Copy
In deze nieuwsbrief: Volgens een onderzoek van de universiteit van Stanford is artrose omkeerbaar! En verder: wel of toch maar geen statines?
View this email in your browser
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten en wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Onderzoek van Stanford University heeft aangetoond dat dit proces positief kan worden beïnvloed.

Link tussen artrose pijn en voedselallergie

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het wordt steeds duidelijker dat artrosepijn voor een groot deel te maken heeft met voedselallergie. 

Bij artrose kun je last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar is vaak vooral merkbaar in de 

  • heupen
  • (onder)rug
  • nek
  • knieën
  • handen (duim en vingers)
  • tenen (grote teen)
  • schouders

Veel mensen met artrose hebben vooral na rust klachten, bijvoorbeeld net na het opstaan. Na enige tijd bewegen neemt dit weer af. Meestal blijft artrose beperkt tot een of enkele gewrichten.

Artsen gingen er lang van uit dat deze pijn zou ontstaan door slijtage. Artrose wordt nl. veel gezien bij oudere mensen met obesitas. Hun knieën hebben uiteraard veel te verduren en er kan dan inderdaad artrose ontstaan. Maar is dit een vorm van slijtage? Ouderen met overgewicht hebben ook vaker last van artrose aan de handen. En vingers krijgen geen extra gewicht te verduren..... 

Onderzoek laat zien dat de pijn bij artrose niet zozeer door slijtage wordt veroorzaakt, maar vooral zijn oorzaak vindt in ontstekingen. Meer lezen....

 
Wel of geen statines bij een verhoogd cholesterol?

Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden over dit onderwerp. Aan de ene kant zijn de grenzen waarbij cholesterolremmers volgens de protocollen zijn geïndiceerd steeds ruimer geworden (bij een beetje verhoging van het cholesterol in je bloed worden vaak al statines geadviseerd), aan de andere kant zijn er steeds meer deskundigen die ervoor pleiten heel voorzichtig te zijn met het nemen van deze medicijnen.

Dr. Rita Redberg, arts aan de Universiteit van Californië in San Francisco, zegt hierover bijvoorbeeld: "ik heb mijn vraagtekens bij het bewijsmateriaal, met name wat betreft de balans tussen de voor- en nadelen van de behandeling met statines. Veel mensen die een statine gebruiken, zullen er nooit enig voordeel van hebben. Zelfs de meest optimistische berekeningen over statines laten zien dat wanneer 100 mensen gedurende 5 jaar statines gebruiken, twee hartaanvallen worden voorkomen. 98 gebruikers zullen geen enkel voordeel hebben. Echter: ongeveer 5 tot 20 van deze 100 mensen zullen wél schadelijke gevolgen ondervinden, zoals spierpijn, geheugenverlies of verminderd concentratievermogen, diabetes, vermoeidheid en/of zwakte."

Cholesterolverlagende medicijnen met statines hebben een ongunstige invloed op de Q10-hoeveelheid van ons lichaam. Ons lichaam maakt Q10 nl. uit dezelfde stof als waaruit het cholesterol wordt gemaakt. En statines zorgen ervoor dat deze stof wordt geblokkeerd. Het gevolg is dat ons lichaam niet alleen minder cholesterol kan aanmaken, maar helaas ook minder Q10. Dat zou kunnen verklaren waarom spierproblemen vaak een belangrijke bijwerking zijn van cholesterolverlagende medicijnen.

Daarnaast verhogen statines het gemiddelde risico op diabetes in lichte mate (9%). Maar: bij vrouwen die de overgang zijn gepasseerd is het extra risico op diabetes door statine-gebruik aanmerkelijk hoger: 71%! 

Naarmate de dosering hoger is, neemt het risico verder toe. En dan is de cirkel rond: diabetes is weer een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten - die je met het innemen van statines juist probeert tegen te gaan.... Een lastige afweging dus!

Welke alternatieven zijn er?
Goede voeding, bewegen, stress de baas blijven, matig met alcohol, niet roken: dat zijn al goede stappen om je te weren tegen een hoog cholesterol gehalte. Daarnaast kunnen specifieke supplementen ook een goede bijdrage leveren. Psyllium is zo'n voorbeeld.

Weetjes over psyllium
Psyllium(vezel) wordt gewonnen uit een medicinale plant uit de weegbree-familie en heeft een breed toepassingsgebied. Inwendig wordt psyllium gebruikt bij onder meer constipatie, diarree, aambeien, lekkende darm, blaasproblemen en hoge bloeddruk. Uitwendig wordt psyllium toegepast bij huidirritaties en insectenbeten. En: psyllium wordt vaak ingezet voor het verlagen van de cholesterol- en bloedglucosespiegel. Een veelzijdig te gebruiken supplement dus!

  

Vind je de info in deze nieuwsbrief interessant? Kijk dan ook eens op www.natuurwerkt.nl. In de blogs vind je nog veel meer wetenswaardigheden!

 
Copyright © 2016 Natuur Werkt!, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp