Copy
In deze nieuwsbrief: wat heeft het tijdstip van eten te maken met afslanken en hoe kunnen groenten en fruit helpen bij depressie!
View this email in your browser
Het verliezen van kilo's heeft niet alleen te maken met minder eten, daarover wordt steeds meer duidelijk. WANNEER en HOE we eten is net zo belangrijk! Heb je problemen met het kwijtraken van gewicht, dan zou dit wel eens de sleutel tot succes kunnen blijken te zijn.

Ook heb ik een stuk opgenomen over de grote invloed die groenten en fruit kunnen hebben op ons humeur, zelfs wanneer sprake is van depressie!  

___________________________________________________________________
Ook de spijsvertering volgt zijn eigen klok!

'Ontbijten als een keizer, lunchen als een prins en dineren als een bedelaar'. Volgens onderzoekers van het Britse Kings College zou juist dat weleens de beste manier kunnen zijn om gewicht te verliezen en gezond te blijven. De onderzoekers hebben 28 studies opnieuw bekeken en kwamen tot de conclusie dat ′wanneer′ je eet een mogelijk groter positief effect op de gezondheid heeft dan ′wat′ je eet! 

Het overslaan van het ontbijt, laat dineren, we eten vaak op onregelmatige tijden. Onze spijsvertering heeft het er maar druk mee en wordt met regelmaat serieus belemmerd in zijn taak.

Waarom is dat? 
Om ons leven in stand te houden, vindt in ons lichaam vrijwel continu een groot aantal automatisch verlopende biologische processen plaats. Onze biologische klok is daarin een grote factor. De productie van hormonen, het reguleren van onze bloeddruk, het bewaken van onze lichaamstemperatuur en nog heel veel meer: al die processen hebben hun ideale moment(en) in de dag. Dit wordt ook wel het circadiaan ritme genoemd.

De onderzoekers van het Kings College stelden vast dat onze westerse manier van eten, met de belangrijkste maaltijd in de avond, ons circadiaan ritme niet helpt maar juist tegenwerkt. 

Wat heb je aan die wetenschap?
Nou, deze bevindingen kunnen wel eens het ei van Columbus zijn voor mensen die moeite hebben met het verliezen van gewicht. Vaak wordt bij tips en adviezen alleen maar gekeken naar wat je het beste zou kunnen eten en maar zelden naar tijdstippen waarop je lichaam het meeste van de voeding profiteert. Het lijkt er namelijk op dat mensen die hun grootste maaltijd in de ochtend eten, gemakkelijker kilo's kwijtraken en een gezondere bloedsuikerspiegel hebben.  

Bron: Proceedings of the Nutrition Society.
 
Antidepressiva uit je koelkast!
 

Onderzoekers van de University of Warwick en de University of Queensland hebben onderzoek gedaan naar het effect van de consumptie van meer fruit en groenten. Veel studies hebben al laten zien dat groenten en fruit het risico op kanker, hartproblemen en andere gezondheidsbedreigingen flink verlagen. In deze studie werd echter naar de emotionele voordelen gekeken. Bij het onderzoek dat 2 jaar in beslag nam, waren 6000 deelnemers betrokken.

Deelnemers die hun dieet met nauwelijks groenten en fruit veranderden naar een dieet met 8 porties per dag, rapporteerden een enorme toename in hun gevoel van welzijn. En dat was al heel snel. Hun stemming verbeterde vrijwel direct na het eten. Het positieve effect was zelfs dusdanig groot, dat ook diepe gevoelens van depressie zoals die voorkomen bij rouw of na een scheiding, verbetering te zien gaven. De deelnemers aan de studie gaven ook aan minder last te hebben van angsten. De richtlijnen vertellen ons dat we minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit per dag zouden moeten eten, maar deze studie doet vermoeden dat we onszelf daarmee tekort doen!

De onderzoekers weten niet helemaal zeker waarom fruit en groenten zo’n groot anti-depressief effect hebben. Maar in een eerdere studie is een link tussen carotenoïden en geluk vastgesteld. Carotenoïden zijn een type antioxidant en geven fruit en groenten hun kleur, zoals bij wortel het geval is. Dit zou betekenen dat diep gekleurde groenten en fruit de grootste voordelen voor ons humeur hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan wortels, zoete aardappel (bataat), donkere bladgroenten, abrikozen en cantaloupe meloen.
 

Gelijk met de publicatie van de Warwick-studie (in American Journal of Public Health), publiceerde het American Journal of Nutrition een soortgelijke studie: Flavonoïden (gewoon te vinden in onder meer uien, aubergine, citrusvruchten, tomaten, bessen, druiven, tijm, noten, bonen en pruimen), verminderen depressie bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Zelfs twee porties citrusfruit of –sap blijken al voor een afname van depressieve symptomen te zorgen!


Heb je last van depressie of humeurigheid? Probeer de antidepressiva uit de natuur! De enige bijwerking is een betere gezondheid. Kleurrijke fruit en groenten zijn goed voor het lichaam….en de geest.

Vond je de info in deze nieuwsbrief interessant? Kijk dan ook eens op www.natuurwerkt.nl. In de blogs vind je nog veel meer wetenswaardigheden!

 
Copyright © 2016 Natuur Werkt!, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp