Copy
In deze nieuwsbrief: heerlijke herfst, goed zorgen voor jezelf! En ook een stuk over waarom je moet oppassen voor maagzuurremmers....
View this email in your browser
Of we nou willen of niet....de dagen worden korter en de temperatuur buiten begint te zakken. De blaadjes aan de bomen verkleuren en de zon is al niet meer zo sterk. In de winkels lachen Sinterklaas en de kerstman ons alweer toe. Als vanzelf zijn we weer wat meer geneigd om binnen te zijn of ons, in meer spirituele zin, wat meer naar binnen te keren. Het najaar is bij uitstek een moment om onszelf wat extra liefde en aandacht te geven. Wat meer 'quality time' voor jezelf in te ruimen. Verderop in de nieuwsbrief ook een stuk over de kwalijke gevolgen van het chronisch gebruik van maagzuurremmers. 

We zijn natuurwezens....
Herfst: langere avonden, prachtige kleuren, een mysterieuze sluier van mist in de ochtend. Hoe prachtig dat ook kan zijn, soms maakt het ons wat melancholiek. Het afscheid van de zomer valt vaak zwaar. De natuur doet wat gedaan moet worden, een voortdurende cyclus van opbouw en afbraak. En hoewel we er niet altijd bij stilstaan, ook wij mensen worden door de seizoenen beïnvloed. 

Als we kijken naar melancholie in de herfst, dan zou je kunnen zeggen dat deze de functie heeft om terug te keren naar je kern. Om oude dingen op te ruimen en los te laten. Alleen zo kan er ruimte worden gemaakt voor nieuwe dingen. Zoals bij een boom het vallen van de blaadjes een voorwaarde is voor het ontstaan van nieuwe blaadjes in het voorjaar....Omdat wij mensen nou eenmaal deel zijn van de natuur, werkt dat bij ons precies hetzelfde. Loslaten en opruimen: ieder najaar weer een belofte voor een nieuw begin, mooie gedachte toch?

Je kunt de herfst ook zien als een moment om te 'oogsten' en te 'zaaien'. Aan de ene kant een periode om terug te kijken. Welke resultaten heb je behaald, welke veranderingen en ontwikkelingen hebben plaatsgevonden? Waar ben je trots op, waar kijk je met plezier op terug? Aan de andere kant: als je in het voorjaar wilt genieten van mooie bloeiende bloemen en planten, dan is de herfst hét tijdstip om te zaaien. Door keuzes te maken en doelen te stellen, zet je energetisch gezien dingen in beweging. Alles wat je aandacht geeft groeit.... 
Opruimen en loslaten....
De organen die horen bij opruimen en loslaten zijn de longen en de dikke darm. Het is dus een goede gedachte om deze belangrijke organen in het najaar extra aandacht te geven. Bovendien hebben ze het deze maanden sowieso al moeilijker door allerlei virussen die bij kou en nattigheid de kop opsteken. De longen en de dikke darm spelen immers een grote rol in de weerstand die je lichaam heeft tegen indringers. Het is dus gemakkelijk te begrijpen dat vanwege die extra belasting, onze weerstand in de 'maanden met de R' wel wat extra aandacht kan gebruiken. Maar hoe dan?

Vertroetel je lijf en je weerstand
In de herfst keert de natuur zich naar binnen. En dat is eigenlijk ook het vertrekpunt bij ons mensen. Kijk eens naar je drukke bezigheden. Wat zou je kunnen doen om je leven wat minder hectisch te maken? Kijk eens naar al die activiteit en vraag je af of je met wat minder toe kunt. Neem wat meer rust, ga eens wat vroeger naar bed. Eet vooral de verse groenten van het seizoen. Die zijn niet alleen goedkoper, maar bevatten ook veel voedingsstoffen die je nu nodig hebt. Een goede multivitamine en wat extra vitamine C, of kruiden zoals echinacea, zijn ook middelen om je weerstand te verhogen. Maak een fijne boswandeling en geniet van de frisse lucht en de mooie kleuren om je heen, van de paddenstoelen die ineens overal opkomen, schop lekker met je voeten door de bladeren....en geniet in de wetenschap dat alles in beweging is - en dat juist dat is zoals het moet zijn. Omdat we onderdeel zijn van de natuur!

 
Maagzuur en je darmen....
En gezien het bovenstaande kon ik eigenlijk niet om een stuk over maagzuurremmers heen. Ik heb al eens eerder een blog geschreven over de problemen daarmee. Wil je daar meer over weten dan zou je eens hier kunnen kijken. Waarom ik er toch weer een stukje aan ga wijden is omdat ik een onderzoek tegenkwam dat is gedaan door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastrichtse UMC.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat de meest gebruikte maagzuurremmers (de zgn. protonpomp-remmers) de aantallen en ook de diversiteit aan soorten van de in de darm aanwezige bacteriën, drastisch kunnen veranderen. Omdat alles in het leven nou eenmaal draait om evenwicht (en onze darmen zijn geen uitzondering), kan dit een verklaring zijn waarom mensen die deze maagzuurremmers slikken vaker door bacteriën veroorzaakte darminfecties hebben, zoals Salmonella of Clostridium difficile.  


Hoe werkt dat?
Maagzuurremmers maken het maagsap iets minder zuur. Normaal gesproken vernietigt het maagsap de meeste bacteriën wel. Maar je kunt je voorstellen dat wanneer de maag minder zuur is, ongewenste bacteriën gemakkelijker in leven blijven. De onderzoekers troffen in de darmen bijvoorbeeld een bacterie aan die normaal alleen in de mond zou moeten voorkomen (Rothia).

Verandering van samenstelling van de darmflora kan verklaren hoe maagzuurremmers de kans op darminfecties verhogen. Als sommige 'goede' bacteriën bijna verdwijnen in de darm, is er ruimte over. Die ruimte kan dan ingenomen worden door ziekmakende bacteriën. Dat geldt vooral voor de bacterie Clostridium difficile, een gevaarlijke bacterie bij kwetsbare patiënten.

Protonpomp-remmers worden door meer dan 1,1 miljoen Nederlanders gebruikt en zijn ook wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen (ze staan in de top 10!). Protonpomp-remmers remmen de aanmaak van maagzuur in de maagwand en worden regulier voorgeschreven tegen brandend maagzuur en maagzweren. Maar ze blijken dus tegelijkertijd de kans op darminfecties te kunnen verhogen!

Ik heb last van brandend maagzuur, wat nu?
Brandend maagzuur is geen vonnis voor het leven. Vaak kan met natuurgeneeskundige ondersteuning en kleinere aanpassingen een grote verbetering worden bereikt. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op.

Bron: Voedingsgeneeskunde

 

Vind je de info in deze nieuwsbrief interessant? Kijk dan ook eens op www.natuurwerkt.nl. In de blogs vind je nog veel meer wetenswaardigheden!

 
Copyright © 2016 Natuur Werkt!, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp