdagen toe. Proost op een nieuw jaar in goede gezondheid en vol culturele vruchtbare initiatieven waar we dankzij uw donaties een bijdrage aan mogen leveren. Op naar 2021!
De projecten DUVEL en FUSUS hebben een subsidie toegekend gekregen, maar konden door de huidige maatregelen nog geen doorgang vinden. Zodra nieuwe uitvoeringsdata bekend zijn, wordt u hier later over geïnformeerd. 

Eerder gesponsorde projecten kunt u terug vinden op onze website.

Nog geen donateur?

Uw bijdrage is welkom op bankrekening: 

NL44 RABO 0172484081
tnv. Deventer Cultuur Club


Nieuwe donateurs ontvangen als welkomstgeschenk een Pakje Kunst uit de automaat in boekhandel Praamstra.
Heeft u vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief of de Deventer Cultuur Club? Laat het ons weten via: info@deventercultuurclub.nl. We horen het graag!
Copyright © 2020 Stichting Deventer Cultuur Club, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u donateur bent van en/of geïnteresseerd bent in Deventer Cultuur Club.

Wilt u uw instellingen betreffende deze nieuwsbrieven aanpassen?
U kan uw instellingen aanpassen of klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen

Stichting Deventer Cultuur Club
info@deventercultuurclub.nl
postadres: Ganzekooisweg 14, 7431 PE Diepenveen
Facebook
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Deventer Cultuur Club · J. Sinthenstraat 34 · Deventer, Ov 7412 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp